Beoordeling
ZEELAND 13
UITETEN
Nostalgie ten top: bij De Proeverij in
Zierikzee zijn de flambeerwagens
weer van stal gehaald.
Kiekjes van
eten onderweg
Marloes Matthijssen
kaasbroodje in je kom? Dat je al
tijd met veel gedoe uit je soep
moet hengelen? Hier serveren ze
een keurig bladerdeegenvelopje
op het bord, gevuld met oude
kaas. Zelfde effect, eigenlijk veel
lekkerder.
Zeeuwse mossels doen hier de
flamenco, met ragfijne plakjes
Spaanse peper. Niet extreem pit
tig, al voel je het prikkelt je wel
op je tong. De extraatjes zijn wel
traditioneel: drie sausjes, friet en
een klein bakje met friszure sala
de. Waar onze Oosterburen altijd
dol op zijn, maar mijn tafeldame
dus niet. Ze was wel nieuwsgie
rig naar de kastanjepuree van het
wildmenu. Speciaal voor haar
komt een proefportie op tafel.
Van het huis, erg smakelijk. Aard
appels gemengd met tamme kas
tanje, dus niet die mierzoete pu
ree. Mijn hoofdgerecht is zowel
een mondvol als een bordvol. Ve
getarische proeverij met groente
taart, gebakken brie met marme
lade, filodeeg met bospaddenstoe-
len en soja. In een knapperig bui
deltje komt een lawine van pad
denstoeltjes die heerlijk umami
zijn door de sojasaus. Ze zijn sap
pig, maar nog wel met bite. De
kaasjes zijn prima gepaneerd, het
groentetaartje een mooi bouw
werkje met een flinterdun to
maatje bovenop. Daarbij een aard
appel gevuld met aardappel, die
ik niet zo begrijp. Gelukkig is er
friet, en voor de vitamientjes en
de kleur wat gewokte spinazie.
Toe is er alweer zo'n Franse
klassieker: crème brülée die vol
gens mijn tafeldame precies goed
is. Stevig en romig tegelijk, met
lekker advocaatijs. En uiteraard
moet die flambeerwagen weer
aan. Ook de kersen graag, want
zien eten doet eten. En het blijft
knap: alle handelingen zorgvul
dig, maar snel genoeg dat het va-
nille-ijs niet smelt. De kersen ver
pozen in een heerlijke zoetzure
saus, de slagroom erbij is kloek
en niet te zoet. Als ik mezelf be
kend maak als eetdetective blijkt
dat eigenaresse Daisy Dankers de
vorige recensie nog letterlijk
weet. Ze was verbolgen over de
opmerking dat de stoofpeertjes
niet geschild waren. Kenden we
die traditionele bereiding dan
niet, waardoor schil, wijn en sui
ker samen een gekaramelliseerd
laagje op de peertjes vormen?
Het kenmerkt de liefde voor klas
sieke keukenbereidingen hier in
De Proeverij. Gerechten waarvan
je waarschijnlijk dacht 'die ken
nen we wel' hervinden hier hun
glans.
meer naast de tafels staan. Maar
ach, in het midden van de zaak
kan iedereen het ook nog goed
zien.
We kiezen voor vis en vegeta
risch, ook al is de wildkaart aan
lokkelijk. Maar na een middag
vol pepernoten en chocola willen
we groente en gezondheid. Opval
lend veel menu-items zijn net zo
nostalgisch als de flambeerwa
gen. Slakken, kikkerbillletjes, to
matencrèmesoep en kogelbief
stuk. Zo ook onze voorgerechten,
een bonbon van zalm en Franse
uiensoep. Proeven mag van flin
ke porties: dikke plakken zalm be-
De gaspit van het wagentje
gaat aan. Daar komen de
flessen drank, een bordje
kersen. Het pyrotechnisch
circus gaat van start.
dekken een smeuïge vulling van
gerookte makreel. Die is aange
maakt met crème fraiche en een
tikkie wasabi voor de pittigheid.
Kappertjes, granny smith, rode ui
en zeewier zorgen voor frisse te
genhangers. Op de zalmbonbon
resideert zo'n knaloranje lam
pionbesje, de Kaapse kruisbes.
Nostalgisch had ik al gezegd
toch? Mijn uiensoep is van het
donkerste bruin, een krachtig
brouwsel vol gekaramelliseerde
uienringen. Winterkost, maar he
lemaal niet log of zwaar. De soep
is bijna marmite-achtig van in
tense hartigheid, verslavend lek
ker. En dat dobberende zompige
ierikzee telt meer
dan twintig restau-
rants. De Proeverij
aan het opengebro-
i ken Kraanplein
gooit daarom alles
in de strijd om de klant te verlei
den: gratis parkeren, streekgerech-
ten, een focus op duurzaamheid
en biologisch. Glutenvriendelijk
als mensen dat wensen. Een
stempelkaart én een speciaal VIP
menu. Plus een grote selectie aan
wijnen die je per glas kunt bestel
len. Maar de grootste verleider
merk je alleen op als je de menu
kaart goed leest. De site rept er to
taal niet over.
Ze waren ons eigenlijk hele
maal niet opgevallen: de twee
flambeerwagens die pontificaal
in het midden van de grote zaak
staan. Tussen de houten tafeltjes,
muziekinstrumenten en smeedij
zeren ornamenten. Maar dan
komt er een stelletje binnen dat
iets doet waar ik als klein meisje
al van droom. Het toppunt van
volwassen zijn en doen waar je
zin in hebt: gewoon doorde
weeks, na een maaltijd thuis, nog
een toetje in een restaurant gaan
eten.
De gaspit van het wagentje
gaat aan. Daar komen de flessen
drank, een bordje kersen. Het py
rotechnisch circus gaat van start.
We zaten al erg op ons gemak,
met een fadomuziekje aan en
overal flakkerende kaarsjes. Maar
dit spel met vlammen en geuren
is kostelijk, om maar een bijpas
send archaïsch woord te gebrui
ken. Waarom was flamberen ei
genlijk uit de gratie geraakt? Van
de brandweer mag de wagen niet
De Fiets en Wandelbeurs, die
op 20 en 21 februari 2016
plaatsvindt in de Jaarbeurs in
Utrecht, heeft een fotowed
strijd uitgeschreven met het
thema: 'Eten onderweg'. Deel
nemers kunnen kiekjes instu
ren van lang geleden; van
toen je tijdens een vakantie
in Frankrijk voor je tentje
stokbrood verorberde, maar
ook van exotische gerechten,
kokkerellen met een fantas
tisch uitzicht of een bijzonder
etentje met 'locals'.
De vijftien beste inzendingen
stromen door naar de finale
en zijn te zien aan een exposi-
tiewand tijdens de Fiets- en
Wandelbeurs. De bezoekers
kunnen dan stemmen op hun
favoriete foto's en zo worden
de drie uiteindelijke winnaars
bepaald. Die worden beloond
met prijzen die nog van pas
kunnen komen tijdens volgen
de reizen, zoals een fototas.
Wie mee wil doen, kan sur
fen naar zoom.nl en twee fo
to's uploaden. Dat kan tot en
met 25 januari 2016.
Nederlanders over
hun boerenroots
Jan Smit en Eric de Lijster
hebben in hun boek: Boeren in
Business, Succesvolle Nederlan
ders over hun boerenroots,
twaalf bekende boerenzonen
en dochters beschreven die
hun ambities hebben verwe
zenlijkt buiten de agrarische
sector. Onder meer makelaar
Cor van Zadelhoff, Cees Hel
der, de eerste topkok met drie
Michelin-sterren en olym
pisch schaatskampioene Ma
rianne Timmer, komen aan
het woord. Ze vertellen over
hun afkomst en hun jeugd op
de boerderij en dat boerenver
stand niet alleen een uitdruk
king is, maar ook werkelijk
een eigenschap die wordt ge
koesterd.
Pop-up restaurant
De Bierfabriek
Pop-up restaurant De Bierfa
briek opent van maandag 11
tot en met donderdag 14 ja
nuari de deuren tijdens hore
cavakbeurs Horecava in de
RAI in Amsterdam.
Bezoekers kunnen er een
Frans boederijkippetje veror
beren, maar ze kunnen ook in
spiratie opdoen over het brou
wen van bier. Met een gevel
van zo'n 80 m2 is De Bierfa
briek pop-up een imposante
verschijning met een industri
eel design. Centraal opgesteld
in het restaurant staat een vol
ledige brouwerij die uit drie
onderdelen bestaat.
Meer informatie is te vinden
op: www.horecava.nl
DONDERDAG 10 DECEMBER 2015
De proeverij
Kraanplein 12-14
Hart voor
klassiek
Arthur Schreinemacher serveert wijn bij De Proeverij.
Restaurant De Proeverij
Kraanplein 12/14
4301 CH Zierikzee
0111-412931
www.restaurantdeproeverij.nl
Eigenaresse Daisy Dankers flambeert kersen op de flambeerwagen. foto's Dirk-Jan Gjeltema
Prijs-kwaliteit:
Ouderwetse kaart met mooie produc
ten. Vooral het VIP-menu is waar voor
je geld (€27,50, vier gangen).
Entourage:
Veel donker hout, veel sfeer. Fado en
flambé, waar vind je dat nog?
Bediening:
Zorgvuldig, vriendelijk maar met res
pect voor privacy. Vaklui hier.
Conclusie:
Nostalgisch en bourgondisch gaan
hier heerlijk samen. Volgend jaar met
groot terras, als het Kraanplein einde
lijk klaar is.
In Eten doen de
PZC-redacteuren Marloes
Matthijssen en Frank
Balkenende beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eet gelegenheden.
UTRECHT
VLISSINGEN
Te koop voor 14,95 euro via
www.bol.com.
ISBN: 978-90-8244-420-9.
AMSTERDAM