Smaakvol Zeeland in Antwerpen
Voedselzekerheid in
2050?
Rabobank
Banking for Food
Diverse producenten en leveranciers van streekproducten uit onze provincie presenteerden zich met
verve tijdens de Zeeland Parade in de Antwerpse haven. De derde editie was onderdeel van het nau
tische evenement Water-rAnt, dat met tientallen authentieke schepen het watererfgoed in de schijn
werpers zette.
de Ondernemer
Voor ondernemend werkend Zeeland
Doelstelling van de Zeeland Parade is sterke
troeven van onze provincie onder de aan
dacht brengen. Zo is Zeeland bijvoorbeeld
op culinair gebied een klasse apart. Topchef
Syrco Bakker van sterrenrestaurant Pure-C
uit Cadzand was dan ook een van de sprekers op het se
minar 'Over de Schelde' in het monumentale Auditorium.
Het symposium werd georganiseerd door het consulaat
der Nederlanden in Antwerpen in samenwerking met de
Provincie Zeeland. "De eerste twee versies waren betrek
kelijk bescheiden en vooral gericht op de promotie van
Zeeuwse steekproducten. Inmiddels is de Zeeland Parade
veel breder van opzet", stelt consul-generaal Frans Bijvoet.
"Wie even voorbij Stabroek de grens passeert en het che-
miecluster achter zich laat, komt letterlijk in een andere
wereld terecht. De horizon verandert meteen en men rijdt
als het ware een groene long binnen. Een verstild gebied
met fraaie historische dorps- en stadskernen. Die lande
lijke Zeeuwse rust, toeristische trekpleisters en culinair
aanbod zijn sterke Zeeuwse troeven."
Bijvoet kondigde aan dat thema's als fietsen, watersport
en 'Zeeland culinair' verder worden uitgediept. "Bij 'Ne
derland en culinair' zie ik al wat Vlaamse wenkbrauwen
omhoog gaan, omdat men misschien denkt aan een klef
broodje kaas met een glas karnemelk. Degenen onder u die
al eens in het Antwerpse restaurant The Jane van Sergio
Hermans aten, weten echter dat die stereotype aanduidin
gen niet meer opgaan."
Commissaris van de Koningin Han Polman sprak, net als
op de Oesterpartij in Middelburg, over de kansen om 'onze
Vlaams-Nederlandse Delta nog meer te laten floreren'.
"Om goed samen te werken, is het niet alleen van belang
te kijken wat ons als buren bindt, maar ook wat ons anders
maakt. Het geheel van onze Vlaams-Nederlandse Delta is
meer dan de som der delen. Vaak bestaan krachtige regio's
juist bij de gratie van de verschillen. Decennia lang hebben
we energie gestoken in het beschermen van het land tegen
de zee en het verbinden van land met land door de aanleg
van dammen, dijken, bruggen en tunnels. Langzaam maar
zeker heeft deze nogal defensieve gedachte plaats gemaakt
voor het benutten van de zee. Want we halen ook veel uit
het water: energie, visserij, scheepvaart, kusttoerisme,
natte natuur. Gevaar en angst maken plaats voor durf en
benutten van kansen", aldus Polman. Na het symposium
was er aan de Sint Laureiskaai een netwerkreceptie met
Zeeuwse culinaire hoogstandjes.
Toegang tot voldoende voedsel voor meer dan 9 miljard mensen
www.rabobank.nl/food
Een aandeel in elkaar
Rabobank
Tekst Henk van de Voorde
Krachtige regio's
Banking for Food is de visie van de Rabobank op voedselzekerheid wereldwijd en de rol van de bank
daarin. In food en agri geeft de Rabobank toegang tot financieren, kennis en netwerken aan klanten
en de omgeving waarin ze opereren.