DRV De winst is groot: personeel voor de horeca, werkgelegenheid, kansen op arbeid voor mensen die ze anders niet krijgen, inkoop van streekproducten. De boeren zijn content. O De Ondernemer Zeeland 2 3 Jos Ollebek, hoofd voeding ouderenzorg bij ZorgSaam met kraakverse groenten uit de regio. zijn er blij mee", weet Ollebek, "vooral in het seizoen zitten die te springen om gemotiveerd per soneel. Bij ons doen ze de basis kennis op; koken, gastheerschap, hygiëne." Kostendekkend Ingrediënten koopt De Proeftuin onder meer in via de opleidings kas van werkvoorzieningschap Dethon in de glazen stad bij West- dorpe én bij lokale (groot)hande- laren in vlees, groenten en fruit. Bij voorkeur seizoensproducten om kosten te drukken; na ver werking worden die ingevroren voor gebruik later. Ollebek: "Een driegangenmaaltijd kost onge veer zeven euro. Dat is volgens de rekenmethode bijna kostendek kend. We werken aan kostprijs verlaging, letten op de kleintjes, kopen scherper in. De cijfers heb ben ervoor gezorgd dat we door kunnen." Want binnen het jaar staat het project; ZorgSaam en gemeente hebben de voortgang geborgd tot eind 2016. De Terneuzense wet houder Cees Liefting (zorg en welzijn) en voorzitter van GGD Zeeland is pleitbezorger van het project. Hij legt uit waarom: "We verliezen de menselijke maat door het opschalen van keukens in ver zorgingshuizen. Die leveren vers en fatsoenlijk eten aan zieken en ouderen of via Tafeltje Dekje aan huis. Maar het lijkt erop dat het merendeel van de warme maal tijden verzorgd gaat worden door een bedrijf ergens in het land. Te gek voor woorden. De Proeftuin biedt een mooi businessmodel. De winst is groot: personeel voor de horeca, werkgelegenheid, kan sen op arbeid voor mensen die ze anders niet krijgen, inkoop van streekproducten. De boeren zijn content." In ondernemersjargon is het pro ject win-win, bevestigt Ollebek. "Alle partijen profiteren. Dat is onze kracht. De samenwerkings verbanden vormen de sterkste schakel. Dat creëert draagvlak in een regio waar voorzienin gen onder druk staan." Nochtans doemen ook bedreigingen op. De keukens in de zorgcentra raken op termijn aan vervanging toe, de capaciteit is beperkt. Ollebek is hoopvol: "We zoeken naar oplos singen." Hij droomt wel eens weg. Dan ziet hij een regionale maaltijdvoor ziening met een moderne satel lietkeuken in Bio Base in Terneu- zen. Anderzijds beseft hij ook dat zorginstellingen in toenemende mate overschakelen op koken in groepen of op koelversmaaltijden. "Dat gaat vooral om de prijs. Wij richten ons op onze doelgroep; die verlangt een versbereide war me maaltijd, aan huis geleverd. Het is een keuze." 'IK GELOOF IN LOKALE SAMENWERKING' Al bijna honderd jaar levert De Smet tabakswaren in Zeeland. Maar tijden veranderen: nieuwe regelgeving van de overheid en prijsconcur rentie uit België dwingen het familiebedrijf de blik te verbreden. En dat lukt directeur Erwin de Smet (29) heel aardig. "Van de sigarenboer in 1921 zijn we aan het uitgroeien tot een landelijke koepel van regionale groothandels met verschillende specialismen." "De Smet is de afgelopen jaren toeleverancier voor bedrijfskantines en schoonmaakkasten geworden. Kwamen we vroeger vooral bij tabakszaken en tankstations, nu leveren we ook aan bedrijven en horeca. We zetten in op alles wat een bedrijf nodig heeft, van soep tot koffie, wc-papier en schoonmaakmiddelen. Voor de horeca zijn we gestart met merkloos bier en sinds januari hebben we afbakbrood voor bijvoorbeeld campings en strandpaviljoens. We leveren een paar keer per week en komen overal. Daardoor hebben we veel lokale kennis en persoonlijk contact. We weten wat ondernemers nodig hebben en leveren service op maat. Dat is onze kracht. Als zelfstandige groothandel is De Smet aangesloten bij Foox, een koe pel van regionale groothandels. We voeren hetzelfde logo, waarmee we landelijk meer zichtbaarheid creëren. En doordat we gebruikmaken van hetzelfde systeem en dezelfde artikelen, bieden we de klant meer gemak. Hij kan op één plek bestellen, er komt maar één persoon aan de deur en hij ontvangt maar één factuur. Door overnames van Foox- collega worden er steeds meer specialismes en artikelen toegevoegd aan het assortiment. Zo is er een schoonmaakgroothandel, dranken groothandel en een kantoorgroothandel overgenomen. Daarmee halen we de expertise in huis waarmee we de klant beter kunnen bedienen. Bijvoorbeeld als een klant wil weten welk product hij nodig heeft om een marmeren keukenblad te reinigen. Die service moeten we bieden om ons te onderscheiden van de grotere groothandels. Ik geloof in lokale samenwerking. Om die reden hebben we een paar jaar geleden gedag gezegd tegen een internationaal accountantskan toor. Er werd niet goed meegedacht met de kleinere ondernemer en ik miste de regionale kennis. DRV is een accountantskantoor dat de regio juist goed kent. Toen we naar DRV overstapten kaartten onze contact personen, Mare Heijens en Jan Gijsel, ook meteen een aantal zaken aan waarmee we fiscaal voordeel konden behalen. Ze denken actief mee. Dat heb ik nodig. Ik moet niet in een ondernemersblad lezen dat er een nieuwe regeling is. Ik wil dat mijn accountant me daarop wijst. Die persoonlijke samenwerking werkt. En op die manier zijn wij ook weer leverancier geworden van DRV. Dat vind ik mooi. Ik vind het fantastisch om kansen te zien en te benutten. Zo ben ik ontzettend blij dat we nu dealer van Douwe Egberts zijn. En dat loopt ook nog eens goed. Als ondernemer moetje vooral beschikken over doorzettingsvermogen. Doorgaan waar andere mensen stoppen. Ik ben jong en onbezonnen, probeer van alles. Dan maak je wel eens fouten. Maar dat is wel de snelste manier om te leren. Gelukkig kan ik mijn vader, die nog in dienst is, vragen om raad. Want als je zo jong aan het hoofd van een bedrijf met zeventien man staat, dan mis je soms wat levenservaring." Wilt u meer weten? Kijk dan op www.groothandeldesmet.nl Erwin de Smet, eigenaar van groothandel De Smet. Wilt u meer weten over DRV? Kijk dan op www.drv.nl. DRV Accountants Adviseurs is met een team van 420 medewerkers en 11 vestigingen in Zuidwest-Nederland een inspiratiebron voor nuchtere ondernemers.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 67