14 NIEUWS DIAGNOSE DE PRAKTIJK 1 DE PRAKTIJK 2 DE ANALYSE Oké. Ik beken. In de grond heb ik een voorlief de voor alles wat slecht is in de ogen van de voed sel- en gezondheidsgesta- po. Vet, zout, frisdrank en alcohol, I love it. En Bra bants als ik ben: liever meer dan minder. Toch spreek ik geregeld mijn zelfbeheersing aan. Wegens hypochondri sche inslag: dit verhoogt kans op kanker, dat is een aanjager voor diabetes en bij die consumptie gaat het alzheimeralarm op tilt. Maar ook maak ik af en toe culinair pas op de plaats vanwege het uit zicht op de weegschaal. Het resultaat is een merk waardige parade vol in consequente keuzes en in grediënten. Broodje ham burger? Zeker, maar al leen lokaal en ambachte lijk. Het mes gaat in kool hydraten. Behalve bij spa ghetti vongole en de zelf gemaakte Indische lem- per van mijn tante. Voor wijn geldt: biologi sche chardonnay en mer- lot, heerlijk. En op het ge bied van sigaretten: af en toe één beïnvloedt toch niet mijn hobbytijden op de 10 kilometer? Voor mijn werk verdiep ik me al langer in allerlei voedselhypes, happy li festyles en lucratieve eet- trends, al dan niet in boekvorm. The Paleo So lution, 40 dagen zonder suiker, New Nordic Diet, Powerfood. De lijst groeit en groeit, net als de lawine aan tegenge stelde adviezen. En het verschijnen van de laatste richtlijnen van de Gezondheidsraad brengt daar zeker geen verandering in. Waar dieetgoeroes als Kris Ver- burgh (De voedselzand- loper) brood, pasta en rijst in de ban doen, pleit de Gezondheids raad juist vóór deze pro ducten. Zelfs in volko ren- en zilvervliesvarian- ten. Verder in genade aangenomen: peulvruch ten, fruit, zuivel, vette vis, thee en koffie (al leen door papierfilter). Een streep gaat door rood en bewerkt vlees, alcohol, fris, vruchten sap, zout en nicotine. Een week ga ik het pro beren. Gadver. Want het advies, mits tot op de let ter gevolgd, klinkt onaan trekkelijker dan het me nu van doorgeschoten detoxklinieken waar ver wende tv-types ontslak- ken. Eerst in gestrekte draf naar de supermarkt. Want al jaren geen volko ren- en zilvervliesrijst in huis. Niet sexy. Hetzelfde geldt voor lin zen, spliterwten en nat te noten. Het begint al bij het ont bijt. Een gekookt ei mag, maar smaakt zonder zout toch compleet an ders dan met. Bij het op starten van de blender voor het maken van mijn favoriete smoothie - ananas, banaan, sinaas appel - slaat twijfel toe. Is dit nou vruchtensap? Maar niet doen. En ook de ochtendkoffie blijkt taboe. Met de aan schaf van Nespresso - meeloopmerk voor kof- fieliefhebbers - verdwe nen papierfilters in de mottenballen. Omdat op de aluminium capsules een taboe rust, ga ik aan de verse muntthee. Vol gens wederhelft Willem een duur verzinsel waar alleen vrouwen in trap pen. Ik vind het een ver frissend drankje met een hint van gezond heid. Hoewel het me op dag 3 al meer dan fors gaat tegenstaan, zeker zonder tegengas van cola light of pepsi max. Dat zelfs lightvarianten nu ook niet meer mogen, gaat er moeilijk in. Ik lunch - hoe Hollands - met een boterham met kaas en een handvol no ten. Thuis schaft de pot zelfgemaakte erwten soep (vegetarisch), zilver vliesrijst met een Thais prut je (kip in plaats van rundvlees) en speltnoe- dels met champignons. Smakelijk? Ach. Maar geen eerste keus. Pas echt hinderlijk wordt het advies van de Gezond heidsraad tijdens sociale eet- en drinkmomenten buiten de deur. Niet al leen de reacties ('O, wat erg' en 'Hoe moet dat nou?') voelen alsof er een fatale afwijking is gecon stateerd. Ook de richtlij nen transformeren je in een sociale paria. Tijdens een etentje met vriendin nen bij een goede Rotter damse Italiaan blijkt vrij wel de hele kaart een no-goarea. Wit brood, car- Een week het menu van de Gezondheidsraad. Is dat draaglijk? Nou, het is vooral saai en asociaal: het is een dieet voor ein- zelgangers die niet buiten de deur en in gezelschap eten. Aankomen met je ei gen plastic bakje bij een gastheer of-vrouw of een gerecht in een restaurant ontleden is bepaald geen aantrekkelijke pr. Kort- paccio, parmaham, ravioli met pittige runderworst, witte pasta, kalfsrosbief... Terwijl het gezelschap wegglijdt bij steeds hoge re promillages ('Wat onge zellig ben jij') zit ik boven een caesar salad met gam ba's aan het water. Door de Gezondheidsraad krijgt uit eten gaan een nieuwe dimensie. Ook als ik met weder helft Willem ons favorie te buurtrestaurant be zoek, de Burgerclub op de Nieuwe Binnenweg, kan ik bijna niets van de kaart bestellen door de promi nente aanwezigheid van rood en bewerkt vlees. Het wordt een kipburger met mangochutney en avocado waar ik het broodje van afpel. De gin-tonic blijft achter wege. Sowieso valt op hoe vaak alcohol normaal gesproken op het menu staat. Ook tijdens werkge- relateerde bijeenkom sten: overal draait de bier- pomp en gaat de kurk van de fles. om: je wordt niet blij van deze richtlijnen. Behalve dan wanneer je na een week naar de weegschaal tuurt die twee kilo min der aangeeft. Ook moet ik toegeven dat ik me fitter voel na de sterke vermin dering van mijn vlees- en alcoholinname. Het af en toe poldermodellerig toe passen van deze richtlij nen lijkt mij de beste op tie. Een aanname die dieetpsycholoog Heieen Ligtelijn bevestigt. An ders is het domweg niet vol te houden, zegt zij. „Eten is meer dan alleen je lichaam voeden. Socia le redenen tellen en die worden genegeerd in bijna alle adviezen over gezonde voeding. Af en toe moet je de regels iets oprekken." Annemart van Rhee eet volgens de nieuwe voedingsvoorschriften. foto Jacqueline de Haas

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 14