8 8?
ZEELAND
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
Ronald de Schepper uit Terneuzen is algemeen bestuurslid en
programmeur bij jongerenpodium de Pit in zijn woonplaats. Samen
met andere vrijwilligers houdt hij de ontmoetingsplaats draaiende.
Ik heb twee reizen
door Nepal
gemaakt en
ontdekt dat ik
Nepaleesen
Indisch eten erg
lekker vind
t^DOOR SHARON VAN OOST
De Pit
„De Pit is een ontmoetingsplaats voor jon
geren uit de regio Terneuzen. Er is zowel
een bar als een podium waar regelmatig op
tredens plaatsvinden. We stonden tot nu
toe vooral bekend om onze alternatieve mu
ziek, maar willen graag wat breder gaan pro
grammeren. Zo deden we afgelopen okto
ber mee aan de Korenroute Terneuzen, ge
organiseerd door popkoor Eigenwijs. Wan
delend door de binnenstad konden mensen
op verschillende locaties optredens van
zo'n dertig verschillende koren bekijken.
Shanty, pop, klassiek, a capella, folk, gospel,
smartlappen, het kwam allemaal voorbij.
Voor de Pit was dit een groot succes, we
doen volgend jaar zeker weer mee. Het
liefst zou ik ook grote Zeeuwse bands zoals
Racoon en Blof programmeren, maar dat
zit er voorlopig nog niet in. Maar daarnaast
zijn we juist op zoek naar nieuw muzikaal
talent, dit doen we met 'Come out and
Play'. Dat is een showcase waarbij meerde
re artiesten per avond kunnen optreden. In
januari is er weer zo'n avond met Mille Ma
nos, Stolen Moon en Them Chemicals."
Favoriete muziek
„Op het moment luister ik veel naar retro
rock. Bands van nu grijpen terug naar rock
muziek uit de jaren '70. Een mooi voor
beeld daarvan is de Engelse band Uncle
Acid the Deadbeats. Ook Kadavar uit Ber
lijn is heel goed bezig in deze scène. Een
Zeeuws voorbeeld in dit genre is Capital
Sentimental. Als ik een bekende band zou
moeten kiezen wordt het Muse, die zijn li
ve ongelooflijk goed. Wat Zeeuws talent be
treft komt de band Peer als eerste in mij op.
Deze jongens zijn heel goed op weg. Zo
stonden ze het afgelopen jaar op Concert at
Sea, ook speelden ze in de finale van Steen
worp, een muzikaal jongerenproject in
Zeeuws-Vlaanderen."
Café
„Ik heb de mooiste herinneringen aan een
café dat jammer genoeg niet meer bestaat:
de Snugly bar in de Walstraat in Terneu
zen. Het was echt een begrip in de stad en
ver daarbuiten. De eigenaren Abdon en
Franky Willems draaiden van alles door el
kaar waardoor een grote groep mensen het
café bezocht. De muziek en sfeer samen
maakten het een heel fijne plek om te be
zoeken. Een plek die nu erg populair is in
Terneuzen, is Café Den Engel. Ik kom er
zelf niet vaak, maar hoor veel goede verha
len. Zelfben ik het liefst in De Pit, daar ken
ik iedereen, ik vind het ook leuk om er zo
af en toe achter de bar te staan."
Mooie wandeling
„De Zeeuwse kust vind ik prachtig, het
duinlandschap, de ruimte die je hebt als je
op het strand loopt. Het is er ook nog eens
heerlijk rustig als je er buiten het hoogsei
zoen op uit gaat. Ik ga veel op reis, maar on
ze eigen kust springt eruit, zelfs als je het
vergelijkt met stranden in Indonesië.
Zeeuws-Vlaanderen, waar ik woon, is heel
wijds, er is veel natuur, je kunt er mooie
wandelingen maken. In het Verdronken
Land van Saeftinghe bijvoorbeeld, dit na
tuurgebied dat deels in Nederland en deels
in België ligt bestaat helemaal uit schorren.
Dan is er ook nog Het Zwin, een natuur
park tussen Cadzand-Bad en Retranche-
ment. Ook daar vind je veel water en schor
ren."
Een avond op stap met...
„Dus ik mag iedereen kiezen? Dan ga ik
voor president Barack Obama. Ik ben name
lijk erg benieuwd wat hij nu eigenlijk écht
denkt, vind het een hele interessante man.
Ik zou hem meenemen naar de Pit, daar
zou ik even rustig met hem aan de bar gaan
zitten praten."
Restaurant
„Ik ga voor Himalaya Restaurant in Gent. Ik
heb twee reizen door Nepal gemaakt en ont
dekt dat ik Nepalees en Indisch eten erg lek
ker vind. Ik ben er zelf nog niet geweest,
maar dit restaurant schijnt erg goed te zijn
als je van dit eten houdt."
Zaterdag 19 december begint om 20.00
uur in de Pit in Terneuzen een AC/DC the
ma-avond. De bands Bon Scotch en Kabuki
verzorgen de muziek.
Wie is er niet opgegroeid met de
Wannéekookboeken? 105 jaar
na de eerste editie van dit
handboek van de voormalige
huishoudscholen neemt Puck
Kerkhoven een
Wannéeklassieker
onder handen.
Vandaag:
roastbeef en
ravigottesaus
Een feestelijke klassie
ker voor de kerst,
rechtstreeks uit de
Wannée: roastbeef.
Op z'n Engels, inderdaad. Wij
genieten er twee dagen van.
Eerst van de warme rosbief in
zijn eigen heerlijke jus. De
tweede dag bedelven we de
overgebleven, afgekoelde plak
ken onder een kruidige ravigot
tesaus. Zelfs de mayonaise is
zelfgemaakt volgens de metho
de Wannée, die wonderwel
blijkt te werken! Lekkere groen
ten bij zo'n stuk roast zijn
bloemkool- of broccoliroosjes,
sperziebonen, worteltjes en
doperwten. Maar dan wel graag
volgens de standaards van 2015
beetgaar gestoomd. Frisse rode
granaatappelpitjes en rozema
rijntopjes zorgen voor een
kersterig tintje.
Paar adviezen vooraf: let erop
Roastbeef, twee dagen feest:
de eerste dag in eigen jus, de
tweede onder een kruidige saus
dat je een langwerpig stuk ros
bief koopt, waarbij de spierve
zels in de lengterichting lo
pen. Laat het vlees voor het
braden op kamertemperatuur
komen. Tip die ik ooit kreeg
van mijn slager: bestrooi ros
bief, behalve met zout en pe
per, ook met een wolkje poe
dersuiker. Je proeft er niets
van maar het zorgt voor een
mooi goudbruin korstje. En
leg een roostertje in de braad
slee. Heel geschikt zijn geper
foreerde aluminium wegwerp-
bakjes voor de barbecue. Laat
het vlees na het braden zeker
10 minuten rusten en snij met
een scherp mes zonder kartels.
ROASTBEEF EN RAVIGOTTESAUS
Donderdag 17 december 2015
EEN AVONDJE IN DE PIT MET
Ronald de Schepper:
„We stonden tot nu toe
vooral bekend om onze
alternatieve muziek,
maar willen graag wat
breder gaan programme
ren." FOTO PETER NICOLAI
Voor 4 personen: Stuk van
ca. 850 gram rosbief; 3 eet
lepels olijfolie; 150 gram
roomboter; 10 gram zout; ge
malen witte peper; 1/2 thee
lepel poedersuiker.
Saus: 2 eidooiers, 2 theele
pels gladde mosterd; 0,5 dl
witte wijnazijn; snufje zout;
3,5 dl slaolie; zout en pe
per; 1 sjalotje, heel fijn ge
snipperd; 3 eetlepels gehak
te groene kruiden (helft plat
te peterselie, helft dragon,
kervel en dille), citroensap
en suiker (optie).
Laat vlees op kamertempera
tuur komen. Dep droog, be
strooi met zout, witte peper
en wolkje poedersuiker.
Warm oven voor op 160 gra
den. Zet braadpan op hoog
vuur, voeg olijfolie toe, laat
heet worden en schroei hierin
het vlees dicht. Voeg, als
korstje goudbruin is, roombo
ter toe en laat oplossen.
Neem vlees uit pan, plaats in
braadslee op roostertje.
Schenk braadvocht erover
heen. Laat in oven garen, ca.
25 minuten voor mooi rosé.
(Groter of kleiner stuk vlees?
Reken ca. 15 minuten ga-
ringstijd per 500 gram).
Neem uit oven, laat 10 minu
ten rusten. Voor heerlijke jus:
verhit alle braadvocht in
braadpan. Voeg ongeveer
twee keer zo veel water toe,
roer aanbaksels los van bo
dem, warm door. Snij vlees in
dunne plakken. Serveer warm
met jus, aardappeltjes uit
oven en gestoomde groenten.
Laat restje roastbeef afkoelen
en serveer met koude ravigot
tesaus: Klop eidooiers met
mosterd, zout en peper met
garde 10 minuten. Klop azijn
erdoor en vervolgens in héél
kleine straaltjes, de olie. Klop
pen, tot alles is opgelost, tot
stevige mayonaise. Meng sja
lotsnippers en groene kruiden
erdoor. Breng op smaak met
zout, peper, citroensap en
snufje suiker.