8 ZEELAND KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée Piano is mijn favoriete instrument. Met de toetsen en je tien vingers zijn er miljoenen mogelijkheden. Dat vind ik mooi Rob van der Meule uit Oost-Souburg is dirigent en artistiek leider van koor A58. Eerder vertolkte hij grote musicalrollen in binnen- en buitenlandse producties. Tegenwoordig is hij naast zijn uitvoerend werk ook actief als zangpedagoog en coach. 8?D00R SHARON VAN OOST traties van kunstenaar Anton Pieck, hij heeft zestien liederen van Franz Schubert opgetekend. Ik vind de werken heel bijzon der, ze illustreren precies wat er zich in de muziek afspeelt. Ik heb een boek bemach tigd waar alle zestien illustraties in staan, dat is zeldzaam, ik ben er erg trots op." Instrument „De piano is mijn favoriete instrument, al tijd al geweest, ik ben ermee opgegroeid. Toen ik op mijzelf ging wonen mocht ik de piano meenemen van mijn ouders, daar was ik ontzettend blij mee. Inmiddels ben ik de trotse eigenaar van een Bösendorfer, van dat bedrag zou je ook een mooie auto kunnen kopen, maar ik zou hem daar nooit voor willen inruilen. Een piano is een har monisch instrument, met de toetsen en je tien vingers zijn er miljoenen mogelijkhe den. Dat vind ik mooi." The Voice of Holland „Ik ben eigenlijk altijd met muziek bezig en vind het dan ook fantastisch dat zingen zo veel aandacht krijgt van het grote pu bliek. Programma's als The Voice dragen hier zeker aan bij. Dit soort programma's laat zien hoe leuk en spannend het is om met zingen bezig te zijn. Een gevaar aan The Voice vind ik wel dat het de suggestie wekt dat het allemaal maar vanzelf gaat, dat je wakker wordt en zomaar de sterren van de hemel zingt. Natuurlijk zijn er zulke ge luksvogels, maar zingen is een vak waarin je veel tijd en moeite moet investeren." Koor A58 verzorgt in samenwerking met een projectkoor twee kerstconcerten: mor gen in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom en zaterdag in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. De concerten beginnen om 20.00 uur. Anders dan de lichte muziek die het publiek van het koor gewend is, brengt zij nu een opera ten gehore, maar dan wel in een 'licht jasje'. musical weet precies op het juiste moment de juiste snaar te raken. Ik ben erg onder de indruk van de Amerikaanse musicalprodu cent en schrijver Jason Robert Brown. Waar zijn collega Andrew Lloyd Webber (Sunset Boulevard) zich vooral op entertainment richt, verheft Brown musicals tot een kunst. Hij schrijft intelligente muziek, zijn producties bevatten doorgaans geen stan daard meezingers, zijn niet zo toegankelijk. Hij raakte geïnspireerd door een musical van componist en tekstschrijver Stephen Sondheim, ook zo'n kunstenaar. De muziek in The Phantom of the Opera van Lloyd Webber is op zeven thema's gebaseerd, daardoor is het makkelijk herkenbaar en blijft het in je hoofd hangen, hij is een man van de herkenbare melodieën. Stukken van Brown en Sondheim zijn ritmisch veel com plexer." Componist „Ik ben een groot bewonderaar van de Oos tenrijkse componist Franz Schubert. In zijn leven heeft hij meer dan zeshonderd liede ren geschreven. Als zanger in het klassieke genre kun je niet om hem heen. Hij compo neerde heel beeldende stukken, maar zorg de er tegelijkertijd voor dat zijn muziek on dergeschikt was aan de tekst. Zijn meest in spirerende lied vind ik Erlkönig, als dat ge zongen wordt klinkt het zo opwindend. De Middelburgse componist Christian Blaha vind ik trouwens ook erg goed, hij schrijft mooie arrangementen." Abba „Je zou het misschien niet meteen verwach ten met mijn klassieke achtergrond, maar Abba is mijn grote puberliefde; er ging vroe ger geen dag voorbij dat ik naar hun mu ziek luisterde. De liedjes steken ontzettend goed in elkaar." Kunst „Boven mijn piano hangen een aantal illus- Musical „Ik heb aan verschillende musicalproduc ties meegewerkt. Zo'n twintig jaar geleden zong ik in The Phantom of the Opera. Daar naast speelde ik rollen in onder andere Sun set Boulevard, Cats en Les Misérables, ook wel Les Mis of Les Miz. Die laatste is naar mijn mening de moeder aller musicals. De Wie is er niet opgegroeid met de Wannéekookboeken? 105 jaar na de eerste editie van dit handboek van de voormalige huishoudscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannéeklassieker onder handen. Vandaag: Jachtschotel met appels Eigenlijk is het dub belop; jachtschotel met appels. Volgens de boeken, en dus ook de Wannée, bevat jacht schotel naast botergaar gesud derd rundvlees, gebakken uien en aardappels altijd zure appels. Zonder appels heeft deze oven schotel de bedachtzame naam 'filosoof. Niemand weet waar die vandaan komt. Er bestaat ook een vegetarische filosoof, waarbij het vlees is vervangen door bruine bonen en het bouil lonblokje door marmite. Vol gens Wannée zijn er meerdere manieren om jachtschotel te be reiden: alle ingrediënten door elkaar mengen tot een soort vuilbruine brij, die wordt afge bakken in de oven. Lekker, maar het oog wil ook wat. In de tweede variant gaan vlees, pu ree en gesnipperde appels om Ik kies voor de derde variant met het vlees-uienmengsel onderin de schaal en om in laagjes in de oven schaal. Ik kies voor de derde va riant met het vlees-uienmeng sel onderin de schaal, daarover appel en daarover een deken tje van aardappelpuree, die ik mooi goudgeel houd door er melk doorheen te mengen in plaats van de dunne jus, die Wannée voorschrijft. Voor wat kleur laat ik de schil aan de ap pels en snij ik ze in plakken. Deze klassieke ovenschotel laat zich makkelijk voorberei den. Ideaal voor als je (kerst)di- nergasten krijgt; vlees en aard appels in één schaal! Alleen nog afbakken, en wat feestelij ke groenten erbij. JACHTSCHOTEL MET APPELS Donderdag 10 december 2015 WAARIN JE VEEL MOET INVESTEREN Rob van der Meule: „Ik ben eigenlijk altijd met muziek bezig en vind het dan ook fantas tisch dat zingen zoveel aandacht krijgt van het grote publiek. Program ma's als The Voice dra gen hier zeker aan bij." FOTO LEX DE MEESTER Voor 4 personen: 300 gram gegaard koud vlees (sudder- lapje); 1 kg kruimig koken de aardappels, geschild; 2 dl melk; 2 uien, gesnipperd; 2 zure appels, bijvoorbeeld Elstar; 40 gram vet van jus, margarine of boter; ca. 2 dl magere jus of bouillon van blokje; peper, zout, nootmus kaat; 3 eetlepels paneer meel; enkele vlokjes boter. Kook aardappels in water met zout in ca. 20 minuten gaar. Giet af en stamp goed fijn met stamppotstamper. Meng melk erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Bak uisnippers in 20 gram boter (of vet van jus) lichtbruin. Voeg kleinge- maakt suddervlees erbij, voeg wat bouillon (of dunne jus) toe. Schep in ingevette ondie pe ovenschaal. Was appels (niet schillen), boor klokhui zen eruit en snij in plakken. Bak in overgebleven boter tot ze net kleuren, leg appelplak jes op vleesmengsel en dek af met laag aardappelpuree. Bestrooi met paneermeel en vlokjes boter. Bak in voorver warmde oven (175 graden) in ca. 30 minuten tot schotel mooi gouden korstje heeft. Serveer met spruitjes of fees telijke rode kool, bereid met flinke scheut port of rode wijn Lekker met of volle rode wijn of bockbier. Tip: Je kunt deze heerlijke jachtschotel ook maken met restjes wild of hazenpeper, dan doet hij zijn naam echt eer aan.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 63