Wat doet Rabobank concreet De wereldbevolking neemt snel toe, leeft langer en krijgt gemiddeld gezien ook meer te besteden. Dat betekent dat ook de vraag naar voedsel toeneemt. Omdat Rabobank vindt dat dit vraagstuk ons alle maal aangaat, heeft de bank een visie ontwikkeld over voedselzekerheid en de rol van de bank daarin: Ban king For Food. de Ondernemer Voor ondernemend werkend Zeeland Als Zeeuwen weten we maar al te goed dat voedsel geen vanzelf sprekendheid is. Over vloedige regen, hagel en andere weersom standigheden kun nen de opbrengst van aardappelen en uit boomgaarden flink laten dalen. Dat is niet prettig, maar in principe kun nen we er op rekenen dat er altijd wel voedsel beschikbaar is. Onder meer doordat opslag en transport heel goed georganiseerd zijn, hoeft een mislukte oogst bij ons niet direct tot schaarste te leiden. We voelen het hooguit in de portemonnee. Maar in andere delen in de wereld is deze voedselzekerheid ver te zoeken en daar zullen we met zijn allen oplossingen voor moeten vinden, vindt de Rabobank. Als internationaal leidende bank in food en agri, is de Rabobank vastbesloten om bij te dragen aan dergelijke oplossingen. Alex de Fouw, directeur bedrijven Rabobank Oosterschelde, noemt het een uitdaging: meer dan negen miljard men sen op aarde toegang bieden tot voedsel. "In 2050 zal de wereldbevolking gegroeid zijn van zeven naar negen miljard mensen. Veel van die mensen hebben dan twee keer zoveel inkomen te besteden als nu. Om tegemoet te komen aan de vraag naar voedsel van gezondere en welva render mensen, moet de wereldwijde voedsel productie met minstens zestig procent groei en. Tegelijkertijd lopen we tegen de grenzen van de beschikbare oppervlakte en natuurlijke hulpbronnen aan. Het is een enorme uitdaging voor ons allemaal om hier oplossingen voor te vinden. Toegang tot voldoende voedsel De Fouw licht de lange termijn visie van Rabobank, Banking for Food, toe: "Samen met klanten, partners en collega's wereld wijd gaat de bank aan de slag met vier doel stellingen om voedselzekerheid ook in de toekomst te waarborgen." Als eerste noemt hij het verbeteren van de beschikbaarheid van voedsel. De opbrengst moet omhoog, terwijl er minder grondstoffen, land, water en meststoffen gebruikt worden. Dat bete kent dat de productiviteit verbeterd moet worden. Dit kan door kennis en technolo gieën beter en breder toe te passen en in novatie te stimuleren. De tweede doelstel ling is het verbeteren van de toegang tot voedsel. Er kan wel meer voedsel beschik baar komen, maar dan moeten mensen er Tekst Mariska den Hartog Foto's Thinkstock.com Banking for Food: Voedselzekerheid voor iedereen Om de bijdrage aan het duurzamer voeden van de wereld concreet te maken, biedt Rabobank haar klanten toegang op drie gebieden: Toegang tot financiering Rabobank is ervan overtuigd dat de waardeketens in landbouw en voedsel cruciaal zijn voor het veiligstellen van de voedselvoor ziening in de toekomst. Al tientallen jaren is de bank ervoor haar klanten in deze sectoren. En dat zal zo blijven, met toegang tot financiering en financiële diensten om bedrijven zich te laten verbe teren en ontwikkelen. Zo kunnen bedrijven op een duurzame wijze invulling geven aan hun rol in het aangaan van de voedseluitdaging. Toegang tot kennis De afgelopen 115 jaar heeft Rabobank een wereld aan kennis opgebouwd in en over de voedselketen. Deze kennis breidt men steeds uit door hun contacten met klanten en belangenorganisaties, eigen gespecialiseerde onderzoeksafdelingen op het gebied van landbouw en voeding, gespecialiseerde bankiers en partnerships met kennisinstellingen wereldwijd. Kennis deelt Rabobank met haar klanten en andere belanghebbenden, om de ondernemingen en de waardeketens voor landbouwproducten en voedsel verder te ontwikkelen. Toegang tot netwerken Als coöperatie zet Rabobank in op de kracht van het samenwerken, de kracht van netwerken. Ze brengt partners inde waardeketens bij elkaar en stelt netwerken ter beschikking waar en wanneer dat nodig is om ontwikkelingen te versnellen. J - - tdjm- ft» ük

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 86