I
Uit eten
i
Beoordeling
ZEELAND 13
Ook zo'n last van keuzestress? Het
nieuwe SamSam in Heinkenszand
helpt je daar graag vanaf.
De makkelijke
maaltijd
szand
Marloes Matthiissen
Oh, wil je naar 't
Hoekje? Dat zou
ik niet doen." Al
dus de dame uit
Heinkenszand
op een verjaar
dagsvisite. Ze was er bijzonder
stellig in. Maar ja, de krant gaat
overal eten, van sterrentent tot
eetcafé. Het bezoekje stond al in
gepland maar ineens heet het
hoekpand SamSam en heeft het
drie nieuwe eigenaren. Die het
frituurgedeelte hebben gehou
den en een nieuw concept ver
zonnen voor het eetcafé.
Heinkenszand, ik kom er
graag. Eintjeszand, niet Heine-
kenszand zoals de nieuwslezers
altijd hakkelen. Groot, groen en
gemoedelijk, met veel voorzienin
gen en zelfs een Lourdesgrot. Die
bewaren we voor een andere
keer, eerst een hapje eten. Bij
SamSam kun je kiezen: links rich
ting frituur, rechts het gerestyle-
de restaurant. Maar er is een pro
bleem, vertelt de dame van de be
diening die ons in de gang op
wacht: stroomuitval. Door de ver
bouwing van de toiletten waar
schijnlijk, kortsluiting, ook in de
keuken. Het lijkt verholpen te
zijn gelukkig. We krijgen een
drankje van het huis plus de me
nukaart.
De verflucht verraadt dat Sam
Sam nog in de prille beginfase
zit. Een frisse start met een goed
idee: halve gerechtjes voor halve
prijzen. Samsam doen betekent
samen delen, maar dat hoeft hier
niet: je mag zelf kiezen of je een
halve of een hele portie wilt, of
twee halfjes als je een beetje op
mij lijkt. „Speciaal voor mensen
die geen keuze kunnen maken",
zegt de website. Vriendin merkt
op dat kiezen daardoor nog lasti
ger is, omdat er meer mogelijkhe
den zijn. Ik vind het wel een uit
komst, kun je namelijk veel proe
ven.
De kaart is behapbaar en bras
serieachtig qua keus: carpaccio,
gamba's, dame blanche. Wel
komt er nog een extra seizoens
menuutje op tafel. Het licht blijft
aan en als voorgerecht kies ik
twee SamSammetjes, coquilles
en garnalencocktail. Vriendin
gaat voor een hele portie, geiten
kaas met spek en vijgen-noten-
Samsam doen betekent
samen delen, maar dat hoeft
hier niet: je mag zelf kiezen of
je een halve of een hele portie
wilt, of twee halfjes
brood. De twee dikke coquilles
zijn goed gebakken, nog steeds
sappig, met ernaast een toef pasti-
naakcrème. Zoetig en kruidig
qua smaak maar wel nog koelkast-
koud, zodat de schelpdieren in
theorie snel afkoelen. Coquilles
hebben bij mij echter een levens
verwachting van vijf seconden,
dus dat is geen probleem. De gar
nalencocktail komt met een knap
perige salade, die kiemgroenten
bevat en knalrode zalmeitjes. En
zelfs een piepklein bergje waka-
me, zeewiersalade. Verwennerij.
Het geitenkaasje is besprenkeld
met honing, de sneetjes vij
gen-notenbrood zijn compact en
robuust maar niet te zwaar. Ook
hier weer een plaatje van een
slaatje.
Twee halve porties vormen
mijn hoofdgerecht: reebiefstuk
en een kleine geitenkaasquiche.
Het hertje is sappig, voor een hal
ve portie een behoorlijk stukje
vlees. Erbij aardappelpartjes in de
schil, zacht gegaarde paprika en
romanesco, die artistiekerige
puntbroccoli. De quiche is een lie
ve kabouterversie met knapperi
ge laagjes bladerdeeg, maar de in
houd had wel iets pittiger gemo
gen. Mijn tafeldame koos de en-
trecote en die is wat droog, zegt
ze. Maar ja, we bestelden hem
dan ook doorbakken - we zijn
een lastig eetsetje vanavond, een
maal zwanger en eenmaal noten
allergie. De vriendelijke dames
van de bediening gaan daar pri
ma mee om. We krijgen een
extra schaal friet uit de frituur.
Lekkere ouderwetse frieten,
maar als we om mayonaise vra
gen komt er frietsaus op tafel.
Lekkere friet verdient goede
mayo, niet dat weeë zoete spul.
We bewonderen het balkenpla-
fond en verwonderen ons over
de muziek: die gaat van popklas-
siekers naar Hollandse krakers en
wisselt soms plotseling van volu
me ('BUIIG city!!'). Halverwege
de maaltijd verschijnt een dis
creet briefje op tafel met mijn
nummerbord erop. Ik blokkeer
met mijn auto het complete par
keerterrein van de opticien. Fout
parkeren bij de brillenman, een
duidelijk signaal dat je brilsterkte
niet goed is. Het wordt allemaal
gemoedelijk opgelost.
Een toetje dan maar om de
aandacht van mijn gekluns af te
leiden. Mijn tafeldame kiest de
deconstructie van een Snickers-
reep: vanille-ijs en karamelsaus
op een berg chocoladedruppels
en pinda's. Een leuk idee, wel
veel kauwwerk. Mijn cheesecake
lijkt wel een miniportie maar die
moest nou net niet SamSam. De
bodem is donker en nogal hard,
ik vind een koekjesachtige krui
melbodem lekkerder. De room-
vulling is een beetje papperig.
Nog eventjes aan sleutelen denk
ik.
Bij de kassa hangt een vervaar
lijke honkbalknuppel maar die is
niet nodig vanavond: ik pin het
totaalbedrag van 74,45 euro zon
der enig misbaar. De vriendelijke
dame van de frituur laat nog zien
hoe mooi de toiletten zijn gewor
den en mijn auto is niet wegge
sleept. Het gastvrije Heinkens
zand heeft er een welkom plek
kie bij.
Restaurant en Frituur SamSam,
Dorpsstraat 115, Heinkenszand
tel: 0113-561226 (restaurant)
www.restaurantsamsam.nl
Wie lekker, snel en makkelijk
wil koken, kan vanaf maan
dag 7 december inspiratie op
doen bij het televisiekanaal
24Kitchen. Elke werkdag gaat
het team van 'De Makkelijke
Maaltijd' aan de slag en laten
topkok Rudolph van Veen en
vijf collega-chefs zien hoe
zonder al te veel moeite lekke
re maaltijden op tafel gezet
kunnen worden.
In elke aflevering komen
twee makkelijke gerechten
aan bod. Een van de recepten
komt van Rudolph en een
van de andere 24kit-
chen-chefs laat zijn of haar cu
linaire kwaliteiten zien voor
een tweede recept. Miljusch-
ka Witzenhausen, Hugo Ken
nis, Roberta Pagnier, Danny
Jansen en Estée Strooker wis
selen elkaar dagelijks af met
inspirerende creaties. Het zijn
gevarieerde recepten, waarbij
altijd verse ingrediënten wor
den gebruikt die in de super
markt zijn te vinden.
Zoals Rudolph altijd zegt:
„Maak het jezelf makkelijk en
maak het vooral lekker!"
Viskok schrijft
kookboek voor AH
Visexpert en voorvechter
voor duurzaam gevangen vis
Bart van Olphen heeft voor
Albert Heijn een nieuw vis-
kookboek geschreven. Vis is
lekker en gezond, maar veel
mensen vinden het bereiden
ervan ingewikkeld. Bart, ook
bekend als viskok op het You-
Tube kanaal van Jamie Oliver,
laat zien dat het allemaal niet
zo moeilijk hoeft te zijn.
Het Albert Heijn Viskook-
boek is een naslagwerk voor
de visliefhebber en telt maar
liefst 176 pagina's. Het boek
begint met een overzicht van
de verschillende vissoorten
en de bijbehorende kenmer
ken. Duurzaamheid speelt
hierbij een grote rol.
Het boek is vanaf maandag 30
november verkrijgbaar bij de
winkels van Albert Heijn en
online bij ah.nl en bol.com.
Alle facetten van
het fermenteren
In het boek Over Rot kom je
alles te weten over het fer
menteren van groenten, vlees,
vis, bonen, granen en zuivel.
Meneer Wateetons neemt je
mee in deze wondere wereld
van voedselveranderende mi
croben. Zonder dat we erbij
stilstaan, eten we elke dag ge
fermenteerd voedsel; van yog
hurt bij het ontbijt, koffie op
het werk, boterhammen met
kaas bij de lunch tot 's avonds
een plakje worst met een bier
tje. Over Rot is het resultaat
van gedegen onderzoek en be
schrijft alle facetten van het
fermenteren. Een fermentatie
handboek voor de hobbykok
of professional.
DONDERDAG 26 NOVEMBER 2015
Welkom
plekkie
SamSam
Dorpstraat
In Eten doen de
PZC-redacteuren Marloes
Matthijssen en Frank
Balkenende beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eet gelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Verzorgde borden, leuk om halve en
hele gerechtjes te kunnen kiezen.
Entourage:
Dankzij de woonwinkel verderop in
de straat is het een uitnodigend, hui
selijk restaurant geworden.
Bediening:
Stroomgedoe en allergieën werden
kalm, attent en vriendelijk benaderd.
Conclusie:
SamSam is gastvrij en heeft veel po
tentie. Eintjeszand en omstreken kan
weer gerust gaan eten in de Dorps
straat op nummer 115.
Kok Kevin de Regt met de coquilles, foto's Johan van der Heijden
Een kijkje binnen bij restaurant SamSam.
AMSTERDAM
AMSTERDAM
AMSTERDAM