Snackbar gaat in zee met zorgboerderij
Trieste verhalen maakten de meeste indruk
Bieb in buurt
kan van start
SCHOUWEN-DUIVELAND 15
DEN OSSE. Sander Cretier van cafe
taria Even Pause in Den Osse gaat
in zee met zorgboerderij De Stel
le. Vanaf volgend seizoen wil hij
minstens één jongere die op de
boerderij woont aan betaald werk
helpen.
„Als ik over twintig jaar terug
kijk op mijn leven, wil ik kunnen
zeggen dat ik in ieder geval voor
een kleine groep mensen wat heb
betekend", zegt de ondernemer
die naast dit project ook zoveel
mogelijk met 'eerlijke' producten
werkt. Vanaf januari gaat Martin
(19), een van de jongeren die op
Zorgboerderij De Stelle in Ouwer-
kerk woont, aan de slag in zijn ca
fetaria die nu een jaar bestaat.
Cretier: „Veel jongeren zoals
Martin vallen tussen wal en schip,
omdat ze de juiste baan niet kun
nen vinden of niet genoeg begelei
ding krijgen, terwijl ze prima kun
nen werken. Ik besteed graag wat
extra tijd en energie aan een stuk
begeleiding, dat kan omdat ik zelf
altijd aanwezig ben in mijn be
drijf." Bij zijn voormalige werkge
ver in Burgh-Haamstede begeleid
de Cretier al eens een 'Wajong jon
gen'. „Ik denk dat ik er goed in
ben en vind het leuk."
De samenwerking kwam per
toeval tot stand. Afgelopen zomer
ontmoette hij een groep jongeren
van de zorgboerderij op de par
keerplaats bij zijn cafetaria. Ze wa
ren daar voor een duikcursus:
Even Pause ligt direct aan de Gre-
velingen en is daarmee een ont
moetingsplaats voor veel duikers.
„Ik liet de kinderen hun eigen ijs
je maken met de softijsmachine.
Dat ging verrassend goed, als je
zo'n ding voor het eerst gebruikt
spuit het ijs vaak alle kanten op,
maar ze waren heel precies. Ik
werd enthousiast en raakte aan de
praat met Astrid van Kleef, eigena
resse van De Stelle en toen ging
het snel. In januari komt dus de
eerste en als het allemaal goed
gaat is hij er helemaal klaar voor
als we weer opengaan tijdens het
Paasweekend."
Belangrijk is wel dat de kwali
teit van de gerechten die hij nu
serveert hetzelfde blijft. „Ik heb
het afgelopen seizoen veel positie
ve reacties gehad en dat mag zeker
niet veranderen. Daarom schrijf ik
'De j'ongeren van De Stelle
bleken verbluffend goed ijsjes
te kunnen tappen uit de lastige
softijsmachine'
nu een uitgebreide handleiding
waarin precies staat hoe we te
werk gaan bij Even Pause en be
gint Martin al twee maanden voor
dat we officieel openen. Idealiter
zou het zo moeten gaan dat hij al
les zo goed onder de knie krijgt
dat hij zijn kennis weer kan over
dragen aan zijn opvolger."
THOLEN. Met zo'n veertig aanmel
dingen zijn er voldoende vrijwilli
gers om in alle plaatsen op Tholen
een 'Bieb in de Buurt' te starten
wanneer volgend jaar de gewone
bibliotheken sluiten.
Dat antwoordt het college van
B&W op vragen van de Christen-
Unie.
Deze zomer is de eerste (tijdelij
ke) Bieb in de Buurt in Tho-
len-stad begonnen.
De Bieb in de Buurt is ruim
twee keer vaker open dan de oude
bibliotheek.
Drie dagen lang lunch
en diner voor ruim 225
mensen met heel ande
re eetgewoonten serve
ren, ga er maar eens aan staan.
Bij zorgcentra De Schutse in
Sint-Annaland en Ten Anker in
Tholen-stad hebben ze samen de
ze uitdaging aangepakt. „Stel dat
er over een aantal weken weer
een groep komt, dan doen we het
weer met even veel plezier", zegt
facilitair manager Henk Aarnoud-
se van De Schutse stellig.
De zorgcentra toonden zich al
snel bereid een steentje bij te dra
gen aan de opvang, toen de ge
meente Tholen enkele maanden
geleden een beroep op hen deed.
En hoewel het lang onduidelijk
'Stel dat er weer een groep
komt, dan doen we het weer
met even veel plezier*
bleef wanneer de vluchtelingen
precies in de Meulvliet zouden ar
riveren, zijn Aarnoudse en zijn
collega's voortvarend aan de slag
gegaan met de voorbereidingen.
„We hebben overleg gehad
met collega's van Zorgstroom, die
op Walcheren al eerder voor
vluchtelingen kookten. Ook heb
ben we maaltijden bedacht, daar
monsters van ingrediënten voor
opgevraagd bij de leverancier en
daarmee gerechten gekookt en na
tuurlijk geproefd." In tegenstel
ling tot de maaltijden die nor
maal de keuken verlaten, moest
alles halal bereid zijn. „En de
vluchtelingen zijn ook heel ande
re smaken gewend, veel pittiger."
Zodoende werd de eerste maal
tijd -penne met bolognesesaus-
al behoorlijk gekruid bereid.
„Maar de potjes sambal en flesjes
chilisaus die we er naast hadden
gezet, waren aan het eind bijna
leeg", lacht Aarnoudse. Het diner
viel volgens hem goed in de
smaak. De mensen kwamen spe
ciaal terug om ons te bedanken,
en veel van hen hebben ook een
tweede of derde portie geno
men." De maaltijden zijn in de
keukens van de tehuizen bereid
en in De Meulvliet geportioneerd
en uitgedeeld. „Ook 's middags
kregen ze een eenvoudige warme
maaltijd, bijvoorbeeld een linzen
soep." Omdat die rond een uur of
13.00 werd opgediend en de
hoofdmaaltijd met vlees 's
avonds op het menu stond, heb
ben bewoners van de Schutse
niets gemerkt van het extra werk.
„Die zijn namelijk gewend om 12
uur warm te eten."
Van het personeel bij De Schut
se en Ten Anker werd wel extra
inzet gevraagd, maar dat deden
ze volgens Aarnoudse graag. „En
in de Meulvliet werden we gehol
pen door vrijwilligers. Ook de ge
meente Tholen had daar alles
heel goed geregeld, zodat de maal
tijden heel goed zijn verlopen."
Behalve dat Aarnoudse met te
vredenheid terugkijkt, heeft de
ervaring hem ook aangegrepen.
„Je hoort zoveel trieste verhalen.
Mensen die hun familie zijn ver
loren bij een bombardement.
Mensen die net als ons een hoge
standaard van leven gewend wa
ren en nu hier met hun gezinne
tje zijn beland. Als je ze zo ziet,
bevat je zelf ook een beetje dat ze
zich in buitengewoon grote ellen
de bevinden."
Het verzorgen van de maaltij
den was al met al 'heel mooi om
te doen', zegt Aarnoudse. „De
mensen waren gewoon heel blij,
een bevestiging voor ons dat het
goed gelukt is."
MAANDAG 7 DECEMBER 2015
Sander Cretier met hond Binky wil jongeren die wonen in zorgboerderij De Stelle aan werk helpen in zijn snackbar Even Pause, foto Dirk-Jan Gjeltema
door Sharon van Oost
Sander Cretier
door Joeri Wisse
Henk Aarnoudse, De Schutse
Facilitair manager van de Schutse, Henk Aarnoudse: 'Het Turks brood dat ze naast de maaltijd krijgen, ging als zoet
je broodjes over de toonbank. Ook op fruit waren ze erg gesteld.'