Beoordeling ZEELAND 13 UITETEN Nostalgie ten top: bij De Proeverij in Zierikzee zijn de flambeerwagens weer van stal gehaald. Kiekjes van eten onderweg Marloes Matthijssen kaasbroodje in je kom? Dat je al tijd met veel gedoe uit je soep moet hengelen? Hier serveren ze een keurig bladerdeegenvelopje op het bord, gevuld met oude kaas. Zelfde effect, eigenlijk veel lekkerder. Zeeuwse mossels doen hier de flamenco, met ragfijne plakjes Spaanse peper. Niet extreem pit tig, al voel je het prikkelt je wel op je tong. De extraatjes zijn wel traditioneel: drie sausjes, friet en een klein bakje met friszure sala de. Waar onze Oosterburen altijd dol op zijn, maar mijn tafeldame dus niet. Ze was wel nieuwsgie rig naar de kastanjepuree van het wildmenu. Speciaal voor haar komt een proefportie op tafel. Van het huis, erg smakelijk. Aard appels gemengd met tamme kas tanje, dus niet die mierzoete pu ree. Mijn hoofdgerecht is zowel een mondvol als een bordvol. Ve getarische proeverij met groente taart, gebakken brie met marme lade, filodeeg met bospaddenstoe- len en soja. In een knapperig bui deltje komt een lawine van pad denstoeltjes die heerlijk umami zijn door de sojasaus. Ze zijn sap pig, maar nog wel met bite. De kaasjes zijn prima gepaneerd, het groentetaartje een mooi bouw werkje met een flinterdun to maatje bovenop. Daarbij een aard appel gevuld met aardappel, die ik niet zo begrijp. Gelukkig is er friet, en voor de vitamientjes en de kleur wat gewokte spinazie. Toe is er alweer zo'n Franse klassieker: crème brülée die vol gens mijn tafeldame precies goed is. Stevig en romig tegelijk, met lekker advocaatijs. En uiteraard moet die flambeerwagen weer aan. Ook de kersen graag, want zien eten doet eten. En het blijft knap: alle handelingen zorgvul dig, maar snel genoeg dat het va- nille-ijs niet smelt. De kersen ver pozen in een heerlijke zoetzure saus, de slagroom erbij is kloek en niet te zoet. Als ik mezelf be kend maak als eetdetective blijkt dat eigenaresse Daisy Dankers de vorige recensie nog letterlijk weet. Ze was verbolgen over de opmerking dat de stoofpeertjes niet geschild waren. Kenden we die traditionele bereiding dan niet, waardoor schil, wijn en sui ker samen een gekaramelliseerd laagje op de peertjes vormen? Het kenmerkt de liefde voor klas sieke keukenbereidingen hier in De Proeverij. Gerechten waarvan je waarschijnlijk dacht 'die ken nen we wel' hervinden hier hun glans. meer naast de tafels staan. Maar ach, in het midden van de zaak kan iedereen het ook nog goed zien. We kiezen voor vis en vegeta risch, ook al is de wildkaart aan lokkelijk. Maar na een middag vol pepernoten en chocola willen we groente en gezondheid. Opval lend veel menu-items zijn net zo nostalgisch als de flambeerwa gen. Slakken, kikkerbillletjes, to matencrèmesoep en kogelbief stuk. Zo ook onze voorgerechten, een bonbon van zalm en Franse uiensoep. Proeven mag van flin ke porties: dikke plakken zalm be- De gaspit van het wagentje gaat aan. Daar komen de flessen drank, een bordje kersen. Het pyrotechnisch circus gaat van start. dekken een smeuïge vulling van gerookte makreel. Die is aange maakt met crème fraiche en een tikkie wasabi voor de pittigheid. Kappertjes, granny smith, rode ui en zeewier zorgen voor frisse te genhangers. Op de zalmbonbon resideert zo'n knaloranje lam pionbesje, de Kaapse kruisbes. Nostalgisch had ik al gezegd toch? Mijn uiensoep is van het donkerste bruin, een krachtig brouwsel vol gekaramelliseerde uienringen. Winterkost, maar he lemaal niet log of zwaar. De soep is bijna marmite-achtig van in tense hartigheid, verslavend lek ker. En dat dobberende zompige ierikzee telt meer dan twintig restau- rants. De Proeverij aan het opengebro- i ken Kraanplein gooit daarom alles in de strijd om de klant te verlei den: gratis parkeren, streekgerech- ten, een focus op duurzaamheid en biologisch. Glutenvriendelijk als mensen dat wensen. Een stempelkaart én een speciaal VIP menu. Plus een grote selectie aan wijnen die je per glas kunt bestel len. Maar de grootste verleider merk je alleen op als je de menu kaart goed leest. De site rept er to taal niet over. Ze waren ons eigenlijk hele maal niet opgevallen: de twee flambeerwagens die pontificaal in het midden van de grote zaak staan. Tussen de houten tafeltjes, muziekinstrumenten en smeedij zeren ornamenten. Maar dan komt er een stelletje binnen dat iets doet waar ik als klein meisje al van droom. Het toppunt van volwassen zijn en doen waar je zin in hebt: gewoon doorde weeks, na een maaltijd thuis, nog een toetje in een restaurant gaan eten. De gaspit van het wagentje gaat aan. Daar komen de flessen drank, een bordje kersen. Het py rotechnisch circus gaat van start. We zaten al erg op ons gemak, met een fadomuziekje aan en overal flakkerende kaarsjes. Maar dit spel met vlammen en geuren is kostelijk, om maar een bijpas send archaïsch woord te gebrui ken. Waarom was flamberen ei genlijk uit de gratie geraakt? Van de brandweer mag de wagen niet De Fiets en Wandelbeurs, die op 20 en 21 februari 2016 plaatsvindt in de Jaarbeurs in Utrecht, heeft een fotowed strijd uitgeschreven met het thema: 'Eten onderweg'. Deel nemers kunnen kiekjes instu ren van lang geleden; van toen je tijdens een vakantie in Frankrijk voor je tentje stokbrood verorberde, maar ook van exotische gerechten, kokkerellen met een fantas tisch uitzicht of een bijzonder etentje met 'locals'. De vijftien beste inzendingen stromen door naar de finale en zijn te zien aan een exposi- tiewand tijdens de Fiets- en Wandelbeurs. De bezoekers kunnen dan stemmen op hun favoriete foto's en zo worden de drie uiteindelijke winnaars bepaald. Die worden beloond met prijzen die nog van pas kunnen komen tijdens volgen de reizen, zoals een fototas. Wie mee wil doen, kan sur fen naar zoom.nl en twee fo to's uploaden. Dat kan tot en met 25 januari 2016. Nederlanders over hun boerenroots Jan Smit en Eric de Lijster hebben in hun boek: Boeren in Business, Succesvolle Nederlan ders over hun boerenroots, twaalf bekende boerenzonen en dochters beschreven die hun ambities hebben verwe zenlijkt buiten de agrarische sector. Onder meer makelaar Cor van Zadelhoff, Cees Hel der, de eerste topkok met drie Michelin-sterren en olym pisch schaatskampioene Ma rianne Timmer, komen aan het woord. Ze vertellen over hun afkomst en hun jeugd op de boerderij en dat boerenver stand niet alleen een uitdruk king is, maar ook werkelijk een eigenschap die wordt ge koesterd. Pop-up restaurant De Bierfabriek Pop-up restaurant De Bierfa briek opent van maandag 11 tot en met donderdag 14 ja nuari de deuren tijdens hore cavakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam. Bezoekers kunnen er een Frans boederijkippetje veror beren, maar ze kunnen ook in spiratie opdoen over het brou wen van bier. Met een gevel van zo'n 80 m2 is De Bierfa briek pop-up een imposante verschijning met een industri eel design. Centraal opgesteld in het restaurant staat een vol ledige brouwerij die uit drie onderdelen bestaat. Meer informatie is te vinden op: www.horecava.nl DONDERDAG 10 DECEMBER 2015 De proeverij Kraanplein 12-14 Hart voor klassiek Arthur Schreinemacher serveert wijn bij De Proeverij. Restaurant De Proeverij Kraanplein 12/14 4301 CH Zierikzee 0111-412931 www.restaurantdeproeverij.nl Eigenaresse Daisy Dankers flambeert kersen op de flambeerwagen. foto's Dirk-Jan Gjeltema Prijs-kwaliteit: Ouderwetse kaart met mooie produc ten. Vooral het VIP-menu is waar voor je geld (€27,50, vier gangen). Entourage: Veel donker hout, veel sfeer. Fado en flambé, waar vind je dat nog? Bediening: Zorgvuldig, vriendelijk maar met res pect voor privacy. Vaklui hier. Conclusie: Nostalgisch en bourgondisch gaan hier heerlijk samen. Volgend jaar met groot terras, als het Kraanplein einde lijk klaar is. In Eten doen de PZC-redacteuren Marloes Matthijssen en Frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eet gelegenheden. UTRECHT VLISSINGEN Te koop voor 14,95 euro via www.bol.com. ISBN: 978-90-8244-420-9. AMSTERDAM

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 45