8 8?
ZEELAND
1
II
1
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
Hans Oosterom (69) uit Bruinisse fotografeert. In het gemeentehuis
in Zierikzee is tot het eind van het jaar nog een expositie van hem te
zien. Zijn werk kenmerkt zich veelal door een kleurrijke en
impressionistische stijl. &D00R SHARON VAN OOST
graag. Op de kade
van Bruinisse,
maar vooral door
de duinen en op
het strand bij
Burgh-Haamstede
Impressionisme
„Toen ik vijfjaar geleden naar Bruinisse
verhuisde begon ik met fotograferen op
een wat professioneler niveau. Ik werkte
eerder als beeldend kunstenaar, maar daar
had ik de ruimte niet voor in het nieuwe
huis. Er zijn fotografen die moeite hebben
met mijn werk omdat ze het te gemanipu
leerd vinden. Ik vind het juist mooi dat een
foto niet per se op de werkelijkheid lijkt, ik
geef mijn impressie van de werkelijkheid
weer. Een van mijn foto's, de Madonna, ver
koop ik voor Vluchtelingenwerk. Het is een
beeld van Maria die neerkijkt op het ver
woeste Aleppo. Het staat symbool voor hoe
sommige Nederlanders tegen de komst van
vluchtelingen aankijken."
Fotografie
„Ik houd van fotografen die hun eigen wer
kelijkheid creëren en niet een standaard
beeld afleveren. Het werk van Ruud van
Empel vind ik daarom bijvoorbeeld bijzon
der. Hij verwerkt honderden, soms duizen
den, fotootjes tot een groter geheel. Hij was
in het begin niet erg populair, mensen kon
den zijn werk niet in een hokje plaatsen en
dat vonden ze lastig vermoed ik. Maar toen
later bleek dat Elton John fan was en zijn fo
to's kocht, steeg hij flink in aanzien bij het
grote publiek."
„Echt mooi vind ik de oude foto's van de
Amerikaanse fotograaf Ansel Adams. Hij
wordt gezien als een van de grondleggers
van de natuurfotografie. Hoewel er in zijn
tijd nog geen digitale bewerkingsprogram
ma's waren, wist hij door te spelen met
licht bijzondere effecten te creëren. Zijn be
werkte foto's zien er heel anders uit dan de
originele beelden."
Mooie wandeling
„Wandelen doe ik graag. Op de kade van
Bruinisse, maar vooral door de duinen en
op het strand bij Burgh-Haamstede. Ik vind
het fijn, die grote open zandvlaktes geven
me rust. Veel foto's waarmee ik op dit mo
ment exposeer, hebben de zee als onder
werp. Maar ook de haven is erg fotogeniek,
vooral als ze vol ligt. Die bootjes naast el
kaar zorgen voor een bepaald ritme in de fo
to."
Restaurant
„Wat mij over het algemeen opvalt is dat
veel restaurants een strakker interieur krij
gen en uitbreiden met meer tafels. Dat vind
ik jammer want daardoor verliezen ze hun
authentieke, warme sfeer. Al begrijp ik het
ook wel, het is logisch dat je niet kunt rond
komen van een paar tafeltjes. De Zeeuwse
Hemel in Zierikzee behoort tot mijn favo
riete restaurants. Er heerst een heel fijne
sfeer. Je ziet aan de kaart dat er heel goed
wordt nagedacht over het menu, de gerech
ten zijn niet bepaald standaard en daardoor
erg verrassend. Wat ik ook fijn vind is dat
alles mogelijk is, als je bepaalde dingen niet
mag eten verzinnen ze gewoon iets anders
dat net zo lekker is."
Museum
„Een echte aanrader vind ik het Stedelijk
Museum Schiedam, dat heeft mooie collec
ties en tentoonstellingen. Daarnaast raakte
ik tijdens een overzichtstentoonstelling in
Brussel erg onder de indruk van de Chine
se kunstenaar Gao Xingjian. Hij vermengt
Oost-Indische inkt met water en maakt
daar mooie tekeningen mee op rijstpapier.
De Britse impressionistische schilder Willi
am Turner is mijn favoriete schilder."
Favoriete muziek
„Ik luister het liefst naar jazzmuziek, van
swing tot modernere varianten. Ik kwam al
op jonge leeftijd in aanraking met deze mu
ziek. Op mijn vijftiende speelde ik voor het
eerst de contrabas in een jazzformatie. Het
fijne aan jazz is dat je als muzikant lekker
kunt improviseren, het hoeft allemaal niet
zo volgens de regels."
De expositie 'Schilderachtige Lichtschrijve-
rij' van Hans Oosterom is tot en met 30 de
cember op werkdagen te zien in het ge
meentehuis in Zierikzee.
Wie is er niet opgegroeid met de
Wannéekookboeken? 105 jaar
na de eerste editie van dit
handboek van de voormalige
huishoudscholen neemt Puck
Kerkhoven een
Wannéeklassieker onder
handen:
Vandaag:
Rode kool
ijn moeder maakte
de lekkerste rode
kool, daar kan
geen topchef tegen
op. Dat zei ik ooit uitdagend te
gen Teus de Kok van De Echo
put in Hoog Soeren; destijds dé
expert op het gebied van wild
en wildbegeleidende gerech
ten. „Ik ga het niet eens probe
ren", was zijn reactie. „Tegen ie
mands moeder kan niemand
op." De Wannée waaruit ik nu
alweer weken kook, komt uit
mijn moeders erfenis. Ik ga van
daag rode kool maken, ik heb
goede hoop! Toch een beetje
wantrouwig geworden door de
lange kooktijd (een uur, en nog
eens 20 minuten smoren) kook
ik slechts een halve kool en
hou de andere helft achter. Pre
cies het recept gevolgd, maar
Wannée's flauwe rode kool
komt niet in de buurt van die
Karin wil ons véél vaker rond de
eettafel hebben, liefst met een
grote groep gezellige mensen
van mams! Gelukkig heb ik de
andere helft nog. Ik weet al
wat ik daarmee ga maken.
Heerlijk brosse rodekooltaart-
jes met druiven en roquefort.
Geproefd tijdens de boekpre
sentatie van mijn collega
Karin Luiten. Ze staan in haar
nieuwe boek De vrolijke tafel
(Uitgeverij Nieuw Amster
dam). Karin wil ons véél vaker
rond de eettafel hebben, liefst
met een grote groep gezellige
mensen. Met haar kleine-moei-
te-groot-effectrecepten lukt
dat makkelijk. Hopelijk hou je,
net als ik, een kliekje van die
heerlijke, beetgare rode kool
(met port) over!
RODE
KOOLTAARTJES
Donderdag 26 november 2015
EEN FOTO HOEFT NIETTE LIJKEN
OP DE
-> Hans Oosterom:
„Veel foto's waarmee ik
op dit moment expo
seer, hebben de zee als
onderwerp."
FOTO DIRK-JAN GJELTEMA
M
Voor 6 kleine taartjes
Halve rode kool, ragfijn ge
schaafd; 1 flinke ui, fijnge
snipperd; 30 gram boter;
1,5 dl rode wijn of port; 1 dl
water; 1 eetlepel suiker
(minder bij port2 laurier
blaadjes; zout en versgema
len peper. 200 gram pitloze
druiven; 200 gram roque
fort; 2 takjes peterselie.
Walnotendeeg: 50 gram wal
noten; 200 gram bloem; 75
gram koude boterblokjes; 1
ei, losgeroerd; snufje zout;
boter en bloem om in te vet
ten.
Smelt boter in kookpan, bak
hierin uisnippers tot ze goud
kleuren. Voeg rode kool en
wijn (of port), water, suiker,
laurierblad, peper en gul zout
toe. Schep nogmaals om,
laat in 15 20 minuten op
laag vuur beetgaar sudderen.
Laat afkoelen. Zet oven aan
op 200 graden. Kwast 6 taart
vormpjes (0 12 cm) in met
boter en bepoeder met
bloem. Rooster walnoten in
opwarmende oven 8 minuten
tot ze licht kleuren. Laat af
koelen, maal fijn in keuken
machine. Kneed samen met
overige ingrediënten tot soe
pele deegbal. Voeg beetje
koud water toe als het niet
plakt. Duw zo dun mogelijk
uit in vormpjes, prik bodems
in. Laat uur afgedekt in koel
kast rusten. Bak in 10-12 mi
nuten gaar en lichtgekleurd in
hete oven. Laat afkoelen. Zet
taartbodems (zonder vorm
pjes) op bakplaat. Vul taart
jes met rode kool, kruimel ro
quefort erover, leg druiven er
op. Bak in 10-15 minuten in
oven, tot kaas gesmolten is.
Bestrooi met peterselie en
nog wat peper.