4 &GOI Mijn geld ik Elke week bevraagt de redactie een streekgenoot over financiële kwesties. Vandaag zanger Olof Sinke (45) uit Domburg. Onlangs stond hij in het voor programma van Kim Wilde. tekst hans puik Tomaat, paprika, courgette: voor de groenten op tafel komen, moet het mes erin. Maakt het uit of je een tientje of meer dan 100 euro uitgeeft aan een koksmes? i De webmaster van Kim Wilde vroeg naar mijn site. Oei, ik had er nog helemaal geen Dit mes sluit niet aan op de plank. De afwerking is bagger, en toch voelt het best scherp aan „Toen ik werd gevraagd sprong ik een gat in de lucht. Voor de inkom sten hoefde ik het niet te doen, maar deze ervaring had ik voor geen geld willen missen. Na afloop van de concerten kwam Kim Wilde me bedanken. Ze zag een verdere samenwerking wel zitten." „Een mengtafel van 2400 euro. Daarnaast ben ik al jaren aan het investeren in microfoons en een goede computer. Het is fijn als ik deze aankopen met optredens kan terugverdienen." „In de muziekwereld is het nor maal dat je voor een avondvullend programma per muzikant 100 euro verdient. Dan heb ik het over ama teurbands. Stel, je neemt als zanger twee bandleden mee, dan betaalt de kroegeigenaar 300 euro. Je wordt er niet rijk van, of je moet BL0F of Racoon heten." „Duur is niet altijd beter. Driejaar geleden kocht ik voor 1000 euro een akoestische gitaar bij Sjak Zwier in Vlissingen. Daar hangen ook exemplaren van 6000 euro. Ooit schafte ik een tweedehands gi taar aan voor 250 euro. Daar heb ik net zo goed plezier aan beleefd." „Eind september kreeg ik bericht uit Frankrijk van de webmaster van de fansite van Kim Wilde. Ze wil den een interview plaatsen, inclu sief een link naar mijn site. 'Where can I find your website?', werd ge vraagd. Oei, ik had er nog helemaal geen. Eerst probeerde ik het uit te besteden, maar vond niemand die binnen een paar dagen een site kon bouwen. Met mijn IT-achtergrond zorgde ik toen zelf voor een eigen pagina. Noodgedwongen was dat een bezuiniging, maar ik ben tevre den met het resultaat." „Om me heen zie ik mensen die soms wel het viervoudige verdienen van mijn salaris. Ze werken zo veel dat ze hun vrije tijd inleveren voor een mega-inkomen. Dat zou ik nooit willen. Ik heb geleerd om pre cies genoeg te verdienen om alles te kunnen betalen en daarnaast leuke dingen te doen als vakanties en mijn tweede passie: surfen." „Veel. Voor droomgolven moet je ver op reis. Daar besteed ik een groot deel van mijn geld aan. Afge lopen zomer was ik zes weken op Bali. Het vliegticket kostte 1000 euro, maar het verblijf is goedkoop. Ongeveer 20 euro per dag gaf ik uit aan overnachtingen, eten en drin ken. Die reizen financier ik door een studio aan m'n huis te verhu ren als vakantiewoning." „Nooit. Naast mijn muzikale car rière werk ik als docent. Dat geeft ruimte om sommige projecten be langeloos te doen. Bijvoorbeeld het eerste liedje van mijn nieuwe album Shine. Dat zong ik op een bruiloft. De bruid had te horen ge kregen dat ze ongeneeslijk ziek was. Als een wonder kwam ze bij een Zwitserse arts terecht, die haar wist te genezen. Het leverde mij geen euro's op, maar wel een prach tig liedje. Dat is meer waard dan geld." TEKST JEROEN KREULE FOTO'S KOEN VERHEIJDEN I Het is een doordeweekse dag, een paar minuten voor het middaguur. Lunchtijd dus, ook bij restaurant Noble aan het Wilhelminaplein in Den Bosch. Voordat Edwin Kats de voordeur opendoet om de eerste gasten te verwelkomen, wil hij iets laten zien. Hij loopt de trap af, richting de mise en place keuken in het sou terrain, om even later terug te komen met een opvallend mes. Het houten heft is vaal en ver kleurd, van het stalen lemmet is niet veel meer over, het snijvlak is botter dan bot. „Sommige spullen moet je nooit weggooien," zegt hij. Het is een dertig jaar oude Gold- hamster, Edwins allereerste mes. Jeffrey Passieux kijkt er vol bewon dering naar. „Zeg Edwin, daar kan ik nog een heel mooi trancheermes van maken. Tenminste, als je wilt." Edwin schudt zijn hoofd. Het is goed zo. Messen dus. Onmisbaar in elke keuken. Of je nu meesterkok bent of thuiskok. Het allround koksmes is het meest gebruikte: stevig heft, hoog lemmet, circa 20 centimeter lang en geschikt om groente, vlees en vis mee te snijden. Niet geschikt voor het fijne schilwerk: daar heb je officemesjes voor. Het testpanel bestaat uit een mees terkok (Edwin), een meesterslijper (Jeffrey) en een amateurkok met een voorliefde voor mooie keuken spullen (Peter). De opzet van de test: de panelleden gaan aan de slag met zes min of meer soortgelijke, met tape afge plakte messen en geven daarna een cijfer. Ze beginnen met het in kleine blokjes snijden van een pom poen, vervolgens snijden ze een prei in ringen, en tenslotte ze een tonijn in dunne plakjes. Pompoen is een moeilijke groente om te snijden, want heel compact. Ook prei is lastig, aldus Edwin. „Met een bot mes is het onmogelijk om prei te snijden." Bij het snijden van de tonijn wordt vooral gekeken of de vis niet gaat rafelen of kapot wordt getrokken. Fietsen Het eerste mes is het koksmes van Herman den Blijker. Edwin bijt het spits af. Het moet gezegd: Edwin kan snijden. Supersnel en jaloers- makend precies. „Dit mes snijdt oké, maar mag van mij iets zwaar der in de hand liggen." Peter is en thousiaster. „Het is mooi rond en DE UITSLAG Wat extra euro's uitgeven voor een koksmes loont woensdag 28 oktober 2015 EEN MOOI LIEDJE IS VEEL WAARD' Maak je als support act van Kim Wilde een financiële klapper? Wat is je grootste uitspatting? 44 Wat verdien je met concerten? Moet je als artiest de duurste instrumenten kopen? Wat is je laatste bezuiniging? Wat was je belangrijkste financiële les? Hoeveel geld heb je over voor het surfen? Is geld ooitje drijfveer geweest bij mu ziek maken? >Olof Sinke treedt op onder de artiesten naam Solof. FOTO MONICA DUFFELS Vlijmscherp door prei en tonijn 44 Victorinox. 132 euro. Global. 103,50 euro Edwin Kats, Peter Hermeling en Jeffrey Passieux testen zes koksmes sen. -4 Sabatier (serie Delice). 49 euro. 24Kitchen. 9,99 euro. Ikea. 24,95 euro. Herman den Blijker. 13,99 euro.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 48