5 4 I GELD&GOI Mijn geld ik Elke week vraagt de redactie een streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties. Vandaag acteur Lauran de Winter (28), getogen in Oud Vossemeer. Hij woont nu in filmmekka Los Angeles. Zijn het kruidnoten of pepernoten en mogen ze nu al in de winkel liggen of liever niet? Deze jaarlijkse discussies laten we éven links liggen. We gaan ze gewoon proeven. Het was alles of niets, ik was vastbesloten risico's te nemen. Gelukkig heb ik doorgezet TEKST HANS PUIK „Toen ik naar Amerika vertrok om daar voor een acteercarrière te gaan is het financieel moeilijk ge weest. Met 50 dollar in de week kwam ik rond door alleen water te drinken en brood en noedels te eten. Twee jaar lang kocht ik niets, zelfs geen nieuwe kleren." „Ik geloofde in een wonder. Met meer geld was het makkelijker ge weest, maar ik heb alles of niets ge speeld en was vastbesloten risico's te nemen. Als ik toen niet had doorgezet, was ik nooit geweest waar ik nu ben." „Ik heb gespeeld in films, tv-series, commercials en videoclips. Momen teel zit ik in de afrondende fase van mijn zelfgeschreven filmproject Mind, of war. Het is grotendeels door externe financiers betaald. De lovende woorden over de film moti veren me door te gaan met het op zetten van eigen werk." „Ik krijg per project betaald. Een onzeker bestaan, maar de uitbeta ling is meer dan een gemiddeld sa laris. Met een rol in een succesvolle nationale commercial kun je in een dag een jaarsalaris verdienen. In komsten van geslaagde reclame spots liggen tussen 10.000 en 200.000 dollar, gemiddeld krijg je 40.000 tot 50.000 dollar. Liefst speel ik in series en films, maar re clames zijn financieel aantrekke lijk." „Ik woon in de stad en hier is het leven aanmerkelijk duurder. Voor de huur van een eenslaapkamerap- partement betaal je gemiddeld 1500 dollar in de maand. Aan een autoverzekering ben ik maandelijks ruim 300 dollar kwijt. Prijzen die in Zeeland niet gebruikelijk zijn, vol gens mij." „Vorig jaar ben ik een paar weken naar Atlanta geweest om te filmen. Met vliegtickets en de overnachtin gen was ik 7000 dollar kwijt. Dat kun je een financiële uitspatting noemen, voor mij was het een in vestering." „Toen ik jong was wilde ik elke cent sparen en gaf ik niets uit. Dat is nu totaal anders. Ik heb liever een car rière die bij me past ook als er geen geld binnenkomt, dan werk waar ik me onprettig bij voel en waar ik een miljoenensalaris voor zou krij gen." „Nee. Ik wil er goed uitzien op de rode loper. Om merkkleding geef ik niet, maar kleding moet wel iets uitstralen. Ik heb een Italiaans pak van een paar honderd euro van een onbekend merk, maar het lijkt sprekend op Armani." „Een fotocamera voor 500 dollar. Als een fotograaf een fotoshoot wil doen hoef ik niet voor de camera te betalen, die heb ik nu zelf." TEKST JEROEN KREULEI FOTO'S KOEN VERHEI JDEN Daar staan ze, een moe der met twee kinderen, voor het raam van de pepernotenwinkel in het centrum van Den Bosch. Ze moeten nog een kwar tiertje geduld hebben: de winkel gaat om 10 uur open. Dan maar even een foto nemen van de kinde ren voor de etalage. Nog voordat de winkel opengaat, ontstaat zelfs een kleine rij van pepernootliefhebbers. En allemaal maken ze foto's. Op sociale media wemelt het van de foto's van de Bossche peperno tenwinkel, zegt winkelmanager Ylke van Gestel. „Vanaf dag één loopt het hier als een tierelier. Ver gelijk het maar met de chocoladefa briek van Willy Wonka, maar dan met pepernoten." De (tijdelijke) pepernotenwinkel in Den Bosch is een van de zestien pe- pernotenwinkels in Nederland, een initiatief van pepernotenfabriek Van Delft uit Harderwijk. De win kel heeft een uitgebreid assorti ment: van framboos-, yoghurt- en sinaasappelkruidnoten tot stroop wafel- en gemberkruidnoten. Die met truffelsmaak zijn de hardlo pers, zegt Van Gestel. Een prima locatie dus om een pe- pernotentest af te nemen. De werk wijze van de test is als volgt: de pepernoten worden in een schaal gekieperd, Ylke en de kinderen proeven de kruidnoten blind en geven een cijfer tussen 0 en 10. Ze eten gedoseerd: 100 gram bevat ge middeld 440 kilocaloriën. Pas na afloop van de test horen ze welke soorten ze hebben geproefd. Ylke probeert de kinderen een beetje te sturen. Hoe zit het met geur en kleur? Zijn ze hard of zacht gebak ken? Zijn ze knapperig en luchtig? Zijn ze kruidig en peperig genoeg? Peperkoek Voor de test begint, even iets over het verschil tussen kruidnoten en pepernoten. Is er überhaupt ver schil? Ja, zeggen bakkers: kruidno ten zijn speculaasbolletjes, pepernoten zijn de brokken van pe perkoek. Kruidnoten worden ge bakken van deeg dat bestaat uit tarwebloem waar veel speculaas kruiden in verwerkt zijn. De taaiere kruidnoten zijn gemaakt van rogge meel, gemengd met een beetje anijs. Volgens de Taaladviesdienst van genootschap Onze Taal is kruidnoot echter synoniem aan pe pernoot. Voor het gemak volgen we de Taaladviesdienst: in dit verhaal is een pepernoot een kruidnoot. En andersom. De eerste kruidnoten die het panel voorgeschoteld krijgt, zijn gekocht bij Plus. De schaal staat nog geen tel op tafel of de vier kinderen heb ben al een kruidnoot in de hand. Laten we het gezonde gretigheid noemen. Zoals vooraf besproken ruiken ze er eerst even aan, pas dan mag de pepernoot in de mond. Jeske bijt het spits af. „Mooie vorm en niet te groot," zegt ze. Tess vindt de smaak 'heel erg goed'. En Joeri is het daar helemaal mee eens. „Vol- woensdag 4 november 2015 FUNK VERDIENEN AAN RECLAME Heb je ooit in financieel zwaar weer gezeten? Kwam de gedachte wel eens in je op voor financiële zekerheid te kiezen? 44 Waar verdien je je geld mee? Hoe ziet het salaris van een acteur eruit? Klopt het dat in Amerika alles duurder is dan in Nederland? Wat is je grootste uitspatting? Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd als het om geldzaken gaat? Koop je wel eens tweedehands spul len? Wat is je beste aankoop ooit? Lauran de Winter wil er goed uitzien op de rode loper. FOTO BURTON ANTHONV PEREZ Alle bakjes Jeske, Joerie, Tess en Yannick (rechtsbo ven) proe ven krokant, kruidig en keihard strooigoed.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 48