8
ZEELAND
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
Theaterliefhebber Yolanda Smits (58) uit Oosterland is al jaren
aangesloten bij Theatergroep Zierik. Morgenavond debuteert zij als
regisseur met de avondvullende najaarsproductie "Driemaal leven'.
In de zomer zul je
me, wanneer je
kunt lopen over de
hoofden, niet snel
op het strand
vinden
DOOR SHARON VAN OOST
het spannend, voor de eerste keer regisseer
ik een avondvullend stuk: 'Driemaal le
ven', een komedie met een scherp randje,
geschreven door de Franse Yasmina Reza.
Het verhaal gaat over twee echtparen die
samen de avond doorbrengen. Die mondt
uit in een heftige, verbale strijd waarin
frustratie, sarcasme, maar ook liefde een be
langrijke rol spelen. Ik geef de voorkeur
aan een kleine bezetting op het podium:
de acteurs moeten het met zijn vieren
doen, het decor is ondergeschikt aan hun
spel. In die zin doe ik het anders dan wat
mensen gewend zijn van Zierik: normaal
gesproken streeft de groep er juist naar om
zo veel mogelijk spelers de kans te geven
om zich te laten zien tijdens een toneel
stuk."
„Ik bezoek veel voorstellingen, door het he
le land. Ik kies het theater uit op het stuk
dat er speelt, het maakt niet zo veel uit
waar dat dan is. Ik houd van de toneelstuk
ken van de Vlaamse regisseur Paula Bang-
els, vind haar aanpak heel sprankelend.
Bangels heeft haar eigen theatergezelschap:
'De Spelerij', waarmee ze regelmatig in Zee
land en de rest van Nederland optreedt."
Restaurant
„De ene keer heb ik zin in een chique res
taurant, de andere keer kies ik voor een lek
ker hapje in de buurt. Het Thaise restau
rantje Dao's Dining in Zierikzee is een aan
rader. Het is kleinschalig en het eten
smaakt erg goed. Kokkin en gastvrouw
Dao is erg hartelijk. Ik vind het sowieso
heel belangrijk dat je op een fijne manier
wordt ontvangen als je uit eten gaat. Als ik
naar mijn ervaringen kijk, zijn ze daar in
Zeeland goed in. Zo ook bij Restaurant
Boaz, eveneens in Zierikzee. Daar hebben
ze altijd verrassende gerechten en leuke
aanbiedingen."
Museum
„Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk
vind ik erg bijzonder, omdat het een plek
is met geschiedenis. Ik heb bewondering
voor hoe het museum aan de weg tim
mert. Toen het begon, was het klein en on
bekend, maar inmiddels komen er interna
tionale groepen over de vloer om te ontdek
ken wat zich op Schouwen-Duiveland
heeft afgespeeld."
In 2011 bezocht ik er de theatervoorstel
ling 'Lef van regisseur Nelleke Tamerus,
een stuk over de watersnoodramp. Heel bij
zonder om een optreden bij te wonen op
die plek en een mooie combinatie, theater
en een museum."
Mooie wandeling
„Er is een mooie route door de Zeepedui-
nen bij Haamstede. De combinatie van het
strand, de duinen en een bosrijk gebied
spreekt me aan. Al zul je mij in de zomer,
wanneer je kunt lopen over de hoofden,
niet snel op het strand vinden. Ik kies lie
ver een rustiger seizoen uit, zoals de herfst.
Dan is de natuur ook op haar mooist. Het
fijne aan de Zeeuwse natuur vind ik dat je
er enerzijds veel rust vindt, terwijl het
prachtig is in al haar ongereptheid. Geen
natuur, maar net zo goed een aanrader: een
stadswandeling door de hofjes van Middel
burg. Erg leuk om te ontdekken wat er zich
achter de stadsmuren afspeelt."
Café
„Ik ben niet zo'n caféganger, maar als ik
een café bezoek, staat gastvrijheid voorop.
In dat geval kies ik voor Café De Gekroon
de Suikerbiet in Zierikzee, 'De Biet' in de
volksmond. Het is niet voor niets het op
twee na beste café van Nederland, lijkt me
zo. Je wordt er ontzettend vriendelijk ont
vangen, waardoor je je meteen thuis voelt.
Laatst had ik er een huwelijksfeest, alle gas
ten - van 20 tot 85 - hadden een topavond."
Theatergroep Zierik speelt 'Driemaal le
ven': 6,7,13 en 14 november in MFC Zierik
zee, aanvang 20.30 uur. 15 november in De
Weverij in Zierikzee, aanvang 14.30 uur.
Theater
„Ik houd van theater, ben al lange tijd be
zig met toneel. In mijn geboorteplaats
Roosendaal was ik lid van de Roosendaalse
Comedie en toen ik naar Zeeland verhuis
de, begon ik bij theatergroep Ouwerkerk.
Daarna sloot ik me aan bij Theatergroep
Zierik, in eerste instantie als acteur en in
middels als beginnend regisseur. Ik vind
Wie is niet opgegroeid met de
Wannée-kookboeken? 105 jaar
na de eerste editie van dit hand
boek van de voormalige huis
houdscholen neemt Puck
Kerkhoven een Wannée-klassie-
ker onder handen.
Vandaag:
Tomaat gevuld
met rauwkost
Wie het idee kreeg
dat in de tijd van
Wannée alle
groenten tot snot
werden gekookt, heeft het mis.
Véél groenten, maar niet alle.
In haar beroemde basiskook
boek staat een, weliswaar klein,
hoofdstuk Rauwkost. Hieruit
maak ik Gevulde Tomaten, met
rauwkost van wortel, lente-ui
(in plaats van asperges) en
bloemkool. Deze laatste groen
te wordt ronduit hip toegepast:
je snijdt van de bloemkooluit
einden een soort witte cous
cous. Ik vul het recept aan met
een andere goddelijke berei
dingswijze van bloemkool:
piepkleine roosjes met olie en
kruidenmix knapperig gebak
ken in de oven. Ze zorgen voor
contrast en maken van dit voor
gerecht een winnaar, nog vege
tarisch ook. Wannée vertrouwt
Ik voeg zelf aan salades vaak iets
toe dat gegrild of gebakken is.
Het wordt er spannender van
het zelf niet helemaal, al dat
rauwe. Uit haar inleiding: 'Het
gebruik van verschillende
plantaardige voedingsmidde
len in rauwe toestand brengt
voor velen onmisbare voorde
len voor de gezondheid mede.
Omdat bij deze wijze van
voeden echter veel gevergd
wordt van de spijsverteringsor
ganen, moet zonder medisch
voorschrift niet tot uitsluitend
gebruik van rauwkost overge
gaan worden.' Deze discussie
woedt nog steeds. Ik voeg zelf
aan salades vaak iets toe dat ge
grild of gebakken is. Voorna
melijk omdat het er lekkerder
en spannender van wordt.
GEVULDE TOMAAT MET
BLOEMKOOLSALADE
Donderdag 5 november 2015
IK KIES EEN
UIT OP HET STUK DAT ER SPEELT
Theatergroep Zierik
repeteert voor 'Driemaal
leven'. In het midden,
met papier, Yolanda
Smits. Verder op de foto
IzaakWondergem, Ma-
ryse van de Plasse, Mar
garet van Velthoven en
Mels Hoogeboom.
FOTO MARIEKE MANDEMAKER
Per persoon:
2 mooie rijpe tomaten: 2 len
te-uitjes, ragfijn gesneden;
4 worteltjes, geschrapt en
geraspt; 150 gram bloem
kool; 1 eetlepel olijfolie; 1
theelepel ras el hanout (Ma
rokkaans kruidenmengsel);
3 eetlepels slaolie; V2 eetle
pel citroensap; V2 theelepel
sojasaus; peper en zout; 1
eetlepel (zelfgemaakte)
mayonaise; veldsla
Verwarm oven voor op 180
graden. Verdeel de helft van
de gewassen bloemkool in
kleine hele roosjes, leg op
met bakpapier bedekte oven
plaat. Besprenkel met olijfo
lie, bestrooi met ras el han
out. Bak de roosjes in 15 tot
20 minuten mooi goudbruin
in oven, af en toe omkeren.
Bestrooi met zout en bewaar.
Was de tomaten, snij kapjes
eraf. Verwijder met een scher
pe lepel pitjes en sap, druk
samen met kapjes door een n
zeef, vang sap en pulp op in
kommetje. Klop met olie, ci
troensap, sojasaus, peper en
zout tot slasausje. Bestrooi
binnenkant tomaat met zout,
zet op de kop weg en laat uit
lekken. Schaaf van rest van
bloemkool de bloemuiteinden
af, zodat grove witte korrels
ontstaan. Vermeng met ge
raspte wortel, lente-ui en het
sausje. Vul tomaten hiermee,
zet op bedje van veldsla en
schep er wat mayonaise over.
Strooi gebakken bloemkool er
over en ernaast. Geef er vers
afgebakken ciabatta bij.
Tip: vervang lente-ui in het sei
zoen door geschaafde groene
of witte asperge