De natuur als onze bondgenoot Zout, Zeeuws goud uit de ijzertijd BUITEN 11 Zeeuwen in de buiten Dat een paard niet alleen leuk is om een rondje op te rijden, be wezen Amy en Julia Crucq (16) uit Nieuw- en Sint Joosland. De tweeling oefende in de Tweede Weg met hun Bel gische trekpaard Julie voor een andere tak van de paardensport: het mennen. „We leren haar hoe ze straks voor de kar moet lopen", vertelt Amy. De meisjes zijn al een tijdje bezig om hun paard klaar te stomen voor het trekken van een wagen. Julia legt uit dat een echte kar nog niet aan de orde is. „Julie sleept nu nog een autoband. Zo kan ze alvast een beetje aan het tuig wennen." Mennen, het rijden met paard en wagen, is een serieus onderdeel van de paardensport. De zussen hebben echter geen ambities om zich er verder in te ontwikkelen. „Het mennen doen we echt voor de 'leuk'", zegt Amy. Toch heeft het oefenen wel een doel: het typisch Zeeuwse sjezenrijden. „Dat hebben wij nog nooit ge daan, maar onze vader en moeder vroeger wel. Voor ons is het al heel lang een droom", vertelt Julia. De meisjes rijden al een aantal jaren paard. Naast het oefenen voor het mennen houden ze zich ook nog met ringrijden bezig. Amy: „Dat doen we ook hier in Nieuw- en Sint Joosland." Natuurjournaal doorChiel Jacobusse HET ZEEUWSE LANDSCHAP In veel situaties wordt de na tuur door mensen als vijand beschouwd, en vaak is dat be grijpelijk. Een vos die het kip penhok leegrooft; een steekmug die het op ons bloed voorzien heeft of een teek die onze gezond heid en zelfs ons leven kan bedrei gen. Maar in veel meer situaties is de natuur onze bondgenoot. Ons eten komt uit de natuur, al onze grondstoffen, tal van medicij nen. Zonder natuur zou geen le ven mogelijk zijn. De zaken in de natuur die lastig of gevaarlijk zijn bestrijden we zo veel mogelijk. Dat gebeurt lang niet altijd even subtiel. Al snel wordt naar het geweer of de vergif spuit gegrepen en dikwijls biedt dat min of meer een oplossing. Veel mooier is het natuurlijk als je de natuur voor je karretje kunt spannen om problemen op te los sen. Dat gebeurt al veel langer dan je zou denken. Ooit werd de wilde kat gedomesticeerd. Daarbij ging het natuurlijk in eerste instantie niet om een gezelschapsdier, maar om een hulpje tegen het ongedier te. Het uilengat dat in veel oude boerenschuren in de gevel zit heeft een zelfde achtergrond. Al eeuwen geleden wist men dat kerkuilen heel efficiënte ratten- en muizen vangers zijn. Als ze jongen hebben vangen ze soms tientallen prooien per nacht. Het uilengat is een ope ning in de gevel die aan kerkuilen (en soms ook andere uilen) gele genheid biedt om in en uit te vlie gen. Zo werden graan en andere voorraden tegen muizenvraat be schermd. De bunzing op de hooi zolder werd getolereerd omdat-ie ratten verslond en van de zwaluw tjes die tegen de dakbalken broed den wist iedereen dat ze hordes met muggen verslonden. Maar het kan allemaal nog veel listiger en veel subtieler. Een bloe menrand rond de akker is niet al leen decoratief; de bloemen bieden ook voedsel aan zweefvliegen waar van de larven leven van bladlui zen. Hun aanwezigheid kan zo maar een spuitronde schelen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Lieve heersbeestjes worden doelbewust ingezet om bladluizen in bomen te bestrijden en speciale nestkasten moeten torenvalken verlokken om te komen broeden en hulp te bie- LEZING CHIEL JACOBUSSE den om bijvoorbeeld veldmuizen en woelratten in toom te houden. Eén van de meest geavanceerde vormen van natuurlijke plaagbe- strijding is het gebruik van feromo nen. Dat zijn lokstoffen die de vrouwtjes van veel insectensoor ten bij zich dragen om mannelijke soortgenoten te lokken voor de voortplanting. De feromonen van veel schadelijke insecten kunnen worden nagemaakt en dat biedt een breed scala aan perspectieven voor bestrijding zonder gifgebruik. Daarbij is er soms sprake van een lange maar fascinerende strijd tus sen een plaagdier en zijn bestrij der. Uit de Zeeuwse Klei De productie van zout was in Zeeland meer dan 1500 jaar een belangrijke pij ler voor de economie van het gebied. De waarde van zout was bijzonder groot, want je kon er de levensduur van voe dingsmiddelen als vlees, vis en groenten mee verlengen. Zo kon je voorraden aanleggen om de winter te overleven. In late re perioden als de Romeinse tijd en de middeleeuwen werd zout ook grootschaliger ge bruikt, zoals bij het vervaardi gen van vissaus en de conserve ring van haring, kabeljauw en schelvis. Toen was er ook spra ke van een ambachtelijke of in dustriële productie. De vroegste aanwijzing voor het maken van zout in een huis houdelijke omgeving stamt uit Oostkapelle. Tussen de vond sten van een nederzetting aan de Oude Domburgseweg (mid den-ijzertijd, 410-350 voor Chr.) bevonden zich cilinder vormige en rechthoekige staaf jes van gebakken klei. Dit wa ren kleispijkers die dienden als steunmateriaal voor potten waarin pekel werd ingedampt tot zout en het zout werd ge droogd. Dat materiaal is, net als de potten waarin het zout werd ingedampt en getransporteerd, goed herkenbaar aan het bak sel: doordat plantaardig materi aal in de klei is gemengd, is de gebakken klei poreus en opval lend licht van gewicht. Ook de kleuren van het aardewerk val len op, meestal licht groengeel tot geeloranje. Uit de late ijzertijd en moge lijk ook de Romeinse periode kennen we complete objecten waarop de potten voor de zout- productie werden geplaatst, na melijk driepootjes. Een aantal daarvan is gevonden in Koude- kerke, nu Vlissingen, bij de Gal- geweg of in Paauwenburg. Of het zout in de prehistorie werd vervaardigd door het ver branden van verzilt veen of uit ingedampt zeewater is niet dui delijk. Wel is duidelijk dat in die tijd al zout van de kust naar het binnenland werd verhan deld en getransporteerd, her kenbaar aan het baksel van de potten. Daarmee kunnen we het Zeeuwse zout beschouwen als het vroegste exportproduct uit deze provincie. WOENSDAG 4 NOVEMBER 2015 Oefenen voor de sjees door Marieke Kesteloo Amy (r) en Julia Crucq met hun paard Julie. foto Lex de Meester Bosmuis als prooi van een torenvalk. Inzet: de bosmuis. In het kader van de Nature care we ken houdt de Zeeuwse ongediertebe- strijder Traas een reeks activiteiten die te maken hebben met ecologisch verantwoorde plaagdierbestrijding. Aanleiding voor deze lezing zijn de Traas Nature Care weken die lopen van 7 oktober tot en met 28 novem ber. Op 11 november om half acht bent u welkom op een lezing van Chiel Jacobusse over dit onderwerp. Toegang is gratis en PZC-lezers ont vangen tegen inlevering van deze co lumn een speciaal aandenken. Het adres is Rangeerstraat 2A in 's-Graven- polder.Opgave: www.nature-care.nl. door Robert van Dierendonck Robert van Dierendonck werkt bij Stichting Cultureel Erfgoed Zee land. Driepoot van gebakken klei voor prehistorische zoutproductie foto SCEZ, collectie KZGW

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 39