Herman Bomer zette
zich vol in voor dorp
Energiezuiniger zonder hogere huur
Scholenronde als springplank naar landelijke finale
SCHOUWEN-DUIVELAND 7
De Pontes Pieter
Zeeman vaardigt 2
teams af naar de
provinciale wedstrijd
voor vaktalentjes, 10
december in Goes.
Woensdag
ochtend,
half tien.
Het ruikt
naar vers
gezaagd
hout in het technieklokaal van de
Pontes Pieter Zeeman in Zierik-
zee. Drie vakteams zijn met balk
jes en planken in de weer. Binnen
twee uur moeten daar drie puike
uitklapbare uitbatersborden uit
ontstaan, waar een restaurantme
nu of poster op kan worden gepre
senteerd, legt vakdocent Wouter
Olree uit. Jurylid en oud-docent
Nederlands Klaas Kuipers gaat
voor naar het volgende lokaal, de
keuken. Hier de overheerlijke
geur van versgebakken kip in een
onmiskenbaar mengsel van papri
ka's, pepers, knoflook en nog veel
meer lekkers. De ingrediënten
voor een geslaagde wrap.
Vijftien laatstejaars vmbo'ers
doen hun stinkende best er wat
moois van te maken. Ze strijden
om een plekje in de provinciale
voorronde van de Skills Talents,
op to december in de Zeelandhal
len in Goes. Wie daar wint, mag
Zeeland komend voorjaar verte
genwoordigen in de landelijke fi
nale.
Merel van Beveren (15) is het
enige meisje tussen de acht tim
mermannen én tevens de vraag
baak voor haar teamgenoten Ricar-
do de Bruijn (16) en Rens Boogert
(16). „Ze denken dat ik het beter
weet. Ik weet ook niet waarom."
Ricardo staat aan een andere werk
bank op het punt één van de vier
schoren aan binnenkant van het
frame vast te maken. En checkt,
voor alle zekerheid: „Hee Merel,
hier maar één schroef in?" Ze
knikt. Houtbewerking ligt Merel
meer dan koken, vertelt ze. „Wat
dat dan is? Ik weet niet, gewoon,
lekker met je handen bezig zijn.
En dat je het dan niet gelijk opeet,
maar het kan blijven staan." Merel
ziet daar voor haarzelf ook wel
een toekomst in weggelegd, knikt
ze. „Ik wil meubelmaker worden.
Ik kan precies werken. En goed
plannen." Ze heeft de laatste on
der verstek gezaagde schoren iets
bijgewerkt en past opnieuw. Naad
loos! „Héé jongens!" Merel steekt
beide duimen trots omhoog.
In de keuken zwoegen zes aspi-
'Gewoon lekker met je
handen bezig zijn. En
datje het dan niet gelijk
opeet, maar het
kan blijven staan'
rant-koks ondertussen op de lek
kerste wrap. Jeffrey Buijl (15)
snijdt met een duizelingwekken
de vaart zijn kipfilet in blokjes. Al
tijd van je afsnijden, is het devies.
„Kwestie van oefenen. Eerst lang
zaam beginnen en dan steeds snel
ler. In totaal heb ik nog maar twee
keer in m'n vingers gesneden." Jef
frey werkt buiten schooltijd als
hulpkok in het prestigieuze restau
rant Bij Kees in Zierikzee en is al
minstens zo ambitieus als zijn
baas. „Ik wil later het beste restau
rant van Nederland runnen. Met
meerdere vestigingen!"
Jeffrey greep helaas naast de
prijzen. Volgens de uiterst kriti
sche jury had zijn kip net iets te
lang gegaard. Winnaars in de cate
gorie consumptief zijn Troy Snij
der, Timon Hart en Julia Geel
hoed. Zij gaan samen met Merel,
Ricardo en Rens naar de provincia
le voorronde.
Herman Bomer, oud-voor
zitter van de dorpsraad
Scharendijke, is afgelo
pen weekend plotseling overle
den. Bomer was acht jaar het ge
zicht van de dorpsraad. Hij zette
zich met hart en ziel in voor
Scharendijke.
Grote projecten, maar ook
kleine zaken kregen zijn aan
dacht en als het nodig was roffel
de hij luidruchtig op de trom. En
dan bleek hij vasthoudend, zoals
in de toestand rond De Putmeet.
Toen het dorpshuis plotseling
sloot vanwege betonrot en ver
volgens niet meer open dreigde
te gaan, vonden Zeeuwland en
het gemeentebestuur Herman
Bomer op hun weg. Uiteindelijk
hield Scharendijke een ontmoe
tingspunt.
De route van de rondweg
Scharendijke was nog zo'n kwes
tie. Toen de gemeente zei dat de
voorkeur van het dorp te duur
werd, toonde Bomer aan dat die
berekening aan alle kanten ram
melde. Uiteindelijk koos de raad
voor de variant die het dorp wil.
Herman Bomer is 72 jaar ge
worden. Hij wordt vrijdag gecre
meerd in Rotterdam.
Het onderhoudswerk dat Zeeuw
land één keer in de zes jaar aan de
buitenkant van woningen uit
voert wordt vanaf volgend jaar ge
combineerd met ingrepen die de
huizen energiezuiniger maken, zo
als het aanbrengen van dubbelglas
en het isoleren van spouwmuren.
Komend jaar wordt bij 429 wonin
gen onderhoud aan de buitenkant
uitgevoerd en dan wordt die aan
pak bij een gedeelte van de wonin
gen gelijk toegepast. Alleen in hui
zen met het label sloop of instand
houding wordt niet meer in ener
giezuinige maatregelen geïnves
teerd.
Het streven is -volgens afspra
ken die de sector landelijk heeft
gemaakt- om in 2021 op een ener
gie-index van 1,25 uit te komen.
Die energie-index wordt bere
kend op basis van ongeveer 150
kenmerken van de woning. Op dit
moment is de gemiddelde ener
gie-index van Zeeuwland 1,52.
Nieuwbouw van Zeeuwland moet
vanaf 2020 energieneutraal zijn,
staat in de begroting 2016 van
Zeeuwland. Aan de Unastraat in
Nieuwerkerk worden woningen
neergezet volgens het 'passief bou
wen principe', waarbij het warm
teverlies minimaal is. In 2017 zijn
de eerste energieneutrale wonin
gen van Zeeuwland een feit.
UITDAGINGEN
DONDERDAG 26 NOVEMBER 2015
Vaktalentjes gaan strijd aan
door Marcel Modde
Rens Boogert (I) en Ricardo de Bruijn zetten de planken van het bord vast. Op de achtergrond (I) werkt Merel de schoren bij. foto's Dirk-Jan Gjeltema
NECROLOGIE
HERMAN BOMER
door Melita Lanting
door Esme Soesman
ZIERIKZEE. Zeeuwland steekt de ko
mende zes jaar 13,8 miljoen euro
in energiebesparende maatregelen,
zonder dat die investeringen wor
den doorberekend in de huur.
Door energiezuinig nieuw te bou
wen en energiebesparende maatre
gelen te nemen, draagt Zeeuw
land bij aan het milieu en aan de
doelstelling 'Schouwen-Duiveland
energieneutraal in 2025'.
Nog een reden om in de energie
zuinigheid van het eigen woning
bestand te investeren, is dat de
woonlasten voor huurders daar
mee kunnen worden verlaagd.
Zeeuwland noemt in haar begro
ting voor 2016 'onze grootste uit
daging' op dit moment 'het vinden
van slimme oplossingen die er
voor zorgen dat onze woningen
betaalbaar, geschikt voor de veran
derende doelgroepen én energie
zuinig zijn en blijven."
Jeffrey Buijl heeft een duidelijk doel voor ogen: topchef worden van het
beste restaurant van Nederland.