HART8TZII I 7 Zelf moet ik opletten dat ik niet terugval in mijn patroon van aardappelen, vlees en groente. Daarom zorg ik dat ik altijd peulvruchten in huis heb Wal gebeurt er met de richtlijnen? houden. Ik denk aan wokken of stomen. Het beste kun je zo vroeg mogelijk op de dag beginnen en die 400 gram spreiden: sla, tomaat en komkommer op je brood, radijs, worteltjes of paprika's en een appel, banaan of mandarijntje als tussendoortje en 's avonds de rest. Dan is het echt wel te doen. Snack ook eens groente en fruit voor de buis. Een aanrader, want alles gaat op. Die zak chips of borrelnootjes die je vaak eet, eet je toch ook on bewust leeg?" „Voor Nederlanders blijkt het een opgave om wekelijks peulvruchten te eten. Ik ben er voorstander van, omdat het bommetjes van gezonde vezels, vitamines en mineralen zijn en vlees kunnen vervangen. Je slechte cholesterol gaat ervan om laag. In andere werelddelen eten ze dagelijks peulvruchten, dus het kan prima. Zelf moet ik opletten dat ik niet terugval in mijn patroon van aardappel, vlees en groente. Daarom zorg ik dat ik altijd peul vruchten in huis heb. Dat stimu leert mij." „Ja, soms zorgt het voor ongewen ste darmmuziek. Dat is niet onge zond, hooguit vervelend. Wanneer je regelmatig bonen eet, verande ren je darmen en zul je minder last ervaren. Peulvruchten bevatten veel ijzer, vitamine en eiwit, het is lek ker, gezond en goedkoop. Saai? Kijk eens op internet, daar wemelt het van de creatieve en lekkere peul vruchtgerechten. Wil je vaker peul vruchten eten? Dan werk je meteen aan het algemene advies 'meer plantaardig en minder dierlijk'. Dat is ook goed voor het milieu." „Dat wisten we allang: volkoren of bruin is beter dan wit. Deze richt lijn is relatief gemakkelijk aan te houden. Vervang je witte (snel kookrijst door zilvervliesrijst of bruine rijst. Dat verschil proefje amper als je er een lekkere groente wok over strooit." „Vervang roomboter, harde marga rine, bak- en braadvetten door zachte en vloeibaar margarines en plantaardige oliën. In tegenstelling tot wat we denken zijn natuurlijke producten niet altijd gezond. Dat geldt dus ook voor roomboter. Ko- kosvet hoort ook niet in het rijtje van gezonde oliën thuis. De hype ten spijt." „Dat het natuurlijk is en gezond voelt, zoals voorstanders claimen, staat lijnrecht tegenover de resulta ten van onderzoeken over kokosolie en vertering. Als je jezelf verwent met zelfgebakken wafels of cake, vervang dan je roomboter door vloeibare margarine. Door de sui ker blijft het lekker en zul je het zonder roomboter echt niet laten staan." „De ene noot is de andere niet. Pin da's horen er bij, maar ik zou amandelen, pistachenoten of wal noten nemen en geen pinda's of borrelnootjes. Houd je, net als ik niet van nootjes om te snacken, strooi dan wat cashewnoten door je gerechten." „Kook zelf! Daardoor val je minder terug op kant-en-klare maaltijden, pizza's en koken uit pakjes en blijf je binnen de grens van 6 gram zout per dag. Denk je geen tijd te heb ben om zelf te koken, kook dan voor twee dagen en maak er de tweede dag een andere salade bij. Eet je 400 gram groente en fruit per dag dan creëer je een optimale balans van mineralen in je lijf. Dat houdt de bloeddruk gezond." „De oude voedingsrichtlijn ging uit van twee keer per week. Je kunt na tuurlijk vaker vis eten. Dit heeft al leen geen zichtbaar groter effect op je gezondheid. Vijf keer per week heeft wel effect, zoals we aan het Japanse eetpatroon kunnen zien. Het is geen ramp als je geen vis lust. Om de goede voedingsstoffen uit vis binnen te krijgen kun je ook vissupplementen slikken. In het rapport staat dat supplementen niet nodig zijn als je alle adviezen volgt, maar wie sommige voedings stoffen niet of nauwelijks binnen krijgt kan beter overstappen op vissupplementen. Of vitamine B12 voor diegenen die geen vis of vlees eten." „Sorry Joris Driepinter. Overdrijf niet met melk, yoghurt en kaas. Maar neem gerust wat je lekker vindt: vol, halfvol, mager. Er is geen onderscheid meer, simpel toch!" 441/ J dinsdag 17 november 2015 GO De Gezondheidsraad is een onafhankelijk we tenschappelijk orgaan dat de regering en het parlement adviseert. „De meeste mensen zul len niet aan haar richtlij nen willen of kunnen voldoen," zegt Ay Lin Kho. „Dat hoeft ook niet. Het blijven richtlij nen. Je moet zelf de ba lans zoeken tussen genieten en je lichaam goed voeden. Als je die balans niet vindt, kun je het ook niet volhouden. Het is nu aan het Voe dingscentrum om de richtlijnen van de raad om te zetten in bruik bare en duidelijke taal. Dat wordt over drie maanden verwacht." Waak voor één valkuil: Als je alles eet wat is aanbevolen, dan krijg je IIOO tot 1500 kilocalo rieën binnen. Een vrouw mag circa 2000 kiloca lorieën per dag nuttigen, een man 2500. Kijk dus uit voor ongezonde aan vullingen elke dag, zoals gebak, frites, gebakken aardappels of chips. Eet wekelijks peulvruchten. Daarvan denkt toch iedereen dat het armeluis- voedsel is dat voor darmmuziek zorgt? Voedingsdeskundige Ay Lin Kho -groot voor stander van groenten en peulvruchten - is er trots op dat Nederland nu voedingsrichtlijnen heeft die ons eetpatroon met chronische ziekten in verband brengt. 44 Vervang geraffineerde graanproduc ten door volkorenproducten. Hoe verhoudt de richtlijn om meer zachte en vloeibare - plantaardige - vetten en geen hard vet te eten zich met de kokosvethype? Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag. Let voor je bloeddruk op je zoutin- name. Dat blijft lastig als fabrikanten ons te veel zout voor zetten. Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette. En als je daar niet van houdt? Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt. Ay Lin Kho is voedingsdeskundige en lid van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen, voedings columnist van Hart Ziel en auteur van 'Gezond blij zonder diëten'.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 51