'I Marloes Matthijssen Beoordeling ZEELAND 9 UITETEN In het kader van diversiteit bezoeken we na Iets Anders in Wemeldinge Eeterij Iets Anders in Kortgene. Pu 'Dash' is beste dieet 2016 en chihuahua in een kinderstoel, dat zie je niet zo vaak. In het gastvrije Iets An ders mogen de hond jes van de bootjes mensen mee aan tafel. Toeristen zijn er nog volop deze winter: we horen Vlaams, Frans, Duits en Norah Jones (wiens cd's altijd goed zijn voor een hoge espres so-omzet). Iets Anders is half nos talgisch, met oma's plavuizen en betimmerde wanden. Halverwe ge de zaak verschijnen hoge zwar te eettafels en een granieten muur die uitgelicht wordt in paars. Gastvrouw Ineke heet ons vriendelijk welkom met een krijt- bordje in haar hand: het menu, namelijk cocktail van kreeft met krabscharen, zeetong en een des sert van de chef voor 39,95 euro. Voor die prijs? Verkocht! We doen een wedstrijdje 'me nu versus a la carte', omdat de kaart inderdaad best wel Iets An ders is. Niet zozeer qua gerech tenkeuze maar vooral qua titula tuur. Geitenkaas is hier een Gei- tenbreier, spareribs brengen Ge not Tot Op Het Bot. Tijdens het decoderen van alle gerechtenhai ku's ('Net Een Droom Die Opge klopte Room!') reikt de dame van de bediening met een tang twee warme briochebroodjes aan, met olie die we niet herkennen. We vragen ernaar. „De chef was niet zo tevreden met de kwaliteit van olijfolie en heeft nu biologische hennepzaadolie gevonden." Een bijzonder smaakje, nootachtig, licht. Na een amuse van kalfsvlees in een doorzichtig balletje ver schijnen de voorgerechten: een enorm bord met kreeftensalade en vervaarlijke krabbenscharen. De kreeftcocktail zit lekker in de mayonaise maar de zachte kreef- tensmaak blijft overeind. Boven op ligt een boeketje van frisé, de macramé van de sla. Het oogt ge zellig, maar wat moet je ermee? Op mijn bord ligt een nieuw brio chebroodje, twee keer doorgesne den en gevuld met kipsalade (10,25 euro). De toastjesvariant, terwijl ik eigenlijk gegrilde kip- De gans blijkt tevergeefs gemarteld: de lever is ernstig donkerbruin gebakken, bijna zwart stukken had verwacht. De crypti sche omschrijving is debet aan de verwarring: 'De Kip met het Ei, Ze Waren Er Allebei'. Alleen, ik zie helemaal geen ei. Wel serra- noham van goede kwaliteit, aard beitjes en ramboetan, de hipster lychee. Internetrecensies van Iets An ders zijn vrijwel unaniem jube lend. Bezoekers zijn vooral ge charmeerd door de smaakverfris- ser die plots op tafel verschijnt: een mini-bierpulletje met sap en schuim van aardbeien en zwarte bes. Een slimme geste van de keu ken. Bij de hoofdgerechten wint ook dit keer het menu. De zee tong hangt met kop en staart over het bord heen en is prima gebakken. Ik had bijna de vega-sa- lade met chiazaadjes gekozen, maar neem iets toepasselijkers: Fat Ass, wat een Iets Andere bena ming is voor de 'vleescreatie' ge grilde tournedos met portsaus en gebakken ganzenlever. Dieren vrienden roepen waarschijnlijk terecht boe, maar ik ben een deca dent aangelegde flexitariër die eens in de vijfjaar ganzenlever eet. Omdat de romige smaak en textuur onovertroffen is. Deze gans blijkt echter tevergeefs ge marteld: de lever is ernstig don kerbruin gebakken, bijna zwart. Verbrande suikers maken het zo delicate orgaan bitter en oneet baar. De tournedos van dikbil- rund (31,50 euro) is wel in orde, met wel heel zoete saus. Beide borden zijn versierd met kunst zinnige strepen puree: van biet en pastinaak, pure groentesma ken. Bij het bestellen hebben we ja gezegd op alle maaltijdopties en dus krijgen we een tafel vol. Een smaakvolle melange van wit lof, boontjes en spinazie, weer een ruikertje frisé en andere sla met heel veel dressing. Ik maak de bediening attent op de gecre meerde ganzenlever maar met mijn klacht wordt niets gedaan. Geen commentaar, geen tegenac tie. Chef Leon zou later per mail nog excuses aanbieden: hij doet altijd een rondje door de zaak, maar de pasgeboren baby riep om papa. We zitten vol, maar als de na gerechten arriveren zijn we toch verheugd. Het menudessert is een feestje van exotisch fruit met quenelles van dikke romige slag room. Stukjes ananas en meloen, gemarineerd in frambozensap. Parfait met de smaak van sinaas appel en viooltjes. Mijn humeur kikkert op door een perfecte cheesecake (7,95 euro), met een fijn citroenfrisje. Eeterij Iets An ders vierde vorig jaar haar vijfja rig jubileum. Misschien is het nu tijd om te beslissen wat voor res taurant het wil zijn. Serveer je maaltijden of creaties? Want op de rekening (112 euro, inclusief twee wijntjes en koffie na) staan losse zaken als huisgemaakte mayonaise apart gerekend. Ook voor een extra broodje bij de hen nepolie moet je de portemonnee trekken. Dat botst met de gast vrije sfeer en alle leuke weggever tjes en kunstjes uit de keuken. Menu en a la carte zijn een we reld van verschil en dat is jam mer, want de sfeer is goed en creativiteit en lef zijn hier zeker te vinden. Eeterij Iets Anders Hoofdstraat 12 4484 CE, Kortgene 0113-302064 www.eeterijietsanders.nl Het Amerikaanse tijdschrift US News heeft ook in 2016 het DASH Dieet tot beste dieet verkozen. Jaarlijks laat het tijdschrift een team van experts tientallen diëten rang schikken en voor het zesde jaar op rij kwam DASH als beste uit de bus. Het DASH Dieet is gericht op het verlagen van de bloed druk en bestaat uit een erg ge zond en gebalanceerd voe dingspatroon. Uit de 37 diëten die zijn vergeleken won DASH in de categorie 'Beste Dieet Algemeen' en 'Beste Dieet voor Gezond Eten'. In de categorie 'Beste Dieet voor Diabetici' kwam het op een gedeelde tweede plaats. Het US News heeft een team van medische experts de diëten la ten beoordelen. Zij waren met name positief over de ge zonde en gebalanceerde voe ding die je bij het volgen van het dieet binnenkrijgt. In Ne derland is sinds kort ook een DASH Dieet kookboek ver krijgbaar, kijk voor meer infor matie op www.dashdieet.nl. Nederland staat graag in de keuken Met specialiteiten als boeren koolstamppot en kroketten worden de kookskills en moti vatie van Nederlanders om te koken wel eens in twijfel ge trokken. Niets is minder waar: Nederlanders staan graag in de keuken. Uit onaf hankelijk onderzoek van One- Poll, in opdracht van Sams ung, blijkt dat meer dan de helft (51%) van de Nederlan ders koken en goed eten tot een van de voornaamste hob by's beschouwt. Een belangrijke ontwikkeling is dat amateurchefs in plaats van kookboeken steeds vaker tablets en smartphones in de hand nemen om inspiratie op te doen. Bijna tweederde (62%) bezoekt hiervoor food- websites, 39% raadpleegt food- blogs en 35% raakt geïnspi reerd op Facebook. Nieuwe aanpak dranken Horecava Wat jarenlang een donkere hal op de Horecava was voor het segment Dranken, wordt dit jaar een lichte en frisse hal met meer variatie in het aan bod. In de nieuwe aanpak is onder andere gekozen voor een festivalsetting, inhakend op de trend van de (food) festi vals. Met wijn- en cocktail bars, bierbarretjes en foodtrucks. Horecava beleeft in 2016 haar 60e editie, en vindt plaats van maandag 11 tot en met donderdag 14 ja nuari in RAI Amsterdam. Woensdag 13 januari vindt de landelijke finale van het Ne derlands Kampioenschap Bier tappen plaats. DONDERDAG 7 JANUARI 2016 Eten met haiku's Iets Anders Hoofdstraat 12 S Kortgene In Eten doen de PZC-redacteuren Marloes Matthijssen en Frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eet gelegenheden. Prijs-kwaliteit: Leuke menu's, ook aan vegetariërs is gedacht. De ganzenlever wordt ver vangen door zwezerik. Entourage: Qua inrichting lijken het twee restau rants, toch zit je lekker. Hulde voor het baby-verschoonkussen. Bediening: Vriendelijk, gastvrij, al moet het een en ander wel nagevraagd worden. Net te omgang met notenallergie. Conclusie: De extravagante gerechtennamen matchen helaas niet altijd met wat je op je bord krijgt. door Marloes Matthijssen Chocoladekorstbodem met chocolademousse, pannacotta met sinaasappel en tiramisu met cocos. Ineke Hengsdijk serveert een hoofdgerecht van tong en tarbot, foto's Johan van der Heijden DEN HAAG DELFT AMSTERDAM

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2016 | | pagina 41