GETEST 4 I GELD&GOI Mijn geld ik Elke week bevraagt de redactie een streekgenoot over financiële kwesties. Vandaag Bono van Veelen (25) uit Kruiningen. I lij werkt bij tweesterrenrestaurant Inter Scaldes. Op zoek naar een feestelijk bubbeltje voor het kerstdiner of oud en nieuw? Zet eava op tafel! Welke? Dat zoekt ons testpanel voor u uit. asm* Ik houd van Apple-protlneten. Mijn grootste uitspatting is de MacBook, die kostte 1500 euro TEKST HANS PUIK „Het is een kroon op het werk. Als gastheer ben je 'onzichtbaar', maar als een gast iets nodig heeft, ben je er. Ik ben jong en ambitieus en streef naar het hoogst haalbare. Dan ben je bij Inter Scaldes aan het juiste adres. De nominatie had ik nooit gekregen als het team om me heen niet zou kloppen. Ik zie het als een blijk van erkenning voor ons allemaal." „Op jonge leeftijd werd mij al ge leerd te sparen. Ooit wilde ik een spelcomputer. Van mijn ouders moest ik proberen mijn zakgeld niet uit te geven aan snoep of an dere dingen. Toen ze zagen dat het mij maandenlang lukte om te spa ren, legden ze het resterende deel van het bedrag bij. Het voelde machtig dat ik met mijn eigen geld een PlayStation kon kopen." „Diezelfde PlayStation. De eerste dagen speelde ik er veel op, maar na een week was ik er al op uitge keken. Ik voetbalde liever buiten." „Misschien verrassend voor iemand die hele dagen in een restaurant doorbrengt, maar ik ga zelf ook graag uit eten. Om te genieten, maar daarnaast probeer ik naar collega's te gaan om te kijken of de service goed verloopt. Niet om ge drag te kopiëren, maar wel om te leren van bepaalde oplossingen. Als mijn vriendin en ik uit eten gaan bij een bistro, zijn we 75 euro per persoon kwijt. Gaan we eten bij een collega dan ligt het bedrag iets hoger." „Ik let niet op een bedrag, maar neem de dingen die ik lekker vind. Als geen ander weet ik dat goede producten kostbaar zijn. Van een halve kip met friet en appelmoes kan ik net zo genieten als van een luxe diner. Ik zoek in dat geval wel naar de beste rötisseur waar je de lekkerste kip kunt eten." „Vanaf m'n 18e heb ik in studenten huizen gewoond en sinds twee jaar woon ik in mijn eigen apparte ment. Dan realiseer je pas hoe duur een wasmachine, koelkast of gas fornuis is. Als mijn wasmachine kapot gaat zal toch iemand hem moeten repareren. Daar probeer ik een klein bedrag voor achter de hand te houden." „Eén keer per week probeer ik hard te lopen langs de Westerschelde. Omdat ik een staand beroep heb, is het belangrijk dat de hardloop schoenen de klappen goed opvan gen. Ik kan me niet permitteren met versleten knieën op het werk te komen. Aan nieuwe hardloop schoenen geef ik rond de 150 euro uit. Voor de broek en shirtjes kijk ik naar aanbiedingen bij Aktie- sport." „Ik heb een voorliefde voor Apple- producten, omdat ik vind dat ze magisch werken. Ik heb inmiddels een hele verzameling. Mijn grootste uitspatting is de MacBook. Die kostte 1500 euro." TEKST JEROEN KREULE FOTO'S KOEN VERHEIJDEN Daar zat Louis Poncin zo'n drie jaar geleden dan, aan de rand van een Spaans zwembad. Beide voeten bungelden in het water, glaasje wijn binnen handbereik. Naast hem zat Meche- line, zijn geliefde. Ze vierden va kantie en keken uit op een prachtige berg en de Middellandse Zee. Dat was het moment waarop Poncin besloot het roer drastisch om te gooien. Ruim dertig jaar had hij als marketeer gewerkt voor en kele Nederlandse multinationals, maar zijn hart lag bij de Spaanse keuken. Een idee was geboren: PePe del Sol, een delicatessenwin- kel met louter Spaanse lekkernijen, in het centrum van Den Bosch. En wat dronken ze, nadat ze het moe- ONS PANEL dige besluit hadden genomen? Juist, cava! Spaanse wijn met bub bels. Poncin: „Cava is voor mij hét drankje als je iets te vieren hebt." Paradijs Op de vraag of Poncin wil meedoen aan een Cavatest, hoeft hij niet lang na te denken: heel graag. En het mag bij hem in de winkel. PePe del Sol blijkt een paradijsje vol Spaanse heerlijkheden: van worstjes, olij ven, oliën en wijn tot hammen, kazen en en zoetigheid. En, hoe kan het anders, cava. Een uitste kende testlocatie. Cava is een mousserende wijn uit Spanje, zegt de goedlachse vinoloog Michel van Tuil. 90 procent van de cava wordt geproduceerd in Pene- dès, een regio in Catalonië. Of cava Vinologen, liefhebbers, verkopers: dit panel bevat een flinke dosis kennis. De leden testten 6 flessen cava. iSflÖJ GENIETEN VAN KP MET APPELMOES Je bent door restaurantgids Gault Millau genomineerd voor de titel 'talentvol gastheer van het jaar'. Hoe waardevol is dat? Wat is de belangrijkste financiële les die je leerde? Wat is je grootste miskoop? Waar geef je het liefst geld aan uit? Kies je altijd voor het duurste en beste, als het om eten gaat? Waar leg je bewust geld voor apart? Heb je geld over voor andere hobby's? Wat was je grootste financiële uitspatting? ^Bono van Veelen gaat zelf ook graag uit eten. FOTO MECHTELD JANSEN I woensdag 16 december 2015 Cava die CHRIS BR0EKMEULEN, 62 jaar, vinoloog. Vindt dat 'de bubbel' te weinig wordt ge dronken. MICHEL VAN TUIL, 66 jaar, vinoloog, wijndocent en au teur van wijnboe- ken. HANS VAN GAAL, 55 jaar, heeft een paar cursussen en workshops bij Van Tuil gevolgd. JOSUNEVILLATE, 25 jaar, student en fotografe. Ze komt uit het Spaanse Bil bao. SAM HEUVES, 23 jaar. Drinkt meestal bier, maar interesseert zich de laatste tijd ook voorwijn. ERIK VAN MUNSTER, 61 jaar, groot wijnliefhebber en Bourgogne Wijnrid der. LOUIS PONCIN, 56 jaar, eigenaar van PePe del Sol. Groot cava-fan, vooral als het feest is.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 51