'I
Marloes Matthijssen
Beoordeling
ZEELAND 9
UITETEN
In het kader van diversiteit bezoeken
we na Iets Anders in Wemeldinge
Eeterij Iets Anders in Kortgene.
Pu
'Dash' is beste
dieet 2016
en chihuahua in een
kinderstoel, dat zie
je niet zo vaak. In
het gastvrije Iets An
ders mogen de hond
jes van de bootjes
mensen mee aan tafel. Toeristen
zijn er nog volop deze winter: we
horen Vlaams, Frans, Duits en
Norah Jones (wiens cd's altijd
goed zijn voor een hoge espres
so-omzet). Iets Anders is half nos
talgisch, met oma's plavuizen en
betimmerde wanden. Halverwe
ge de zaak verschijnen hoge zwar
te eettafels en een granieten
muur die uitgelicht wordt in
paars. Gastvrouw Ineke heet ons
vriendelijk welkom met een krijt-
bordje in haar hand: het menu,
namelijk cocktail van kreeft met
krabscharen, zeetong en een des
sert van de chef voor 39,95 euro.
Voor die prijs? Verkocht!
We doen een wedstrijdje 'me
nu versus a la carte', omdat de
kaart inderdaad best wel Iets An
ders is. Niet zozeer qua gerech
tenkeuze maar vooral qua titula
tuur. Geitenkaas is hier een Gei-
tenbreier, spareribs brengen Ge
not Tot Op Het Bot. Tijdens het
decoderen van alle gerechtenhai
ku's ('Net Een Droom Die Opge
klopte Room!') reikt de dame van
de bediening met een tang twee
warme briochebroodjes aan, met
olie die we niet herkennen. We
vragen ernaar. „De chef was niet
zo tevreden met de kwaliteit van
olijfolie en heeft nu biologische
hennepzaadolie gevonden." Een
bijzonder smaakje, nootachtig,
licht.
Na een amuse van kalfsvlees
in een doorzichtig balletje ver
schijnen de voorgerechten: een
enorm bord met kreeftensalade
en vervaarlijke krabbenscharen.
De kreeftcocktail zit lekker in de
mayonaise maar de zachte kreef-
tensmaak blijft overeind. Boven
op ligt een boeketje van frisé, de
macramé van de sla. Het oogt ge
zellig, maar wat moet je ermee?
Op mijn bord ligt een nieuw brio
chebroodje, twee keer doorgesne
den en gevuld met kipsalade
(10,25 euro). De toastjesvariant,
terwijl ik eigenlijk gegrilde kip-
De gans blijkt
tevergeefs gemarteld:
de lever is ernstig
donkerbruin gebakken,
bijna zwart
stukken had verwacht. De crypti
sche omschrijving is debet aan
de verwarring: 'De Kip met het
Ei, Ze Waren Er Allebei'. Alleen,
ik zie helemaal geen ei. Wel serra-
noham van goede kwaliteit, aard
beitjes en ramboetan, de hipster
lychee.
Internetrecensies van Iets An
ders zijn vrijwel unaniem jube
lend. Bezoekers zijn vooral ge
charmeerd door de smaakverfris-
ser die plots op tafel verschijnt:
een mini-bierpulletje met sap en
schuim van aardbeien en zwarte
bes. Een slimme geste van de keu
ken. Bij de hoofdgerechten wint
ook dit keer het menu. De zee
tong hangt met kop en staart
over het bord heen en is prima
gebakken. Ik had bijna de vega-sa-
lade met chiazaadjes gekozen,
maar neem iets toepasselijkers:
Fat Ass, wat een Iets Andere bena
ming is voor de 'vleescreatie' ge
grilde tournedos met portsaus en
gebakken ganzenlever. Dieren
vrienden roepen waarschijnlijk
terecht boe, maar ik ben een deca
dent aangelegde flexitariër die
eens in de vijfjaar ganzenlever
eet. Omdat de romige smaak en
textuur onovertroffen is. Deze
gans blijkt echter tevergeefs ge
marteld: de lever is ernstig don
kerbruin gebakken, bijna zwart.
Verbrande suikers maken het zo
delicate orgaan bitter en oneet
baar. De tournedos van dikbil-
rund (31,50 euro) is wel in orde,
met wel heel zoete saus. Beide
borden zijn versierd met kunst
zinnige strepen puree: van biet
en pastinaak, pure groentesma
ken. Bij het bestellen hebben we
ja gezegd op alle maaltijdopties
en dus krijgen we een tafel vol.
Een smaakvolle melange van wit
lof, boontjes en spinazie, weer
een ruikertje frisé en andere sla
met heel veel dressing. Ik maak
de bediening attent op de gecre
meerde ganzenlever maar met
mijn klacht wordt niets gedaan.
Geen commentaar, geen tegenac
tie. Chef Leon zou later per mail
nog excuses aanbieden: hij doet
altijd een rondje door de zaak,
maar de pasgeboren baby riep
om papa.
We zitten vol, maar als de na
gerechten arriveren zijn we toch
verheugd. Het menudessert is
een feestje van exotisch fruit met
quenelles van dikke romige slag
room. Stukjes ananas en meloen,
gemarineerd in frambozensap.
Parfait met de smaak van sinaas
appel en viooltjes. Mijn humeur
kikkert op door een perfecte
cheesecake (7,95 euro), met een
fijn citroenfrisje. Eeterij Iets An
ders vierde vorig jaar haar vijfja
rig jubileum. Misschien is het nu
tijd om te beslissen wat voor res
taurant het wil zijn. Serveer je
maaltijden of creaties? Want op
de rekening (112 euro, inclusief
twee wijntjes en koffie na) staan
losse zaken als huisgemaakte
mayonaise apart gerekend. Ook
voor een extra broodje bij de hen
nepolie moet je de portemonnee
trekken. Dat botst met de gast
vrije sfeer en alle leuke weggever
tjes en kunstjes uit de keuken.
Menu en a la carte zijn een we
reld van verschil en dat is jam
mer, want de sfeer is goed en
creativiteit en lef zijn hier zeker
te vinden.
Eeterij Iets Anders
Hoofdstraat 12
4484 CE, Kortgene
0113-302064
www.eeterijietsanders.nl
Het Amerikaanse tijdschrift
US News heeft ook in 2016
het DASH Dieet tot beste
dieet verkozen. Jaarlijks laat
het tijdschrift een team van
experts tientallen diëten rang
schikken en voor het zesde
jaar op rij kwam DASH als
beste uit de bus.
Het DASH Dieet is gericht op
het verlagen van de bloed
druk en bestaat uit een erg ge
zond en gebalanceerd voe
dingspatroon. Uit de 37 diëten
die zijn vergeleken won
DASH in de categorie 'Beste
Dieet Algemeen' en 'Beste
Dieet voor Gezond Eten'. In
de categorie 'Beste Dieet voor
Diabetici' kwam het op een
gedeelde tweede plaats. Het
US News heeft een team van
medische experts de diëten la
ten beoordelen. Zij waren
met name positief over de ge
zonde en gebalanceerde voe
ding die je bij het volgen van
het dieet binnenkrijgt. In Ne
derland is sinds kort ook een
DASH Dieet kookboek ver
krijgbaar, kijk voor meer infor
matie op www.dashdieet.nl.
Nederland staat
graag in de keuken
Met specialiteiten als boeren
koolstamppot en kroketten
worden de kookskills en moti
vatie van Nederlanders om te
koken wel eens in twijfel ge
trokken. Niets is minder
waar: Nederlanders staan
graag in de keuken. Uit onaf
hankelijk onderzoek van One-
Poll, in opdracht van Sams
ung, blijkt dat meer dan de
helft (51%) van de Nederlan
ders koken en goed eten tot
een van de voornaamste hob
by's beschouwt.
Een belangrijke ontwikkeling
is dat amateurchefs in plaats
van kookboeken steeds vaker
tablets en smartphones in de
hand nemen om inspiratie op
te doen. Bijna tweederde
(62%) bezoekt hiervoor food-
websites, 39% raadpleegt food-
blogs en 35% raakt geïnspi
reerd op Facebook.
Nieuwe aanpak
dranken Horecava
Wat jarenlang een donkere
hal op de Horecava was voor
het segment Dranken, wordt
dit jaar een lichte en frisse hal
met meer variatie in het aan
bod. In de nieuwe aanpak is
onder andere gekozen voor
een festivalsetting, inhakend
op de trend van de (food) festi
vals. Met wijn- en cocktail
bars, bierbarretjes en
foodtrucks. Horecava beleeft
in 2016 haar 60e editie, en
vindt plaats van maandag 11
tot en met donderdag 14 ja
nuari in RAI Amsterdam.
Woensdag 13 januari vindt de
landelijke finale van het Ne
derlands Kampioenschap Bier
tappen plaats.
DONDERDAG 7 JANUARI 2016
Eten met
haiku's
Iets Anders
Hoofdstraat 12
S
Kortgene
In Eten doen de
PZC-redacteuren Marloes
Matthijssen en Frank
Balkenende beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eet gelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Leuke menu's, ook aan vegetariërs is
gedacht. De ganzenlever wordt ver
vangen door zwezerik.
Entourage:
Qua inrichting lijken het twee restau
rants, toch zit je lekker. Hulde voor
het baby-verschoonkussen.
Bediening:
Vriendelijk, gastvrij, al moet het een
en ander wel nagevraagd worden. Net
te omgang met notenallergie.
Conclusie:
De extravagante gerechtennamen
matchen helaas niet altijd met wat je
op je bord krijgt.
door Marloes Matthijssen
Chocoladekorstbodem met chocolademousse, pannacotta met
sinaasappel en tiramisu met cocos.
Ineke Hengsdijk serveert een hoofdgerecht van tong en tarbot, foto's Johan van der Heijden
DEN HAAG
DELFT
AMSTERDAM