8 ZEELAND KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée Theaterliefhebber Yolanda Smits (58) uit Oosterland is al jaren aangesloten bij Theatergroep Zierik. Morgenavond debuteert zij als regisseur met de avondvullende najaarsproductie "Driemaal leven'. In de zomer zul je me, wanneer je kunt lopen over de hoofden, niet snel op het strand vinden DOOR SHARON VAN OOST het spannend, voor de eerste keer regisseer ik een avondvullend stuk: 'Driemaal le ven', een komedie met een scherp randje, geschreven door de Franse Yasmina Reza. Het verhaal gaat over twee echtparen die samen de avond doorbrengen. Die mondt uit in een heftige, verbale strijd waarin frustratie, sarcasme, maar ook liefde een be langrijke rol spelen. Ik geef de voorkeur aan een kleine bezetting op het podium: de acteurs moeten het met zijn vieren doen, het decor is ondergeschikt aan hun spel. In die zin doe ik het anders dan wat mensen gewend zijn van Zierik: normaal gesproken streeft de groep er juist naar om zo veel mogelijk spelers de kans te geven om zich te laten zien tijdens een toneel stuk." „Ik bezoek veel voorstellingen, door het he le land. Ik kies het theater uit op het stuk dat er speelt, het maakt niet zo veel uit waar dat dan is. Ik houd van de toneelstuk ken van de Vlaamse regisseur Paula Bang- els, vind haar aanpak heel sprankelend. Bangels heeft haar eigen theatergezelschap: 'De Spelerij', waarmee ze regelmatig in Zee land en de rest van Nederland optreedt." Restaurant „De ene keer heb ik zin in een chique res taurant, de andere keer kies ik voor een lek ker hapje in de buurt. Het Thaise restau rantje Dao's Dining in Zierikzee is een aan rader. Het is kleinschalig en het eten smaakt erg goed. Kokkin en gastvrouw Dao is erg hartelijk. Ik vind het sowieso heel belangrijk dat je op een fijne manier wordt ontvangen als je uit eten gaat. Als ik naar mijn ervaringen kijk, zijn ze daar in Zeeland goed in. Zo ook bij Restaurant Boaz, eveneens in Zierikzee. Daar hebben ze altijd verrassende gerechten en leuke aanbiedingen." Museum „Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk vind ik erg bijzonder, omdat het een plek is met geschiedenis. Ik heb bewondering voor hoe het museum aan de weg tim mert. Toen het begon, was het klein en on bekend, maar inmiddels komen er interna tionale groepen over de vloer om te ontdek ken wat zich op Schouwen-Duiveland heeft afgespeeld." In 2011 bezocht ik er de theatervoorstel ling 'Lef van regisseur Nelleke Tamerus, een stuk over de watersnoodramp. Heel bij zonder om een optreden bij te wonen op die plek en een mooie combinatie, theater en een museum." Mooie wandeling „Er is een mooie route door de Zeepedui- nen bij Haamstede. De combinatie van het strand, de duinen en een bosrijk gebied spreekt me aan. Al zul je mij in de zomer, wanneer je kunt lopen over de hoofden, niet snel op het strand vinden. Ik kies lie ver een rustiger seizoen uit, zoals de herfst. Dan is de natuur ook op haar mooist. Het fijne aan de Zeeuwse natuur vind ik dat je er enerzijds veel rust vindt, terwijl het prachtig is in al haar ongereptheid. Geen natuur, maar net zo goed een aanrader: een stadswandeling door de hofjes van Middel burg. Erg leuk om te ontdekken wat er zich achter de stadsmuren afspeelt." Café „Ik ben niet zo'n caféganger, maar als ik een café bezoek, staat gastvrijheid voorop. In dat geval kies ik voor Café De Gekroon de Suikerbiet in Zierikzee, 'De Biet' in de volksmond. Het is niet voor niets het op twee na beste café van Nederland, lijkt me zo. Je wordt er ontzettend vriendelijk ont vangen, waardoor je je meteen thuis voelt. Laatst had ik er een huwelijksfeest, alle gas ten - van 20 tot 85 - hadden een topavond." Theatergroep Zierik speelt 'Driemaal le ven': 6,7,13 en 14 november in MFC Zierik zee, aanvang 20.30 uur. 15 november in De Weverij in Zierikzee, aanvang 14.30 uur. Theater „Ik houd van theater, ben al lange tijd be zig met toneel. In mijn geboorteplaats Roosendaal was ik lid van de Roosendaalse Comedie en toen ik naar Zeeland verhuis de, begon ik bij theatergroep Ouwerkerk. Daarna sloot ik me aan bij Theatergroep Zierik, in eerste instantie als acteur en in middels als beginnend regisseur. Ik vind Wie is niet opgegroeid met de Wannée-kookboeken? 105 jaar na de eerste editie van dit hand boek van de voormalige huis houdscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannée-klassie- ker onder handen. Vandaag: Tomaat gevuld met rauwkost Wie het idee kreeg dat in de tijd van Wannée alle groenten tot snot werden gekookt, heeft het mis. Véél groenten, maar niet alle. In haar beroemde basiskook boek staat een, weliswaar klein, hoofdstuk Rauwkost. Hieruit maak ik Gevulde Tomaten, met rauwkost van wortel, lente-ui (in plaats van asperges) en bloemkool. Deze laatste groen te wordt ronduit hip toegepast: je snijdt van de bloemkooluit einden een soort witte cous cous. Ik vul het recept aan met een andere goddelijke berei dingswijze van bloemkool: piepkleine roosjes met olie en kruidenmix knapperig gebak ken in de oven. Ze zorgen voor contrast en maken van dit voor gerecht een winnaar, nog vege tarisch ook. Wannée vertrouwt Ik voeg zelf aan salades vaak iets toe dat gegrild of gebakken is. Het wordt er spannender van het zelf niet helemaal, al dat rauwe. Uit haar inleiding: 'Het gebruik van verschillende plantaardige voedingsmidde len in rauwe toestand brengt voor velen onmisbare voorde len voor de gezondheid mede. Omdat bij deze wijze van voeden echter veel gevergd wordt van de spijsverteringsor ganen, moet zonder medisch voorschrift niet tot uitsluitend gebruik van rauwkost overge gaan worden.' Deze discussie woedt nog steeds. Ik voeg zelf aan salades vaak iets toe dat ge grild of gebakken is. Voorna melijk omdat het er lekkerder en spannender van wordt. GEVULDE TOMAAT MET BLOEMKOOLSALADE Donderdag 5 november 2015 IK KIES EEN UIT OP HET STUK DAT ER SPEELT Theatergroep Zierik repeteert voor 'Driemaal leven'. In het midden, met papier, Yolanda Smits. Verder op de foto IzaakWondergem, Ma- ryse van de Plasse, Mar garet van Velthoven en Mels Hoogeboom. FOTO MARIEKE MANDEMAKER Per persoon: 2 mooie rijpe tomaten: 2 len te-uitjes, ragfijn gesneden; 4 worteltjes, geschrapt en geraspt; 150 gram bloem kool; 1 eetlepel olijfolie; 1 theelepel ras el hanout (Ma rokkaans kruidenmengsel); 3 eetlepels slaolie; V2 eetle pel citroensap; V2 theelepel sojasaus; peper en zout; 1 eetlepel (zelfgemaakte) mayonaise; veldsla Verwarm oven voor op 180 graden. Verdeel de helft van de gewassen bloemkool in kleine hele roosjes, leg op met bakpapier bedekte oven plaat. Besprenkel met olijfo lie, bestrooi met ras el han out. Bak de roosjes in 15 tot 20 minuten mooi goudbruin in oven, af en toe omkeren. Bestrooi met zout en bewaar. Was de tomaten, snij kapjes eraf. Verwijder met een scher pe lepel pitjes en sap, druk samen met kapjes door een n zeef, vang sap en pulp op in kommetje. Klop met olie, ci troensap, sojasaus, peper en zout tot slasausje. Bestrooi binnenkant tomaat met zout, zet op de kop weg en laat uit lekken. Schaaf van rest van bloemkool de bloemuiteinden af, zodat grove witte korrels ontstaan. Vermeng met ge raspte wortel, lente-ui en het sausje. Vul tomaten hiermee, zet op bedje van veldsla en schep er wat mayonaise over. Strooi gebakken bloemkool er over en ernaast. Geef er vers afgebakken ciabatta bij. Tip: vervang lente-ui in het sei zoen door geschaafde groene of witte asperge

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 60