Archeologen stuiten op resten van mammoet bij onderzoek naar sluis Explosieven gevonden tijdens bouw Badhuis Vluchtelingen Den Dullaert krijgen voornamelijk bekend eten ZEEUWS-VLAANDEREN 7 Zorgstroom bereidt 750 maaltijden per dag voor vluchtelingen in Hulst. Menu's voor Vluchtelingen Menul Kipkarbonade met gestoofde groentenmix Gekruide rijst Salade van rode biet Mediterraan brood Salade en Marokkaans brood. Het was wel even om schakelen voor Sjaak Jobse en zijn team. De 'manager productiekeu ken' van Zorgstroom in Mid delburg gebruikte voor de eerste groep vluchtelingen die in Zeeland werd onder gebracht, in Vlissingen, één potje sambal. „Nu zijn dat hele emmers", zegt hij. Jobse is verantwoordelijk voor het eten van de 199 vluchtelingen die in Den Dullaert in Hulst verblijven en voor de mensen die er werken. Op het oog een flin ke klus, maar de ongeveer veertig koks van Zorg stroom zijn het gewend. Da gelijks worden 1.600 maaltij den bereid voor verzorgings huizen in de hele provincie, zoals de Blaauwe Hoeve in Hulst en Rozenoord in Sluis. Zorgstroom regelt voor de meeste crisisopvang plaatsen het eten. Alleen in Reimerswaal en Sluis wer den andere cateraars inge schakeld. In tegenstelling tot de ge rechten die Zorgstroom nor maal bereidt, moeten de maaltijden voor de vluchte lingen allemaal halal zijn, omdat een groot deel van hen moslim is. „Als ze het niet voor honderd procent vertrouwen, eten ze het niet op", vertelt Jobse, die met zijn ploeg uiterst flexi bel moet zijn. Er verandert namelijk nogal eens wat. „In Kapelle moesten de vluchtelingen op de dag van vertrek 's middags eten heb ben. Toen belde de gemeen te dat ze tot 's avonds ble ven en we ook voor avond eten moesten zorgen. Uit eindelijk werden het lunch pakket jes voor in de bus." Jobse kookt graag voor de vluchtelingen. Wel handig als je zo'n 750 maaltijden per dag bereidt. Op het me nu staat geen Hollandse kost. Hij gebruikt niet-alle- daagse ingrediënten, zoals kikkererwten en speciale kruiden. Die haalt hij bij een groothandel in Deurne, bij Antwerpen. „Bij het ont bijt eten de vluchtelingen veel honing en wit brood. Hollandse kaas vinden ze ook lekker. Verder eten ze heel veel zout", vertelt Jobse terwijl hij door de immense keuken loopt. Kok Vijantie is bezig met de groenten die de mensen in Den Dul laert 's avonds zullen eten. Het is een mengsel van wor tel, kool en ui, met knof look, koriander, komijn en kerrie. Het is eten dat de vluchtelingen gewend zijn. Jobse: „We hebben de capa citeit om dit eten te berei den, dus waarom zouden we het niet doen? Er zijn vluchtelingen die in verblijf plaatsen bloemkool met een blinde vink kregen. Ja, dat moet je ze dus niet geven!" Maisbrood Menu 2 Gesmoorde couscous, groenten en kikkererwten Omelet met kruidenmix Komkommersalade Menu 3 Omelet met kruidenmix Pikant groentegerecht De archeologen bestudeerden al le grondsoorten, die bij het on derzoek vrijkwamen en brachten op die manier de 'landschapsge schiedenis' in kaart. Vooraf was al bekend dat het om een oud stromengebied ging, een grillig gebied waar door de eeuwen heen veel grond is weggespoeld. Dat werd bevestigd door bu reauonderzoek dat aan een groot aantal grondboringen en ander veldonderzoek voorafging. Daar bij werden archieven geraad pleegd en oude kaarten bestu deerd. Archeologen bestudeer den de 'steekboringen' en stuit ten naast (versteend) walvisbot en haaientandjes op aardewerk Vreemd zijn de vondsten niet Ook in de jaren zestig werden bij de kanaalwerken al mammoetresten gevonden en mammoetresten uit de vroege steentijd. Vreemd is dat niet. Toen in de jaren zestig de nieuwe sluizen werden aangelegd en het Kanaal Gent-Terneuzen werd ver breed en verdiept, stuitten de bouwers ook al op mammoetres ten en eeuwenoude boomstron ken. Ter hoogte van de huidige zeesluis bevond zich een oerbos, dat zich uitstrekte tot Ellewouts- dijk en omgeving. Volgens de archeologen zijn er in het laag holocene veen sporen uit de Romeinse tijd aanwezig. In de laag dekzand zit vermoedelijk nog meer materiaal uit de mid- densteentijd. Volgend jaar volgt aanvullend onderzoek. Het Badhuis, met 35 appartemen ten, komt op de voormalige plek van restaurant Cadzandria, naast hotel De Blanke Top. Het restau rant werd onlangs gesloopt. Ver volgens werd er explosievenonder- zoek uitgevoerd. Daarbij is heel wat gevonden. Ter plekke stonden in de Tweede Wereldoorlog bunkers en geschut. Daarvan is eerder een deel opge ruimd, maar klaarblijkelijk is er ook heel wat achtergebleven. Zo zijn er veel gesprongen mortiergra naten gevonden. „Sommige exem plaren lagen nog netjes gerang schikt in stapeltjes", gaf Ploegaert aan. De vondsten leveren geen di rect gevaar op, maar moeten uit eindelijk wel geruimd worden. Daarover gaat de gemeente Sluis in overleg met de Explosieven Op ruimingsdienst Defensie. Het is nog onbekend of de bouw van het Badhuis, die binnen enkele maanden zou beginnen, hierdoor vertraging oploopt. VRIJDAG 4 DECEMBER 2015 Kok Vijantie (links) checkt of de rijst met proven^aalse kruiden en olijfolie gaar is. Rechts 'manager productiekeuken' Sjaak Jobse. „We snijden de groenten grof, dat zijn de vluchtelingen gewend. Ook gebruiken we kruiden waar we normaal minder mee koken, zoals anijs." foto Peter Nicolai Blinde vink staat niet op 't menu door Bob Maes door Wout Bareman TERNEUZEN. Archeologen hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de ondergrond van de locatie voor de nieuwe sluis in Terneuzen. Naast stukjes versteend walvisbot, haaientandjes en mammoetresten werden kleine stukjes aardewerk aangetroffen. door Martijn de Koning CADZAND-BAD. Bij de voorbereidin gen voor de bouw van appartemen tencomplex Het Badhuis op de dui nen bij Cadzand-Bad zijn resten van explosieven gevonden. Dat ver telde wethouder Peter Ploegaert woensdag tijdens een commissie vergadering van de gemeenteraad.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 81