laten floreren aan de Schelde
ZEELAND 9
'De Koninck
koos zelf
voor Duvel
Moortgat'
niets heeft ook een chocolatier,
Jitsk, zich in de brouwerij geves
tigd. „Jitsk zit hier sinds de hero
pening", vertelt Cornet, terwijl
we de chocoladeboetiek binnen
stappen en de geuren opsnuiven.
De combinatie van bier en choco
lade was er een die we nog niet
kenden. „Denk je aan chocolade,
dan denk je aan koffie. Maar bier
past er perfect bij. Een zoete Lief
mans of imperial red ale. Of bij
pure chocolade: een bitter bier. Je
zoekt naar overeenkomsten of
contrasten in de smaak."
Het belevingscentrum wordt
binnenkort verrijkt met een ate
lier van de topslagers van De Laet
en Van Haver en een restaurant.
Daarnaast komt er snel een bak
ker bij. Dan is het belevingscen
trum van 18.000 vierkante meter
inclusief de cafés De Hand en De
Pelgrim, klaar.
Cornet: „Mensen die in de
buurt wonen, kunnen hier straks
hun boodschappen doen. Je zou
het bijna een winkelcentrum
kunnen noemen."
Tijdens de rondleiding door de
nieuwe stadsbrouwerij van Ant
werpen leer je niet alleen alles
over 't Bolleke. Je komt er ook
meer te weten over speciaalbie-
ren als Duvel, La ChoufFe, Lief
mans, Vedett en Maredsous.
Al die biermerken zijn onderdeel
van Duvel Moortgat, waarbij ook
De Koninck zich heeft aangeslo
ten. „Dat heeft De Koninck ge
daan, omdat het internationaal
meer bekendheid wilde krijgen.
Duvel Moortgat heeft De Koninck
niet overgenomen. De Koninck
heeft er zelf voor gekozen zich
aan te sluiten", vertelt Elsa Cor
net van Duvel Moortgat. Niet al
leen De Koninck, ook 't Bolleke of
Antwaarpse Pale Ale, wordt in de
stadsbrouwerij gebrouwen. Tri
ple d'Anvers en Wild Jo pruttelen
er eveneens in de ketels. Wild Jo
is een nieuw bier, het resultaat
van een experiment dat de brou
wers dit jaar deden. Binnen twee
weken komt er nog zo'n proef-
brouwsel op de markt: Russian
Imperial Stout. Het is al te proe
ven in de stadsbrouwerij.
Stadsbrouwerij De Koninck is ge
opend van dinsdag tot en met
zondag, van 10.00 tot 18.00 uur.
De brouwerij is te vinden aan de
Mechelsesteenweg 291 in Antwer
pen.
De bezoeker
wordt
ondergedompeld
in een bad met
bolleke.
Twitter
Mr. D
@DCF_NL
Dus dat Zwarte Piet
zwart is, is nieuws,
maar het feit dat
Huispiet zijn sleu
tels kwijt is niet?
#sinterklaas journaal
#NOSjournaal
Digitale krant
Online Top 5
Nu wel. De bezoeker wordt in
het typisch negentiende-eeuwse
gebouw ondergedompeld in een
bad gevuld met Bolleke. In tien
verschillende ruimtes wordt in-
Na anderhalfuur in
de brouwerij weetje
bijna alles over bier.
Tijdens de verbouwing is er
niks bijgebouwd, maar de be
staande ruimtes zijn optimaal be
nut, zegt Elsa Cornet.
In 2012, toen de verbouwing
nog in de kinderschoenen stond,
trok kaasaffineur Van Tricht uit
Berchem al richting brouwerij.
Een kaasaffineur verfijnt kazen.
Hij koopt het product al vroeg en
bewerkt het. Door bijvoorbeeld
een speciale manier van bewa
ren, om zeer specifieke schim
mels te kweken. Het bedrijf le
vert aan diverse sterrenrestau
rants, waaronder Pure C in Cad-
zand en De Kromme Watergang
in Slijkplaat.
Geschenk uit de hemel
Dat de stadsbrouwerij een soort
belevingscentrum wilde worden,
kwam voor Van Tricht als een ge
schenk uit de hemel. De kaas
meesters streken neer in de voor
malige bottelarij. Daar staan nu
rijpingskasten die tot de nok toe
gevuld zijn met de meest uiteen
lopende kazen. Die zijn tijdens
de rondleiding achter het glas te
zien. En te ruiken. „We hebben
zo'n vier- a vijfhonderd kazen",
vertelt Frederic Van Tricht, die
de dagelijkse leiding heeft. „In on
ze oude winkel hadden we ruim
tegebrek. Dat er een plaats in de
stadsbrouwerij vrijkwam, was
mooi voor ons. Ook omdat we
graag promoten dat kaas en bier
perfect samengaan."
Dat proberen we dan maar
eens uit in de proeverij van De
Koninck. En jazeker, bij de zachte
geitenkaas met schimmel en va
nille past vast een rode wijn, port
of sherry. Maar een Bolleke erbij
is magnifiek.
In Vlaanderen zijn ze ervan
overtuigd: bij een goede kaas
hoort een mooi biertje. Dat is de
biercultuur. „Die cultuur is in
Vlaanderen heel anders dan in
Nederland. Een Vlaming geniet
er echt van", vertelt Cornet, die
zelf vlakbij Arnhem woont. Op
het proefbordje dat ze voorscho
telt, ligt behalve de geitenkaas
een comté, Spaanse worst én cho
colade. Want ook dat schijnt per
fect bij bier te passen. Niet voor
Video
formatie gegeven over bierstad
Antwerpen, Belgische bieren in
het algemeen en het brouwpro-
ces. In het nagebouwde café Het
Plaisante Hof spreken alle eigena
ren de bezoekers toe en via een
loopbrug is er een inkijkje in de
brouwzaal. Van achter een raam,
dat dan weer wel. Met een beetje
geluk zie je brouwmeester Den
nis De Potter aan de roerstok
staan. Hij zit bij De Koninck al
twintig jaar op de troon.
Duvel Moortgat mikt op zo'n
ïoo.ooo bezoekers per jaar. Het
hele project heeft rond de 10 mil
joen euro gekost, waarvan 1,5 mil
joen uit een subsidiepotje komt.
Dat geldbedrag is niet alleen aan
de rondleiding gespendeerd; de
hele brouwerij is grondig
verbouwd. Met het doel
culinaire meesters te
trekken en om er een
belevingscentrum
van te maken.
DINSDAG 10 NOVEMBER 2015
Niet alleen De Koninck wordt in de stadsbrouwerij gebrouwen. Ook Tri
ple d'Anvers en Wild Jo pruttelen er in de ketels. Wild Jo is een nieuw bier,
het resultaat van een experiment eerder dit jaar.
Het eerste Sinterklaasjournaal
van het jaar werd in spanning
afgewacht: want hoe zwart zou
Zwarte Piet zijn? Nou euh...
zwart dus.
De PZC ook lezen als je toeval
lig even niet in de provincie
bent? Je kunt de krant ook al
tijd digitaal lezen. Elke ochtend
worden alle krantenpagina's digi
taal beschikbaar gesteld. Gratis
voor abonnees, zodat je de
krant altijd kunt lezen, op je
computer of je tablet.
Klik linksboven op www.pzc.nl
op 'Digitale Krant'
Voor de videoserie Jong Zee
land interviewden Odile Pro
voost en Manon Koopman Joey
Smith, die van zijn hobby zijn
werk heeft gemaakt. Smith is fo
tograaf en vormt samen met
Max la Grand en Thijs van Be-
zouw een bedrijf dat videopro
ducties maakt. Bekijk het inter
view op www.pzc.nl/video
Kijk op www.pzc.nl of
D @pzcredactie
G facebook.com/depzc
@pzcredactie
De kaasmeesters van Van Tricht streken neer in de voormalige bottelarij. Hun speciale kazen gaan onder ande
re naar de Zeeuws-Vlaamse toprestaurants Pure C en De Kromme Watergang, foto's Camile Schelstraete
1. Zeer grote brand in leeg
staand hotel Arnemuiden
(video)
2. Het is nu of nooit voor de
Kusttram
3. Naam viaduct onder Sloeweg
verkeerd geschreven
4. Buurtbewoner maakt
bezwaar tegen sushibar in
Zierikzee
5.177 illegale afvaldumpplek-
ken aangetroffen in Zeeland