4 &GOI
Mijn geld ik
Elke week bevraagt de redactie een
streekgenoot over financiële kwesties.
Vandaag zanger Olof Sinke (45) uit
Domburg. Onlangs stond hij in het voor
programma van Kim Wilde. tekst hans puik
Tomaat, paprika, courgette: voor de
groenten op tafel komen, moet het mes
erin. Maakt het uit of je een tientje of
meer dan 100 euro uitgeeft aan een
koksmes?
i
De webmaster van Kim Wilde
vroeg naar mijn site. Oei, ik had
er nog helemaal geen
Dit mes sluit niet aan op
de plank. De afwerking
is bagger, en toch voelt
het best scherp aan
„Toen ik werd gevraagd sprong ik
een gat in de lucht. Voor de inkom
sten hoefde ik het niet te doen,
maar deze ervaring had ik voor
geen geld willen missen. Na afloop
van de concerten kwam Kim Wilde
me bedanken. Ze zag een verdere
samenwerking wel zitten."
„Een mengtafel van 2400 euro.
Daarnaast ben ik al jaren aan het
investeren in microfoons en een
goede computer. Het is fijn als ik
deze aankopen met optredens kan
terugverdienen."
„In de muziekwereld is het nor
maal dat je voor een avondvullend
programma per muzikant 100 euro
verdient. Dan heb ik het over ama
teurbands. Stel, je neemt als zanger
twee bandleden mee, dan betaalt
de kroegeigenaar 300 euro. Je
wordt er niet rijk van, of je moet
BL0F of Racoon heten."
„Duur is niet altijd beter. Driejaar
geleden kocht ik voor 1000 euro
een akoestische gitaar bij Sjak
Zwier in Vlissingen. Daar hangen
ook exemplaren van 6000 euro.
Ooit schafte ik een tweedehands gi
taar aan voor 250 euro. Daar heb ik
net zo goed plezier aan beleefd."
„Eind september kreeg ik bericht
uit Frankrijk van de webmaster van
de fansite van Kim Wilde. Ze wil
den een interview plaatsen, inclu
sief een link naar mijn site. 'Where
can I find your website?', werd ge
vraagd. Oei, ik had er nog helemaal
geen. Eerst probeerde ik het uit te
besteden, maar vond niemand die
binnen een paar dagen een site kon
bouwen. Met mijn IT-achtergrond
zorgde ik toen zelf voor een eigen
pagina. Noodgedwongen was dat
een bezuiniging, maar ik ben tevre
den met het resultaat."
„Om me heen zie ik mensen die
soms wel het viervoudige verdienen
van mijn salaris. Ze werken zo veel
dat ze hun vrije tijd inleveren voor
een mega-inkomen. Dat zou ik
nooit willen. Ik heb geleerd om pre
cies genoeg te verdienen om alles te
kunnen betalen en daarnaast leuke
dingen te doen als vakanties en
mijn tweede passie: surfen."
„Veel. Voor droomgolven moet je
ver op reis. Daar besteed ik een
groot deel van mijn geld aan. Afge
lopen zomer was ik zes weken op
Bali. Het vliegticket kostte 1000
euro, maar het verblijf is goedkoop.
Ongeveer 20 euro per dag gaf ik uit
aan overnachtingen, eten en drin
ken. Die reizen financier ik door
een studio aan m'n huis te verhu
ren als vakantiewoning."
„Nooit. Naast mijn muzikale car
rière werk ik als docent. Dat geeft
ruimte om sommige projecten be
langeloos te doen. Bijvoorbeeld het
eerste liedje van mijn nieuwe
album Shine. Dat zong ik op een
bruiloft. De bruid had te horen ge
kregen dat ze ongeneeslijk ziek
was. Als een wonder kwam ze bij
een Zwitserse arts terecht, die haar
wist te genezen. Het leverde mij
geen euro's op, maar wel een prach
tig liedje. Dat is meer waard dan
geld."
TEKST JEROEN KREULE FOTO'S KOEN VERHEIJDEN
I
Het is een doordeweekse
dag, een paar minuten
voor het middaguur.
Lunchtijd dus, ook bij
restaurant Noble aan
het Wilhelminaplein in Den Bosch.
Voordat Edwin Kats de voordeur
opendoet om de eerste gasten te
verwelkomen, wil hij iets laten
zien. Hij loopt de trap af, richting
de mise en place keuken in het sou
terrain, om even later terug te
komen met een opvallend mes.
Het houten heft is vaal en ver
kleurd, van het stalen lemmet is
niet veel meer over, het snijvlak is
botter dan bot. „Sommige spullen
moet je nooit weggooien," zegt hij.
Het is een dertig jaar oude Gold-
hamster, Edwins allereerste mes.
Jeffrey Passieux kijkt er vol bewon
dering naar. „Zeg Edwin, daar kan
ik nog een heel mooi trancheermes
van maken. Tenminste, als je wilt."
Edwin schudt zijn hoofd. Het is
goed zo.
Messen dus. Onmisbaar in elke
keuken. Of je nu meesterkok bent
of thuiskok. Het allround koksmes
is het meest gebruikte: stevig heft,
hoog lemmet, circa 20 centimeter
lang en geschikt om groente, vlees
en vis mee te snijden. Niet geschikt
voor het fijne schilwerk: daar heb
je officemesjes voor.
Het testpanel bestaat uit een mees
terkok (Edwin), een meesterslijper
(Jeffrey) en een amateurkok met
een voorliefde voor mooie keuken
spullen (Peter).
De opzet van de test: de panelleden
gaan aan de slag met zes min of
meer soortgelijke, met tape afge
plakte messen en geven daarna een
cijfer. Ze beginnen met het in
kleine blokjes snijden van een pom
poen, vervolgens snijden ze een
prei in ringen, en tenslotte ze een
tonijn in dunne plakjes.
Pompoen is een moeilijke groente
om te snijden, want heel compact.
Ook prei is lastig, aldus Edwin.
„Met een bot mes is het onmogelijk
om prei te snijden." Bij het snijden
van de tonijn wordt vooral gekeken
of de vis niet gaat rafelen of kapot
wordt getrokken.
Fietsen
Het eerste mes is het koksmes van
Herman den Blijker. Edwin bijt het
spits af. Het moet gezegd: Edwin
kan snijden. Supersnel en jaloers-
makend precies. „Dit mes snijdt
oké, maar mag van mij iets zwaar
der in de hand liggen." Peter is en
thousiaster. „Het is mooi rond en
DE UITSLAG
Wat extra euro's uitgeven
voor een koksmes loont
woensdag 28 oktober 2015
EEN MOOI LIEDJE
IS VEEL WAARD'
Maak je als support act van Kim Wilde
een financiële klapper?
Wat is je grootste uitspatting?
44
Wat verdien je met concerten?
Moet je als artiest de duurste
instrumenten kopen?
Wat is je laatste bezuiniging?
Wat was je belangrijkste financiële
les?
Hoeveel geld heb je over voor het
surfen?
Is geld ooitje drijfveer geweest bij mu
ziek maken?
>Olof
Sinke
treedt op
onder de
artiesten
naam Solof.
FOTO MONICA DUFFELS
Vlijmscherp
door prei
en tonijn
44
Victorinox.
132 euro.
Global.
103,50 euro
Edwin
Kats, Peter
Hermeling
en Jeffrey
Passieux
testen zes
koksmes
sen.
-4 Sabatier
(serie Delice).
49 euro.
24Kitchen.
9,99 euro.
Ikea.
24,95 euro.
Herman
den Blijker.
13,99 euro.