ZO DOEN Een complimentendieet pept je relatie direct op 6 I HART ZIEI 1 VRAAG HET DE DESKUNDIGE K is een van de stimuleert om het- Gezond zijn, opvoeden; we zijn er elke dag mee bezig. Welke levenslessen zou u aan anderen willen overdragen? Deze week Saskia Buitenkamp en zoon Manroo York uit Middelburg. aanmoediging geeft, groeit. geheimen van een langdurige relatie Neem op tijd rust Heb de moed om niet perfect te zijn Sommigen vallen vaker dan anderen. Maar als je vaak genoeg gevallen bent, dan ga je er Iets mee doen Verdedig je eigen grenzen Caroline Franssen is relatiedeskun- dige. Elke week beantwoordt een deskundige lezersvragen over gezondheid, psyche of voeding. Vandaag; relatiedeskund igc Caroline Franssen. Ja, er is een manier om de sfeer direct te verbete ren en dat doe je door op het complimenten dieet te gaan. Als je samen je relatie een oppepper wilt geven, kun je samen aan het complimentendieet beginnen. Je kunt ook prima alleen starten. Je hebt namelijk geen toestemming van je partner nodig om aan het dieet te beginnen. Geef je partner vanaf nu elke dag minstens vijf complimenten. Het zal de sfeer meteen aanmerkelijk verbeteren omdat je partner zich gezien en gewaardeerd voelt in plaats van bekritiseerd. En het werkt hopelijk zo aanstekelijk dat hij of zij snel mee zal meedoen. de constante wederzijdse stroom van posi tieve aanmoediging. Het is eigenlijk de basis van de beste relaties: datje elkaar steeds complimenteert met wat je doet, wat je hebt gedaan, hoe je eruitziet en wie je bent. Zo richt je de aandacht op eikaars POSjtjeve positieve aspecten. Wat je aandacht Een complimentje vertonen dat jij pret tig vindt. Het vraagt wel enige oefening en zelfdiscipline om je partner niet langer te bekritiseren, zeker als je dat gewend bent. houden, want je hebt niet snel het gevoel dat je iets wat je eigenlijk heel fijn, leuk of lekker vindt, moet inleveren. Het is juist de bedoe ling datje elke dag heerlijke verbale snoepjes aan je partner uitdeelt. Je kunt het compli mentendieet een dag proberen, maar beter is het om met een maand te beginnen. Onder zoek of kleine hapjes het juiste effect hebben. Of haalt een copieuze maaltijd van meerdere complimenten meer uit? Probeer het in elk geval. Zeker weten dat jul lie relatie opbloeit. HET PANEL TEKST MARJAN DE KORT FOTO'S MECHTELD JANSEN Manroo: „Ik ben opgegroeid met mijn moeder. We deden veel leuke dingen samen. Knutselen, solderen, linoleum snijden, meccanoën, le- goën. Ik had een grote legotrein op mijn kamer en ik ging ook graag naar scouting en naar mijn opa en oma. Daar bleven we dan een paar dagen." Saskia: „Ja, we hebben heel veel met Lego gespeeld. En ik heb je fietsbanden leren plakken. Maar van je opa leerde je ook veel. Mijn vader was meesterkleermaker en leerbewerker. Hij maakte rokken, broeken, jassen en tassen. Voor winkels, particulieren en mode shows." Manroo: „Creatief-ambachtelijk werk vind ik geweldig, maar wel van goede kwaliteit, dat heb ik van mijn opa." Saskia: „Mijn ouders waren allebei heel professioneel en gedreven, dus ik kreeg dat van huis uit mee en heb het zelf ook weer aan Manroo doorgegeven." Manroo: „Doorpakken ja, al kan ik ook goed rusten en lui zijn." Saskia: „Ik ga zelf nog wel eens te lang door. Hoewel, de laatste jaren ben ik wat makkelijker geworden. Op tijd iets eten, even pauze nemen." Saskia: „Leven is voor mij de din gen doen waar ik blij van word. Dan heb je ook de kracht om be trokken te zijn bij anderen. Want als jij blij bent, dan wordt jouw omgeving dat vaak ook. Welzijn van lichaam en geest zijn heel be langrijk." Manroo: „Openstaan voor anderen en luisteren naar jezelf gaan samen. Wanneer jij je goed voelt, dan kun je ook helpen. Heb je geen energie of geen zin, dan trek je dat niet. Maar dat moet je leren, vaak door eerst een paar keer op je bek te gaan. Soms neem je te veel hooi op je vork of vreten dingen zo veel energie, dan moet je je grens aan geven." Saskia: „Iedereen leert zijn lessen en dat doe je door vallen en op staan." Manroo: „Alleen moeten sommige mensen wat vaker vallen dan an dere. Maar er komt een moment datje vaak genoeg gevallen bent, dan ga je er iets mee doen. Door anders met dingen om te gaan, kun je weer verder. Een paar jaar gele den zat ik tegen overspannenheid aan. Ik belde in die tijd vaak met mijn moeder, dat doe ik meestal als het niet goed gaat. Geen bericht, goed bericht. Zij herkende de symp tomen, want ze heeft ooit zelf een burn-out gehad. Ik ben toen eens goed gaan nadenken over wat goed is voor mij. Ik was veel te veel bezig met het tevredenstellen van ande ren, ik besloot beter naar mezelf te luisteren." Saskia: „We zijn allebei bevlogen, behulpzaam en betrokken, maar ook perfectionistisch. Daar kun je niet oneindig in doorgaan, dan put je jezelf uit." Manroo: „Ik weet nu waar mijn grenzen liggen en durf die aan te geven. Ik wil mezelf niet meer te- kortdoen." Saskia: „Dat is nou precies waarom ik massagetherapeut ben gewor den. Sinds mijn burn-out wil ik niets liever dan lekker in mijn vel zitten. Passie is mijn drijfveer, maar je moet echt oppassen datje er niet te veel van geeft. Jij weet waar je grens ligt, een ander niet, dat moet jij hem vertellen. Daarnaast heb ik geleerd dat niet alles de hoogste prioriteit heeft. Ik hoef niet overal een negen voor te halen, een zeven is ook goed genoeg." Manroo: „We zijn mensen, toch geen robots!" Saskia: „Ik lees nu in een boek over de moed hebben om niet perfect te willen zijn. Dat is mijn nieuwe motto: leven zonder masker, zonder opsmuk. Je hoeft jezelf niet beter voor te doen dan je bent." dinsdag22 december 2015 VOEDINGS- DESKUNIGE Ay Lin Kho PSYCHOLOOG Steven Pont De laatste tijd zitten mijn partner en ik alleen maar op elkaar te vitten. De sfeer is heel negatief. Ik betrap mezelf erop dat ik alleen let op de din gen die niet goed gaan. Is er een manier om weer wat positiever met elkaar om te gaan? Een van de geheimen van een langdurige relatie is Het complimentendieet is wel makkelijk vol te Reageren? Mail naar hartenziel@persgroep.nl 'Wees blij, wees lief, net als Bob Marley' HUISARTS Rutger Verhoeff 44

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 51