Archeologen stuiten op resten van
mammoet bij onderzoek naar sluis
Explosieven gevonden
tijdens bouw Badhuis
Vluchtelingen Den Dullaert krijgen voornamelijk bekend eten
ZEEUWS-VLAANDEREN 7
Zorgstroom bereidt
750 maaltijden per dag
voor vluchtelingen in Hulst.
Menu's
voor Vluchtelingen
Menul
Kipkarbonade
met gestoofde
groentenmix
Gekruide rijst
Salade van rode biet
Mediterraan
brood
Salade en
Marokkaans brood.
Het was wel
even om
schakelen
voor Sjaak
Jobse en
zijn team.
De 'manager productiekeu
ken' van Zorgstroom in Mid
delburg gebruikte voor de
eerste groep vluchtelingen
die in Zeeland werd onder
gebracht, in Vlissingen, één
potje sambal. „Nu zijn dat
hele emmers", zegt hij.
Jobse is verantwoordelijk
voor het eten van de 199
vluchtelingen die in Den
Dullaert in Hulst verblijven
en voor de mensen die er
werken. Op het oog een flin
ke klus, maar de ongeveer
veertig koks van Zorg
stroom zijn het gewend. Da
gelijks worden 1.600 maaltij
den bereid voor verzorgings
huizen in de hele provincie,
zoals de Blaauwe Hoeve in
Hulst en Rozenoord in
Sluis. Zorgstroom regelt
voor de meeste crisisopvang
plaatsen het eten. Alleen in
Reimerswaal en Sluis wer
den andere cateraars inge
schakeld.
In tegenstelling tot de ge
rechten die Zorgstroom nor
maal bereidt, moeten de
maaltijden voor de vluchte
lingen allemaal halal zijn,
omdat een groot deel van
hen moslim is. „Als ze het
niet voor honderd procent
vertrouwen, eten ze het
niet op", vertelt Jobse, die
met zijn ploeg uiterst flexi
bel moet zijn. Er verandert
namelijk nogal eens wat.
„In Kapelle moesten de
vluchtelingen op de dag van
vertrek 's middags eten heb
ben. Toen belde de gemeen
te dat ze tot 's avonds ble
ven en we ook voor avond
eten moesten zorgen. Uit
eindelijk werden het lunch
pakket jes voor in de bus."
Jobse kookt graag voor de
vluchtelingen. Wel handig
als je zo'n 750 maaltijden
per dag bereidt. Op het me
nu staat geen Hollandse
kost. Hij gebruikt niet-alle-
daagse ingrediënten, zoals
kikkererwten en speciale
kruiden. Die haalt hij bij
een groothandel in Deurne,
bij Antwerpen. „Bij het ont
bijt eten de vluchtelingen
veel honing en wit brood.
Hollandse kaas vinden ze
ook lekker. Verder eten ze
heel veel zout", vertelt Jobse
terwijl hij door de immense
keuken loopt. Kok Vijantie
is bezig met de groenten
die de mensen in Den Dul
laert 's avonds zullen eten.
Het is een mengsel van wor
tel, kool en ui, met knof
look, koriander, komijn en
kerrie. Het is eten dat de
vluchtelingen gewend zijn.
Jobse: „We hebben de capa
citeit om dit eten te berei
den, dus waarom zouden
we het niet doen? Er zijn
vluchtelingen die in verblijf
plaatsen bloemkool met een
blinde vink kregen. Ja, dat
moet je ze dus niet geven!"
Maisbrood
Menu 2
Gesmoorde couscous,
groenten en
kikkererwten
Omelet met
kruidenmix
Komkommersalade
Menu 3
Omelet met
kruidenmix
Pikant groentegerecht
De archeologen bestudeerden al
le grondsoorten, die bij het on
derzoek vrijkwamen en brachten
op die manier de 'landschapsge
schiedenis' in kaart. Vooraf was
al bekend dat het om een oud
stromengebied ging, een grillig
gebied waar door de eeuwen
heen veel grond is weggespoeld.
Dat werd bevestigd door bu
reauonderzoek dat aan een groot
aantal grondboringen en ander
veldonderzoek voorafging. Daar
bij werden archieven geraad
pleegd en oude kaarten bestu
deerd. Archeologen bestudeer
den de 'steekboringen' en stuit
ten naast (versteend) walvisbot
en haaientandjes op aardewerk
Vreemd zijn de vondsten niet
Ook in de jaren zestig werden
bij de kanaalwerken al
mammoetresten gevonden
en mammoetresten uit de vroege
steentijd. Vreemd is dat niet.
Toen in de jaren zestig de nieuwe
sluizen werden aangelegd en het
Kanaal Gent-Terneuzen werd ver
breed en verdiept, stuitten de
bouwers ook al op mammoetres
ten en eeuwenoude boomstron
ken. Ter hoogte van de huidige
zeesluis bevond zich een oerbos,
dat zich uitstrekte tot Ellewouts-
dijk en omgeving.
Volgens de archeologen zijn er
in het laag holocene veen sporen
uit de Romeinse tijd aanwezig. In
de laag dekzand zit vermoedelijk
nog meer materiaal uit de mid-
densteentijd. Volgend jaar volgt
aanvullend onderzoek.
Het Badhuis, met 35 appartemen
ten, komt op de voormalige plek
van restaurant Cadzandria, naast
hotel De Blanke Top. Het restau
rant werd onlangs gesloopt. Ver
volgens werd er explosievenonder-
zoek uitgevoerd.
Daarbij is heel wat gevonden.
Ter plekke stonden in de Tweede
Wereldoorlog bunkers en geschut.
Daarvan is eerder een deel opge
ruimd, maar klaarblijkelijk is er
ook heel wat achtergebleven. Zo
zijn er veel gesprongen mortiergra
naten gevonden. „Sommige exem
plaren lagen nog netjes gerang
schikt in stapeltjes", gaf Ploegaert
aan. De vondsten leveren geen di
rect gevaar op, maar moeten uit
eindelijk wel geruimd worden.
Daarover gaat de gemeente Sluis
in overleg met de Explosieven Op
ruimingsdienst Defensie.
Het is nog onbekend of de
bouw van het Badhuis, die binnen
enkele maanden zou beginnen,
hierdoor vertraging oploopt.
VRIJDAG 4 DECEMBER 2015
Kok Vijantie (links) checkt of de rijst met proven^aalse kruiden en olijfolie gaar is. Rechts 'manager productiekeuken' Sjaak Jobse. „We snijden de groenten
grof, dat zijn de vluchtelingen gewend. Ook gebruiken we kruiden waar we normaal minder mee koken, zoals anijs." foto Peter Nicolai
Blinde vink staat niet op 't menu
door Bob Maes
door Wout Bareman
TERNEUZEN. Archeologen hebben
uitgebreid onderzoek gedaan naar
de ondergrond van de locatie
voor de nieuwe sluis in Terneuzen.
Naast stukjes versteend walvisbot,
haaientandjes en mammoetresten
werden kleine stukjes aardewerk
aangetroffen.
door Martijn de Koning
CADZAND-BAD. Bij de voorbereidin
gen voor de bouw van appartemen
tencomplex Het Badhuis op de dui
nen bij Cadzand-Bad zijn resten
van explosieven gevonden. Dat ver
telde wethouder Peter Ploegaert
woensdag tijdens een commissie
vergadering van de gemeenteraad.