Barthold Kuijken en
BachPlus vormen een
droomcombinatie
Goesenaar naar prestigieus festival in Algarve
FZC COLOFON
8 ZEELAND
Donderdag 03.30 uur
Donderdag 05.00 uur
Donderdag 13.00 uur
Alexander Kooman vliegt op en neer naar
Portugal om daar een gerecht te bereiden
op een festival. Gekkenwerk? Oordeel zelf.
begrafenis opstellen en liet zijn
lijkkist beschilderen met teksten.
Schütz componeerde een homo
geen en uitgebalanceerd werk dat
door zowel door instrumentalis
ten als vocalisten mooi vertolkt
werd.
In het vijfde Brandenburgs con
cert van Bach bleek dat BachPlus
en Barthold Kuijken (traverso)
een gedroomde combinatie vor
men. De uitvoering kwam dicht
bij de perfecte interpretatie. Violis
te Annelies de Cock en Korneel
Bernolet (klavecimbel) speelden
de andere solopartijen. De klave
cimbel solo werd virtuoos met ac-
celerandi en andere dynamische
effecten gespeeld. Viool en traver
so klonken wondermooi samen.
Het langzame middendeel werd
door de drie solisten aangrijpend
en sereen vertolkt.
In het slotdeel kwam ook het
strijkerskwartet goed over, in de
tutti-delen was de klank van het
klavecimbel aan de zachte kant.
Het concert werd besloten met
cantate 99 'Was Gott tut ist wohl-
getan' van Bach. Opvallend in dit
werk is de inbreng van oboe
d'amore (Anne Van Lancker) en
traverso.
De tenoraria 'Erschüttre dich'
is moeilijk maar Sean Clayton
kweet zich uitstekend van zijn
taak. De traverso partij, met die
heerlijke chromatische glissandi,
was een streling voor het oor. Het
duet 'Wenn des Kreuzes Bitterkei-
ten' (altus en sopraan) was een ju
weel, temeer omdat de vocalen
prachtig weerwerk kregen van de
oboe en de traverso.
Wat BachPlus deed was goed
gedaan.
e Cantatecyclus in
de Sint Baafskerk
draagt bij om van
Aardenburg dé Bach-
stad te maken. Artis
tiek leider Bart Naessens zoekt el
ke keer naar nieuwigheden en ex
perimenteert graag met de opstel
ling. Zondag zat het publiek in de
kop van het priesterkoor. Hier
door kwam de muziek directer
over en er was geen absorptie van
wege zijbeuken.
Het concert was intiemer en
dus is het een geslaagd experi
ment.
Het programma was goed sa
mengesteld met eerst 'Nacket bin
ich uit Musikalische Exequien'
van Heinrich Schütz. De tekst is
niet bepaald opbeurend. De mens
moet voorbereid zijn op de dood,
maar graaf Heinrich Reuss deed
dit wel op een excentrieke ma
nier. Hij liet de teksten voor zijn
088-0139910.
Donderdag, 02.30 uur
De wekker gaat. Het
is tijd voor Alexan
der Kooman om
zijn bed uit te ko
men. Na slechts een
uurtje nachtrust wacht een reis
naar Brussel. Daar gaat het verder
met het vliegtuig naar Lissabon.
„Ik kan gelukkig goed tegen wei-
Vila Joya is een
boetiekhotel in de
Algarve en de keuken
heeft al jaren twee
sterren
nig slaap", vertelt Kooman. „Maar
dit was wel erg kort. Misschien
slaap ik straks nog even in het
vliegtuig."
De Goese restauranthouder is
op weg naar Albufeira. Daar vindt
van 10 tot en met 15 november
het Vila Joya Gourmet Festival
plaats. Vila Joya is een 'boetiekho
tel' in de Algarve met een twee
sterrenkeuken. In het verleden
heeft Kooman daar gewerkt, hij
was er chef de partie. Nu is hij uit
genodigd om één gerecht te berei
den voor een amuse-diner van
twintig gangen. „Ik heb er een ge
weldige tijd gehad. Wat daar alle
maal kon. Zelfs in de keuken
vloeide de champagne rijkelijk.
Maar op een gegeven moment, ik
had net bij de leverancier 21 kilo
truffel besteld, vond ik het tijd
om er weg te gaan."
05.00 uur: Door de douane op
vliegveld Zaventem. Eén tas gaat
in het ruim, een andere, een gro
te Hema-shopper, neemt Koo
man mee de cabine in. Maar niet
voordat de Vlaamse douaniers
maken en een dag later weer te
rug vliegt. Kooman: „Ik was voor
het hele festival uitgenodigd.
Maar mijn eigen zaak, De Kluize-
naer, is net vier weken open. Dus
langer kon ik niet wegblijven.
Mijn chef maakt zich al zorgen of
ik wel op tijd terug ben."
12.45 uur: Ontvangst bij Vila
Joya. Kooman wordt hartelijk be
groet door de eigenaresse, de
chef-kok met wie hij nog heeft sa
mengewerkt en andere beken
den. Daarna haast hij zich naar de
keuken om het ijs in de vriezer te
leggen en de tas met breekbare ka
ramelringen eindelijk los te kun
nen laten. Dan is er even tijd om
bij te komen met een glaasje
champagne op het terras met uit
zicht over zee.
13.30 uur: Iedereen gaat weer
in een busje. Koks van het hotel,
uitgenodigde chefs en hun gas
ten. Op naar een restaurant waar
slechts één gerecht geserveerd
wordt: chicken piri-piri. „Maar
mooi dat het hier bijna altijd vol
zit. Op topdagen eet hier soms
tweeduizend man. En voor ons is
het een goede bodem om straks
in de keuken te kunnen preste
ren."
15.30 uur: Terug naar Vila Joya,
eens goed in de tas hebben geke
ken en apart door de scanner heb
ben gehaald. „Daar zitten 120 roze
peper-karamelletjes in. Die heb
ik gisteravond op de zaak nog ge
maakt. In Vila Joya vul ik die kara
melringen met king-krab, avoca
docrème en ijs van bergamot.
Daar komt dan ook nog kaviaar
op. De avocado en het ijs zitten in
het bagageruim. De krab en ka
viaar heb ik besteld, dus ik hoop
maar dat dat goed komt."
06.15 uur: Het vliegtuig ver
trekt van Zaventem. Alexander
Kooman zit als een bewaker
naast zijn tas met karamelringen.
Die trekt ook de aandacht van de
stewardessen. Eentje kan haar
nieuwsgierigheid niet bedwingen
en vraagt wat er in zit en wat me
neer er mee gaat doen. Kooman
geeft vriendelijk antwoord en be
kommert zich even later om een
luchtvaartontbijt, zonder ster.
Daarna pakt hij nog een uurtje
slaap.
09.00 uur: Geland in Lissabon.
Met de Hema-tas in de hand
drinkt Kooman op het vliegveld
een bakje koffie en eet daar een
zoete Portugese lekkernij bij.
10.30 uur: Inchecken voor de
binnenlandse vlucht van Lissa
bon naar Faro. De tas van de rei
zende kok trekt wederom nieuws
gierige blikken.
De gasten betalen
rustig 350 euro
per persoon voor
het amuse-diner
11.35 uur: Aankomst in Faro.
Alexander Kooman wordt opge
wacht door een chauffeur van Vi
la Joya. In het busje ontmoet hij
een andere kok, Michael Wolf,
die net als hij een amuse komt
Voor één amuse oi
Midden in de nacht met de auto
naar Zaventem.
Nog even een uurtje slaap in het
vliegtuig naast de karamelringen.
Na aankomst in Albufeira eindelijk tijd vo<
champagne-met-uitzicht.
Werken van Bach en Schütz.
Door BachPlus onder leiding van Bart
Naessens met medewerking van Bar
thold Kuijken.
Gehoord zondag 15 november in de
Sint Baafs in Aardenburg.
RECENSIE
BACHCONCERTEN
door Jeanette Vergouwen
Barthold Kuijken
Krant niet ontvangen?
Onze excuses. Bel onze
bezorgservice: 088 0561510, of meld
het op: www.pzc.nl/geenkrant
U ontvangt restitutie en u kunt de
krant van vandaag lezen via E-paper.
Abonneren, wijziging vakantie
service?
Informatie kunt u vinden op onze site
www.pzc.nl/service of bel:
Abonnementstarieven
Deze vindt u op www.pzc.nl/tarieven
Vragen? Bel: 088-0139910
Uitgever
Erik van Gruijthuijsen
Commercieel directeur
Tessa van Waarde
Advertenties
Afdeling Direct Sales regio Zuid
T: 088-0139995
E-mail:
adverteren.zeeland@wegenermedia.nl
Personeelsadvertenties:055-5388000
Familieberichten: 088- 0139 999
Kleintjes: 0900- 6743 836
Auteursrechten
Alle auteursrechten voorbehouden Uitgeve
rij Provinciale Zeeuwse Courant, onderdeel
van Koninklijke Wegener NV. Publicatierecht
beeldende kunst via Beeldrecht. Voor meer in
formatie: copyright@wegener.nl
Hoofdredactie
Arie Leen Kroon
alkroon@pzc.nl
Centrale redactie
Edisonweg 37E, Vlissingen
Postbus 5046, 4380 KA Vlissingen
0118- 43 4000
T: 0118- 43 4010
E: redactie@pzc.nl
www.pzc.nl
Redactie Walcheren. Bevelanden.
Schouwen-Duiveland en Tholen
Postbus 5046, 4380 KA Vlissingen
T: 0118- 434021
E-mail: walcheren@pzc.nl;
bevelanden@pzc.nl;
schouwen-duiveland@pzc.nl;
tholen@pzc.nl
Redactie Zeeuws-Vlaanderen
Postbus 145, 4530 AC Terneuzen
T: 0115- 64 5740
E-mail: zeeuws-vlaanderen@pzc.nl
Gegevensbescherming
PZC is een uitgave van Wegener NV. Wegener
legt van abonnees gegevens vast voor de uit
voering van de abonnementsovereenkomst.
Deze gegevens kunnen gebruikt worden om u
op de hoogte te houden van interessante
producten en diensten van andere onderdelen
van Wegener en zorgvuldig geselecteerde
partners. Indien u geen prijs stelt op informa
tie van de PZC of indien u uw toestemming
voor het gebruiken van uw e-mail adres wilt in
trekken, kunt u dit schriftelijk kenbaar maken
bij PZC Lezersservice. Zie ook het privacy sta
tement op www.pzc.nl
Het moment waar een retourtje Portugal voor nodig was: Goesenaar Alexander Kooman legt in Zuid-Portugal de laatsti
door Willem Adriaansens