O De Ondernemer Zeeland kort Bijeenkomst bedrijfsfraude, cybercriminaliteit en witwassen Startersdag bij D0K41 T t M 18 19 Met vergunning van de provincie worden in Zeeland jaarlijks duizenden wilde ganzen gevangen of afgeschoten. Zonde om die te vernietigen, bedacht de agrarische natuurvereniging Groene Oogst. Met vermarkting via poelier en slagerij stimuleert de vereniging de consumptie van ganzenvlees. "De gans", vindt voorzitter Martin Dekker, "hoort niet in de kliko, maar op tafel." Alleen al de gedachte aan een stoofpotje van ganzenborst doet Martin Dek ker het water in de mond lopen. "Gans", zegt hij, "dat is puur natuur, gezond en mager. Een prima stukje scharrelvlees, met veel bereidingsmogelijkhe den. Een stoverij of hachee, ver werkt in een paté of als gedroogde worst. Gerookte ganzenborst, ook heel lekker." Dat klinkt welhaast als een recla mespotje. Maar Dekker weet pre cies waarover hij praat. Met zijn Oost-Zeeuws-Vlaamse agrarische natuurvereniging Groene Oogst werkt hij aan de promotie van ganzenvlees, in samenwerking met poelier De Letter-Polfliet in Clinge en keurslagerij Mare Bies broeck in Hulst. In Nederland overwinteren jaar lijks zo'n twee miljoen ganzen, met daarnaast nog eens 600.000 zomerganzen, die het hele jaar door blijven. De vogels veroor zaken veel overlast, met name voor de akkerbouw vormen gan zen een plaag met omvangrijke (vreet- en vertrappel)schade aan landbouwgewassen. De gigantische ganzenpopulatie noopt overheden sinds jaren tot maatregelen, in overleg overigens met natuur- en landbouworgani saties. Afhankelijk van provincie zijn er onder strikte regelgeving vergunningen om ganzen via jacht af te schieten dan wel te van gen voor vergassing. In Zeeland geldt het ganzenak- koord 2015-2019, waarmee ruw weg 8.000 hectare is aangewezen als foerageergebied, daarbuiten mogen ganzen worden bejaagd. Jaarlijks worden zo'n 7.000 vogels gedood. Voorheen verdween het gros van de kadavers in de destructieton. Nodeloze verspilling, bedacht Groene Oogst vijf jaar geleden al. Sindsdien stimuleert de agrari sche natuurvereniging de terug keer van de gans in de (regionale) keuken. Daarvoor zijn afspraken gemaakt in de keten: jagers krij gen per vogel 50 eurocent, poe lier en slager zorgen als afnemers voor verwerking en afzet. De con sument betaalt per kilo geslacht product zo'n zeven euro, het dub bele voor gerookte ganzenborstfi- lets. Het assortiment wordt lang zaamaan vergroot, met recent toevoeging van gedroogde gan- zenworst. De vermarkting en promotie van ganzenvlees is niet altijd makke lijk, erkent Dekker. Zijn vereni ging is met proeverijen regelmatig aanwezig op (ambtelijke) mark ten, beurzen en streekevenemen- ten. De reacties zijn doorgaans positief, zegt Dekker. "De belang stelling voor en populariteit van regionale producten stijgt. Wilde gans past daar prima in. Een sma kelijk natuurproduct van eigen bodem." Slager Mare Biesbroeck knikt bevestigend. Hij verwerkt ganzenvlees tot diverse produc ten. "Dat gaat wonderbaarlijk goed, vooral onze huisgemaakte ganzenpaté is erg gewild." TERNEUZEN 'Da gebeurt ier nie', heeft het Genoot schap Ondernemers Zeeuws- Vlaanderen meegegeven aan een themabijeenkomst over bedrijfsfraude, cybercrimi naliteit en witwaspraktijken. In het Terneuzense Hamp shire Churchillhotel zijn er op woensdag 11 november drie sprekers van landelijke allure. Hun inleidingen gaan verge zeld van een dinerbuffet. Digitale criminaliteit vormt voor het bedrijven en onder nemingen een steeds grotere bedreiging. Cybercrime kost de Neder landse samenleving jaarlijks tien miljard euro, waarvan ruim driekwart voor rekening van het bedrijfsleven, heeft Hoffmann Bedrijfsrecherche berekend. Waarmee het belang van beveiliging is aangetoond. Wat er te doen is aan digitale kwetsbaarheid, vertelt Sjak van Nieuwkuijk, busines- scasemanager bij verzekeraar Interpolis. In Nederland wordt jaarlijks ongeveer de helft van de bedrijven geconfronteerd met fraude. Het aantal fraude gevallen stijgt jaarlijks met zo'n tien procent, mede onder invloed van de economische crisis. De gevolgen van fraude voor de onderneming, hoe fraude te ontdekken of te voor komen, is de rode draad in het verhaal van Ron Nieuwendijk van Hoffman. De derde spreker is Erwin Meisfeld van de inlichtingen dienst Eenheid Oost-Neder land. Zijn thema is witwassen. Volgens onderzoek worden in ons land jaarlijks miljarden witgewassen. Hoe werkt dat, hoe is de onderwereld verwe ven met de bovenwereld en wat kun je doen? Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, opent de themabijeenkomst om 17.30 uur. Afsluiting is voorzien rond 22.00 uur. Deelname inclusief diner kost 49,50 euro. VLISSINGEN - 80% van recent gestarte ondernemingen blijkt na 18 maanden de activiteiten alweer te hebben gestaakt. Soms al na kortere tijd. Het gebrek aan een goede voorbe reiding ligt daaraan meestal ten grondslag. Speciaal voor starters is er daarom op dins dag 27 oktober een starters dag. Die wordt georganiseerd door Zeeland Business in samenwerking met de Zeeuw se Rabobanken en gemeente Vlissingen en met ondersteu ning van de KVK, Belasting dienst, DOK41, Kenniswerf en het UWV. Daarnaast staan veel lokale organisaties paraat met kennis en expertise vanuit de regionale markt op financieel, communicatief, organisatie- kundig en juridisch gebied. Vanaf 18.00 uur kunnen de oriënterende starters, starters en jonge ondernemers terecht bij DOK41 in Vlissingen voor persoonlijke informatie op de startersmarkt. Ook dit keer zijn er belang rijke kennispartners aanwe zig, zoals eerder genoemde partijen, het Benelux- Bureau voor Intellectuele Eigen dom, aangevuld met gerichte lokale Kennispartners, zoals het Financiële Huis, Meijling Saneel, WEA Accountants Adviseurs, Viavox, Dilteam, RGR Financial Services, WebhostNow, Autobedrijf van Hoepen en ZeelandNet. De aanwezigen kunnen daar naast workshops en seminars bijwonen over bijvoorbeeld 'De start van mijn bedrijf', 'On dernemingsplan en risico's', 'Wat is jouw merk waard' en 'Timemanagement: Als starter komt er heel wat op je af. Pre starters die rondlopen met plannen om voor zichzelf te beginnen, starters die net begonnen zijn, maar ook de meer ervaren starters met een hulpvraag op het gebied van bijvoorbeeld financiën, admi nistratie, belasting, beginnen van bedrijf vanuit uitkerings situatie, (online) marketing, bedrijfsvoering kunnen deel nemen aan de Startersdag. 'Gans hoort niet in de kliko' Tekst Peter Oggel Foto Ronald den Dekker Slager Mare Biesbroeck: "Vooral onze huisgemaakte ganzenpaté is erg gewild." Zomerganzen Vermarkting ondernemers kunnen zich aanmelden via www.go-zvl.nl I inschrijven via www.zeeland- business.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 83