O De Ondernemer Zeeland
Nieuw gezicht voor
Foodport Zeeland
Groot deel van de
aardappeloogst is verrot
Food is de motor achter
stijging van consumptie
In 2050 zal de wereldbevolking gegroeid zijn van
zeven naar negen miljard mensen. Veel van die
mensen hebben dan twee keer zoveel inkomen te
besteden als nu.
22 23
GOES Foodport Zeeland is
een belangenorganisatie van
ondernemers in de Zuidwest
Delta van Nederland en is al
enige jaren actief op het gebied
van food in de ruimste zin van
het woord. Het bestuur heeft
gezocht naar een nieuwe co
ordinator van Foodport en die
heeft gevonden in de persoon
van Sabine Verburg. Zij is met
ingang van oktober aan de slag
gegaan.
Verburg is momenteel al werk
zaam op het gebied van food.
Zo is ze ook coördinator bij
de stichting Lekker Regionaal
Product en zal ze zich toeleg
gen op een verdere ontwikke
ling van Proef Beleef Zee
land en het keurmerk Zeker
Zeeuws.
De besturen van de Stich
ting Foodport Zeeland en de
Stichting Lekker Regionaal
Product hebben verkennende
gesprekken met elkaar gevoerd
om te beoordelen of er moge
lijkheden zijn te komen tot een
eventuele samenwerking.
Beide stichtingen zijn name
lijk belangenorganisatie voor
food-bedrijven in de zuidwest
Delta van Nederland en heb
ben overeenkomsten in hun
doelen. Hun netwerken kun
nen elkaar versterken, waar
bij er meer kansen zijn voor
nieuwe fondsen en subsidies.
Bovendien zouden beide stich
tingen door samen te werken
hun slagkracht kunnen vergro
ten en kosten besparen. Dit
heeft geleid tot een opdracht
om dit te onderzoeken. Het on
derzoek richt zich op de vraag
of en zo ja op welke wijze beide
stichtingen een samenwerking
met elkaar kunnen aangaan.
Een advies daarover wordt
eind december 2015 verwacht.
MIDDELBURG Een groot
deel van de aardappeloogst in
Zeeland is mislukt. Een kwart
tot een derde van de aardap
pelen is door de overvloedige
regenval van de afgelopen tijd
gaan rotten.
Dat meldt land- en tuinbouw
organisatie ZLTO. Gelukkig
is niet de hele oogst verloren,
zegt een woordvoerder, maar
dat er veel schade is, is duide
lijk.
Aardappelen gaan rotten als ze
12 tot 24 uur onder water staan
omdat ze dan geen zuurstof
meer krijgen. Aardappelen en
uien vormen de belangrijk
ste inkomstenbron voor veel
Zeeuwse akkerbouwers.
ook fysiek en financieel gezien toegang toe hebben.
Het is dan noodzakelijk om te investeren in trans
port, logistiek en distributie zodat voedsel bereik
baar en betaalbaar is voor mensen.
Veiligheid en kwaliteit
Ten derde is het belangrijk om gebalanceerde en
gezonde voeding te stimuleren. Niet alleen meer en
betere productie en distributie van voeding, maar
ook de veiligheid en de kwaliteit ervan spelen een
grote rol. Om het belang van gevarieerde en uitgeba
lanceerde voeding te onderstrepen, zijn educatie en
informatie essentieel. Ook als het gaat over de berei
ding en het bewaren van voedsel.
Tot slot is het nodig de stabiliteit in de markt te ver
beteren. Consumenten, boeren en tuinders, ver
werkende bedrijven en voedselverkopers hebben
allemaal baat bij een stabiele, voorspelbare markt.
Schommelingen in prijzen en aanbod kunnen grote
gevolgen hebben voor de voedselzekerheid. Het is
niet voor niets dat Rabobank deze vier doelstellin
gen zo belangrijk vindt. Landbouw en voeding vor
men al jaren het hart van de strategie. De Fouw: "De
Rabobank is in 1898 opgericht vanuit de filosofie dat
de coöperatieve opzet van samenwerkende boeren
het beste was voor ons allemaal. We zijn niet alleen
een bank die financiert, maar ook een die verbindin
gen en samenwerkingen stimuleert. Wat we willen
is weloverwogen en verantwoorde keuzes maken,
met een balans tussen de lange termijn belangen
van onze klanten en de duurzame vitaliteit van de
Rabobank. Onze Banking for Food visie is er voor
de lange termijn. Deze zal zich nog verder ontwik
kelen, maar het uitgangspunt is om door middel van
het bieden van financiering, kennis en netwerken de
vier doelstellingen te verwezenlijken. Zo kan voed
selzekerheid ook echt een zekerheid worden voor
iedereen."
VLISSINGEN Consumenten
hebben in de maand augustus
1,4 procent meer uitgegeven
dan in dezelfde maand een
jaar geleden. Ze gaven vooral
meer uit aan voedings- en
genotmiddelen. Dat blijkt uit
cijfers die het Centraal Bureau
voor de Statistiek vorige week
heeft gepubliceerd. Met 2,9
procent stegen de uitgaven
aan voedings- en genotmid
delen het sterkst. Frisdank en
ijs waren afgelopen zomer erg
in trek. Augustus was dit jaar
warmer dan vorig jaar.
Aan overige goederen zoals
bezine en diesel gaven consu
menten 2,2 procent meer uit
en aan duurzame goederen
zoals kleding en huishou
delijke artikelen 0,2 procent
meer. De stijging op jaarbasis
is aanzienlijk kleiner dan in de
afgelopen maanden.
Deze maand meldde CBS al
dat de omzet van winkels
in huishoudelijke artikelen,
bovenkleding, consumenten
elektronica en woninginrich
ting in augustus is gekrompen.
Wel gaven consumenten meer
uit aan auto's.
Verder gaven mensen meer
uit aan woninghuur, reizen
met bus of trein, bezoek aan
restaurant of kapper en verze
keringen.
m