Beoordeling ZEELAND 9 UITETEN In Brasserie De Tijd in Westkapelle is schraalhans geen keukenmeester: grote porties tegen redelijke prijzen. De Kromme Watergang staat op één Vele jaren geleden aten we al eens bij Brasserie De Tijd aan de Markt in Westkapelle. Dat was nog voor een grondige verbouwing, ook alweer zeven jaar terug. Hoog tijd om weer eens de proef op de som te nemen. In het toeristisch seizoen is het knallen aan de kachel. De wintermaanden zijn minder druk. Daarom is De Tijd van no vember tot en met maart alleen van vrijdag tot en met zondag open. Je kunt De Tijd niet missen. Aan de dakgoot hangt een knots van een stationsklok, met als wenkbrauw de naam van het eta blissement. Binnen is een filo soof aan het werk geweest. „In ons interieur hebben we de vier elementen 'aarde, water, vuur en lucht' gesymboliseerd. Foto's van de zee staan voor water. Aarde vind je in foto's van handen waar zand doorheen sijpelt. Kijk, in el ke foto worden ze steeds ouder. Een luchtfoto van Westkapelle geeft het element lucht weer en open haarden het element vuur", legt uitbater Pascal de Witte uit. De Witte is een telg uit een lo kaal horecageslacht. In 1953 schaf te opa een frietkar aan. De volgen de generatie begon inpandig. Pas cals vader, moeder en broer drij ven al decennia het vlakbij gele gen restaurant De Fontein annex 'Vistaria'. Als u aan de Markt in Wasschappel een vorkje prikt, dan bent u bijna automatisch gast van de familie De Witte. Hoewel De Tijd je er voortdu rend aan herinnert dat het leven zo vergankelijk is als de vis van eergisteren, zit je er toch prettig. De kuipstoelen zijn comfortabel, het licht is aangenaam indirect. De uitgebreide menukaart meldt dat je hier ook kunt 'buffet- tafelen'. Alle gerechten parkeren ze dan midden op tafel. Het idee is dat een gezin of groepje vrien den zo lang(er) tafelt, waardoor er ruimte is voor een warme con versatie en sappige anekdotes. Op deze zaterdagavond is gespreks stof kennelijk op de bon. Om tien uur is de zaak zo goed als 'Ons interieur symboliseert de vier elementen aarde, water, vuur en lucht' leeg, op twee gasten na die a la carte dineren. Mijn tafeldame en ik dus. We buiken uit. Met enige moeite heb ik net het machtige 'verrassingsdessert' (8,95 euro) in clusief een espresso (2,10 euro) verorberd. Een vierluik met crème brülée, panna cotta van witte chocola, frambozenijs met ananas en een huisgemaakte brownie. Het suikerlaagje op de crème brülée is net hard genoeg, de custard romig en niet te zoet. Ook de brownie verrast. ]e proeft meer cacao dan suiker. Zo zien we het graag. De dikke en erg zoe te panna cotta daarentegen bom bardeert je maag. Het frambozen ijs is redelijk, maar mist wat fruit- zuren. Ook de voor- en hoofdgerech ten vormen een aanslag op onze slanke lijn. De zeebaarsfilet met kreeftenjus en groenten (21,50 eu ro) bestaat uit twee baarzen, een school rivierkreeftjes in een zach te jus alsmede ratatouille. De ser veerster zet er schaaltjes gebak ken aardappelschijfjes en friet bij, als ook een frisse salade met sla, appel en kiemgroente. De sappi ge vis is mooi gegaard. De jus mag wat hoger op smaak. Mijn tafeldame zet het mes in een kingsize hertenbiefstuk (20,75 euro), opgediend met cran berries, in rode wijn gestoofde ui, champignons, gekrulde kro kant jes en een zoutstengel. Het stuk wild is mooi rood gebakken en lekker mals. Een winterse combinatie die helemaal klopt. In het voorgerecht is de harmo nie helaas zoek. De best lekkere loempiaatjes van ricotta in filo- deeg (9,25 euro) verkeren in het dubieuze gezelschap van walno ten, groene pesto én een zoete, pi kante chutney. Alsof een Italiaan se kok plots de Aziatische keu ken heeft ontdekt. Of vice versa. De chutney vloekt in elk geval met de pesto en na een hap proef je geen ricotta meer. Met schalks leedvermaak le pelt mijn tafeldame het Zeeuws Visbordje (11,75 euro) op. Een trio van Noordzee-garnalen met whis- kysaus, een gegratineerde oester en een vissoepje met een toef room erin. Een goed uitgevoerd voorgerecht, waarbij het soepje van ons best een tikje intenser mag. Zo groot als de porties zijn, zo gul is De Tijd ook met de brood- mand. Goedgevuld met roombo ter, wit en donker brood. Dat is nog niet alles, want bij binnen komst krijg je meteen een amu se. Deze avond is dat een mousse van gerookte makreel op een schijfje brood. Een fijne vissige starter. Als je daar de tanden in zet, krijg je vanzelf lekkere trek. We pinnen 91,10 euro. Dat is inclusief een espresso, twee bruis watertjes en twee glazen wijn: ro de en witte Rioja, respectievelijk a 4,10 en 3,90 euro per glas. We hebben trouwens wel eens fris sere, spannendere huiswijnen ge proefd. Toch verlaten we Westka pelle met een blij gemoed. De ge rechten zijn niet complex, maar je krijgt veel waar voor je geld. Kogelrond stappen we in de voi- ture. Het verteringsproces, daar gaan we echt de tijd voor nemen! Brasserie De Tijd Markt 91, Westkapelle tel: 0118-571482 brasseriedetijd.nl Bezoekers van de Heerlijkio- Daagse vinden dat je bij de Kromme Watergang in Hoofd plaat het lekkerst kunt eten. Het sterrenrestaurant van chefkok Edwin Vinke kreeg een 9,31 als eindoordeel. Na af loop van de HeerlijkioDaagse kon online gestemd worden. De deelnemers gaven cijfers voor service, sfeer en gastvrij heid. Uitzonderlijk hoog scoorden ook Katseveer in Wilhelminadorp met een 9,10 en 't Vlasbloemeken in Koe wacht met een 9,10. De Ge vangentoren in Vlissingen kreeg een 8,8 en restaurant Scherp in Middelburg een 8,72. Leer samen met je kinderen koken Tover samen met je kinderen de lekkerste gerechten op ta fel. Dat kan met het nieuwe kookboek van het Voedings centrum: 'De kleine keuken hulp'. Kinderen die nu leren koken, kunnen later makkelij ker zelf een gezonde maaltijd op tafel zetten, zegt het Voe dingscentrum. Er is een hulp- kokverdeling gemaakt bij de recepten. Van makkie (voor de allerkleinsten), mild (voor het kind dat heel wat kan) en pittig (voor het ervaren kind). Zo kan ieder kind iets doen in de keuken. Ook staat het boek vol extra's, zoals miniquizvragen voor je kind en manieren om groente te snijden Het boek kost 12,95 euro via het Voedingscentrum. Deelcember op zender 24Kitchen Food- en kookzender 24Kit- chen staat deze maand in het teken van 'Deelcember'. On der het motto 'De mooiste tijd van het jaar deel je met el kaar' wil 24Kitchen de kijkers inspireren waar het gaat om de bereiding van feestelijke decembergerechten, maar ook om te delen. 24Kitchen brengt in december een aan tal nieuwe programma's van bekende tv-koks Nigella Lawson, Jamie Oliver een Kerstspecial met de 24Kit- chen-chefs. DONDERDAG 3 DECEMBER 2015 Bunkeren in De Tijd Prijs-kwaliteit: Een degelijke brasserie waar ze weten hoe je vlees en vis moet bereiden. Geen weggeefprijzen, wel waar voor je geld. Entourage: Interieurdesign met 'een filosofie' gaat niet ten koste van gezelligheid en zitcomfort. Bediening: Vriendelijk en redelijk attent. Een de tail: serveerster kent niet alle huiswij nen uit het hoofd. Conclusie: Leuke zaak met goede gerechten. Lamsrack, met een jus van honing, rozemarijn en tijm. Pascal de Witte, eigenaar De Tijd HOOFDPLAAT De top 10 landelijk is: 1. De Kromme Watergang 9,31 2. De Treeswijkhoeve 9,28 3. Perceel 9,26 4. 't Amsterdammertje 9,21 5. Parkheuvel9,14 6. Katseveer 9,10 7. Lucas Rive 9,08 8. In de Molen 9,07 9. De Groene Lantaarn 9,07 10. Herberg de Engel 9,06 VLISSINGEN VLISSINGEN Brasserie De Tijd Markt 91 Frank Balkenende In Eten doen de PZC-redacteuren A/larloes Matthijssen en Frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eet gelegenheden. Uitbater Pascal de Witte bedient gasten die 'buffettafelen', foto's Ruben Oreel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 41