ZEELAND KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée Ik kom nog regelmatig in De Biet om oude bekenden te ontmoeten Ria Geluk (69) uit Dreischor doet veel voor de culturele sector op Schouwen-Duiveland. Zo richtte zij samen met anderen het Watersnoodmuseum op en is ze voorzitter bij filmtheater Zierikzee (fiZi) en museum Goemanszorg in Dreischor. &D00R SHARON VAN OOST Museum „In 1997 was ik nauw betrokken bij de op richting van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Het is een belangrijke plek voor mij, nog steeds ben ik er wekelijks te vinden. Als vrijwilliger leid ik groepen rond, vertel hen wat hier is voorgevallen in 1953. De geschiedenis van Schouwen-Dui veland houdt me bezig en ik vertel daar graag over. Het valt me op dat veel mensen er weinig vanaf weten. Als ik vertel dat Schouwen-Duiveland vijftig jaar geleden nog een eiland was zonder dammen en bruggen, kijken - vooral jonge - inwoners soms wat verbaasd op. Ik heb dat nog mee gemaakt. Naast het feit dat ik het ontzet tend leuk vind om erover te vertellen zie ik het ook als een missie om anderen erover te informeren." Theater „De Stichting Rederijkers Zierikzee ver zorgt mooie theaterstukken. Het afgelopen seizoen verzorgden de spelers voorstellin gen in de kamers van het Burgerweeshuis in Zierikzee, ik was onder de indruk. Ik vind het bijzonder dat ze steeds een ver haal uit het verleden van het eiland vertel len en het op een bijpassende, historische locatie spelen. De beleving is daardoor heel anders dan dat je vanaf je stoel naar het po dium kijkt. Zierikzee leent zich hier heel goed voor, met al haar monumentale pan den. Normaal gesproken kom je daar niet zo snel binnen." Restaurant „Eigenlijk kom ik overal, van een patatje bij de snackbar tot een sterrenrestaurant zo heel af en toe. Ik vind het erg leuk als res taurants met streekproducten werken. De Vierbannen in Ouwerkerk doet dat heel goed. Net als Brasserie Vluchthaven en Vis restaurant BRU17 in Bruinisse. Veel vis die je daar op je bord krijgt, is nog geen vijf meter verderop gevangen, heel vers. Het liefste bezoek ik een restaurant aan de wa terkant, op Schouwen-Duiveland heb je veel keuze op dat gebied. Zo kom ik graag bij Brasserie Maritime, een visrestaurant aan de Zierikzeese Nieuwe Haven. De Heer enkeet aan de zeedijk ter hoogte van Kerk- werve is ook een mooi voorbeeld." Mooie wandeling „Met groepen die het Watersnoodmuseum bezoeken, wandel ik soms langs de caissons bij Ouwerkerk, dat is zeker de moeite waard. Het is een bijzonder gezicht, ze herinneren aan de ramp. Vrije tijd heb ik weinig, eigenlijk zou ik af en toe meer uren vrij moeten maken voor een fijne wandeling. De mooiste tochten van Zee land maak je op de Kop van Schouwen. Daar heb je prachtige bossen, de duinen en het strand bij elkaar, dat is uniek. Maar, het liefst loop ik door De Schelphoek, een na tuurgebied vlakbij Serooskerke dat is ont staan door de watersnoodramp. De natuur gaat daar haar gang, is nog ongerept." Leuke uitstapjes met kinderen „Dat verschilt per seizoen. In de zomer raad ik bijvoorbeeld de Museumhaven in Zierikzee aan. Kinderen kunnen daar lek ker klussen en timmeren. Nu het weer herfst wordt, is het de moeite waard om eens langs te gaan bij het NME Centrum. Dit centrum organiseert in samenwerking met natuurorganisaties zoals Staatsbosbe heer leuke en leerzame activiteiten voor kinderen met de Zeeuwse natuur als hoofd thema. Zij combineren het nuttige met het aangename. Wat veel mensen daarnaast niet weten is dat fiZi het hele jaar door el ke woensdagmiddag, een kinderfilm ver toont." Café „Als oud-eigenaar zeg ik natuurlijk Café De Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee, De Biet in de volksmond. Van 1980 tot 2001 was het café van mij en nog steeds kom ik er regelmatig om oude bekenden te ont moeten. Het is een plek waar zowel jong als oud naartoe gaat, dat gemengde publiek maakt het een fijne, gezellige plek." Wie is er niet opgegroeid met de Wannée-kookboeken? 105 jaar na de eerste editie van dit hand boek van de voormalige huis houdscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannée-klassie- ker onderhanden. Vandaag: pittige pompoensoep Met de rijke oogst van de herfst wil ik graag een hart verwarmend soep je maken. Eens kijken wat de Wannée zoal biedt op dit ter rein. Dat begint met kastanje soep, interessant! Er worden tij dens de herfstvakantie heel wat kastanjes geraapt, hopelijk zitten daar ook van die puntige, tamme tussen. Die zijn eetbaar. Wat zegt het recept? Ingekruis- te kastanjes opzetten met zo veel water dat ze net onder staan en 10 minuten koken; pel len en in nieuw water met zout nog eens een half uur koken. Kastanjes door een 'paardenha ren' zeef wrijven en puree met kooknat vermengen. Tot zover gaat het goed. Papje maken van boter of margarine, bloem en melk en door de soep roeren. Breng op smaak met zout en, Neem flespompoen, die hoefje niet te schillen! Lekker met geraspte oude kaas goed geraden, nootmuskaat. De smaak? Helaas, heel flauw en melig. Dan maak ik toch lie ver mijn favoriete herfstsoep, krachtig en pittig van smaak. Gemaakt met pompoen en an dere groenten die ik van tevo ren even rooster in de oven. Neem flespompoen, die hoef je niet te schillen! Lekker met geraspte oude kaas en een ge bakken salieblaadje erop. Ik heb nog een paar kleine pat- tissons (platte pompoenach tige) liggen. Die hol ik uit en gebruik ik als kom. Dan eten we daar gepofte tamme kastan jes bij, zo zijn ze een stuk lek kerder. GEROOSTERDE POMPOENSOEP IK VERTEL GRAAG OVER DE Ria Geluk bij mu seum Goemanszorg in Dreischor: „De geschie denis van Schouwen-Dui veland houdt me bezig. Het valt me op dat veel mensen er weinig vanaf weten." FOTO DIRK-JAN GJELTEMA Voor ca.6 borden 1 flespompoen; 1 winterwor tel, in stukken; 1 grote ui, in flinke parten; 1 rode pa prika, ontdaan van zaadlijst, in stukken; 2 knoflookte nen, gekneusd; 3 eetlepels olijfolie; 1 theelepel ge droogde tijm; versgemalen peper en zout; 1 liter groen ten- of kippenbouillon, zelf gemaakt of van blokje; 1 theelepel sambal of gedroog de chilipeper; V2 eetlepel balsamicoazijn; V2 eetlepel bruine suiker; 100 gram ge raspte oude kaas; 10 verse salieblaadjes. Zet oven op grillstand en warm voor op 200 graden. Was flespompoen, je hoeft hem niette schillen! Snij bo venste gedeelte in stukken, verwijder zaden en draden met lepel uit onderste deel en snij ook in stukken. Doe in grote mengkom, voeg wortel, ui, knoflook, stukken rode pa prika en 2 flinke saliebladen. Besprenkel met olijfolie en tijm, peper en zout. Hussel al les goed door elkaar, zodat overal olie zit. Stort uit en ver deel over bakplaat. Zet 20 mi nuten onder grill, 5 minuten voor eindtijd keren. Groenten moeten mooi bruin korstje krij gen. Breng ondertussen in grote pan bouillon aan kook, voeg chilipeper of sambal toe. Voeg groenten uit oven aan bouillon toe. Laat kwar tier zachtjes koken. Pureer met staafmixer of blender tot gladde soep. Proef, breng op smaak met suiker, balsami coazijn, peperen zout. Bak in koekenpan met laagje olie mooie salieblaadjes een hal ve minuut. Schep hete soep in kommen. Voeg oude kaas toe. Garneer met gebakken salieblad. Serveer met versge bakken ciabatta en drink er een glas pompoenbier bij. Tip: Kastanjes poffen. Van boven inkruisen en ca. 15 mi nuten op de bakplaat, onder de gril (200 graden) zetten. Als ze open zijn, zijn ze klaar.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 60