GETEST
4 I GELD&GOI
Mijn geld ik
Elke week bevraagt de redactie een
streekgenoot over financiële kwesties.
Vandaag Bono van Veelen (25)
uit Kruiningen. I lij werkt bij
tweesterrenrestaurant Inter Scaldes.
Op zoek naar
een feestelijk
bubbeltje
voor het
kerstdiner of
oud en nieuw?
Zet eava op
tafel! Welke?
Dat zoekt ons
testpanel
voor u uit.
asm*
Ik houd van Apple-protlneten.
Mijn grootste uitspatting is de
MacBook, die kostte 1500 euro
TEKST HANS PUIK
„Het is een kroon op het werk. Als
gastheer ben je 'onzichtbaar', maar
als een gast iets nodig heeft, ben je
er. Ik ben jong en ambitieus en
streef naar het hoogst haalbare.
Dan ben je bij Inter Scaldes aan het
juiste adres. De nominatie had ik
nooit gekregen als het team om me
heen niet zou kloppen. Ik zie het
als een blijk van erkenning voor
ons allemaal."
„Op jonge leeftijd werd mij al ge
leerd te sparen. Ooit wilde ik een
spelcomputer. Van mijn ouders
moest ik proberen mijn zakgeld
niet uit te geven aan snoep of an
dere dingen. Toen ze zagen dat het
mij maandenlang lukte om te spa
ren, legden ze het resterende deel
van het bedrag bij. Het voelde
machtig dat ik met mijn eigen geld
een PlayStation kon kopen."
„Diezelfde PlayStation. De eerste
dagen speelde ik er veel op, maar
na een week was ik er al op uitge
keken. Ik voetbalde liever buiten."
„Misschien verrassend voor iemand
die hele dagen in een restaurant
doorbrengt, maar ik ga zelf ook
graag uit eten. Om te genieten,
maar daarnaast probeer ik naar
collega's te gaan om te kijken of de
service goed verloopt. Niet om ge
drag te kopiëren, maar wel om te
leren van bepaalde oplossingen. Als
mijn vriendin en ik uit eten gaan
bij een bistro, zijn we 75 euro per
persoon kwijt. Gaan we eten bij een
collega dan ligt het bedrag iets
hoger."
„Ik let niet op een bedrag, maar
neem de dingen die ik lekker vind.
Als geen ander weet ik dat goede
producten kostbaar zijn. Van een
halve kip met friet en appelmoes
kan ik net zo genieten als van een
luxe diner. Ik zoek in dat geval wel
naar de beste rötisseur waar je de
lekkerste kip kunt eten."
„Vanaf m'n 18e heb ik in studenten
huizen gewoond en sinds twee jaar
woon ik in mijn eigen apparte
ment. Dan realiseer je pas hoe duur
een wasmachine, koelkast of gas
fornuis is. Als mijn wasmachine
kapot gaat zal toch iemand hem
moeten repareren. Daar probeer ik
een klein bedrag voor achter de
hand te houden."
„Eén keer per week probeer ik hard
te lopen langs de Westerschelde.
Omdat ik een staand beroep heb, is
het belangrijk dat de hardloop
schoenen de klappen goed opvan
gen. Ik kan me niet permitteren
met versleten knieën op het werk
te komen. Aan nieuwe hardloop
schoenen geef ik rond de 150 euro
uit. Voor de broek en shirtjes kijk
ik naar aanbiedingen bij Aktie-
sport."
„Ik heb een voorliefde voor Apple-
producten, omdat ik vind dat ze
magisch werken. Ik heb inmiddels
een hele verzameling. Mijn grootste
uitspatting is de MacBook. Die
kostte 1500 euro."
TEKST JEROEN KREULE
FOTO'S KOEN VERHEIJDEN
Daar zat Louis Poncin
zo'n drie jaar geleden
dan, aan de rand van
een Spaans zwembad.
Beide voeten bungelden
in het water, glaasje wijn binnen
handbereik. Naast hem zat Meche-
line, zijn geliefde. Ze vierden va
kantie en keken uit op een
prachtige berg en de Middellandse
Zee. Dat was het moment waarop
Poncin besloot het roer drastisch
om te gooien. Ruim dertig jaar had
hij als marketeer gewerkt voor en
kele Nederlandse multinationals,
maar zijn hart lag bij de Spaanse
keuken. Een idee was geboren:
PePe del Sol, een delicatessenwin-
kel met louter Spaanse lekkernijen,
in het centrum van Den Bosch. En
wat dronken ze, nadat ze het moe-
ONS PANEL
dige besluit hadden genomen?
Juist, cava! Spaanse wijn met bub
bels. Poncin: „Cava is voor mij hét
drankje als je iets te vieren hebt."
Paradijs
Op de vraag of Poncin wil meedoen
aan een Cavatest, hoeft hij niet lang
na te denken: heel graag. En het
mag bij hem in de winkel. PePe del
Sol blijkt een paradijsje vol Spaanse
heerlijkheden: van worstjes, olij
ven, oliën en wijn tot hammen,
kazen en en zoetigheid. En, hoe
kan het anders, cava. Een uitste
kende testlocatie.
Cava is een mousserende wijn uit
Spanje, zegt de goedlachse vinoloog
Michel van Tuil. 90 procent van de
cava wordt geproduceerd in Pene-
dès, een regio in Catalonië. Of cava
Vinologen,
liefhebbers,
verkopers: dit
panel bevat
een flinke
dosis kennis.
De leden
testten 6
flessen cava.
iSflÖJ
GENIETEN VAN KP
MET APPELMOES
Je bent door restaurantgids Gault
Millau genomineerd voor de titel
'talentvol gastheer van het jaar'.
Hoe waardevol is dat?
Wat is de belangrijkste financiële
les die je leerde?
Wat is je grootste miskoop?
Waar geef je het liefst geld aan uit?
Kies je altijd voor het duurste en
beste, als het om eten gaat?
Waar leg je bewust geld voor apart?
Heb je geld over voor andere hobby's?
Wat was je grootste financiële
uitspatting?
^Bono
van Veelen
gaat zelf
ook graag
uit eten.
FOTO MECHTELD
JANSEN
I
woensdag 16 december 2015
Cava die
CHRIS BR0EKMEULEN,
62 jaar, vinoloog.
Vindt dat 'de bubbel'
te weinig wordt ge
dronken.
MICHEL VAN TUIL,
66 jaar, vinoloog,
wijndocent en au
teur van wijnboe-
ken.
HANS VAN GAAL,
55 jaar, heeft een
paar cursussen en
workshops bij Van
Tuil gevolgd.
JOSUNEVILLATE,
25 jaar, student en
fotografe. Ze komt
uit het Spaanse Bil
bao.
SAM HEUVES,
23 jaar. Drinkt meestal
bier, maar interesseert
zich de laatste tijd ook
voorwijn.
ERIK VAN MUNSTER,
61 jaar, groot
wijnliefhebber en
Bourgogne Wijnrid
der.
LOUIS PONCIN,
56 jaar, eigenaar van
PePe del Sol. Groot
cava-fan, vooral als
het feest is.