laten floreren aan de Schelde ZEELAND 9 'De Koninck koos zelf voor Duvel Moortgat' niets heeft ook een chocolatier, Jitsk, zich in de brouwerij geves tigd. „Jitsk zit hier sinds de hero pening", vertelt Cornet, terwijl we de chocoladeboetiek binnen stappen en de geuren opsnuiven. De combinatie van bier en choco lade was er een die we nog niet kenden. „Denk je aan chocolade, dan denk je aan koffie. Maar bier past er perfect bij. Een zoete Lief mans of imperial red ale. Of bij pure chocolade: een bitter bier. Je zoekt naar overeenkomsten of contrasten in de smaak." Het belevingscentrum wordt binnenkort verrijkt met een ate lier van de topslagers van De Laet en Van Haver en een restaurant. Daarnaast komt er snel een bak ker bij. Dan is het belevingscen trum van 18.000 vierkante meter inclusief de cafés De Hand en De Pelgrim, klaar. Cornet: „Mensen die in de buurt wonen, kunnen hier straks hun boodschappen doen. Je zou het bijna een winkelcentrum kunnen noemen." Tijdens de rondleiding door de nieuwe stadsbrouwerij van Ant werpen leer je niet alleen alles over 't Bolleke. Je komt er ook meer te weten over speciaalbie- ren als Duvel, La ChoufFe, Lief mans, Vedett en Maredsous. Al die biermerken zijn onderdeel van Duvel Moortgat, waarbij ook De Koninck zich heeft aangeslo ten. „Dat heeft De Koninck ge daan, omdat het internationaal meer bekendheid wilde krijgen. Duvel Moortgat heeft De Koninck niet overgenomen. De Koninck heeft er zelf voor gekozen zich aan te sluiten", vertelt Elsa Cor net van Duvel Moortgat. Niet al leen De Koninck, ook 't Bolleke of Antwaarpse Pale Ale, wordt in de stadsbrouwerij gebrouwen. Tri ple d'Anvers en Wild Jo pruttelen er eveneens in de ketels. Wild Jo is een nieuw bier, het resultaat van een experiment dat de brou wers dit jaar deden. Binnen twee weken komt er nog zo'n proef- brouwsel op de markt: Russian Imperial Stout. Het is al te proe ven in de stadsbrouwerij. Stadsbrouwerij De Koninck is ge opend van dinsdag tot en met zondag, van 10.00 tot 18.00 uur. De brouwerij is te vinden aan de Mechelsesteenweg 291 in Antwer pen. De bezoeker wordt ondergedompeld in een bad met bolleke. Twitter Mr. D @DCF_NL Dus dat Zwarte Piet zwart is, is nieuws, maar het feit dat Huispiet zijn sleu tels kwijt is niet? #sinterklaas journaal #NOSjournaal Digitale krant Online Top 5 Nu wel. De bezoeker wordt in het typisch negentiende-eeuwse gebouw ondergedompeld in een bad gevuld met Bolleke. In tien verschillende ruimtes wordt in- Na anderhalfuur in de brouwerij weetje bijna alles over bier. Tijdens de verbouwing is er niks bijgebouwd, maar de be staande ruimtes zijn optimaal be nut, zegt Elsa Cornet. In 2012, toen de verbouwing nog in de kinderschoenen stond, trok kaasaffineur Van Tricht uit Berchem al richting brouwerij. Een kaasaffineur verfijnt kazen. Hij koopt het product al vroeg en bewerkt het. Door bijvoorbeeld een speciale manier van bewa ren, om zeer specifieke schim mels te kweken. Het bedrijf le vert aan diverse sterrenrestau rants, waaronder Pure C in Cad- zand en De Kromme Watergang in Slijkplaat. Geschenk uit de hemel Dat de stadsbrouwerij een soort belevingscentrum wilde worden, kwam voor Van Tricht als een ge schenk uit de hemel. De kaas meesters streken neer in de voor malige bottelarij. Daar staan nu rijpingskasten die tot de nok toe gevuld zijn met de meest uiteen lopende kazen. Die zijn tijdens de rondleiding achter het glas te zien. En te ruiken. „We hebben zo'n vier- a vijfhonderd kazen", vertelt Frederic Van Tricht, die de dagelijkse leiding heeft. „In on ze oude winkel hadden we ruim tegebrek. Dat er een plaats in de stadsbrouwerij vrijkwam, was mooi voor ons. Ook omdat we graag promoten dat kaas en bier perfect samengaan." Dat proberen we dan maar eens uit in de proeverij van De Koninck. En jazeker, bij de zachte geitenkaas met schimmel en va nille past vast een rode wijn, port of sherry. Maar een Bolleke erbij is magnifiek. In Vlaanderen zijn ze ervan overtuigd: bij een goede kaas hoort een mooi biertje. Dat is de biercultuur. „Die cultuur is in Vlaanderen heel anders dan in Nederland. Een Vlaming geniet er echt van", vertelt Cornet, die zelf vlakbij Arnhem woont. Op het proefbordje dat ze voorscho telt, ligt behalve de geitenkaas een comté, Spaanse worst én cho colade. Want ook dat schijnt per fect bij bier te passen. Niet voor Video formatie gegeven over bierstad Antwerpen, Belgische bieren in het algemeen en het brouwpro- ces. In het nagebouwde café Het Plaisante Hof spreken alle eigena ren de bezoekers toe en via een loopbrug is er een inkijkje in de brouwzaal. Van achter een raam, dat dan weer wel. Met een beetje geluk zie je brouwmeester Den nis De Potter aan de roerstok staan. Hij zit bij De Koninck al twintig jaar op de troon. Duvel Moortgat mikt op zo'n ïoo.ooo bezoekers per jaar. Het hele project heeft rond de 10 mil joen euro gekost, waarvan 1,5 mil joen uit een subsidiepotje komt. Dat geldbedrag is niet alleen aan de rondleiding gespendeerd; de hele brouwerij is grondig verbouwd. Met het doel culinaire meesters te trekken en om er een belevingscentrum van te maken. DINSDAG 10 NOVEMBER 2015 Niet alleen De Koninck wordt in de stadsbrouwerij gebrouwen. Ook Tri ple d'Anvers en Wild Jo pruttelen er in de ketels. Wild Jo is een nieuw bier, het resultaat van een experiment eerder dit jaar. Het eerste Sinterklaasjournaal van het jaar werd in spanning afgewacht: want hoe zwart zou Zwarte Piet zijn? Nou euh... zwart dus. De PZC ook lezen als je toeval lig even niet in de provincie bent? Je kunt de krant ook al tijd digitaal lezen. Elke ochtend worden alle krantenpagina's digi taal beschikbaar gesteld. Gratis voor abonnees, zodat je de krant altijd kunt lezen, op je computer of je tablet. Klik linksboven op www.pzc.nl op 'Digitale Krant' Voor de videoserie Jong Zee land interviewden Odile Pro voost en Manon Koopman Joey Smith, die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. Smith is fo tograaf en vormt samen met Max la Grand en Thijs van Be- zouw een bedrijf dat videopro ducties maakt. Bekijk het inter view op www.pzc.nl/video Kijk op www.pzc.nl of D @pzcredactie G facebook.com/depzc @pzcredactie De kaasmeesters van Van Tricht streken neer in de voormalige bottelarij. Hun speciale kazen gaan onder ande re naar de Zeeuws-Vlaamse toprestaurants Pure C en De Kromme Watergang, foto's Camile Schelstraete 1. Zeer grote brand in leeg staand hotel Arnemuiden (video) 2. Het is nu of nooit voor de Kusttram 3. Naam viaduct onder Sloeweg verkeerd geschreven 4. Buurtbewoner maakt bezwaar tegen sushibar in Zierikzee 5.177 illegale afvaldumpplek- ken aangetroffen in Zeeland

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 37