Wees niet bang dat je te
veel zout over je ei strooit
9
6 I HART ZIEI
VRAAG HET DE
DESKUNDIGE
Snurken, slurpen, zelfs murmelen:
alledaagse geluiden drijven sommige
mensen tol wanhoop. Cabaretier
Wouter Monden dacht jaren een
aansteller te zijn. 'Tot ik hoorde dat
misofonie een nieuw beschreven
psychische stoornis is.'
Groente en fruit
zorgen voor balans
tussen zout, kalium
en magnesium
in het lichaam
Ay Lin Kho is
voedingsdes
kundige.
bewerkte producten, ook in de verstoorde ba
lans tussen zout, kalium en magnesium. Dit
betekent dat het eten van meer groente en
fruit een van de oplossingen is om minder
zout in je lichaam en een gezonde bloeddruk
te krijgen.
HET PANEL
I
w
Elke week beantwoordt een
deskundige lezersvragen over
gezondheid, psyche of voeding.
Vandaag; voedingsdeskundige Ay
Lin kho.
In Nederland eten we gemiddeld per dag 9 gram
zout. Mannen zitten op 9,9 en vrouwen op 7,5
gram per dag. Wat is het advies? Niet meer
eten dan 6 gram per dag. Volgens weten
schappers hebben we slechts 0,5 gram per
dag nodig. Dit krijgen we van nature al via
onze voeding binnen. Het kan een moeilijke
opgave zijn om te zorgen datje niet te veel
zout binnenkrijgt in de westerse wereld. Als
je op een dag vier boterhammen met kaas eet,
dan zitje al op 3,2 gram zout. Eet je ze met
salami, dan is dit nog meer: 3,6 gram. Een
diepvriespizza of kant-en-klare maaltijd bevat
al gauw 6 gram zout. Zelf koken is de beste
oplossing.
De meeste mensen denken dat de eigen toevoe
ging van zout via het zoutvaatje de boosdoe
ner is. Maar de grootste zouttoevoegingen in
je voeding komen uit kant-en-klare produc
ten. Bereide producten, zowel industrieel als
ambachtelijk, zijn
verantwoordelijk
voor 70 procent van
de dagelijkse zoutin-
narne. Dit zorgt voor
verwarring. Zelf zout
toevoegen aan je
eten mag en daar
hoef je helemaal niet
bang voor te zijn.
Het is maar een klein
deel van wat je aan
zout binnenkrijgt.
Let meer op kant-en-
klare pakjes en maal
tijden en zorg dat je
voor onbewerkte
producten kiest.
Kook veel met kruiden en zoutalternatieven.
De inname van zout is dus voornamelijk af
komstig uit industrieel voedsel en niet uit het
zoutvaatje thuis. Wees daarom niet bang dat
je tijdens het koken te veel zout toevoegt, of
dat je te veel over je eitje strooit.
f* TEKST ARNOUD KLUITERS I FOTO SHODY CAREMAN
Zet Wouter Monden (35)
bij een etentje met zijn
beste vrienden en er is
altijd wel iemand die hij
hoort smakken. „Lange
tijd dreef dit me bijna tot waan
zin!" Vervolgens haalt hij het voor
val aan van die collega bij een
vorige kantoorbaan: „Op een gege
ven moment wist ik op welke mo
menten hij gedachteloos voor zich
uit murmelde. Die voorspelbaar
heid Ik scheurde nog liever mijn
trommelvliezen dan zijn geprevel
te moeten aanhoren. Uiteindelijk
ben ik daar vertrokken."
Wouter staat niet alleen in zijn
weerzin tegen bepaalde geluiden.
De één kan het gesnurk van een
partner niet aanhoren, de ander
ontploft bijna als iemand telkens
weer zijn neus ophaalt. Om maar te
zwijgen van tikkende naaldhakken
op de vloer van de bovenburen.
Het zijn irritaties die we allemaal
kennen. Maar om hiervoor je part
ner te verlaten, ontslag te nemen of
je huis voor duizenden euro's ge
luidsdicht te maken? Het gebeurt!
Hoe onnozel dit ook klinkt voor al
die omstanders die zich wél weten
in te houden.
Kort en klein geslagen
Aanstellerij? Absoluut niet, zegt
Damiaan Denys, hoogleraar psychi
atrie in het Academisch Centrum
Amsterdam (AMC). In 2004 hoorde
hij voor het eerst een soortgelijk
verhaal. „Een vrouw had haar huis
kamer kort en klein geslagen. Zo
agressief werd ze als ze mensen
hoorde niezen."
Wetenschappelijk gezien vond hij
dat een boeiende situatie, maar er
was geen ziektebeeld aan te han
gen. „Ze had een obsessie, dat was
duidelijk, maar dwangmatig kon je
haar gedrag niet noemen. Evenmin
was er sprake van een angst- of im
pulsstoornis." Tot de hoogleraar
vier jaar later hoorde van een
vrouw die niet tegen de ademha
ling van haar man kon. „Ze kon
hem wel wurgen. Om die reden
sliepen ze apart." Toen besefte Da
miaan Denys dat hij mogelijk een
aandoening op het spoor was.
Speurend in de vakliteratuur vond
hij twee gepubliceerde beschrijvin
gen over soortgelijke klachten. Op
internet daartegen stuitte hij op
dinsdag 24 november 2015
GO
Het probleem ligt behalve het toegevoegde zout in
Reageren? Mail naar hartenziel@persgroep.nl
HUISARTS
Rutger
Verhoeff
PSYCHOLOOG
Steven
Pont
Ik las ergens dat het geen probleem is om veel
zout toe te voegen tijdens het koken. Dat zou niet
ongezond zijn. Maar het is toch algemeen bekend
dat we te veel zout eten en dat dit tot ziektes
leidt? Dit verwarde me.
'IKVDCHTN
stilte
RELATIE
THERAPEUT
Caroline Franssen