Snackbar gaat in zee met zorgboerderij Trieste verhalen maakten de meeste indruk Bieb in buurt kan van start SCHOUWEN-DUIVELAND 15 DEN OSSE. Sander Cretier van cafe taria Even Pause in Den Osse gaat in zee met zorgboerderij De Stel le. Vanaf volgend seizoen wil hij minstens één jongere die op de boerderij woont aan betaald werk helpen. „Als ik over twintig jaar terug kijk op mijn leven, wil ik kunnen zeggen dat ik in ieder geval voor een kleine groep mensen wat heb betekend", zegt de ondernemer die naast dit project ook zoveel mogelijk met 'eerlijke' producten werkt. Vanaf januari gaat Martin (19), een van de jongeren die op Zorgboerderij De Stelle in Ouwer- kerk woont, aan de slag in zijn ca fetaria die nu een jaar bestaat. Cretier: „Veel jongeren zoals Martin vallen tussen wal en schip, omdat ze de juiste baan niet kun nen vinden of niet genoeg begelei ding krijgen, terwijl ze prima kun nen werken. Ik besteed graag wat extra tijd en energie aan een stuk begeleiding, dat kan omdat ik zelf altijd aanwezig ben in mijn be drijf." Bij zijn voormalige werkge ver in Burgh-Haamstede begeleid de Cretier al eens een 'Wajong jon gen'. „Ik denk dat ik er goed in ben en vind het leuk." De samenwerking kwam per toeval tot stand. Afgelopen zomer ontmoette hij een groep jongeren van de zorgboerderij op de par keerplaats bij zijn cafetaria. Ze wa ren daar voor een duikcursus: Even Pause ligt direct aan de Gre- velingen en is daarmee een ont moetingsplaats voor veel duikers. „Ik liet de kinderen hun eigen ijs je maken met de softijsmachine. Dat ging verrassend goed, als je zo'n ding voor het eerst gebruikt spuit het ijs vaak alle kanten op, maar ze waren heel precies. Ik werd enthousiast en raakte aan de praat met Astrid van Kleef, eigena resse van De Stelle en toen ging het snel. In januari komt dus de eerste en als het allemaal goed gaat is hij er helemaal klaar voor als we weer opengaan tijdens het Paasweekend." Belangrijk is wel dat de kwali teit van de gerechten die hij nu serveert hetzelfde blijft. „Ik heb het afgelopen seizoen veel positie ve reacties gehad en dat mag zeker niet veranderen. Daarom schrijf ik 'De j'ongeren van De Stelle bleken verbluffend goed ijsjes te kunnen tappen uit de lastige softijsmachine' nu een uitgebreide handleiding waarin precies staat hoe we te werk gaan bij Even Pause en be gint Martin al twee maanden voor dat we officieel openen. Idealiter zou het zo moeten gaan dat hij al les zo goed onder de knie krijgt dat hij zijn kennis weer kan over dragen aan zijn opvolger." THOLEN. Met zo'n veertig aanmel dingen zijn er voldoende vrijwilli gers om in alle plaatsen op Tholen een 'Bieb in de Buurt' te starten wanneer volgend jaar de gewone bibliotheken sluiten. Dat antwoordt het college van B&W op vragen van de Christen- Unie. Deze zomer is de eerste (tijdelij ke) Bieb in de Buurt in Tho- len-stad begonnen. De Bieb in de Buurt is ruim twee keer vaker open dan de oude bibliotheek. Drie dagen lang lunch en diner voor ruim 225 mensen met heel ande re eetgewoonten serve ren, ga er maar eens aan staan. Bij zorgcentra De Schutse in Sint-Annaland en Ten Anker in Tholen-stad hebben ze samen de ze uitdaging aangepakt. „Stel dat er over een aantal weken weer een groep komt, dan doen we het weer met even veel plezier", zegt facilitair manager Henk Aarnoud- se van De Schutse stellig. De zorgcentra toonden zich al snel bereid een steentje bij te dra gen aan de opvang, toen de ge meente Tholen enkele maanden geleden een beroep op hen deed. En hoewel het lang onduidelijk 'Stel dat er weer een groep komt, dan doen we het weer met even veel plezier* bleef wanneer de vluchtelingen precies in de Meulvliet zouden ar riveren, zijn Aarnoudse en zijn collega's voortvarend aan de slag gegaan met de voorbereidingen. „We hebben overleg gehad met collega's van Zorgstroom, die op Walcheren al eerder voor vluchtelingen kookten. Ook heb ben we maaltijden bedacht, daar monsters van ingrediënten voor opgevraagd bij de leverancier en daarmee gerechten gekookt en na tuurlijk geproefd." In tegenstel ling tot de maaltijden die nor maal de keuken verlaten, moest alles halal bereid zijn. „En de vluchtelingen zijn ook heel ande re smaken gewend, veel pittiger." Zodoende werd de eerste maal tijd -penne met bolognesesaus- al behoorlijk gekruid bereid. „Maar de potjes sambal en flesjes chilisaus die we er naast hadden gezet, waren aan het eind bijna leeg", lacht Aarnoudse. Het diner viel volgens hem goed in de smaak. De mensen kwamen spe ciaal terug om ons te bedanken, en veel van hen hebben ook een tweede of derde portie geno men." De maaltijden zijn in de keukens van de tehuizen bereid en in De Meulvliet geportioneerd en uitgedeeld. „Ook 's middags kregen ze een eenvoudige warme maaltijd, bijvoorbeeld een linzen soep." Omdat die rond een uur of 13.00 werd opgediend en de hoofdmaaltijd met vlees 's avonds op het menu stond, heb ben bewoners van de Schutse niets gemerkt van het extra werk. „Die zijn namelijk gewend om 12 uur warm te eten." Van het personeel bij De Schut se en Ten Anker werd wel extra inzet gevraagd, maar dat deden ze volgens Aarnoudse graag. „En in de Meulvliet werden we gehol pen door vrijwilligers. Ook de ge meente Tholen had daar alles heel goed geregeld, zodat de maal tijden heel goed zijn verlopen." Behalve dat Aarnoudse met te vredenheid terugkijkt, heeft de ervaring hem ook aangegrepen. „Je hoort zoveel trieste verhalen. Mensen die hun familie zijn ver loren bij een bombardement. Mensen die net als ons een hoge standaard van leven gewend wa ren en nu hier met hun gezinne tje zijn beland. Als je ze zo ziet, bevat je zelf ook een beetje dat ze zich in buitengewoon grote ellen de bevinden." Het verzorgen van de maaltij den was al met al 'heel mooi om te doen', zegt Aarnoudse. „De mensen waren gewoon heel blij, een bevestiging voor ons dat het goed gelukt is." MAANDAG 7 DECEMBER 2015 Sander Cretier met hond Binky wil jongeren die wonen in zorgboerderij De Stelle aan werk helpen in zijn snackbar Even Pause, foto Dirk-Jan Gjeltema door Sharon van Oost Sander Cretier door Joeri Wisse Henk Aarnoudse, De Schutse Facilitair manager van de Schutse, Henk Aarnoudse: 'Het Turks brood dat ze naast de maaltijd krijgen, ging als zoet je broodjes over de toonbank. Ook op fruit waren ze erg gesteld.'

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 53