2« L Uit Eten Beoordeling ZEELAND 11 In Bruinisse herontdekken we de griet. In dit geval geen bevallige deerne, maar een verleidelijke vis. Filmfestival over eten wee weken terug mangeerden we als koningen bij 1880 in Groede. De opge diende rekening was eveneens vorstelijk. Dit keer bezoeken we een etablis sement dat ook een lakei zich kan veroorloven. Keuze zat, want Zeeland telt tal van deugdelijke eetcafés. We koersen andermaal naar de rand van Zeeland en gooien in Bruinisse het anker uit. Als je ergens verse vis en smake lijke schelpdieren verwacht, is het wel in dit Duivelandse dorp van mosselvissers. Nadat we aan de Havenkade de mosselvloot hebben bewon derd, staan we tegen zevenen voor Eetcafé De Vrienden van Bru. Een kloek restaurant dat twee panden op een hoek aan de Oudestraat omvat. Door het klas sieke lantaarntje en uithangbord naast de deur, de boogramen in de zijgevel en de in vakjes op ge deelde ramen bezit het de uitstra ling van een knusse, klassieke dorpsherberg. Echt authentiek oogt het ook weer niet. De gevel stenen zijn lichtjaren jonger dan Patty Brard. Recent heeft het pand eveneens een voegcorrectie ondergaan. Ook binnen is de boel nog niet zo lang geleden bijgepunt. We zien hagelwit stucwerk, don kerbruine lambrizeringen en in het hart van de zaak een beul van een bruine bar. Om in stijl te blij ven zijn de tafels ook donker bruin, de stoelen idem dito, al is de bekleding besmettelijk wit. We zitten er prinsheerlijk in. De grenen vloerdelen en balustrade rondom de tafels vloeken een beetje met al dat bruin en wit. Het eetgedeelte is met een cen timeter of tien verhoogd. Dat leek patron Hans en zijn gade Jac queline Tarmond zestien jaar ge leden een leuk idee. Sindsdien is het Comedy Capers in Bru. De Tarmonds hebben gasten slap- stick-achtige buitelingen zien ma ken. Ondanks een waarschuwing maakt uw recensent later bijna een salto mortale. Tarmond: „Het is te veel werk om die verhoging weg te halen. We hebben wel al les geprobeerd om gasten op het hoogteverschil te wijzen. Zelfs 'Ik zeg niet welke kaas. Straks gaat iedereen het thuis maken!' stippen helpen niet. We waar schuwen nu maar voortdurend." Als we eenmalig veilig zitten, neuzen we in de kaart. We signa leren de usual suspects: garnalen- cocktail, vitello tonnato, mosse len, slibtong, tong, schnitzel, spa- re ribs, entrecote en tournedos. „Ja, een standaardkaart", erkent Tarmond, „dat loopt hier." Sommige gerechten zijn als 'dagschotel' op een schoolbord ge- krijt. Hoe speciaal zijn ze als ze ook op de menukaart staan?, vra gen we ons af. Als voorafje kiest mijn tafelheer vitello tonnato (9,95 euro), ik ga voor 'Mosselen op zijn Hans' (9,95 euro). Nou, leg eens uit? Mosselen in een ro mige kaassaus, onthult Jacqueli- ne. Verdere details over het ge heim van de chef laat ze niet los. „Ik zeg niet welke kaas. Straks gaat iedereen het thuis maken!" Wat de open keuken wel prijs geeft, zijn bakluchtjes. We ver goelijken ze als we de vitello ton nato proeven. Een royaal bord met malse lapjes kalfsfricandeau, een tonijn-mayosaus, ui, kapper tjes, rucola en bovenop een zon gedroogde tomaat. Geen ingewik keld gerecht, maar goed uitge voerd. Het schaaltje met Hans' mosselen is kleiner en dat is maar goed ook. Door de kaas en de room is de saus zwaar. On danks de lichtzoute kaas en een pikant je sneeuwen de mosselen niet onder. Zo maak je vrienden, Hans! Omdat niemand informeert of we een glas wijn blieven, klam pen we een ober aan. Zowel het glas Chileense sauvignon blanc als de Zuid-Afrikaanse rode Drostdyhof, een blend van shiraz en merlot (beide 3,95 euro), zijn typische horecawijnen: preten tie- en foutloos. We vragen om water en subiet verschijnt er een kan water op tafel, waarin ci troenschijfjes drijven. Hulde! We lichten onze hoed voor de griet (21,95 euro), een luxe platvis die qua smaak verwant is aan de tarbot. Het is een weelderige griet. Hij past amper op het bord. „Hij weegt zeker 4,5 ons. Boven dien kun je merken dat ze hier va ker vis bakken. Hij is perfect ge gaard en heel sappig", recenseert mijn tafelheer. Jacqueline deelt mee dat de vis spartelvers is. „Hij is gisteren binnengekomen op de vismijn in Stellendam." Liflafjes, daar doen ze niet aan in De Vrienden van Bru. De toe spijzen zijn dan ook van een cafe- taria-achtige eenvoud: een kom sla met met ei, tomaat, komkom mer en slasaus alsmede een bak je fabrieksfriet. Daarentegen luiert er wel drie ons entrecote (23,95 euro) op mijn bord, geser veerd met een apart schaaltje fij ne pepersaus. Het mooi medium gebakken lendestuk is verbluf fend mals. Bij de inkoop is niet beknibbeld op kwaliteit, stellen we monter vast. Met Brusselse wafel met aard beien, coupe Kaatje Mossel en da me blanche is de dessertkaart niks voor ons avonturiers. We zit ten trouwens al tjokvol. Na een kop lekkere, pittige koffie (2,15 eu ro) maken we vrienden door 82 euro te pinnen. Daar kan de lief hebber van een 'geen fratsen-me nu' zich geen buil aan vallen. Aan het afstapje wel. Eetcafé De Vrienden van Bru Oudestraat 24-26, Bruinisse 0111-481133 devriendenvanbru.nl Het Food Filmfestival is zater dag 28 november te gast op het grootste documentaire filmfestival ter wereld: IDFA. In cultuurcentrum De Brakke Grond in Amsterdam presen teert het Food Filmfestival de hele dag de beste documentai res over eten en voedsel uit de IDFA-selectie, het faciliteert vraaggesprekken bij de films en houdt een live evenement en proeverij over vlees. Dit jaar bestaat het Food Film festival vijfjaar en dat lus trum wordt gevierd met een tour langs verschillende Ne derlandse steden. Met de aanwezigheid op het Internationaal Documentaire Filmfestival Amsterdam (ID FA) keert het festival terug naar de hoofdstad en wordt de tour afgesloten. Tijdens de Food Filmfestival-dag op ID FA worden de beste food- documentaires van commen taar voorzien. Met filmmakers worden vraaggesprekken ge houden En met kleine verras singen krijgen de films ook een culinaire dimensie. Wie bakt de lekkerste friet? WeAreHoreca.nl wil de lek kerste friet of patat van Neder land of België laten uitroepen door 'het volk'. FrietFreaks en PatatZakken gaan proeven bij een of meerdere deelnemen de bedrijven en brengen hun stem uit via de website. De beste tien friet-/patatbakkers worden beoordeeld door een speciaal team. De winnaar krijgt de titel De Beste Friet- Bakker. Hij krijgt een wissel beker voor in de zaak. Stem men kan tot eind Maart 2016. De winnaar uit Nederland of België wordt tijdens het fees telijk, grensoverschrijdende FrietGala bekendgemaakt. Boek over heilige bakrecepten Welk verhaal vertellen brood jes en koekjes die verbonden zijn aan een heilige? Het boek 'Zalig gebakken' brengt van veertig feestdagen op de chris telijke jaarkalender de recep ten, feesttradities en het ver haal over de heilige samen. Van de speculaaspop uit Ne derland tot Sint-Maartenshoe- ven uit Polen; van Zweedse Luciabroodjes tot Sint-Jacob- staart uit Santiago de Compos- tela. De auteurs vinden be schrijving van de recepten be langrijk. Met het boek in de hand kun je jouw verjaardag of jouw naamheilige opzoe ken, je kunt de broodjes en koekjes bakken en je kunt de verhalen die erbij horen ver tellen en zo de tradities door geven. DONDERDAG 5 NOVEMBER 2015 Griet om te zoenen De Vrienden van Bru N59 Oudestraat 24/26 Frank Balkenende In Eten doen de PZC-redacteuren Marloes Matthijssen en Frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eet gelegenheden. Prijs-kwaliteit: De gerechten zijn recht toe recht aan, maar worden goed uitgevoerd. Prima kwaliteit vlees en vis, die de vraagprijs rechtvaardigt. Entourage: Klassiek-modeme inrichting met com fortabele stoelen. De verhoging in het eetgedeelte is een recept voor valpar tijen. Bediening: Vriendelijk en zonder poeha. Wel vraagt niemand of we wijn willen. Conclusie: Solide eetcafé zonder fratsen. Ralph de Vogel en chefkok Hans Tarmond (r) serveren gebakken griet. Jacqueline Tarmond, gastvrouw Gastvrouw Jacqueline Tarmond neemt bestellingen op. foto's Dirk-Jan Gjeltema AMSTERDAM VLISSINGEN VLISSINGEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 43