2«
L
Uit Eten
Beoordeling
ZEELAND 11
In Bruinisse herontdekken we de
griet. In dit geval geen bevallige
deerne, maar een verleidelijke vis.
Filmfestival
over eten
wee weken terug
mangeerden we als
koningen bij 1880 in
Groede. De opge
diende rekening was
eveneens vorstelijk.
Dit keer bezoeken we een etablis
sement dat ook een lakei zich
kan veroorloven. Keuze zat, want
Zeeland telt tal van deugdelijke
eetcafés. We koersen andermaal
naar de rand van Zeeland en
gooien in Bruinisse het anker uit.
Als je ergens verse vis en smake
lijke schelpdieren verwacht, is
het wel in dit Duivelandse dorp
van mosselvissers.
Nadat we aan de Havenkade
de mosselvloot hebben bewon
derd, staan we tegen zevenen
voor Eetcafé De Vrienden van
Bru. Een kloek restaurant dat
twee panden op een hoek aan de
Oudestraat omvat. Door het klas
sieke lantaarntje en uithangbord
naast de deur, de boogramen in
de zijgevel en de in vakjes op ge
deelde ramen bezit het de uitstra
ling van een knusse, klassieke
dorpsherberg. Echt authentiek
oogt het ook weer niet. De gevel
stenen zijn lichtjaren jonger dan
Patty Brard. Recent heeft het
pand eveneens een voegcorrectie
ondergaan.
Ook binnen is de boel nog
niet zo lang geleden bijgepunt.
We zien hagelwit stucwerk, don
kerbruine lambrizeringen en in
het hart van de zaak een beul van
een bruine bar. Om in stijl te blij
ven zijn de tafels ook donker
bruin, de stoelen idem dito, al is
de bekleding besmettelijk wit.
We zitten er prinsheerlijk in. De
grenen vloerdelen en balustrade
rondom de tafels vloeken een
beetje met al dat bruin en wit.
Het eetgedeelte is met een cen
timeter of tien verhoogd. Dat
leek patron Hans en zijn gade Jac
queline Tarmond zestien jaar ge
leden een leuk idee. Sindsdien is
het Comedy Capers in Bru. De
Tarmonds hebben gasten slap-
stick-achtige buitelingen zien ma
ken. Ondanks een waarschuwing
maakt uw recensent later bijna
een salto mortale. Tarmond: „Het
is te veel werk om die verhoging
weg te halen. We hebben wel al
les geprobeerd om gasten op het
hoogteverschil te wijzen. Zelfs
'Ik zeg niet welke kaas.
Straks gaat iedereen
het thuis maken!'
stippen helpen niet. We waar
schuwen nu maar voortdurend."
Als we eenmalig veilig zitten,
neuzen we in de kaart. We signa
leren de usual suspects: garnalen-
cocktail, vitello tonnato, mosse
len, slibtong, tong, schnitzel, spa-
re ribs, entrecote en tournedos.
„Ja, een standaardkaart", erkent
Tarmond, „dat loopt hier."
Sommige gerechten zijn als
'dagschotel' op een schoolbord ge-
krijt. Hoe speciaal zijn ze als ze
ook op de menukaart staan?, vra
gen we ons af. Als voorafje kiest
mijn tafelheer vitello tonnato
(9,95 euro), ik ga voor 'Mosselen
op zijn Hans' (9,95 euro). Nou,
leg eens uit? Mosselen in een ro
mige kaassaus, onthult Jacqueli-
ne. Verdere details over het ge
heim van de chef laat ze niet los.
„Ik zeg niet welke kaas. Straks
gaat iedereen het thuis maken!"
Wat de open keuken wel prijs
geeft, zijn bakluchtjes. We ver
goelijken ze als we de vitello ton
nato proeven. Een royaal bord
met malse lapjes kalfsfricandeau,
een tonijn-mayosaus, ui, kapper
tjes, rucola en bovenop een zon
gedroogde tomaat. Geen ingewik
keld gerecht, maar goed uitge
voerd. Het schaaltje met Hans'
mosselen is kleiner en dat is
maar goed ook. Door de kaas en
de room is de saus zwaar. On
danks de lichtzoute kaas en een
pikant je sneeuwen de mosselen
niet onder. Zo maak je vrienden,
Hans!
Omdat niemand informeert of
we een glas wijn blieven, klam
pen we een ober aan. Zowel het
glas Chileense sauvignon blanc
als de Zuid-Afrikaanse rode
Drostdyhof, een blend van shiraz
en merlot (beide 3,95 euro), zijn
typische horecawijnen: preten
tie- en foutloos. We vragen om
water en subiet verschijnt er een
kan water op tafel, waarin ci
troenschijfjes drijven. Hulde!
We lichten onze hoed voor de
griet (21,95 euro), een luxe platvis
die qua smaak verwant is aan de
tarbot. Het is een weelderige
griet. Hij past amper op het bord.
„Hij weegt zeker 4,5 ons. Boven
dien kun je merken dat ze hier va
ker vis bakken. Hij is perfect ge
gaard en heel sappig", recenseert
mijn tafelheer. Jacqueline deelt
mee dat de vis spartelvers is. „Hij
is gisteren binnengekomen op de
vismijn in Stellendam."
Liflafjes, daar doen ze niet aan
in De Vrienden van Bru. De toe
spijzen zijn dan ook van een cafe-
taria-achtige eenvoud: een kom
sla met met ei, tomaat, komkom
mer en slasaus alsmede een bak
je fabrieksfriet. Daarentegen
luiert er wel drie ons entrecote
(23,95 euro) op mijn bord, geser
veerd met een apart schaaltje fij
ne pepersaus. Het mooi medium
gebakken lendestuk is verbluf
fend mals. Bij de inkoop is niet
beknibbeld op kwaliteit, stellen
we monter vast.
Met Brusselse wafel met aard
beien, coupe Kaatje Mossel en da
me blanche is de dessertkaart
niks voor ons avonturiers. We zit
ten trouwens al tjokvol. Na een
kop lekkere, pittige koffie (2,15 eu
ro) maken we vrienden door 82
euro te pinnen. Daar kan de lief
hebber van een 'geen fratsen-me
nu' zich geen buil aan vallen.
Aan het afstapje wel.
Eetcafé De Vrienden van Bru
Oudestraat 24-26, Bruinisse
0111-481133
devriendenvanbru.nl
Het Food Filmfestival is zater
dag 28 november te gast op
het grootste documentaire
filmfestival ter wereld: IDFA.
In cultuurcentrum De Brakke
Grond in Amsterdam presen
teert het Food Filmfestival de
hele dag de beste documentai
res over eten en voedsel uit de
IDFA-selectie, het faciliteert
vraaggesprekken bij de films
en houdt een live evenement
en proeverij over vlees.
Dit jaar bestaat het Food Film
festival vijfjaar en dat lus
trum wordt gevierd met een
tour langs verschillende Ne
derlandse steden.
Met de aanwezigheid op het
Internationaal Documentaire
Filmfestival Amsterdam (ID
FA) keert het festival terug
naar de hoofdstad en wordt
de tour afgesloten. Tijdens de
Food Filmfestival-dag op ID
FA worden de beste food-
documentaires van commen
taar voorzien. Met filmmakers
worden vraaggesprekken ge
houden En met kleine verras
singen krijgen de films ook
een culinaire dimensie.
Wie bakt de
lekkerste friet?
WeAreHoreca.nl wil de lek
kerste friet of patat van Neder
land of België laten uitroepen
door 'het volk'. FrietFreaks en
PatatZakken gaan proeven bij
een of meerdere deelnemen
de bedrijven en brengen hun
stem uit via de website. De
beste tien friet-/patatbakkers
worden beoordeeld door een
speciaal team. De winnaar
krijgt de titel De Beste Friet-
Bakker. Hij krijgt een wissel
beker voor in de zaak. Stem
men kan tot eind Maart 2016.
De winnaar uit Nederland of
België wordt tijdens het fees
telijk, grensoverschrijdende
FrietGala bekendgemaakt.
Boek over heilige
bakrecepten
Welk verhaal vertellen brood
jes en koekjes die verbonden
zijn aan een heilige? Het boek
'Zalig gebakken' brengt van
veertig feestdagen op de chris
telijke jaarkalender de recep
ten, feesttradities en het ver
haal over de heilige samen.
Van de speculaaspop uit Ne
derland tot Sint-Maartenshoe-
ven uit Polen; van Zweedse
Luciabroodjes tot Sint-Jacob-
staart uit Santiago de Compos-
tela. De auteurs vinden be
schrijving van de recepten be
langrijk. Met het boek in de
hand kun je jouw verjaardag
of jouw naamheilige opzoe
ken, je kunt de broodjes en
koekjes bakken en je kunt de
verhalen die erbij horen ver
tellen en zo de tradities door
geven.
DONDERDAG 5 NOVEMBER 2015
Griet om
te zoenen
De Vrienden van Bru
N59 Oudestraat 24/26
Frank Balkenende
In Eten doen de
PZC-redacteuren
Marloes Matthijssen
en Frank Balkenende
beurtelings verslag van
een bezoek aan
Zeeuwse
eet gelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
De gerechten zijn recht toe recht aan,
maar worden goed uitgevoerd. Prima
kwaliteit vlees en vis, die de vraagprijs
rechtvaardigt.
Entourage:
Klassiek-modeme inrichting met com
fortabele stoelen. De verhoging in het
eetgedeelte is een recept voor valpar
tijen.
Bediening:
Vriendelijk en zonder poeha. Wel
vraagt niemand of we wijn willen.
Conclusie:
Solide eetcafé zonder fratsen.
Ralph de Vogel en chefkok Hans Tarmond (r) serveren gebakken griet.
Jacqueline Tarmond, gastvrouw
Gastvrouw Jacqueline Tarmond neemt bestellingen op. foto's Dirk-Jan Gjeltema
AMSTERDAM
VLISSINGEN
VLISSINGEN