Versnelde sanering asbestdaken
Medewerkers Zeelandia aan de dis
SCHOUWEN-DUIVELAND 7
Toppatissier en meesterbakker tonen
wat zij hun families voorschotelen
met de kerstdagen.
lies voorschotelen. „Ik wilde dit ei
genlijk al langer maken, maar het
is er gewoon nog nooit van geko
men", zegt Huigsloot over zijn
kunstwerkje. „Het begint bij mij
eigenlijk altijd wel met een smaak
idee. Daar borduur ik dan in m'n
hoofd op voort en zo ontstaat er
een vorm bij." Zijn dessert is niet
iets wat je zomaar even op tafel
zet. „Hier ben ik twee dagen mee
bezig geweest. Maar in principe
zou iedereen dit wel kunnen."
De basis bestaat uit vijgen gepo
cheerd in rode wijn, port, kaneel
en steranijs. „Dat doe je in een
pannetje en laat je voorzichtig
doorkoken, tot het vocht er hele
maal is uitgetrokken. Dan krijg je
een mooie vijgencompote." Die ba
sis wordt aangekleed met een ge
lei van rode wijn en port, hangop
(yoghurt) met vanille, krokant
Het ronde brood
van meesterbak
ker Mark Plaating
kleurt diep don
kerrood en ademt
alleen daarmee al
een passende sfeer. Toppatissier
Ramon Huigsloot heeft getoverd
met een dessert, dat oogt als een
breekbaar kunstwerk. Twee topge-
rechten in hun specifieke vakge
bied waarmee de medewerkers
van Zeelandia de kerst ingaan.
Huigsloot hoort tot de top tien
van 's werelds beste chocolatiers
van dit moment. Plaating sleepte
eind oktober de meestertitel in de
wacht en maakt daarmee deel uit
van het selecte gezelschap van zes
bakkers die deze standaard in Ne
derland verdienen. Op verzoek
van de PZC maakten ze een ge
recht, zoals zij dat
straks thuis aan
hun fami-
tig doorheen mengen, anders gaan
ze kapot."
Het bietenbrood leent zich vol
gens Plaating uitstekend als hapje
tussendoor bij de borrel. „Ik zou
er zelf eerder een mooi wijntje bij
drinken dan een glas melk. Maar
het past ook heel goed bij de kerst-
lunch. In onze familie is kerst al
tijd één grote buffettafel, met aller
lei broodjes en diverse gerechten.
Iedereen maakt wat. Voor mijn
moeder is dat standaard de kipra
gout. Daar is ze wereldberoemd
mee in Renesse en de verre om
trek. Heerlijk samen met een goed
broodje!"
(een heel dun koekje) met maan
zaad en tenslotte vanilleparfait.
„Binnen onze familie zorgt ie
dereen voor een gerecht. Ik word
-gek genoeg- meestal gevraagd
om het dessert te maken. Maar dit
keer wilde ik ook een tussenge
recht maken. Dan kan ik laten
zien dat ik ook nog wat anders
kan. Dat wordt iets van zalm met
wasabi."
Plaating heeft gekozen voor het
brood wat hij
ook bij zijn
meestersexa-
men heeft ge
maakt. „Het past qua presentatie
en ingrediënten perfect bij de
kerst. En het is eigenlijk helemaal
niet zoveel werk. Een vrij simpel
recept, gebaseerd op Franse stok-
kenbloem, zout, een heel klein
beetje gist, honing en uit rozijnen
opgebouwde desem. Die desem is
net iets zoeter. Daar gaan versge
raspte bietjes doorheen en als al
lerlaatste kleine blokjes belegen
geitenkaas, biologische van de
Mekkerstee in Ouddorp. Het
is heel belangrijk dat je
een wat oudere kaas
neemt, daar zit minder
vocht in. En je moet
de blokjes er voorzich-
De gemeente Schouwen-Duive-
land hoopt dat de eigenaren van
deze daken de regeling aangrijpen
om gelijk over te stappen op zon
nepanelen. De subsidie is voor da
ken met een minimale oppervlak
te van 35 vierkante meter en kan
zowel door particulieren als be
drijven worden aangevraagd. Wie
aan de voorwaarden voldoet,
krijgt per vierkante meter 4,50 eu
ro uitbetaald, tot een maximum
van 25.000 euro. De regeling geldt
tot en met 2019. Het ministerie
Overstap naar zonnepanelen
kan meteen gemaakt worden.
verwacht dat hiermee landelijk 16
miljoen vierkante meter versneld
kan worden gesaneerd. In totaal is
voor dit doel 75 miljoen euro be
schikbaar. Asbestdaken verweren
in de buitenlucht, waardoor scha
delijke asbestvezels kunnen vrijko
men. Ander asbestmateriaal dat in
gebouwen kan zitten, zoals isola
tiemateriaal onder de dakbedek
king, wordt niet verboden, laat de
gemeente weten. De buitenlucht
is veel minder van invloed op dit
materiaal, waardoor het geen
kwaad kan.
WAAROM
EEN KEUKEN
BIJ SSK KOPEN...
Kapelle
WOENSDAG 16 DECEMBER 2015
2EeiAflMECIAM»
<„k pms<'"9
'Het begint
bij een
smaakidee'
door Marcel Modde
Mark Plaating (I) en Ramon Huigsloot koken alvast voor de kerstdagen, foto's Dirk-Jan Gjeltema
door Marcel Modde
ZIERIKZEE. Boerenschuren of ande
re panden met een asbest dak
kunnen volgend jaar schoon schip
maken. Het ministerie voor Infra
structuur en Milieu heeft een sub
sidieregeling in het leven geroe
pen om een versnelde sanering te
stimuleren.
Unieke eigen service
Uitstekende garantie
Eigen montageafdeling
Realistisch foto-ontwerp
Alles in één hand!
Uitsluitend topkwaliteit
Nederlands fabricaat
Persoonlijk advies
Duidelijke informatie
Heldere afspraken
Korte lijnen
m
Kloosterweg 6
industrieterrein
'De Smokkelhoek'
KEUKENSTUDIO Tel. 0113 - 33 00 04