Wees niet bang dat je te veel zout over je ei strooit 9 6 I HART ZIEI VRAAG HET DE DESKUNDIGE Snurken, slurpen, zelfs murmelen: alledaagse geluiden drijven sommige mensen tol wanhoop. Cabaretier Wouter Monden dacht jaren een aansteller te zijn. 'Tot ik hoorde dat misofonie een nieuw beschreven psychische stoornis is.' Groente en fruit zorgen voor balans tussen zout, kalium en magnesium in het lichaam Ay Lin Kho is voedingsdes kundige. bewerkte producten, ook in de verstoorde ba lans tussen zout, kalium en magnesium. Dit betekent dat het eten van meer groente en fruit een van de oplossingen is om minder zout in je lichaam en een gezonde bloeddruk te krijgen. HET PANEL I w Elke week beantwoordt een deskundige lezersvragen over gezondheid, psyche of voeding. Vandaag; voedingsdeskundige Ay Lin kho. In Nederland eten we gemiddeld per dag 9 gram zout. Mannen zitten op 9,9 en vrouwen op 7,5 gram per dag. Wat is het advies? Niet meer eten dan 6 gram per dag. Volgens weten schappers hebben we slechts 0,5 gram per dag nodig. Dit krijgen we van nature al via onze voeding binnen. Het kan een moeilijke opgave zijn om te zorgen datje niet te veel zout binnenkrijgt in de westerse wereld. Als je op een dag vier boterhammen met kaas eet, dan zitje al op 3,2 gram zout. Eet je ze met salami, dan is dit nog meer: 3,6 gram. Een diepvriespizza of kant-en-klare maaltijd bevat al gauw 6 gram zout. Zelf koken is de beste oplossing. De meeste mensen denken dat de eigen toevoe ging van zout via het zoutvaatje de boosdoe ner is. Maar de grootste zouttoevoegingen in je voeding komen uit kant-en-klare produc ten. Bereide producten, zowel industrieel als ambachtelijk, zijn verantwoordelijk voor 70 procent van de dagelijkse zoutin- narne. Dit zorgt voor verwarring. Zelf zout toevoegen aan je eten mag en daar hoef je helemaal niet bang voor te zijn. Het is maar een klein deel van wat je aan zout binnenkrijgt. Let meer op kant-en- klare pakjes en maal tijden en zorg dat je voor onbewerkte producten kiest. Kook veel met kruiden en zoutalternatieven. De inname van zout is dus voornamelijk af komstig uit industrieel voedsel en niet uit het zoutvaatje thuis. Wees daarom niet bang dat je tijdens het koken te veel zout toevoegt, of dat je te veel over je eitje strooit. f* TEKST ARNOUD KLUITERS I FOTO SHODY CAREMAN Zet Wouter Monden (35) bij een etentje met zijn beste vrienden en er is altijd wel iemand die hij hoort smakken. „Lange tijd dreef dit me bijna tot waan zin!" Vervolgens haalt hij het voor val aan van die collega bij een vorige kantoorbaan: „Op een gege ven moment wist ik op welke mo menten hij gedachteloos voor zich uit murmelde. Die voorspelbaar heid Ik scheurde nog liever mijn trommelvliezen dan zijn geprevel te moeten aanhoren. Uiteindelijk ben ik daar vertrokken." Wouter staat niet alleen in zijn weerzin tegen bepaalde geluiden. De één kan het gesnurk van een partner niet aanhoren, de ander ontploft bijna als iemand telkens weer zijn neus ophaalt. Om maar te zwijgen van tikkende naaldhakken op de vloer van de bovenburen. Het zijn irritaties die we allemaal kennen. Maar om hiervoor je part ner te verlaten, ontslag te nemen of je huis voor duizenden euro's ge luidsdicht te maken? Het gebeurt! Hoe onnozel dit ook klinkt voor al die omstanders die zich wél weten in te houden. Kort en klein geslagen Aanstellerij? Absoluut niet, zegt Damiaan Denys, hoogleraar psychi atrie in het Academisch Centrum Amsterdam (AMC). In 2004 hoorde hij voor het eerst een soortgelijk verhaal. „Een vrouw had haar huis kamer kort en klein geslagen. Zo agressief werd ze als ze mensen hoorde niezen." Wetenschappelijk gezien vond hij dat een boeiende situatie, maar er was geen ziektebeeld aan te han gen. „Ze had een obsessie, dat was duidelijk, maar dwangmatig kon je haar gedrag niet noemen. Evenmin was er sprake van een angst- of im pulsstoornis." Tot de hoogleraar vier jaar later hoorde van een vrouw die niet tegen de ademha ling van haar man kon. „Ze kon hem wel wurgen. Om die reden sliepen ze apart." Toen besefte Da miaan Denys dat hij mogelijk een aandoening op het spoor was. Speurend in de vakliteratuur vond hij twee gepubliceerde beschrijvin gen over soortgelijke klachten. Op internet daartegen stuitte hij op dinsdag 24 november 2015 GO Het probleem ligt behalve het toegevoegde zout in Reageren? Mail naar hartenziel@persgroep.nl HUISARTS Rutger Verhoeff PSYCHOLOOG Steven Pont Ik las ergens dat het geen probleem is om veel zout toe te voegen tijdens het koken. Dat zou niet ongezond zijn. Maar het is toch algemeen bekend dat we te veel zout eten en dat dit tot ziektes leidt? Dit verwarde me. 'IKVDCHTN stilte RELATIE THERAPEUT Caroline Franssen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 50