McDonald's wil af van onpersoonlijkheid en reputatie als dikmaker
22
Meevaller in
C02-schandaal
Olieprijs drukt
prijs aan pomp
De topman in Nederland, Manu Steijlaert, denkt dat
tafelbediening zal aanslaan, net als meer aandacht voor salades.
Een meevaller voor Volkswa
gen: het aantal auto's waarbij
afwijkende C02-uitstootwaar-
den zijn vastgesteld, is flink la
ger dan gevreesd. Het gaat niet
om 800.000 maar om hooguit
36.000 voertuigen.
Automobilisten zijn in 20t6 aan
zienlijk goedkoper uit aan de
pomp, verwacht het consumen
tencollectief UnitedConsu-
mers. De organisatie gaat ervan
uit dat de lage olieprijs nog
even aanhoudt.
roenvoer krijgt een
glansrol, de burger
stel je zelf samen,
de medewerkers
komen alles aan ta
fel brengen. McDo
nald's wil het be
smette imago van de fastfoodfabriek
ombuigen naar dat van een infor
meel restaurant voor kleine geluks-
momentjes.
Manu Steijaert geeft sinds juli lei
ding aan McDonald's Nederland. De
gele M loopt al sinds 1978 als rode
draad door zijn leven. Toen opende
vader Steijaert een van de eerste Bel
gische vestigingen van de fastfoodgi-
gant. Manu was 7 jaar oud.
Zijn persoonlijke favoriet is de
Maestro Burger, buiten de deur eet
hij ook graag bij Ron Blaauw. Thuis
verorbert Manu Steijaert het aller
liefst zelfgemaakt spaghetti. Hij her
innert zich de keukentafelgesprek
ken. „Het was een fase van pionie
ren. Mijn vader moest de gasten voor
zich winnen, overtuigen van het con
cept. Naar die fase keren we nu te
rug."
„Nee, we zijn in Nederland een bij
zonder sterk merk. Maar de consu
ment heeft hogere verwachtingen.
Wij willen luisteren naar de gast. On
ze uitdaging: persoonlijk contact ma
ken, gasten een gevoel van gezellig
heid bieden, en tegelijk een groot,
succesvol bedrijf blijven."
Steijaert volgde zijn landgenoot Jo
Sempels op, na drie jaar meekijken
in de Franse keuken van de multina
tional. In de Hoornse Jlagshipstore
van McDonald's laat de topman zien
wat gemeengoed moet worden in al
le 245 Nederlandse vestigingen. Op
enorme tabiets stelt de gast een ham
burger samen. Een medewerker
komt de bestelling aan tafel brengen.
„Nieuwe concepten dagen ons uit,
op een goede manier. Ze leggen de
lat hoger als het gaat om kwaliteit.
Maar we kijken ook naar andere for
mules, zoals La Place en Starbucks.
McDonald's slaat steeds meer de rich
ting van fast casual in: lokale bele
ving en kwaliteit zijn belangrijker ge
worden."
„Door de schaalgrootte duurt het
voor ons soms langer om veranderin
gen door te voeren."
„Het is een van de opties die we wil
len bieden. Als je met het gezin op
zondagavond langskomt, is het hier
altijd druk. Je moet eerst zoeken of
er nog een tafeltje vrij is. Dan gaat er
één naar de counter, die maar moet
hopen dat hij de bestelling voor het
hele gezin goed heeft onthouden. Ta
felbediening zorgt voor meer ont
spanning. Wij willen dat een bezoek
aan McDonald's een ontspannen mo
ment is. Little happiness noemen we
dat."
„Salades zitten al 25 jaar in ons assor
timent. Die gaan we nu net zo se
rieus nemen als onze hamburgers.
Door ze zichtbaar voor de gast klaar
te maken bieden we iets heel anders
dan de salades in de supermarkt. In
Frankrijk, waar de Saladbar al be
staat, is de verkoop vervijfvoudigd."
„We kunnen niet op elke kar sprin
gen, we moeten keuzes maken. Sala
des passen beter in onze strategie
dan een spekburger. Die verwacht ik
niet zo snel in onze vestigingen."
„Ons totaalaanbod past in een even
wichtig dieet. Niemand hoeft drie
keer per dag bij McDonald's te eten,
hè. Voeding is heel emotioneel. Dat
is alleen maar goed. Maar neem het
paardenvleesschandaal, daar worden
wij direct op aangesproken. Terwijl
we al jaren uitleggen dat onze ham
burgers van 100 procent rundvlees
worden gemaakt."
Op enorme tabiets
stelt de gast een
hamburger samen. Een
medewerker brengt de
bestelling aan tafel
„We zijn een heel trots bedrijf. Veel
franchisenemers zijn achter de grill
begonnen. Dan is het niet leuk dat
we onze boodschap niet goed over
het voetlicht krijgen."
„We brengen goodfoodfast. Bij ons
krijg je kwaliteitsproducten en snel
le service in een nette omgeving."
„Jazeker. Ik denk dat we net als ieder
Nederlands gezin één keer per
maand bij McDonald's eten. Mijn
vrouw is flexitariër, thuis eten we
meestal vegetarisch. Dat vind ik hele
maal niet erg, maar ik hou van een
hamburger op z'n tijd."
Economie
30
EU-inwoners hebben met krap
30 miljard euro in 2015 zo'n 600
miljoen meer overgemaakt naar
rekeningen in landen buiten het
verbond dan een jaar eerder.
Big Mac gaat
a la carte
door Heieen Boex
Manu Steijaert bij een besteltablet:...
Pimp je burger, foto Pim Ras
Zijn de klanten weggelopen?
Voelt u de hete adem van concurrenten
als Burgermeester en Pickles in uw nek?
Loopt u niet een beetje achter de
feiten aan?
Zitten uw klanten op tafelbediening te
wachten?
Een barista en gepersonaliseerde sala
des volgen in 2016. Drijft dat niet erg
ver af van Big Mac en Happy Meal?
Wat gaan we nog meer van gezonde
voeding zien?
McDonald's heeft de wereld obesitas
gebracht, is een veelgehoorde klacht.
Terecht?
Daar ergert u zich aan?
Wat is die boodschap dan?
Eet u er zelf ook graag?