8
ZEELAND
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
Piano is mijn
favoriete
instrument. Met de
toetsen en je tien
vingers zijn er
miljoenen
mogelijkheden.
Dat vind ik mooi
Rob van der Meule uit Oost-Souburg is dirigent en artistiek leider
van koor A58. Eerder vertolkte hij grote musicalrollen in binnen- en
buitenlandse producties. Tegenwoordig is hij naast zijn uitvoerend
werk ook actief als zangpedagoog en coach. 8?D00R SHARON VAN OOST
traties van kunstenaar Anton Pieck, hij
heeft zestien liederen van Franz Schubert
opgetekend. Ik vind de werken heel bijzon
der, ze illustreren precies wat er zich in de
muziek afspeelt. Ik heb een boek bemach
tigd waar alle zestien illustraties in staan,
dat is zeldzaam, ik ben er erg trots op."
Instrument
„De piano is mijn favoriete instrument, al
tijd al geweest, ik ben ermee opgegroeid.
Toen ik op mijzelf ging wonen mocht ik de
piano meenemen van mijn ouders, daar
was ik ontzettend blij mee. Inmiddels ben
ik de trotse eigenaar van een Bösendorfer,
van dat bedrag zou je ook een mooie auto
kunnen kopen, maar ik zou hem daar nooit
voor willen inruilen. Een piano is een har
monisch instrument, met de toetsen en je
tien vingers zijn er miljoenen mogelijkhe
den. Dat vind ik mooi."
The Voice of Holland
„Ik ben eigenlijk altijd met muziek bezig
en vind het dan ook fantastisch dat zingen
zo veel aandacht krijgt van het grote pu
bliek. Programma's als The Voice dragen
hier zeker aan bij. Dit soort programma's
laat zien hoe leuk en spannend het is om
met zingen bezig te zijn. Een gevaar aan
The Voice vind ik wel dat het de suggestie
wekt dat het allemaal maar vanzelf gaat, dat
je wakker wordt en zomaar de sterren van
de hemel zingt. Natuurlijk zijn er zulke ge
luksvogels, maar zingen is een vak waarin
je veel tijd en moeite moet investeren."
Koor A58 verzorgt in samenwerking met
een projectkoor twee kerstconcerten: mor
gen in de Gertrudiskerk in Bergen op
Zoom en zaterdag in de Sint Jacobskerk in
Vlissingen. De concerten beginnen om
20.00 uur. Anders dan de lichte muziek die
het publiek van het koor gewend is, brengt
zij nu een opera ten gehore, maar dan wel
in een 'licht jasje'.
musical weet precies op het juiste moment
de juiste snaar te raken. Ik ben erg onder de
indruk van de Amerikaanse musicalprodu
cent en schrijver Jason Robert Brown. Waar
zijn collega Andrew Lloyd Webber (Sunset
Boulevard) zich vooral op entertainment
richt, verheft Brown musicals tot een
kunst. Hij schrijft intelligente muziek, zijn
producties bevatten doorgaans geen stan
daard meezingers, zijn niet zo toegankelijk.
Hij raakte geïnspireerd door een musical
van componist en tekstschrijver Stephen
Sondheim, ook zo'n kunstenaar. De muziek
in The Phantom of the Opera van Lloyd
Webber is op zeven thema's gebaseerd,
daardoor is het makkelijk herkenbaar en
blijft het in je hoofd hangen, hij is een man
van de herkenbare melodieën. Stukken van
Brown en Sondheim zijn ritmisch veel com
plexer."
Componist
„Ik ben een groot bewonderaar van de Oos
tenrijkse componist Franz Schubert. In zijn
leven heeft hij meer dan zeshonderd liede
ren geschreven. Als zanger in het klassieke
genre kun je niet om hem heen. Hij compo
neerde heel beeldende stukken, maar zorg
de er tegelijkertijd voor dat zijn muziek on
dergeschikt was aan de tekst. Zijn meest in
spirerende lied vind ik Erlkönig, als dat ge
zongen wordt klinkt het zo opwindend. De
Middelburgse componist Christian Blaha
vind ik trouwens ook erg goed, hij schrijft
mooie arrangementen."
Abba
„Je zou het misschien niet meteen verwach
ten met mijn klassieke achtergrond, maar
Abba is mijn grote puberliefde; er ging vroe
ger geen dag voorbij dat ik naar hun mu
ziek luisterde. De liedjes steken ontzettend
goed in elkaar."
Kunst
„Boven mijn piano hangen een aantal illus-
Musical
„Ik heb aan verschillende musicalproduc
ties meegewerkt. Zo'n twintig jaar geleden
zong ik in The Phantom of the Opera. Daar
naast speelde ik rollen in onder andere Sun
set Boulevard, Cats en Les Misérables, ook
wel Les Mis of Les Miz. Die laatste is naar
mijn mening de moeder aller musicals. De
Wie is er niet opgegroeid met de
Wannéekookboeken? 105 jaar
na de eerste editie van dit
handboek van de voormalige
huishoudscholen neemt Puck
Kerkhoven een
Wannéeklassieker onder
handen.
Vandaag:
Jachtschotel
met appels
Eigenlijk is het dub
belop; jachtschotel
met appels. Volgens
de boeken, en dus
ook de Wannée, bevat jacht
schotel naast botergaar gesud
derd rundvlees, gebakken uien
en aardappels altijd zure appels.
Zonder appels heeft deze oven
schotel de bedachtzame naam
'filosoof. Niemand weet waar
die vandaan komt. Er bestaat
ook een vegetarische filosoof,
waarbij het vlees is vervangen
door bruine bonen en het bouil
lonblokje door marmite. Vol
gens Wannée zijn er meerdere
manieren om jachtschotel te be
reiden: alle ingrediënten door
elkaar mengen tot een soort
vuilbruine brij, die wordt afge
bakken in de oven. Lekker,
maar het oog wil ook wat. In de
tweede variant gaan vlees, pu
ree en gesnipperde appels om
Ik kies voor de derde variant met
het vlees-uienmengsel onderin
de schaal
en om in laagjes in de oven
schaal. Ik kies voor de derde va
riant met het vlees-uienmeng
sel onderin de schaal, daarover
appel en daarover een deken
tje van aardappelpuree, die ik
mooi goudgeel houd door er
melk doorheen te mengen in
plaats van de dunne jus, die
Wannée voorschrijft. Voor wat
kleur laat ik de schil aan de ap
pels en snij ik ze in plakken.
Deze klassieke ovenschotel
laat zich makkelijk voorberei
den. Ideaal voor als je (kerst)di-
nergasten krijgt; vlees en aard
appels in één schaal! Alleen
nog afbakken, en wat feestelij
ke groenten erbij.
JACHTSCHOTEL MET APPELS
Donderdag 10 december 2015
WAARIN JE VEEL MOET INVESTEREN
Rob van der Meule:
„Ik ben eigenlijk altijd
met muziek bezig en
vind het dan ook fantas
tisch dat zingen zoveel
aandacht krijgt van het
grote publiek. Program
ma's als The Voice dra
gen hier zeker aan bij."
FOTO LEX DE MEESTER
Voor 4 personen: 300 gram
gegaard koud vlees (sudder-
lapje); 1 kg kruimig koken
de aardappels, geschild; 2
dl melk; 2 uien, gesnipperd;
2 zure appels, bijvoorbeeld
Elstar; 40 gram vet van jus,
margarine of boter; ca. 2 dl
magere jus of bouillon van
blokje; peper, zout, nootmus
kaat; 3 eetlepels paneer
meel; enkele vlokjes boter.
Kook aardappels in water
met zout in ca. 20 minuten
gaar. Giet af en stamp goed
fijn met stamppotstamper.
Meng melk erdoor en breng
op smaak met zout, peper en
nootmuskaat. Bak uisnippers
in 20 gram boter (of vet van
jus) lichtbruin. Voeg kleinge-
maakt suddervlees erbij, voeg
wat bouillon (of dunne jus)
toe. Schep in ingevette ondie
pe ovenschaal. Was appels
(niet schillen), boor klokhui
zen eruit en snij in plakken.
Bak in overgebleven boter tot
ze net kleuren, leg appelplak
jes op vleesmengsel en dek
af met laag aardappelpuree.
Bestrooi met paneermeel en
vlokjes boter. Bak in voorver
warmde oven (175 graden)
in ca. 30 minuten tot schotel
mooi gouden korstje heeft.
Serveer met spruitjes of fees
telijke rode kool, bereid met
flinke scheut port of rode wijn
Lekker met of volle rode wijn
of bockbier.
Tip: Je kunt deze heerlijke
jachtschotel ook maken met
restjes wild of hazenpeper,
dan doet hij zijn naam echt
eer aan.