Beoordeling
ZEELAND 9
UITETEN
In Brasserie De Tijd in Westkapelle
is schraalhans geen keukenmeester:
grote porties tegen redelijke prijzen.
De Kromme
Watergang
staat op één
Vele jaren geleden
aten we al eens bij
Brasserie De Tijd
aan de Markt in
Westkapelle. Dat
was nog voor een
grondige verbouwing, ook alweer
zeven jaar terug. Hoog tijd om
weer eens de proef op de som te
nemen. In het toeristisch seizoen
is het knallen aan de kachel. De
wintermaanden zijn minder
druk. Daarom is De Tijd van no
vember tot en met maart alleen
van vrijdag tot en met zondag
open.
Je kunt De Tijd niet missen.
Aan de dakgoot hangt een knots
van een stationsklok, met als
wenkbrauw de naam van het eta
blissement. Binnen is een filo
soof aan het werk geweest. „In
ons interieur hebben we de vier
elementen 'aarde, water, vuur en
lucht' gesymboliseerd. Foto's van
de zee staan voor water. Aarde
vind je in foto's van handen waar
zand doorheen sijpelt. Kijk, in el
ke foto worden ze steeds ouder.
Een luchtfoto van Westkapelle
geeft het element lucht weer en
open haarden het element vuur",
legt uitbater Pascal de Witte uit.
De Witte is een telg uit een lo
kaal horecageslacht. In 1953 schaf
te opa een frietkar aan. De volgen
de generatie begon inpandig. Pas
cals vader, moeder en broer drij
ven al decennia het vlakbij gele
gen restaurant De Fontein annex
'Vistaria'. Als u aan de Markt in
Wasschappel een vorkje prikt,
dan bent u bijna automatisch
gast van de familie De Witte.
Hoewel De Tijd je er voortdu
rend aan herinnert dat het leven
zo vergankelijk is als de vis van
eergisteren, zit je er toch prettig.
De kuipstoelen zijn comfortabel,
het licht is aangenaam indirect.
De uitgebreide menukaart
meldt dat je hier ook kunt 'buffet-
tafelen'. Alle gerechten parkeren
ze dan midden op tafel. Het idee
is dat een gezin of groepje vrien
den zo lang(er) tafelt, waardoor
er ruimte is voor een warme con
versatie en sappige anekdotes. Op
deze zaterdagavond is gespreks
stof kennelijk op de bon. Om
tien uur is de zaak zo goed als
'Ons interieur symboliseert
de vier elementen aarde,
water, vuur en lucht'
leeg, op twee gasten na die a la
carte dineren. Mijn tafeldame en
ik dus.
We buiken uit. Met enige
moeite heb ik net het machtige
'verrassingsdessert' (8,95 euro) in
clusief een espresso (2,10 euro)
verorberd. Een vierluik met
crème brülée, panna cotta van
witte chocola, frambozenijs met
ananas en een huisgemaakte
brownie. Het suikerlaagje op de
crème brülée is net hard genoeg,
de custard romig en niet te zoet.
Ook de brownie verrast. ]e proeft
meer cacao dan suiker. Zo zien
we het graag. De dikke en erg zoe
te panna cotta daarentegen bom
bardeert je maag. Het frambozen
ijs is redelijk, maar mist wat fruit-
zuren.
Ook de voor- en hoofdgerech
ten vormen een aanslag op onze
slanke lijn. De zeebaarsfilet met
kreeftenjus en groenten (21,50 eu
ro) bestaat uit twee baarzen, een
school rivierkreeftjes in een zach
te jus alsmede ratatouille. De ser
veerster zet er schaaltjes gebak
ken aardappelschijfjes en friet bij,
als ook een frisse salade met sla,
appel en kiemgroente. De sappi
ge vis is mooi gegaard. De jus
mag wat hoger op smaak.
Mijn tafeldame zet het mes in
een kingsize hertenbiefstuk
(20,75 euro), opgediend met cran
berries, in rode wijn gestoofde
ui, champignons, gekrulde kro
kant jes en een zoutstengel. Het
stuk wild is mooi rood gebakken
en lekker mals. Een winterse
combinatie die helemaal klopt.
In het voorgerecht is de harmo
nie helaas zoek. De best lekkere
loempiaatjes van ricotta in filo-
deeg (9,25 euro) verkeren in het
dubieuze gezelschap van walno
ten, groene pesto én een zoete, pi
kante chutney. Alsof een Italiaan
se kok plots de Aziatische keu
ken heeft ontdekt. Of vice versa.
De chutney vloekt in elk geval
met de pesto en na een hap proef
je geen ricotta meer.
Met schalks leedvermaak le
pelt mijn tafeldame het Zeeuws
Visbordje (11,75 euro) op. Een trio
van Noordzee-garnalen met whis-
kysaus, een gegratineerde oester
en een vissoepje met een toef
room erin. Een goed uitgevoerd
voorgerecht, waarbij het soepje
van ons best een tikje intenser
mag.
Zo groot als de porties zijn, zo
gul is De Tijd ook met de brood-
mand. Goedgevuld met roombo
ter, wit en donker brood. Dat is
nog niet alles, want bij binnen
komst krijg je meteen een amu
se. Deze avond is dat een mousse
van gerookte makreel op een
schijfje brood. Een fijne vissige
starter. Als je daar de tanden in
zet, krijg je vanzelf lekkere trek.
We pinnen 91,10 euro. Dat is
inclusief een espresso, twee bruis
watertjes en twee glazen wijn: ro
de en witte Rioja, respectievelijk
a 4,10 en 3,90 euro per glas. We
hebben trouwens wel eens fris
sere, spannendere huiswijnen ge
proefd. Toch verlaten we Westka
pelle met een blij gemoed. De ge
rechten zijn niet complex, maar
je krijgt veel waar voor je geld.
Kogelrond stappen we in de voi-
ture. Het verteringsproces, daar
gaan we echt de tijd voor nemen!
Brasserie De Tijd
Markt 91, Westkapelle
tel: 0118-571482
brasseriedetijd.nl
Bezoekers van de Heerlijkio-
Daagse vinden dat je bij de
Kromme Watergang in Hoofd
plaat het lekkerst kunt eten.
Het sterrenrestaurant van
chefkok Edwin Vinke kreeg
een 9,31 als eindoordeel. Na af
loop van de HeerlijkioDaagse
kon online gestemd worden.
De deelnemers gaven cijfers
voor service, sfeer en gastvrij
heid. Uitzonderlijk hoog
scoorden ook Katseveer in
Wilhelminadorp met een 9,10
en 't Vlasbloemeken in Koe
wacht met een 9,10. De Ge
vangentoren in Vlissingen
kreeg een 8,8 en restaurant
Scherp in Middelburg een
8,72.
Leer samen met
je kinderen koken
Tover samen met je kinderen
de lekkerste gerechten op ta
fel. Dat kan met het nieuwe
kookboek van het Voedings
centrum: 'De kleine keuken
hulp'. Kinderen die nu leren
koken, kunnen later makkelij
ker zelf een gezonde maaltijd
op tafel zetten, zegt het Voe
dingscentrum. Er is een hulp-
kokverdeling gemaakt bij de
recepten. Van makkie (voor
de allerkleinsten), mild (voor
het kind dat heel wat kan) en
pittig (voor het ervaren kind).
Zo kan ieder kind iets doen in
de keuken.
Ook staat het boek vol extra's,
zoals miniquizvragen voor je
kind en manieren om groente
te snijden
Het boek kost 12,95 euro via
het Voedingscentrum.
Deelcember op
zender 24Kitchen
Food- en kookzender 24Kit-
chen staat deze maand in het
teken van 'Deelcember'. On
der het motto 'De mooiste
tijd van het jaar deel je met el
kaar' wil 24Kitchen de kijkers
inspireren waar het gaat om
de bereiding van feestelijke
decembergerechten, maar ook
om te delen. 24Kitchen
brengt in december een aan
tal nieuwe programma's van
bekende tv-koks Nigella
Lawson, Jamie Oliver een
Kerstspecial met de 24Kit-
chen-chefs.
DONDERDAG 3 DECEMBER 2015
Bunkeren
in De Tijd
Prijs-kwaliteit:
Een degelijke brasserie waar ze weten
hoe je vlees en vis moet bereiden.
Geen weggeefprijzen, wel waar voor
je geld.
Entourage:
Interieurdesign met 'een filosofie'
gaat niet ten koste van gezelligheid
en zitcomfort.
Bediening:
Vriendelijk en redelijk attent. Een de
tail: serveerster kent niet alle huiswij
nen uit het hoofd.
Conclusie:
Leuke zaak met goede gerechten.
Lamsrack, met een jus van honing, rozemarijn en tijm.
Pascal de Witte, eigenaar De Tijd
HOOFDPLAAT
De top 10 landelijk is:
1. De Kromme Watergang 9,31
2. De Treeswijkhoeve 9,28
3. Perceel 9,26
4. 't Amsterdammertje 9,21
5. Parkheuvel9,14
6. Katseveer 9,10
7. Lucas Rive 9,08
8. In de Molen 9,07
9. De Groene Lantaarn 9,07
10. Herberg de Engel 9,06
VLISSINGEN
VLISSINGEN
Brasserie De Tijd
Markt 91
Frank Balkenende
In Eten doen de
PZC-redacteuren
A/larloes Matthijssen
en Frank Balkenende
beurtelings verslag van
een bezoek aan
Zeeuwse
eet gelegenheden.
Uitbater Pascal de Witte bedient gasten die 'buffettafelen', foto's Ruben Oreel