I Uit eten i Beoordeling ZEELAND 13 Ook zo'n last van keuzestress? Het nieuwe SamSam in Heinkenszand helpt je daar graag vanaf. De makkelijke maaltijd szand Marloes Matthiissen Oh, wil je naar 't Hoekje? Dat zou ik niet doen." Al dus de dame uit Heinkenszand op een verjaar dagsvisite. Ze was er bijzonder stellig in. Maar ja, de krant gaat overal eten, van sterrentent tot eetcafé. Het bezoekje stond al in gepland maar ineens heet het hoekpand SamSam en heeft het drie nieuwe eigenaren. Die het frituurgedeelte hebben gehou den en een nieuw concept ver zonnen voor het eetcafé. Heinkenszand, ik kom er graag. Eintjeszand, niet Heine- kenszand zoals de nieuwslezers altijd hakkelen. Groot, groen en gemoedelijk, met veel voorzienin gen en zelfs een Lourdesgrot. Die bewaren we voor een andere keer, eerst een hapje eten. Bij SamSam kun je kiezen: links rich ting frituur, rechts het gerestyle- de restaurant. Maar er is een pro bleem, vertelt de dame van de be diening die ons in de gang op wacht: stroomuitval. Door de ver bouwing van de toiletten waar schijnlijk, kortsluiting, ook in de keuken. Het lijkt verholpen te zijn gelukkig. We krijgen een drankje van het huis plus de me nukaart. De verflucht verraadt dat Sam Sam nog in de prille beginfase zit. Een frisse start met een goed idee: halve gerechtjes voor halve prijzen. Samsam doen betekent samen delen, maar dat hoeft hier niet: je mag zelf kiezen of je een halve of een hele portie wilt, of twee halfjes als je een beetje op mij lijkt. „Speciaal voor mensen die geen keuze kunnen maken", zegt de website. Vriendin merkt op dat kiezen daardoor nog lasti ger is, omdat er meer mogelijkhe den zijn. Ik vind het wel een uit komst, kun je namelijk veel proe ven. De kaart is behapbaar en bras serieachtig qua keus: carpaccio, gamba's, dame blanche. Wel komt er nog een extra seizoens menuutje op tafel. Het licht blijft aan en als voorgerecht kies ik twee SamSammetjes, coquilles en garnalencocktail. Vriendin gaat voor een hele portie, geiten kaas met spek en vijgen-noten- Samsam doen betekent samen delen, maar dat hoeft hier niet: je mag zelf kiezen of je een halve of een hele portie wilt, of twee halfjes brood. De twee dikke coquilles zijn goed gebakken, nog steeds sappig, met ernaast een toef pasti- naakcrème. Zoetig en kruidig qua smaak maar wel nog koelkast- koud, zodat de schelpdieren in theorie snel afkoelen. Coquilles hebben bij mij echter een levens verwachting van vijf seconden, dus dat is geen probleem. De gar nalencocktail komt met een knap perige salade, die kiemgroenten bevat en knalrode zalmeitjes. En zelfs een piepklein bergje waka- me, zeewiersalade. Verwennerij. Het geitenkaasje is besprenkeld met honing, de sneetjes vij gen-notenbrood zijn compact en robuust maar niet te zwaar. Ook hier weer een plaatje van een slaatje. Twee halve porties vormen mijn hoofdgerecht: reebiefstuk en een kleine geitenkaasquiche. Het hertje is sappig, voor een hal ve portie een behoorlijk stukje vlees. Erbij aardappelpartjes in de schil, zacht gegaarde paprika en romanesco, die artistiekerige puntbroccoli. De quiche is een lie ve kabouterversie met knapperi ge laagjes bladerdeeg, maar de in houd had wel iets pittiger gemo gen. Mijn tafeldame koos de en- trecote en die is wat droog, zegt ze. Maar ja, we bestelden hem dan ook doorbakken - we zijn een lastig eetsetje vanavond, een maal zwanger en eenmaal noten allergie. De vriendelijke dames van de bediening gaan daar pri ma mee om. We krijgen een extra schaal friet uit de frituur. Lekkere ouderwetse frieten, maar als we om mayonaise vra gen komt er frietsaus op tafel. Lekkere friet verdient goede mayo, niet dat weeë zoete spul. We bewonderen het balkenpla- fond en verwonderen ons over de muziek: die gaat van popklas- siekers naar Hollandse krakers en wisselt soms plotseling van volu me ('BUIIG city!!'). Halverwege de maaltijd verschijnt een dis creet briefje op tafel met mijn nummerbord erop. Ik blokkeer met mijn auto het complete par keerterrein van de opticien. Fout parkeren bij de brillenman, een duidelijk signaal dat je brilsterkte niet goed is. Het wordt allemaal gemoedelijk opgelost. Een toetje dan maar om de aandacht van mijn gekluns af te leiden. Mijn tafeldame kiest de deconstructie van een Snickers- reep: vanille-ijs en karamelsaus op een berg chocoladedruppels en pinda's. Een leuk idee, wel veel kauwwerk. Mijn cheesecake lijkt wel een miniportie maar die moest nou net niet SamSam. De bodem is donker en nogal hard, ik vind een koekjesachtige krui melbodem lekkerder. De room- vulling is een beetje papperig. Nog eventjes aan sleutelen denk ik. Bij de kassa hangt een vervaar lijke honkbalknuppel maar die is niet nodig vanavond: ik pin het totaalbedrag van 74,45 euro zon der enig misbaar. De vriendelijke dame van de frituur laat nog zien hoe mooi de toiletten zijn gewor den en mijn auto is niet wegge sleept. Het gastvrije Heinkens zand heeft er een welkom plek kie bij. Restaurant en Frituur SamSam, Dorpsstraat 115, Heinkenszand tel: 0113-561226 (restaurant) www.restaurantsamsam.nl Wie lekker, snel en makkelijk wil koken, kan vanaf maan dag 7 december inspiratie op doen bij het televisiekanaal 24Kitchen. Elke werkdag gaat het team van 'De Makkelijke Maaltijd' aan de slag en laten topkok Rudolph van Veen en vijf collega-chefs zien hoe zonder al te veel moeite lekke re maaltijden op tafel gezet kunnen worden. In elke aflevering komen twee makkelijke gerechten aan bod. Een van de recepten komt van Rudolph en een van de andere 24kit- chen-chefs laat zijn of haar cu linaire kwaliteiten zien voor een tweede recept. Miljusch- ka Witzenhausen, Hugo Ken nis, Roberta Pagnier, Danny Jansen en Estée Strooker wis selen elkaar dagelijks af met inspirerende creaties. Het zijn gevarieerde recepten, waarbij altijd verse ingrediënten wor den gebruikt die in de super markt zijn te vinden. Zoals Rudolph altijd zegt: „Maak het jezelf makkelijk en maak het vooral lekker!" Viskok schrijft kookboek voor AH Visexpert en voorvechter voor duurzaam gevangen vis Bart van Olphen heeft voor Albert Heijn een nieuw vis- kookboek geschreven. Vis is lekker en gezond, maar veel mensen vinden het bereiden ervan ingewikkeld. Bart, ook bekend als viskok op het You- Tube kanaal van Jamie Oliver, laat zien dat het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Het Albert Heijn Viskook- boek is een naslagwerk voor de visliefhebber en telt maar liefst 176 pagina's. Het boek begint met een overzicht van de verschillende vissoorten en de bijbehorende kenmer ken. Duurzaamheid speelt hierbij een grote rol. Het boek is vanaf maandag 30 november verkrijgbaar bij de winkels van Albert Heijn en online bij ah.nl en bol.com. Alle facetten van het fermenteren In het boek Over Rot kom je alles te weten over het fer menteren van groenten, vlees, vis, bonen, granen en zuivel. Meneer Wateetons neemt je mee in deze wondere wereld van voedselveranderende mi croben. Zonder dat we erbij stilstaan, eten we elke dag ge fermenteerd voedsel; van yog hurt bij het ontbijt, koffie op het werk, boterhammen met kaas bij de lunch tot 's avonds een plakje worst met een bier tje. Over Rot is het resultaat van gedegen onderzoek en be schrijft alle facetten van het fermenteren. Een fermentatie handboek voor de hobbykok of professional. DONDERDAG 26 NOVEMBER 2015 Welkom plekkie SamSam Dorpstraat In Eten doen de PZC-redacteuren Marloes Matthijssen en Frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eet gelegenheden. Prijs-kwaliteit: Verzorgde borden, leuk om halve en hele gerechtjes te kunnen kiezen. Entourage: Dankzij de woonwinkel verderop in de straat is het een uitnodigend, hui selijk restaurant geworden. Bediening: Stroomgedoe en allergieën werden kalm, attent en vriendelijk benaderd. Conclusie: SamSam is gastvrij en heeft veel po tentie. Eintjeszand en omstreken kan weer gerust gaan eten in de Dorps straat op nummer 115. Kok Kevin de Regt met de coquilles, foto's Johan van der Heijden Een kijkje binnen bij restaurant SamSam. AMSTERDAM AMSTERDAM AMSTERDAM

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 45