Versnelde sanering asbestdaken Medewerkers Zeelandia aan de dis SCHOUWEN-DUIVELAND 7 Toppatissier en meesterbakker tonen wat zij hun families voorschotelen met de kerstdagen. lies voorschotelen. „Ik wilde dit ei genlijk al langer maken, maar het is er gewoon nog nooit van geko men", zegt Huigsloot over zijn kunstwerkje. „Het begint bij mij eigenlijk altijd wel met een smaak idee. Daar borduur ik dan in m'n hoofd op voort en zo ontstaat er een vorm bij." Zijn dessert is niet iets wat je zomaar even op tafel zet. „Hier ben ik twee dagen mee bezig geweest. Maar in principe zou iedereen dit wel kunnen." De basis bestaat uit vijgen gepo cheerd in rode wijn, port, kaneel en steranijs. „Dat doe je in een pannetje en laat je voorzichtig doorkoken, tot het vocht er hele maal is uitgetrokken. Dan krijg je een mooie vijgencompote." Die ba sis wordt aangekleed met een ge lei van rode wijn en port, hangop (yoghurt) met vanille, krokant Het ronde brood van meesterbak ker Mark Plaating kleurt diep don kerrood en ademt alleen daarmee al een passende sfeer. Toppatissier Ramon Huigsloot heeft getoverd met een dessert, dat oogt als een breekbaar kunstwerk. Twee topge- rechten in hun specifieke vakge bied waarmee de medewerkers van Zeelandia de kerst ingaan. Huigsloot hoort tot de top tien van 's werelds beste chocolatiers van dit moment. Plaating sleepte eind oktober de meestertitel in de wacht en maakt daarmee deel uit van het selecte gezelschap van zes bakkers die deze standaard in Ne derland verdienen. Op verzoek van de PZC maakten ze een ge recht, zoals zij dat straks thuis aan hun fami- tig doorheen mengen, anders gaan ze kapot." Het bietenbrood leent zich vol gens Plaating uitstekend als hapje tussendoor bij de borrel. „Ik zou er zelf eerder een mooi wijntje bij drinken dan een glas melk. Maar het past ook heel goed bij de kerst- lunch. In onze familie is kerst al tijd één grote buffettafel, met aller lei broodjes en diverse gerechten. Iedereen maakt wat. Voor mijn moeder is dat standaard de kipra gout. Daar is ze wereldberoemd mee in Renesse en de verre om trek. Heerlijk samen met een goed broodje!" (een heel dun koekje) met maan zaad en tenslotte vanilleparfait. „Binnen onze familie zorgt ie dereen voor een gerecht. Ik word -gek genoeg- meestal gevraagd om het dessert te maken. Maar dit keer wilde ik ook een tussenge recht maken. Dan kan ik laten zien dat ik ook nog wat anders kan. Dat wordt iets van zalm met wasabi." Plaating heeft gekozen voor het brood wat hij ook bij zijn meestersexa- men heeft ge maakt. „Het past qua presentatie en ingrediënten perfect bij de kerst. En het is eigenlijk helemaal niet zoveel werk. Een vrij simpel recept, gebaseerd op Franse stok- kenbloem, zout, een heel klein beetje gist, honing en uit rozijnen opgebouwde desem. Die desem is net iets zoeter. Daar gaan versge raspte bietjes doorheen en als al lerlaatste kleine blokjes belegen geitenkaas, biologische van de Mekkerstee in Ouddorp. Het is heel belangrijk dat je een wat oudere kaas neemt, daar zit minder vocht in. En je moet de blokjes er voorzich- De gemeente Schouwen-Duive- land hoopt dat de eigenaren van deze daken de regeling aangrijpen om gelijk over te stappen op zon nepanelen. De subsidie is voor da ken met een minimale oppervlak te van 35 vierkante meter en kan zowel door particulieren als be drijven worden aangevraagd. Wie aan de voorwaarden voldoet, krijgt per vierkante meter 4,50 eu ro uitbetaald, tot een maximum van 25.000 euro. De regeling geldt tot en met 2019. Het ministerie Overstap naar zonnepanelen kan meteen gemaakt worden. verwacht dat hiermee landelijk 16 miljoen vierkante meter versneld kan worden gesaneerd. In totaal is voor dit doel 75 miljoen euro be schikbaar. Asbestdaken verweren in de buitenlucht, waardoor scha delijke asbestvezels kunnen vrijko men. Ander asbestmateriaal dat in gebouwen kan zitten, zoals isola tiemateriaal onder de dakbedek king, wordt niet verboden, laat de gemeente weten. De buitenlucht is veel minder van invloed op dit materiaal, waardoor het geen kwaad kan. WAAROM EEN KEUKEN BIJ SSK KOPEN... Kapelle WOENSDAG 16 DECEMBER 2015 2EeiAflMECIAM» <„k pms<'"9 'Het begint bij een smaakidee' door Marcel Modde Mark Plaating (I) en Ramon Huigsloot koken alvast voor de kerstdagen, foto's Dirk-Jan Gjeltema door Marcel Modde ZIERIKZEE. Boerenschuren of ande re panden met een asbest dak kunnen volgend jaar schoon schip maken. Het ministerie voor Infra structuur en Milieu heeft een sub sidieregeling in het leven geroe pen om een versnelde sanering te stimuleren. Unieke eigen service Uitstekende garantie Eigen montageafdeling Realistisch foto-ontwerp Alles in één hand! Uitsluitend topkwaliteit Nederlands fabricaat Persoonlijk advies Duidelijke informatie Heldere afspraken Korte lijnen m Kloosterweg 6 industrieterrein 'De Smokkelhoek' KEUKENSTUDIO Tel. 0113 - 33 00 04

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 64