8 8? ZEELAND KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée Ronald de Schepper uit Terneuzen is algemeen bestuurslid en programmeur bij jongerenpodium de Pit in zijn woonplaats. Samen met andere vrijwilligers houdt hij de ontmoetingsplaats draaiende. Ik heb twee reizen door Nepal gemaakt en ontdekt dat ik Nepaleesen Indisch eten erg lekker vind t^DOOR SHARON VAN OOST De Pit „De Pit is een ontmoetingsplaats voor jon geren uit de regio Terneuzen. Er is zowel een bar als een podium waar regelmatig op tredens plaatsvinden. We stonden tot nu toe vooral bekend om onze alternatieve mu ziek, maar willen graag wat breder gaan pro grammeren. Zo deden we afgelopen okto ber mee aan de Korenroute Terneuzen, ge organiseerd door popkoor Eigenwijs. Wan delend door de binnenstad konden mensen op verschillende locaties optredens van zo'n dertig verschillende koren bekijken. Shanty, pop, klassiek, a capella, folk, gospel, smartlappen, het kwam allemaal voorbij. Voor de Pit was dit een groot succes, we doen volgend jaar zeker weer mee. Het liefst zou ik ook grote Zeeuwse bands zoals Racoon en Blof programmeren, maar dat zit er voorlopig nog niet in. Maar daarnaast zijn we juist op zoek naar nieuw muzikaal talent, dit doen we met 'Come out and Play'. Dat is een showcase waarbij meerde re artiesten per avond kunnen optreden. In januari is er weer zo'n avond met Mille Ma nos, Stolen Moon en Them Chemicals." Favoriete muziek „Op het moment luister ik veel naar retro rock. Bands van nu grijpen terug naar rock muziek uit de jaren '70. Een mooi voor beeld daarvan is de Engelse band Uncle Acid the Deadbeats. Ook Kadavar uit Ber lijn is heel goed bezig in deze scène. Een Zeeuws voorbeeld in dit genre is Capital Sentimental. Als ik een bekende band zou moeten kiezen wordt het Muse, die zijn li ve ongelooflijk goed. Wat Zeeuws talent be treft komt de band Peer als eerste in mij op. Deze jongens zijn heel goed op weg. Zo stonden ze het afgelopen jaar op Concert at Sea, ook speelden ze in de finale van Steen worp, een muzikaal jongerenproject in Zeeuws-Vlaanderen." Café „Ik heb de mooiste herinneringen aan een café dat jammer genoeg niet meer bestaat: de Snugly bar in de Walstraat in Terneu zen. Het was echt een begrip in de stad en ver daarbuiten. De eigenaren Abdon en Franky Willems draaiden van alles door el kaar waardoor een grote groep mensen het café bezocht. De muziek en sfeer samen maakten het een heel fijne plek om te be zoeken. Een plek die nu erg populair is in Terneuzen, is Café Den Engel. Ik kom er zelf niet vaak, maar hoor veel goede verha len. Zelfben ik het liefst in De Pit, daar ken ik iedereen, ik vind het ook leuk om er zo af en toe achter de bar te staan." Mooie wandeling „De Zeeuwse kust vind ik prachtig, het duinlandschap, de ruimte die je hebt als je op het strand loopt. Het is er ook nog eens heerlijk rustig als je er buiten het hoogsei zoen op uit gaat. Ik ga veel op reis, maar on ze eigen kust springt eruit, zelfs als je het vergelijkt met stranden in Indonesië. Zeeuws-Vlaanderen, waar ik woon, is heel wijds, er is veel natuur, je kunt er mooie wandelingen maken. In het Verdronken Land van Saeftinghe bijvoorbeeld, dit na tuurgebied dat deels in Nederland en deels in België ligt bestaat helemaal uit schorren. Dan is er ook nog Het Zwin, een natuur park tussen Cadzand-Bad en Retranche- ment. Ook daar vind je veel water en schor ren." Een avond op stap met... „Dus ik mag iedereen kiezen? Dan ga ik voor president Barack Obama. Ik ben name lijk erg benieuwd wat hij nu eigenlijk écht denkt, vind het een hele interessante man. Ik zou hem meenemen naar de Pit, daar zou ik even rustig met hem aan de bar gaan zitten praten." Restaurant „Ik ga voor Himalaya Restaurant in Gent. Ik heb twee reizen door Nepal gemaakt en ont dekt dat ik Nepalees en Indisch eten erg lek ker vind. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar dit restaurant schijnt erg goed te zijn als je van dit eten houdt." Zaterdag 19 december begint om 20.00 uur in de Pit in Terneuzen een AC/DC the ma-avond. De bands Bon Scotch en Kabuki verzorgen de muziek. Wie is er niet opgegroeid met de Wannéekookboeken? 105 jaar na de eerste editie van dit handboek van de voormalige huishoudscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannéeklassieker onder handen. Vandaag: roastbeef en ravigottesaus Een feestelijke klassie ker voor de kerst, rechtstreeks uit de Wannée: roastbeef. Op z'n Engels, inderdaad. Wij genieten er twee dagen van. Eerst van de warme rosbief in zijn eigen heerlijke jus. De tweede dag bedelven we de overgebleven, afgekoelde plak ken onder een kruidige ravigot tesaus. Zelfs de mayonaise is zelfgemaakt volgens de metho de Wannée, die wonderwel blijkt te werken! Lekkere groen ten bij zo'n stuk roast zijn bloemkool- of broccoliroosjes, sperziebonen, worteltjes en doperwten. Maar dan wel graag volgens de standaards van 2015 beetgaar gestoomd. Frisse rode granaatappelpitjes en rozema rijntopjes zorgen voor een kersterig tintje. Paar adviezen vooraf: let erop Roastbeef, twee dagen feest: de eerste dag in eigen jus, de tweede onder een kruidige saus dat je een langwerpig stuk ros bief koopt, waarbij de spierve zels in de lengterichting lo pen. Laat het vlees voor het braden op kamertemperatuur komen. Tip die ik ooit kreeg van mijn slager: bestrooi ros bief, behalve met zout en pe per, ook met een wolkje poe dersuiker. Je proeft er niets van maar het zorgt voor een mooi goudbruin korstje. En leg een roostertje in de braad slee. Heel geschikt zijn geper foreerde aluminium wegwerp- bakjes voor de barbecue. Laat het vlees na het braden zeker 10 minuten rusten en snij met een scherp mes zonder kartels. ROASTBEEF EN RAVIGOTTESAUS Donderdag 17 december 2015 EEN AVONDJE IN DE PIT MET Ronald de Schepper: „We stonden tot nu toe vooral bekend om onze alternatieve muziek, maar willen graag wat breder gaan programme ren." FOTO PETER NICOLAI Voor 4 personen: Stuk van ca. 850 gram rosbief; 3 eet lepels olijfolie; 150 gram roomboter; 10 gram zout; ge malen witte peper; 1/2 thee lepel poedersuiker. Saus: 2 eidooiers, 2 theele pels gladde mosterd; 0,5 dl witte wijnazijn; snufje zout; 3,5 dl slaolie; zout en pe per; 1 sjalotje, heel fijn ge snipperd; 3 eetlepels gehak te groene kruiden (helft plat te peterselie, helft dragon, kervel en dille), citroensap en suiker (optie). Laat vlees op kamertempera tuur komen. Dep droog, be strooi met zout, witte peper en wolkje poedersuiker. Warm oven voor op 160 gra den. Zet braadpan op hoog vuur, voeg olijfolie toe, laat heet worden en schroei hierin het vlees dicht. Voeg, als korstje goudbruin is, roombo ter toe en laat oplossen. Neem vlees uit pan, plaats in braadslee op roostertje. Schenk braadvocht erover heen. Laat in oven garen, ca. 25 minuten voor mooi rosé. (Groter of kleiner stuk vlees? Reken ca. 15 minuten ga- ringstijd per 500 gram). Neem uit oven, laat 10 minu ten rusten. Voor heerlijke jus: verhit alle braadvocht in braadpan. Voeg ongeveer twee keer zo veel water toe, roer aanbaksels los van bo dem, warm door. Snij vlees in dunne plakken. Serveer warm met jus, aardappeltjes uit oven en gestoomde groenten. Laat restje roastbeef afkoelen en serveer met koude ravigot tesaus: Klop eidooiers met mosterd, zout en peper met garde 10 minuten. Klop azijn erdoor en vervolgens in héél kleine straaltjes, de olie. Klop pen, tot alles is opgelost, tot stevige mayonaise. Meng sja lotsnippers en groene kruiden erdoor. Breng op smaak met zout, peper, citroensap en snufje suiker.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 61