8 8? ZEELAND KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée Arnout Schop uit Middelburg is sinds 2003 mede-eigenaar van Theater De Wegwijzer in Nieuw- en Sint Joosland. Hij is verantwoordelijk voor de techniek en programmering, maar staat zo af en toe ook achter de bar. &D00R SHARON VAN OOST Het is een droom om HarryJekkers nog een keer te programmeren in De Wegwijzer. Zijn visie op het leven vind ik bijzonder, ik word er vrolijk van als ik naar zijn teksten luister man. Hij is een ongelooflijk goede gast heer, zowel voor zijn bezoekers als de ar tiesten die bij hem optreden. Ik heb jaren lang in de Schouwburg Middelburg en Theater de Mythe in Goes gewerkt, maar daar hangt een heel andere sfeer dan in een kleiner theater. In grotere theaters krijg je geen persoonlijk ontvangst, dat kan natuurlijk ook niet. Als het doek daar dicht valt is de avond afgelopen, terwijl we bij Podium Reimerswaal of De Wegwijzer nog uren napraten met zijn allen." Bijzonder stuk „Eens in de vier jaar verzorgen wij een gro te theaterproductie, daar werken we jaren naartoe. De laatste keer dat er zo'n groot op treden plaatsvond was in juli 2014 en het staat me nog heel erg bij. Het ging om 'O die zee', een door Huub van der Lubbe ge schreven rockopera, gebaseerd op de Odys see. Het idee voor 'O die zee' ontstond in De Wegwijzer, na een solo-optreden van Van der Lubbe. Het leek hem wel wat om een rockopera in de open lucht te maken en dat hebben we gedaan. Het stuk werd opgevoerd in de gracht van Fort Ramme- kens bij Vlissingen, een bijzondere locatie. De aanloop er naartoe was ontzettend hec tisch, het was een enorme operatie, maar uiteindelijk een groot succes. We kregen goede recensies van onder andere NRC en de Volkskrant, dat was de kroon op ons werk. We denken nu alweer na over 2018, maar daar kan ik nog niks over vertellen." Restaurant „Ik vind dat er ontzettend veel goede lunchtentjes en restaurants in Zeeland zijn tegenwoordig. Ik ga graag lekker lunchen in mijn woonplaats Middelburg. Ik kom vaak bij De Drukkery, waar je zo ongeveer tussen de boeken zit te eten, een leuke combinatie vind ik dat. Ook Café-Restau rant De Vriendschap is een fijne plek, de ei genaar is erg gastvrij en zoals de naam al doet vermoeden is het een heel gezellige tent. Als ik zin heb in Italiaans ga ik graag naar Lungo Mare op het Bellamypark in Vlissingen, dat is een goede, traditionele pizzeria." Mooie wandeling „Het natuurgebied rondom Fort Ramme- kens vlakbij Vlissingen verdient zeker een vermelding, daar kun je bijzondere wande lingen maken. Maar het meeste houd ik toch wel van het strand. Het liefst rijd ik el ke zondagmorgen naar het strand bij Vrou wenpolder, dat is heel wijds, het mooiste stuk strand van Zeeland als je het mij vraagt. Als je daar voorbij de eerste twee strandtenten loopt kom je niemand meer tegen, ben je helemaal alleen. Ik maak daar mijn hoofd leeg en doe nieuwe energie op. Ik kan sowieso erg van Zeeland genieten, een bijzonder moment vind ik als je vanuit Bergen op Zoom richting Zeeland rijdt en de provincie in zicht komt. De lucht is daar letterlijk helderder." Artiest „Het is een droom om Harry Jekkers nog een keer te programmeren in De Wegwij zer. Zijn visie op het leven vind ik bijzon der, ik word er vrolijk van als ik naar zijn teksten luister. Elf jaar geleden zat ik een keer met hem aan de bar. We hebben toen een soort afspraak gemaakt, dat hij ooit bij ons op het podium zou staan. Tot nu toe is dat er nog niet van gekomen. Maar een maand geleden raakte ik weer met hem aan de praat na zijn optreden in Vlissin gen, hij kon zich onze afspraak nog herin neren. Ik denk dan ook dat het er binnen kort eindelijk van gaat komen." Op zondag 3 januari (15.00 uur) treedt het Portugese fado- ensemble Quatro Ventos op in De Wegwijzer met het theatercon cert 'Ilhas do Fado'. Kaarten zijn verkrijg baar via www.theaterdewegwijzer.nl. Theater „Hoewel ik voornamelijk in De Wegwijzer te vinden ben, kijk ik ook graag buiten de deur. Zo bezocht ik vorige maand een op treden van Harry Jekkers en Jeroen van Merwijk in CCXL Theater in Vlissingen, dat was erg leuk. Maar het liefst ga ik naar Podium Reimerswaal van Jacques Boon- Wie is er niet opgegroeid met de Wannéekookboeken? 105 jaar na de eerste editie van dit handboek van de voormalige huishoudscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannéeklassieker onder handen. Vandaag: oliebollen Als iemand in haar le ven veel oliebollen heeft gebakken, is het mijn schoonmoeder (86) wel. Voor het halve dorp bakte ze, met emmers tegelijk. Laatst dook er een handgeschre ven briefje op met daarop haar recept. Genoteerd halverwege jaren zeventig, door zoonlief die toen net uit huis was ge gaan, om te studeren aan de School van Journalistiek in Utrecht. Ik herken het recept, het komt overeen met dat in mijn Wannée Kookboek; we ge bruiken dezelfde bron! Alleen zijn bij haar de hoeveelheden, op z'n Brabants, gul verdrievou digd. De frisse smaak van de oliebollen komt van de blokjes goudreinet, het luchtige van de echte bakkersgist en het knap perige van het vet (ossenwit) door de bakolie. Ik bakveul oliebollen en ga ze langsbrengen bij bekenden en de nieuwe buren Lang voordat begrippen als 'zorgzame samenleving', 'so ciaal vangnet' en 'mantelzorg vergoeding' moesten worden verzonnen, zag zij al om naar zieke en bejaarde familieleden en de gepensioneerde, alleen staande notaris. Haar zoon hielp maar wat graag met rond brengen. Zo ving hij nog een centje voor zijn kerstrapport en zo hier en daar een brande- wijntje 'om warm te blijven'. Ik hou de traditie van mijn schoonmoeder in ere, bak veul oliebollen en ga ze langsbren gen bij bekenden en bij de nieuwe buren. Gelukkig nieuwjaar met elkaar! MOEDERS OLIEBOLLEN Woensdag 30 december 2015 ALS HET DOEK VALT PRATEN WE NOG UREN NA BIJ Arnout Schop. FOTO RUBEN OREEL Voor ouderwets veel oliebol len (50 tot 60): 1.500 gram bloem; 15 gram zout; 90 gram verse gist van de bakker; 1 liter lauwe melk; 300 gram krenten; 300 gram rozijnen; 2 grote goudreinet appels, geschild en in kleine blokjes; 1 pond vet (ossenwit); 1 liter sla olie; poedersuiker Verkruimel gist in bakje, doe scheutje lauwe melk en 1 schepje suiker erop. Laat op warme plek 10 minuten tot le ven komen en rijzen. Blom (bloem) in een emmer, gist in een putje; melk en zout erbij doen en beslaan, (van het midden uit tot een klontvrij beslag mengen met grote garde). Dan pas de rest (rozijnen, krenten, appel) er bij. 1 uur rijzen voor de ka chel, vochtige doek erover. 1 pond vet en 1 fles slaolie in de vetketel verwarmen, niet te heet laten worden (ca. 170 graden). Met twee flinke eetlepels oliebollen vormen, in het vet laten zakken en aan alle kanten mooi bruin bakken (niet meer dan 5 tege lijk). Als het goed is, komen ze bovendrijven en keren ze vanzelf om. Leg op grote schaal, bestrooi met poeder suiker. Tip: gebruik ijsknijper om olie bollen te vormen. Schoon- spoelen in pot met koud wa ter. Wil je minder bollen bak ken, deel de hoeveelheden dan door 3. Behalve het vet en de olie: in de pan hebben oliebollen ruimte nodig.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 52