Smaakvol Zeeland in Antwerpen Voedselzekerheid in 2050? Rabobank Banking for Food Diverse producenten en leveranciers van streekproducten uit onze provincie presenteerden zich met verve tijdens de Zeeland Parade in de Antwerpse haven. De derde editie was onderdeel van het nau tische evenement Water-rAnt, dat met tientallen authentieke schepen het watererfgoed in de schijn werpers zette. de Ondernemer Voor ondernemend werkend Zeeland Doelstelling van de Zeeland Parade is sterke troeven van onze provincie onder de aan dacht brengen. Zo is Zeeland bijvoorbeeld op culinair gebied een klasse apart. Topchef Syrco Bakker van sterrenrestaurant Pure-C uit Cadzand was dan ook een van de sprekers op het se minar 'Over de Schelde' in het monumentale Auditorium. Het symposium werd georganiseerd door het consulaat der Nederlanden in Antwerpen in samenwerking met de Provincie Zeeland. "De eerste twee versies waren betrek kelijk bescheiden en vooral gericht op de promotie van Zeeuwse steekproducten. Inmiddels is de Zeeland Parade veel breder van opzet", stelt consul-generaal Frans Bijvoet. "Wie even voorbij Stabroek de grens passeert en het che- miecluster achter zich laat, komt letterlijk in een andere wereld terecht. De horizon verandert meteen en men rijdt als het ware een groene long binnen. Een verstild gebied met fraaie historische dorps- en stadskernen. Die lande lijke Zeeuwse rust, toeristische trekpleisters en culinair aanbod zijn sterke Zeeuwse troeven." Bijvoet kondigde aan dat thema's als fietsen, watersport en 'Zeeland culinair' verder worden uitgediept. "Bij 'Ne derland en culinair' zie ik al wat Vlaamse wenkbrauwen omhoog gaan, omdat men misschien denkt aan een klef broodje kaas met een glas karnemelk. Degenen onder u die al eens in het Antwerpse restaurant The Jane van Sergio Hermans aten, weten echter dat die stereotype aanduidin gen niet meer opgaan." Commissaris van de Koningin Han Polman sprak, net als op de Oesterpartij in Middelburg, over de kansen om 'onze Vlaams-Nederlandse Delta nog meer te laten floreren'. "Om goed samen te werken, is het niet alleen van belang te kijken wat ons als buren bindt, maar ook wat ons anders maakt. Het geheel van onze Vlaams-Nederlandse Delta is meer dan de som der delen. Vaak bestaan krachtige regio's juist bij de gratie van de verschillen. Decennia lang hebben we energie gestoken in het beschermen van het land tegen de zee en het verbinden van land met land door de aanleg van dammen, dijken, bruggen en tunnels. Langzaam maar zeker heeft deze nogal defensieve gedachte plaats gemaakt voor het benutten van de zee. Want we halen ook veel uit het water: energie, visserij, scheepvaart, kusttoerisme, natte natuur. Gevaar en angst maken plaats voor durf en benutten van kansen", aldus Polman. Na het symposium was er aan de Sint Laureiskaai een netwerkreceptie met Zeeuwse culinaire hoogstandjes. Toegang tot voldoende voedsel voor meer dan 9 miljard mensen www.rabobank.nl/food Een aandeel in elkaar Rabobank Tekst Henk van de Voorde Krachtige regio's Banking for Food is de visie van de Rabobank op voedselzekerheid wereldwijd en de rol van de bank daarin. In food en agri geeft de Rabobank toegang tot financieren, kennis en netwerken aan klanten en de omgeving waarin ze opereren.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 76