8 8? ZEELAND 1 II 1 KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée Hans Oosterom (69) uit Bruinisse fotografeert. In het gemeentehuis in Zierikzee is tot het eind van het jaar nog een expositie van hem te zien. Zijn werk kenmerkt zich veelal door een kleurrijke en impressionistische stijl. &D00R SHARON VAN OOST graag. Op de kade van Bruinisse, maar vooral door de duinen en op het strand bij Burgh-Haamstede Impressionisme „Toen ik vijfjaar geleden naar Bruinisse verhuisde begon ik met fotograferen op een wat professioneler niveau. Ik werkte eerder als beeldend kunstenaar, maar daar had ik de ruimte niet voor in het nieuwe huis. Er zijn fotografen die moeite hebben met mijn werk omdat ze het te gemanipu leerd vinden. Ik vind het juist mooi dat een foto niet per se op de werkelijkheid lijkt, ik geef mijn impressie van de werkelijkheid weer. Een van mijn foto's, de Madonna, ver koop ik voor Vluchtelingenwerk. Het is een beeld van Maria die neerkijkt op het ver woeste Aleppo. Het staat symbool voor hoe sommige Nederlanders tegen de komst van vluchtelingen aankijken." Fotografie „Ik houd van fotografen die hun eigen wer kelijkheid creëren en niet een standaard beeld afleveren. Het werk van Ruud van Empel vind ik daarom bijvoorbeeld bijzon der. Hij verwerkt honderden, soms duizen den, fotootjes tot een groter geheel. Hij was in het begin niet erg populair, mensen kon den zijn werk niet in een hokje plaatsen en dat vonden ze lastig vermoed ik. Maar toen later bleek dat Elton John fan was en zijn fo to's kocht, steeg hij flink in aanzien bij het grote publiek." „Echt mooi vind ik de oude foto's van de Amerikaanse fotograaf Ansel Adams. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van de natuurfotografie. Hoewel er in zijn tijd nog geen digitale bewerkingsprogram ma's waren, wist hij door te spelen met licht bijzondere effecten te creëren. Zijn be werkte foto's zien er heel anders uit dan de originele beelden." Mooie wandeling „Wandelen doe ik graag. Op de kade van Bruinisse, maar vooral door de duinen en op het strand bij Burgh-Haamstede. Ik vind het fijn, die grote open zandvlaktes geven me rust. Veel foto's waarmee ik op dit mo ment exposeer, hebben de zee als onder werp. Maar ook de haven is erg fotogeniek, vooral als ze vol ligt. Die bootjes naast el kaar zorgen voor een bepaald ritme in de fo to." Restaurant „Wat mij over het algemeen opvalt is dat veel restaurants een strakker interieur krij gen en uitbreiden met meer tafels. Dat vind ik jammer want daardoor verliezen ze hun authentieke, warme sfeer. Al begrijp ik het ook wel, het is logisch dat je niet kunt rond komen van een paar tafeltjes. De Zeeuwse Hemel in Zierikzee behoort tot mijn favo riete restaurants. Er heerst een heel fijne sfeer. Je ziet aan de kaart dat er heel goed wordt nagedacht over het menu, de gerech ten zijn niet bepaald standaard en daardoor erg verrassend. Wat ik ook fijn vind is dat alles mogelijk is, als je bepaalde dingen niet mag eten verzinnen ze gewoon iets anders dat net zo lekker is." Museum „Een echte aanrader vind ik het Stedelijk Museum Schiedam, dat heeft mooie collec ties en tentoonstellingen. Daarnaast raakte ik tijdens een overzichtstentoonstelling in Brussel erg onder de indruk van de Chine se kunstenaar Gao Xingjian. Hij vermengt Oost-Indische inkt met water en maakt daar mooie tekeningen mee op rijstpapier. De Britse impressionistische schilder Willi am Turner is mijn favoriete schilder." Favoriete muziek „Ik luister het liefst naar jazzmuziek, van swing tot modernere varianten. Ik kwam al op jonge leeftijd in aanraking met deze mu ziek. Op mijn vijftiende speelde ik voor het eerst de contrabas in een jazzformatie. Het fijne aan jazz is dat je als muzikant lekker kunt improviseren, het hoeft allemaal niet zo volgens de regels." De expositie 'Schilderachtige Lichtschrijve- rij' van Hans Oosterom is tot en met 30 de cember op werkdagen te zien in het ge meentehuis in Zierikzee. Wie is er niet opgegroeid met de Wannéekookboeken? 105 jaar na de eerste editie van dit handboek van de voormalige huishoudscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannéeklassieker onder handen: Vandaag: Rode kool ijn moeder maakte de lekkerste rode kool, daar kan geen topchef tegen op. Dat zei ik ooit uitdagend te gen Teus de Kok van De Echo put in Hoog Soeren; destijds dé expert op het gebied van wild en wildbegeleidende gerech ten. „Ik ga het niet eens probe ren", was zijn reactie. „Tegen ie mands moeder kan niemand op." De Wannée waaruit ik nu alweer weken kook, komt uit mijn moeders erfenis. Ik ga van daag rode kool maken, ik heb goede hoop! Toch een beetje wantrouwig geworden door de lange kooktijd (een uur, en nog eens 20 minuten smoren) kook ik slechts een halve kool en hou de andere helft achter. Pre cies het recept gevolgd, maar Wannée's flauwe rode kool komt niet in de buurt van die Karin wil ons véél vaker rond de eettafel hebben, liefst met een grote groep gezellige mensen van mams! Gelukkig heb ik de andere helft nog. Ik weet al wat ik daarmee ga maken. Heerlijk brosse rodekooltaart- jes met druiven en roquefort. Geproefd tijdens de boekpre sentatie van mijn collega Karin Luiten. Ze staan in haar nieuwe boek De vrolijke tafel (Uitgeverij Nieuw Amster dam). Karin wil ons véél vaker rond de eettafel hebben, liefst met een grote groep gezellige mensen. Met haar kleine-moei- te-groot-effectrecepten lukt dat makkelijk. Hopelijk hou je, net als ik, een kliekje van die heerlijke, beetgare rode kool (met port) over! RODE KOOLTAARTJES Donderdag 26 november 2015 EEN FOTO HOEFT NIETTE LIJKEN OP DE -> Hans Oosterom: „Veel foto's waarmee ik op dit moment expo seer, hebben de zee als onderwerp." FOTO DIRK-JAN GJELTEMA M Voor 6 kleine taartjes Halve rode kool, ragfijn ge schaafd; 1 flinke ui, fijnge snipperd; 30 gram boter; 1,5 dl rode wijn of port; 1 dl water; 1 eetlepel suiker (minder bij port2 laurier blaadjes; zout en versgema len peper. 200 gram pitloze druiven; 200 gram roque fort; 2 takjes peterselie. Walnotendeeg: 50 gram wal noten; 200 gram bloem; 75 gram koude boterblokjes; 1 ei, losgeroerd; snufje zout; boter en bloem om in te vet ten. Smelt boter in kookpan, bak hierin uisnippers tot ze goud kleuren. Voeg rode kool en wijn (of port), water, suiker, laurierblad, peper en gul zout toe. Schep nogmaals om, laat in 15 20 minuten op laag vuur beetgaar sudderen. Laat afkoelen. Zet oven aan op 200 graden. Kwast 6 taart vormpjes (0 12 cm) in met boter en bepoeder met bloem. Rooster walnoten in opwarmende oven 8 minuten tot ze licht kleuren. Laat af koelen, maal fijn in keuken machine. Kneed samen met overige ingrediënten tot soe pele deegbal. Voeg beetje koud water toe als het niet plakt. Duw zo dun mogelijk uit in vormpjes, prik bodems in. Laat uur afgedekt in koel kast rusten. Bak in 10-12 mi nuten gaar en lichtgekleurd in hete oven. Laat afkoelen. Zet taartbodems (zonder vorm pjes) op bakplaat. Vul taart jes met rode kool, kruimel ro quefort erover, leg druiven er op. Bak in 10-15 minuten in oven, tot kaas gesmolten is. Bestrooi met peterselie en nog wat peper.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 60