Herman Bomer zette zich vol in voor dorp Energiezuiniger zonder hogere huur Scholenronde als springplank naar landelijke finale SCHOUWEN-DUIVELAND 7 De Pontes Pieter Zeeman vaardigt 2 teams af naar de provinciale wedstrijd voor vaktalentjes, 10 december in Goes. Woensdag ochtend, half tien. Het ruikt naar vers gezaagd hout in het technieklokaal van de Pontes Pieter Zeeman in Zierik- zee. Drie vakteams zijn met balk jes en planken in de weer. Binnen twee uur moeten daar drie puike uitklapbare uitbatersborden uit ontstaan, waar een restaurantme nu of poster op kan worden gepre senteerd, legt vakdocent Wouter Olree uit. Jurylid en oud-docent Nederlands Klaas Kuipers gaat voor naar het volgende lokaal, de keuken. Hier de overheerlijke geur van versgebakken kip in een onmiskenbaar mengsel van papri ka's, pepers, knoflook en nog veel meer lekkers. De ingrediënten voor een geslaagde wrap. Vijftien laatstejaars vmbo'ers doen hun stinkende best er wat moois van te maken. Ze strijden om een plekje in de provinciale voorronde van de Skills Talents, op to december in de Zeelandhal len in Goes. Wie daar wint, mag Zeeland komend voorjaar verte genwoordigen in de landelijke fi nale. Merel van Beveren (15) is het enige meisje tussen de acht tim mermannen én tevens de vraag baak voor haar teamgenoten Ricar- do de Bruijn (16) en Rens Boogert (16). „Ze denken dat ik het beter weet. Ik weet ook niet waarom." Ricardo staat aan een andere werk bank op het punt één van de vier schoren aan binnenkant van het frame vast te maken. En checkt, voor alle zekerheid: „Hee Merel, hier maar één schroef in?" Ze knikt. Houtbewerking ligt Merel meer dan koken, vertelt ze. „Wat dat dan is? Ik weet niet, gewoon, lekker met je handen bezig zijn. En dat je het dan niet gelijk opeet, maar het kan blijven staan." Merel ziet daar voor haarzelf ook wel een toekomst in weggelegd, knikt ze. „Ik wil meubelmaker worden. Ik kan precies werken. En goed plannen." Ze heeft de laatste on der verstek gezaagde schoren iets bijgewerkt en past opnieuw. Naad loos! „Héé jongens!" Merel steekt beide duimen trots omhoog. In de keuken zwoegen zes aspi- 'Gewoon lekker met je handen bezig zijn. En datje het dan niet gelijk opeet, maar het kan blijven staan' rant-koks ondertussen op de lek kerste wrap. Jeffrey Buijl (15) snijdt met een duizelingwekken de vaart zijn kipfilet in blokjes. Al tijd van je afsnijden, is het devies. „Kwestie van oefenen. Eerst lang zaam beginnen en dan steeds snel ler. In totaal heb ik nog maar twee keer in m'n vingers gesneden." Jef frey werkt buiten schooltijd als hulpkok in het prestigieuze restau rant Bij Kees in Zierikzee en is al minstens zo ambitieus als zijn baas. „Ik wil later het beste restau rant van Nederland runnen. Met meerdere vestigingen!" Jeffrey greep helaas naast de prijzen. Volgens de uiterst kriti sche jury had zijn kip net iets te lang gegaard. Winnaars in de cate gorie consumptief zijn Troy Snij der, Timon Hart en Julia Geel hoed. Zij gaan samen met Merel, Ricardo en Rens naar de provincia le voorronde. Herman Bomer, oud-voor zitter van de dorpsraad Scharendijke, is afgelo pen weekend plotseling overle den. Bomer was acht jaar het ge zicht van de dorpsraad. Hij zette zich met hart en ziel in voor Scharendijke. Grote projecten, maar ook kleine zaken kregen zijn aan dacht en als het nodig was roffel de hij luidruchtig op de trom. En dan bleek hij vasthoudend, zoals in de toestand rond De Putmeet. Toen het dorpshuis plotseling sloot vanwege betonrot en ver volgens niet meer open dreigde te gaan, vonden Zeeuwland en het gemeentebestuur Herman Bomer op hun weg. Uiteindelijk hield Scharendijke een ontmoe tingspunt. De route van de rondweg Scharendijke was nog zo'n kwes tie. Toen de gemeente zei dat de voorkeur van het dorp te duur werd, toonde Bomer aan dat die berekening aan alle kanten ram melde. Uiteindelijk koos de raad voor de variant die het dorp wil. Herman Bomer is 72 jaar ge worden. Hij wordt vrijdag gecre meerd in Rotterdam. Het onderhoudswerk dat Zeeuw land één keer in de zes jaar aan de buitenkant van woningen uit voert wordt vanaf volgend jaar ge combineerd met ingrepen die de huizen energiezuiniger maken, zo als het aanbrengen van dubbelglas en het isoleren van spouwmuren. Komend jaar wordt bij 429 wonin gen onderhoud aan de buitenkant uitgevoerd en dan wordt die aan pak bij een gedeelte van de wonin gen gelijk toegepast. Alleen in hui zen met het label sloop of instand houding wordt niet meer in ener giezuinige maatregelen geïnves teerd. Het streven is -volgens afspra ken die de sector landelijk heeft gemaakt- om in 2021 op een ener gie-index van 1,25 uit te komen. Die energie-index wordt bere kend op basis van ongeveer 150 kenmerken van de woning. Op dit moment is de gemiddelde ener gie-index van Zeeuwland 1,52. Nieuwbouw van Zeeuwland moet vanaf 2020 energieneutraal zijn, staat in de begroting 2016 van Zeeuwland. Aan de Unastraat in Nieuwerkerk worden woningen neergezet volgens het 'passief bou wen principe', waarbij het warm teverlies minimaal is. In 2017 zijn de eerste energieneutrale wonin gen van Zeeuwland een feit. UITDAGINGEN DONDERDAG 26 NOVEMBER 2015 Vaktalentjes gaan strijd aan door Marcel Modde Rens Boogert (I) en Ricardo de Bruijn zetten de planken van het bord vast. Op de achtergrond (I) werkt Merel de schoren bij. foto's Dirk-Jan Gjeltema NECROLOGIE HERMAN BOMER door Melita Lanting door Esme Soesman ZIERIKZEE. Zeeuwland steekt de ko mende zes jaar 13,8 miljoen euro in energiebesparende maatregelen, zonder dat die investeringen wor den doorberekend in de huur. Door energiezuinig nieuw te bou wen en energiebesparende maatre gelen te nemen, draagt Zeeuw land bij aan het milieu en aan de doelstelling 'Schouwen-Duiveland energieneutraal in 2025'. Nog een reden om in de energie zuinigheid van het eigen woning bestand te investeren, is dat de woonlasten voor huurders daar mee kunnen worden verlaagd. Zeeuwland noemt in haar begro ting voor 2016 'onze grootste uit daging' op dit moment 'het vinden van slimme oplossingen die er voor zorgen dat onze woningen betaalbaar, geschikt voor de veran derende doelgroepen én energie zuinig zijn en blijven." Jeffrey Buijl heeft een duidelijk doel voor ogen: topchef worden van het beste restaurant van Nederland.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 67