8 8?
ZEELAND
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
Arnout Schop uit Middelburg is sinds 2003 mede-eigenaar van
Theater De Wegwijzer in Nieuw- en Sint Joosland. Hij is
verantwoordelijk voor de techniek en programmering, maar staat
zo af en toe ook achter de bar. &D00R SHARON VAN OOST
Het is een droom
om HarryJekkers
nog een keer te
programmeren in
De Wegwijzer. Zijn
visie op het leven
vind ik bijzonder,
ik word er vrolijk
van als ik naar zijn
teksten luister
man. Hij is een ongelooflijk goede gast
heer, zowel voor zijn bezoekers als de ar
tiesten die bij hem optreden. Ik heb jaren
lang in de Schouwburg Middelburg en
Theater de Mythe in Goes gewerkt, maar
daar hangt een heel andere sfeer dan in
een kleiner theater. In grotere theaters
krijg je geen persoonlijk ontvangst, dat kan
natuurlijk ook niet. Als het doek daar dicht
valt is de avond afgelopen, terwijl we bij
Podium Reimerswaal of De Wegwijzer
nog uren napraten met zijn allen."
Bijzonder stuk
„Eens in de vier jaar verzorgen wij een gro
te theaterproductie, daar werken we jaren
naartoe. De laatste keer dat er zo'n groot op
treden plaatsvond was in juli 2014 en het
staat me nog heel erg bij. Het ging om 'O
die zee', een door Huub van der Lubbe ge
schreven rockopera, gebaseerd op de Odys
see. Het idee voor 'O die zee' ontstond in
De Wegwijzer, na een solo-optreden van
Van der Lubbe. Het leek hem wel wat om
een rockopera in de open lucht te maken
en dat hebben we gedaan. Het stuk werd
opgevoerd in de gracht van Fort Ramme-
kens bij Vlissingen, een bijzondere locatie.
De aanloop er naartoe was ontzettend hec
tisch, het was een enorme operatie, maar
uiteindelijk een groot succes. We kregen
goede recensies van onder andere NRC en
de Volkskrant, dat was de kroon op ons
werk. We denken nu alweer na over 2018,
maar daar kan ik nog niks over vertellen."
Restaurant
„Ik vind dat er ontzettend veel goede
lunchtentjes en restaurants in Zeeland zijn
tegenwoordig. Ik ga graag lekker lunchen
in mijn woonplaats Middelburg. Ik kom
vaak bij De Drukkery, waar je zo ongeveer
tussen de boeken zit te eten, een leuke
combinatie vind ik dat. Ook Café-Restau
rant De Vriendschap is een fijne plek, de ei
genaar is erg gastvrij en zoals de naam al
doet vermoeden is het een heel gezellige
tent. Als ik zin heb in Italiaans ga ik graag
naar Lungo Mare op het Bellamypark in
Vlissingen, dat is een goede, traditionele
pizzeria."
Mooie wandeling
„Het natuurgebied rondom Fort Ramme-
kens vlakbij Vlissingen verdient zeker een
vermelding, daar kun je bijzondere wande
lingen maken. Maar het meeste houd ik
toch wel van het strand. Het liefst rijd ik el
ke zondagmorgen naar het strand bij Vrou
wenpolder, dat is heel wijds, het mooiste
stuk strand van Zeeland als je het mij
vraagt. Als je daar voorbij de eerste twee
strandtenten loopt kom je niemand meer
tegen, ben je helemaal alleen. Ik maak daar
mijn hoofd leeg en doe nieuwe energie op.
Ik kan sowieso erg van Zeeland genieten,
een bijzonder moment vind ik als je vanuit
Bergen op Zoom richting Zeeland rijdt en
de provincie in zicht komt. De lucht is daar
letterlijk helderder."
Artiest
„Het is een droom om Harry Jekkers nog
een keer te programmeren in De Wegwij
zer. Zijn visie op het leven vind ik bijzon
der, ik word er vrolijk van als ik naar zijn
teksten luister. Elf jaar geleden zat ik een
keer met hem aan de bar. We hebben toen
een soort afspraak gemaakt, dat hij ooit bij
ons op het podium zou staan. Tot nu toe is
dat er nog niet van gekomen. Maar een
maand geleden raakte ik weer met hem
aan de praat na zijn optreden in Vlissin
gen, hij kon zich onze afspraak nog herin
neren. Ik denk dan ook dat het er binnen
kort eindelijk van gaat komen."
Op zondag 3 januari (15.00 uur) treedt het
Portugese fado- ensemble Quatro Ventos
op in De Wegwijzer met het theatercon
cert 'Ilhas do Fado'. Kaarten zijn verkrijg
baar via www.theaterdewegwijzer.nl.
Theater
„Hoewel ik voornamelijk in De Wegwijzer
te vinden ben, kijk ik ook graag buiten de
deur. Zo bezocht ik vorige maand een op
treden van Harry Jekkers en Jeroen van
Merwijk in CCXL Theater in Vlissingen,
dat was erg leuk. Maar het liefst ga ik naar
Podium Reimerswaal van Jacques Boon-
Wie is er niet opgegroeid met de
Wannéekookboeken? 105 jaar
na de eerste editie van dit
handboek van de voormalige
huishoudscholen neemt Puck
Kerkhoven een
Wannéeklassieker onder
handen.
Vandaag:
oliebollen
Als iemand in haar le
ven veel oliebollen
heeft gebakken, is het
mijn schoonmoeder
(86) wel. Voor het halve dorp
bakte ze, met emmers tegelijk.
Laatst dook er een handgeschre
ven briefje op met daarop haar
recept. Genoteerd halverwege
jaren zeventig, door zoonlief
die toen net uit huis was ge
gaan, om te studeren aan de
School van Journalistiek in
Utrecht. Ik herken het recept,
het komt overeen met dat in
mijn Wannée Kookboek; we ge
bruiken dezelfde bron! Alleen
zijn bij haar de hoeveelheden,
op z'n Brabants, gul verdrievou
digd. De frisse smaak van de
oliebollen komt van de blokjes
goudreinet, het luchtige van de
echte bakkersgist en het knap
perige van het vet (ossenwit)
door de bakolie.
Ik bakveul oliebollen en ga ze
langsbrengen bij bekenden
en de nieuwe buren
Lang voordat begrippen als
'zorgzame samenleving', 'so
ciaal vangnet' en 'mantelzorg
vergoeding' moesten worden
verzonnen, zag zij al om naar
zieke en bejaarde familieleden
en de gepensioneerde, alleen
staande notaris. Haar zoon
hielp maar wat graag met rond
brengen. Zo ving hij nog een
centje voor zijn kerstrapport
en zo hier en daar een brande-
wijntje 'om warm te blijven'.
Ik hou de traditie van mijn
schoonmoeder in ere, bak veul
oliebollen en ga ze langsbren
gen bij bekenden en bij de
nieuwe buren. Gelukkig
nieuwjaar met elkaar!
MOEDERS
OLIEBOLLEN
Woensdag 30 december 2015
ALS HET DOEK VALT PRATEN WE NOG UREN NA
BIJ
Arnout Schop.
FOTO RUBEN OREEL
Voor ouderwets veel oliebol
len (50 tot 60):
1.500 gram bloem; 15 gram
zout; 90 gram verse gist van
de bakker; 1 liter lauwe
melk; 300 gram krenten;
300 gram rozijnen; 2 grote
goudreinet appels, geschild
en in kleine blokjes; 1 pond
vet (ossenwit); 1 liter sla
olie; poedersuiker
Verkruimel gist in bakje, doe
scheutje lauwe melk en 1
schepje suiker erop. Laat op
warme plek 10 minuten tot le
ven komen en rijzen.
Blom (bloem) in een emmer,
gist in een putje; melk en
zout erbij doen en beslaan,
(van het midden uit tot een
klontvrij beslag mengen met
grote garde). Dan pas de rest
(rozijnen, krenten, appel) er
bij. 1 uur rijzen voor de ka
chel, vochtige doek erover.
1 pond vet en 1 fles slaolie in
de vetketel verwarmen, niet
te heet laten worden (ca.
170 graden). Met twee flinke
eetlepels oliebollen vormen,
in het vet laten zakken en
aan alle kanten mooi bruin
bakken (niet meer dan 5 tege
lijk). Als het goed is, komen
ze bovendrijven en keren ze
vanzelf om. Leg op grote
schaal, bestrooi met poeder
suiker.
Tip: gebruik ijsknijper om olie
bollen te vormen. Schoon-
spoelen in pot met koud wa
ter. Wil je minder bollen bak
ken, deel de hoeveelheden
dan door 3. Behalve het vet
en de olie: in de pan hebben
oliebollen ruimte nodig.