Barthold Kuijken en BachPlus vormen een droomcombinatie Goesenaar naar prestigieus festival in Algarve FZC COLOFON 8 ZEELAND Donderdag 03.30 uur Donderdag 05.00 uur Donderdag 13.00 uur Alexander Kooman vliegt op en neer naar Portugal om daar een gerecht te bereiden op een festival. Gekkenwerk? Oordeel zelf. begrafenis opstellen en liet zijn lijkkist beschilderen met teksten. Schütz componeerde een homo geen en uitgebalanceerd werk dat door zowel door instrumentalis ten als vocalisten mooi vertolkt werd. In het vijfde Brandenburgs con cert van Bach bleek dat BachPlus en Barthold Kuijken (traverso) een gedroomde combinatie vor men. De uitvoering kwam dicht bij de perfecte interpretatie. Violis te Annelies de Cock en Korneel Bernolet (klavecimbel) speelden de andere solopartijen. De klave cimbel solo werd virtuoos met ac- celerandi en andere dynamische effecten gespeeld. Viool en traver so klonken wondermooi samen. Het langzame middendeel werd door de drie solisten aangrijpend en sereen vertolkt. In het slotdeel kwam ook het strijkerskwartet goed over, in de tutti-delen was de klank van het klavecimbel aan de zachte kant. Het concert werd besloten met cantate 99 'Was Gott tut ist wohl- getan' van Bach. Opvallend in dit werk is de inbreng van oboe d'amore (Anne Van Lancker) en traverso. De tenoraria 'Erschüttre dich' is moeilijk maar Sean Clayton kweet zich uitstekend van zijn taak. De traverso partij, met die heerlijke chromatische glissandi, was een streling voor het oor. Het duet 'Wenn des Kreuzes Bitterkei- ten' (altus en sopraan) was een ju weel, temeer omdat de vocalen prachtig weerwerk kregen van de oboe en de traverso. Wat BachPlus deed was goed gedaan. e Cantatecyclus in de Sint Baafskerk draagt bij om van Aardenburg dé Bach- stad te maken. Artis tiek leider Bart Naessens zoekt el ke keer naar nieuwigheden en ex perimenteert graag met de opstel ling. Zondag zat het publiek in de kop van het priesterkoor. Hier door kwam de muziek directer over en er was geen absorptie van wege zijbeuken. Het concert was intiemer en dus is het een geslaagd experi ment. Het programma was goed sa mengesteld met eerst 'Nacket bin ich uit Musikalische Exequien' van Heinrich Schütz. De tekst is niet bepaald opbeurend. De mens moet voorbereid zijn op de dood, maar graaf Heinrich Reuss deed dit wel op een excentrieke ma nier. Hij liet de teksten voor zijn 088-0139910. Donderdag, 02.30 uur De wekker gaat. Het is tijd voor Alexan der Kooman om zijn bed uit te ko men. Na slechts een uurtje nachtrust wacht een reis naar Brussel. Daar gaat het verder met het vliegtuig naar Lissabon. „Ik kan gelukkig goed tegen wei- Vila Joya is een boetiekhotel in de Algarve en de keuken heeft al jaren twee sterren nig slaap", vertelt Kooman. „Maar dit was wel erg kort. Misschien slaap ik straks nog even in het vliegtuig." De Goese restauranthouder is op weg naar Albufeira. Daar vindt van 10 tot en met 15 november het Vila Joya Gourmet Festival plaats. Vila Joya is een 'boetiekho tel' in de Algarve met een twee sterrenkeuken. In het verleden heeft Kooman daar gewerkt, hij was er chef de partie. Nu is hij uit genodigd om één gerecht te berei den voor een amuse-diner van twintig gangen. „Ik heb er een ge weldige tijd gehad. Wat daar alle maal kon. Zelfs in de keuken vloeide de champagne rijkelijk. Maar op een gegeven moment, ik had net bij de leverancier 21 kilo truffel besteld, vond ik het tijd om er weg te gaan." 05.00 uur: Door de douane op vliegveld Zaventem. Eén tas gaat in het ruim, een andere, een gro te Hema-shopper, neemt Koo man mee de cabine in. Maar niet voordat de Vlaamse douaniers maken en een dag later weer te rug vliegt. Kooman: „Ik was voor het hele festival uitgenodigd. Maar mijn eigen zaak, De Kluize- naer, is net vier weken open. Dus langer kon ik niet wegblijven. Mijn chef maakt zich al zorgen of ik wel op tijd terug ben." 12.45 uur: Ontvangst bij Vila Joya. Kooman wordt hartelijk be groet door de eigenaresse, de chef-kok met wie hij nog heeft sa mengewerkt en andere beken den. Daarna haast hij zich naar de keuken om het ijs in de vriezer te leggen en de tas met breekbare ka ramelringen eindelijk los te kun nen laten. Dan is er even tijd om bij te komen met een glaasje champagne op het terras met uit zicht over zee. 13.30 uur: Iedereen gaat weer in een busje. Koks van het hotel, uitgenodigde chefs en hun gas ten. Op naar een restaurant waar slechts één gerecht geserveerd wordt: chicken piri-piri. „Maar mooi dat het hier bijna altijd vol zit. Op topdagen eet hier soms tweeduizend man. En voor ons is het een goede bodem om straks in de keuken te kunnen preste ren." 15.30 uur: Terug naar Vila Joya, eens goed in de tas hebben geke ken en apart door de scanner heb ben gehaald. „Daar zitten 120 roze peper-karamelletjes in. Die heb ik gisteravond op de zaak nog ge maakt. In Vila Joya vul ik die kara melringen met king-krab, avoca docrème en ijs van bergamot. Daar komt dan ook nog kaviaar op. De avocado en het ijs zitten in het bagageruim. De krab en ka viaar heb ik besteld, dus ik hoop maar dat dat goed komt." 06.15 uur: Het vliegtuig ver trekt van Zaventem. Alexander Kooman zit als een bewaker naast zijn tas met karamelringen. Die trekt ook de aandacht van de stewardessen. Eentje kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en vraagt wat er in zit en wat me neer er mee gaat doen. Kooman geeft vriendelijk antwoord en be kommert zich even later om een luchtvaartontbijt, zonder ster. Daarna pakt hij nog een uurtje slaap. 09.00 uur: Geland in Lissabon. Met de Hema-tas in de hand drinkt Kooman op het vliegveld een bakje koffie en eet daar een zoete Portugese lekkernij bij. 10.30 uur: Inchecken voor de binnenlandse vlucht van Lissa bon naar Faro. De tas van de rei zende kok trekt wederom nieuws gierige blikken. De gasten betalen rustig 350 euro per persoon voor het amuse-diner 11.35 uur: Aankomst in Faro. Alexander Kooman wordt opge wacht door een chauffeur van Vi la Joya. In het busje ontmoet hij een andere kok, Michael Wolf, die net als hij een amuse komt Voor één amuse oi Midden in de nacht met de auto naar Zaventem. Nog even een uurtje slaap in het vliegtuig naast de karamelringen. Na aankomst in Albufeira eindelijk tijd vo< champagne-met-uitzicht. Werken van Bach en Schütz. Door BachPlus onder leiding van Bart Naessens met medewerking van Bar thold Kuijken. Gehoord zondag 15 november in de Sint Baafs in Aardenburg. RECENSIE BACHCONCERTEN door Jeanette Vergouwen Barthold Kuijken Krant niet ontvangen? Onze excuses. Bel onze bezorgservice: 088 0561510, of meld het op: www.pzc.nl/geenkrant U ontvangt restitutie en u kunt de krant van vandaag lezen via E-paper. Abonneren, wijziging vakantie service? Informatie kunt u vinden op onze site www.pzc.nl/service of bel: Abonnementstarieven Deze vindt u op www.pzc.nl/tarieven Vragen? Bel: 088-0139910 Uitgever Erik van Gruijthuijsen Commercieel directeur Tessa van Waarde Advertenties Afdeling Direct Sales regio Zuid T: 088-0139995 E-mail: adverteren.zeeland@wegenermedia.nl Personeelsadvertenties:055-5388000 Familieberichten: 088- 0139 999 Kleintjes: 0900- 6743 836 Auteursrechten Alle auteursrechten voorbehouden Uitgeve rij Provinciale Zeeuwse Courant, onderdeel van Koninklijke Wegener NV. Publicatierecht beeldende kunst via Beeldrecht. Voor meer in formatie: copyright@wegener.nl Hoofdredactie Arie Leen Kroon alkroon@pzc.nl Centrale redactie Edisonweg 37E, Vlissingen Postbus 5046, 4380 KA Vlissingen 0118- 43 4000 T: 0118- 43 4010 E: redactie@pzc.nl www.pzc.nl Redactie Walcheren. Bevelanden. Schouwen-Duiveland en Tholen Postbus 5046, 4380 KA Vlissingen T: 0118- 434021 E-mail: walcheren@pzc.nl; bevelanden@pzc.nl; schouwen-duiveland@pzc.nl; tholen@pzc.nl Redactie Zeeuws-Vlaanderen Postbus 145, 4530 AC Terneuzen T: 0115- 64 5740 E-mail: zeeuws-vlaanderen@pzc.nl Gegevensbescherming PZC is een uitgave van Wegener NV. Wegener legt van abonnees gegevens vast voor de uit voering van de abonnementsovereenkomst. Deze gegevens kunnen gebruikt worden om u op de hoogte te houden van interessante producten en diensten van andere onderdelen van Wegener en zorgvuldig geselecteerde partners. Indien u geen prijs stelt op informa tie van de PZC of indien u uw toestemming voor het gebruiken van uw e-mail adres wilt in trekken, kunt u dit schriftelijk kenbaar maken bij PZC Lezersservice. Zie ook het privacy sta tement op www.pzc.nl Het moment waar een retourtje Portugal voor nodig was: Goesenaar Alexander Kooman legt in Zuid-Portugal de laatsti door Willem Adriaansens

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 36