DRV
De winst is groot: personeel voor de horeca,
werkgelegenheid, kansen op arbeid voor mensen
die ze anders niet krijgen, inkoop van
streekproducten. De boeren zijn content.
O De Ondernemer Zeeland
2 3
Jos Ollebek, hoofd voeding ouderenzorg bij ZorgSaam met kraakverse groenten uit de regio.
zijn er blij mee", weet Ollebek,
"vooral in het seizoen zitten die
te springen om gemotiveerd per
soneel. Bij ons doen ze de basis
kennis op; koken, gastheerschap,
hygiëne."
Kostendekkend
Ingrediënten koopt De Proeftuin
onder meer in via de opleidings
kas van werkvoorzieningschap
Dethon in de glazen stad bij West-
dorpe én bij lokale (groot)hande-
laren in vlees, groenten en fruit.
Bij voorkeur seizoensproducten
om kosten te drukken; na ver
werking worden die ingevroren
voor gebruik later. Ollebek: "Een
driegangenmaaltijd kost onge
veer zeven euro. Dat is volgens de
rekenmethode bijna kostendek
kend. We werken aan kostprijs
verlaging, letten op de kleintjes,
kopen scherper in. De cijfers heb
ben ervoor gezorgd dat we door
kunnen."
Want binnen het jaar staat het
project; ZorgSaam en gemeente
hebben de voortgang geborgd tot
eind 2016. De Terneuzense wet
houder Cees Liefting (zorg en
welzijn) en voorzitter van GGD
Zeeland is pleitbezorger van het
project. Hij legt uit waarom: "We
verliezen de menselijke maat door
het opschalen van keukens in ver
zorgingshuizen. Die leveren vers
en fatsoenlijk eten aan zieken en
ouderen of via Tafeltje Dekje aan
huis. Maar het lijkt erop dat het
merendeel van de warme maal
tijden verzorgd gaat worden door
een bedrijf ergens in het land. Te
gek voor woorden. De Proeftuin
biedt een mooi businessmodel.
De winst is groot: personeel voor
de horeca, werkgelegenheid, kan
sen op arbeid voor mensen die ze
anders niet krijgen, inkoop van
streekproducten. De boeren zijn
content."
In ondernemersjargon is het pro
ject win-win, bevestigt Ollebek.
"Alle partijen profiteren. Dat is
onze kracht. De samenwerkings
verbanden vormen de sterkste
schakel. Dat creëert draagvlak
in een regio waar voorzienin
gen onder druk staan." Nochtans
doemen ook bedreigingen op. De
keukens in de zorgcentra raken
op termijn aan vervanging toe,
de capaciteit is beperkt. Ollebek is
hoopvol: "We zoeken naar oplos
singen."
Hij droomt wel eens weg. Dan ziet
hij een regionale maaltijdvoor
ziening met een moderne satel
lietkeuken in Bio Base in Terneu-
zen. Anderzijds beseft hij ook dat
zorginstellingen in toenemende
mate overschakelen op koken in
groepen of op koelversmaaltijden.
"Dat gaat vooral om de prijs. Wij
richten ons op onze doelgroep;
die verlangt een versbereide war
me maaltijd, aan huis geleverd.
Het is een keuze."
'IK GELOOF IN LOKALE SAMENWERKING'
Al bijna honderd jaar levert De Smet tabakswaren in Zeeland. Maar
tijden veranderen: nieuwe regelgeving van de overheid en prijsconcur
rentie uit België dwingen het familiebedrijf de blik te verbreden. En dat
lukt directeur Erwin de Smet (29) heel aardig. "Van de sigarenboer in
1921 zijn we aan het uitgroeien tot een landelijke koepel van regionale
groothandels met verschillende specialismen."
"De Smet is de afgelopen jaren toeleverancier voor bedrijfskantines
en schoonmaakkasten geworden. Kwamen we vroeger vooral bij
tabakszaken en tankstations, nu leveren we ook aan bedrijven en
horeca. We zetten in op alles wat een bedrijf nodig heeft, van soep
tot koffie, wc-papier en schoonmaakmiddelen. Voor de horeca zijn we
gestart met merkloos bier en sinds januari hebben we afbakbrood voor
bijvoorbeeld campings en strandpaviljoens. We leveren een paar keer
per week en komen overal. Daardoor hebben we veel lokale kennis
en persoonlijk contact. We weten wat ondernemers nodig hebben en
leveren service op maat. Dat is onze kracht.
Als zelfstandige groothandel is De Smet aangesloten bij Foox, een koe
pel van regionale groothandels. We voeren hetzelfde logo, waarmee
we landelijk meer zichtbaarheid creëren. En doordat we gebruikmaken
van hetzelfde systeem en dezelfde artikelen, bieden we de klant meer
gemak. Hij kan op één plek bestellen, er komt maar één persoon aan
de deur en hij ontvangt maar één factuur. Door overnames van Foox-
collega worden er steeds meer specialismes en artikelen toegevoegd
aan het assortiment. Zo is er een schoonmaakgroothandel, dranken
groothandel en een kantoorgroothandel overgenomen. Daarmee halen
we de expertise in huis waarmee we de klant beter kunnen bedienen.
Bijvoorbeeld als een klant wil weten welk product hij nodig heeft om
een marmeren keukenblad te reinigen. Die service moeten we bieden
om ons te onderscheiden van de grotere groothandels.
Ik geloof in lokale samenwerking. Om die reden hebben we een paar
jaar geleden gedag gezegd tegen een internationaal accountantskan
toor. Er werd niet goed meegedacht met de kleinere ondernemer en ik
miste de regionale kennis. DRV is een accountantskantoor dat de regio
juist goed kent. Toen we naar DRV overstapten kaartten onze contact
personen, Mare Heijens en Jan Gijsel, ook meteen een aantal zaken aan
waarmee we fiscaal voordeel konden behalen. Ze denken actief mee.
Dat heb ik nodig. Ik moet niet in een ondernemersblad lezen dat er
een nieuwe regeling is. Ik wil dat mijn accountant me daarop wijst. Die
persoonlijke samenwerking werkt. En op die manier zijn wij ook weer
leverancier geworden van DRV. Dat vind ik mooi.
Ik vind het fantastisch om kansen te zien en te benutten. Zo ben ik
ontzettend blij dat we nu dealer van Douwe Egberts zijn. En dat loopt
ook nog eens goed. Als ondernemer moetje vooral beschikken over
doorzettingsvermogen. Doorgaan waar andere mensen stoppen. Ik ben
jong en onbezonnen, probeer van alles. Dan maak je wel eens fouten.
Maar dat is wel de snelste manier om te leren. Gelukkig kan ik mijn
vader, die nog in dienst is, vragen om raad. Want als je zo jong aan het
hoofd van een bedrijf met zeventien man staat, dan mis je soms wat
levenservaring."
Wilt u meer weten? Kijk dan op www.groothandeldesmet.nl
Erwin de Smet, eigenaar van groothandel De Smet.
Wilt u meer weten over DRV? Kijk
dan op www.drv.nl.
DRV Accountants Adviseurs is met een team van 420 medewerkers en
11 vestigingen in Zuidwest-Nederland een inspiratiebron voor nuchtere
ondernemers.