Wat doet Rabobank
concreet
De wereldbevolking neemt snel toe, leeft langer en
krijgt gemiddeld gezien ook meer te besteden. Dat
betekent dat ook de vraag naar voedsel toeneemt.
Omdat Rabobank vindt dat dit vraagstuk ons alle
maal aangaat, heeft de bank een visie ontwikkeld over
voedselzekerheid en de rol van de bank daarin: Ban
king For Food.
de Ondernemer
Voor ondernemend werkend Zeeland
Als Zeeuwen weten we
maar al te goed dat
voedsel geen vanzelf
sprekendheid is. Over
vloedige regen, hagel
en andere weersom
standigheden kun
nen de opbrengst van
aardappelen en uit boomgaarden flink laten
dalen. Dat is niet prettig, maar in principe kun
nen we er op rekenen dat er altijd wel voedsel
beschikbaar is. Onder meer doordat opslag
en transport heel goed georganiseerd zijn,
hoeft een mislukte oogst bij ons niet direct tot
schaarste te leiden. We voelen het hooguit in
de portemonnee. Maar in andere delen in de
wereld is deze voedselzekerheid ver te zoeken
en daar zullen we met zijn allen oplossingen
voor moeten vinden, vindt de Rabobank. Als
internationaal leidende bank in food en agri, is
de Rabobank vastbesloten om bij te dragen aan
dergelijke oplossingen. Alex de Fouw, directeur
bedrijven Rabobank Oosterschelde, noemt het
een uitdaging: meer dan negen miljard men
sen op aarde toegang bieden tot voedsel. "In
2050 zal de wereldbevolking gegroeid zijn van
zeven naar negen miljard mensen. Veel van die
mensen hebben dan twee keer zoveel inkomen
te besteden als nu. Om tegemoet te komen aan
de vraag naar voedsel van gezondere en welva
render mensen, moet de wereldwijde voedsel
productie met minstens zestig procent groei
en. Tegelijkertijd lopen we tegen de grenzen
van de beschikbare oppervlakte en natuurlijke
hulpbronnen aan. Het is een enorme uitdaging
voor ons allemaal om hier oplossingen voor te
vinden.
Toegang tot voldoende voedsel
De Fouw licht de lange termijn visie van
Rabobank, Banking for Food, toe: "Samen
met klanten, partners en collega's wereld
wijd gaat de bank aan de slag met vier doel
stellingen om voedselzekerheid ook in de
toekomst te waarborgen." Als eerste noemt
hij het verbeteren van de beschikbaarheid
van voedsel. De opbrengst moet omhoog,
terwijl er minder grondstoffen, land, water
en meststoffen gebruikt worden. Dat bete
kent dat de productiviteit verbeterd moet
worden. Dit kan door kennis en technolo
gieën beter en breder toe te passen en in
novatie te stimuleren. De tweede doelstel
ling is het verbeteren van de toegang tot
voedsel. Er kan wel meer voedsel beschik
baar komen, maar dan moeten mensen er
Tekst Mariska den Hartog Foto's Thinkstock.com
Banking for Food:
Voedselzekerheid
voor iedereen
Om de bijdrage aan het duurzamer voeden van de wereld concreet
te maken, biedt Rabobank haar klanten toegang op drie gebieden:
Toegang tot financiering
Rabobank is ervan overtuigd dat de waardeketens in landbouw
en voedsel cruciaal zijn voor het veiligstellen van de voedselvoor
ziening in de toekomst. Al tientallen jaren is de bank ervoor haar
klanten in deze sectoren. En dat zal zo blijven, met toegang tot
financiering en financiële diensten om bedrijven zich te laten verbe
teren en ontwikkelen. Zo kunnen bedrijven op een duurzame wijze
invulling geven aan hun rol in het aangaan van de voedseluitdaging.
Toegang tot kennis
De afgelopen 115 jaar heeft Rabobank een wereld aan kennis
opgebouwd in en over de voedselketen. Deze kennis breidt men
steeds uit door hun contacten met klanten en belangenorganisaties,
eigen gespecialiseerde onderzoeksafdelingen op het gebied van
landbouw en voeding, gespecialiseerde bankiers en partnerships
met kennisinstellingen wereldwijd. Kennis deelt Rabobank met
haar klanten en andere belanghebbenden, om de ondernemingen
en de waardeketens voor landbouwproducten en voedsel verder te
ontwikkelen.
Toegang tot netwerken
Als coöperatie zet Rabobank in op de kracht van het samenwerken,
de kracht van netwerken. Ze brengt partners inde waardeketens
bij elkaar en stelt netwerken ter beschikking waar en wanneer dat
nodig is om ontwikkelingen te versnellen.
J - - tdjm- ft» ük