O De Ondernemer Zeeland
kort
Bijeenkomst bedrijfsfraude,
cybercriminaliteit en witwassen
Startersdag bij D0K41
T t M
18 19
Met vergunning van de provincie worden in Zeeland jaarlijks duizenden
wilde ganzen gevangen of afgeschoten. Zonde om die te vernietigen,
bedacht de agrarische natuurvereniging Groene Oogst. Met vermarkting
via poelier en slagerij stimuleert de vereniging de consumptie van
ganzenvlees. "De gans", vindt voorzitter Martin Dekker, "hoort niet in de
kliko, maar op tafel."
Alleen al de gedachte
aan een stoofpotje
van ganzenborst
doet Martin Dek
ker het water in de
mond lopen. "Gans", zegt hij, "dat
is puur natuur, gezond en mager.
Een prima stukje scharrelvlees,
met veel bereidingsmogelijkhe
den. Een stoverij of hachee, ver
werkt in een paté of als gedroogde
worst. Gerookte ganzenborst, ook
heel lekker."
Dat klinkt welhaast als een recla
mespotje. Maar Dekker weet pre
cies waarover hij praat. Met zijn
Oost-Zeeuws-Vlaamse agrarische
natuurvereniging Groene Oogst
werkt hij aan de promotie van
ganzenvlees, in samenwerking
met poelier De Letter-Polfliet in
Clinge en keurslagerij Mare Bies
broeck in Hulst.
In Nederland overwinteren jaar
lijks zo'n twee miljoen ganzen,
met daarnaast nog eens 600.000
zomerganzen, die het hele jaar
door blijven. De vogels veroor
zaken veel overlast, met name
voor de akkerbouw vormen gan
zen een plaag met omvangrijke
(vreet- en vertrappel)schade aan
landbouwgewassen.
De gigantische ganzenpopulatie
noopt overheden sinds jaren tot
maatregelen, in overleg overigens
met natuur- en landbouworgani
saties. Afhankelijk van provincie
zijn er onder strikte regelgeving
vergunningen om ganzen via
jacht af te schieten dan wel te van
gen voor vergassing.
In Zeeland geldt het ganzenak-
koord 2015-2019, waarmee ruw
weg 8.000 hectare is aangewezen
als foerageergebied, daarbuiten
mogen ganzen worden bejaagd.
Jaarlijks worden zo'n 7.000 vogels
gedood.
Voorheen verdween het gros van
de kadavers in de destructieton.
Nodeloze verspilling, bedacht
Groene Oogst vijf jaar geleden al.
Sindsdien stimuleert de agrari
sche natuurvereniging de terug
keer van de gans in de (regionale)
keuken. Daarvoor zijn afspraken
gemaakt in de keten: jagers krij
gen per vogel 50 eurocent, poe
lier en slager zorgen als afnemers
voor verwerking en afzet. De con
sument betaalt per kilo geslacht
product zo'n zeven euro, het dub
bele voor gerookte ganzenborstfi-
lets. Het assortiment wordt lang
zaamaan vergroot, met recent
toevoeging van gedroogde gan-
zenworst.
De vermarkting en promotie van
ganzenvlees is niet altijd makke
lijk, erkent Dekker. Zijn vereni
ging is met proeverijen regelmatig
aanwezig op (ambtelijke) mark
ten, beurzen en streekevenemen-
ten. De reacties zijn doorgaans
positief, zegt Dekker. "De belang
stelling voor en populariteit van
regionale producten stijgt. Wilde
gans past daar prima in. Een sma
kelijk natuurproduct van eigen
bodem." Slager Mare Biesbroeck
knikt bevestigend. Hij verwerkt
ganzenvlees tot diverse produc
ten. "Dat gaat wonderbaarlijk
goed, vooral onze huisgemaakte
ganzenpaté is erg gewild."
TERNEUZEN 'Da gebeurt
ier nie', heeft het Genoot
schap Ondernemers Zeeuws-
Vlaanderen meegegeven aan
een themabijeenkomst over
bedrijfsfraude, cybercrimi
naliteit en witwaspraktijken.
In het Terneuzense Hamp
shire Churchillhotel zijn er op
woensdag 11 november drie
sprekers van landelijke allure.
Hun inleidingen gaan verge
zeld van een dinerbuffet.
Digitale criminaliteit vormt
voor het bedrijven en onder
nemingen een steeds grotere
bedreiging.
Cybercrime kost de Neder
landse samenleving jaarlijks
tien miljard euro, waarvan
ruim driekwart voor rekening
van het bedrijfsleven, heeft
Hoffmann Bedrijfsrecherche
berekend. Waarmee het belang
van beveiliging is aangetoond.
Wat er te doen is aan digitale
kwetsbaarheid, vertelt Sjak
van Nieuwkuijk, busines-
scasemanager bij verzekeraar
Interpolis.
In Nederland wordt jaarlijks
ongeveer de helft van de
bedrijven geconfronteerd met
fraude. Het aantal fraude
gevallen stijgt jaarlijks met
zo'n tien procent, mede onder
invloed van de economische
crisis. De gevolgen van fraude
voor de onderneming, hoe
fraude te ontdekken of te voor
komen, is de rode draad in het
verhaal van Ron Nieuwendijk
van Hoffman.
De derde spreker is Erwin
Meisfeld van de inlichtingen
dienst Eenheid Oost-Neder
land. Zijn thema is witwassen.
Volgens onderzoek worden in
ons land jaarlijks miljarden
witgewassen. Hoe werkt dat,
hoe is de onderwereld verwe
ven met de bovenwereld en
wat kun je doen?
Burgemeester Jan Lonink van
Terneuzen, voorzitter van
de Veiligheidsregio Zeeland,
opent de themabijeenkomst
om 17.30 uur. Afsluiting is
voorzien rond 22.00 uur.
Deelname inclusief diner kost
49,50 euro.
VLISSINGEN - 80% van recent
gestarte ondernemingen blijkt
na 18 maanden de activiteiten
alweer te hebben gestaakt.
Soms al na kortere tijd. Het
gebrek aan een goede voorbe
reiding ligt daaraan meestal
ten grondslag. Speciaal voor
starters is er daarom op dins
dag 27 oktober een starters
dag. Die wordt georganiseerd
door Zeeland Business in
samenwerking met de Zeeuw
se Rabobanken en gemeente
Vlissingen en met ondersteu
ning van de KVK, Belasting
dienst, DOK41, Kenniswerf en
het UWV. Daarnaast staan veel
lokale organisaties paraat met
kennis en expertise vanuit de
regionale markt op financieel,
communicatief, organisatie-
kundig en juridisch gebied.
Vanaf 18.00 uur kunnen de
oriënterende starters, starters
en jonge ondernemers terecht
bij DOK41 in Vlissingen voor
persoonlijke informatie op de
startersmarkt.
Ook dit keer zijn er belang
rijke kennispartners aanwe
zig, zoals eerder genoemde
partijen, het Benelux- Bureau
voor Intellectuele Eigen
dom, aangevuld met gerichte
lokale Kennispartners, zoals
het Financiële Huis, Meijling
Saneel, WEA Accountants
Adviseurs, Viavox, Dilteam,
RGR Financial Services,
WebhostNow, Autobedrijf van
Hoepen en ZeelandNet.
De aanwezigen kunnen daar
naast workshops en seminars
bijwonen over bijvoorbeeld 'De
start van mijn bedrijf', 'On
dernemingsplan en risico's',
'Wat is jouw merk waard' en
'Timemanagement: Als starter
komt er heel wat op je af.
Pre starters die rondlopen
met plannen om voor zichzelf
te beginnen, starters die net
begonnen zijn, maar ook de
meer ervaren starters met een
hulpvraag op het gebied van
bijvoorbeeld financiën, admi
nistratie, belasting, beginnen
van bedrijf vanuit uitkerings
situatie, (online) marketing,
bedrijfsvoering kunnen deel
nemen aan de Startersdag.
'Gans hoort niet
in de kliko'
Tekst Peter Oggel Foto Ronald den Dekker
Slager Mare Biesbroeck: "Vooral onze huisgemaakte ganzenpaté is erg gewild."
Zomerganzen
Vermarkting
ondernemers kunnen zich
aanmelden via www.go-zvl.nl
I inschrijven via www.zeeland-
business.nl