ZEELAND
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
Ik kom nog
regelmatig in
De Biet om oude
bekenden te
ontmoeten
Ria Geluk (69) uit Dreischor doet veel voor de culturele sector op
Schouwen-Duiveland. Zo richtte zij samen met anderen het
Watersnoodmuseum op en is ze voorzitter bij filmtheater Zierikzee
(fiZi) en museum Goemanszorg in Dreischor. &D00R SHARON VAN OOST
Museum
„In 1997 was ik nauw betrokken bij de op
richting van het Watersnoodmuseum in
Ouwerkerk. Het is een belangrijke plek
voor mij, nog steeds ben ik er wekelijks te
vinden. Als vrijwilliger leid ik groepen
rond, vertel hen wat hier is voorgevallen in
1953. De geschiedenis van Schouwen-Dui
veland houdt me bezig en ik vertel daar
graag over. Het valt me op dat veel mensen
er weinig vanaf weten. Als ik vertel dat
Schouwen-Duiveland vijftig jaar geleden
nog een eiland was zonder dammen en
bruggen, kijken - vooral jonge - inwoners
soms wat verbaasd op. Ik heb dat nog mee
gemaakt. Naast het feit dat ik het ontzet
tend leuk vind om erover te vertellen zie ik
het ook als een missie om anderen erover
te informeren."
Theater
„De Stichting Rederijkers Zierikzee ver
zorgt mooie theaterstukken. Het afgelopen
seizoen verzorgden de spelers voorstellin
gen in de kamers van het Burgerweeshuis
in Zierikzee, ik was onder de indruk. Ik
vind het bijzonder dat ze steeds een ver
haal uit het verleden van het eiland vertel
len en het op een bijpassende, historische
locatie spelen. De beleving is daardoor heel
anders dan dat je vanaf je stoel naar het po
dium kijkt. Zierikzee leent zich hier heel
goed voor, met al haar monumentale pan
den. Normaal gesproken kom je daar niet
zo snel binnen."
Restaurant
„Eigenlijk kom ik overal, van een patatje
bij de snackbar tot een sterrenrestaurant zo
heel af en toe. Ik vind het erg leuk als res
taurants met streekproducten werken. De
Vierbannen in Ouwerkerk doet dat heel
goed. Net als Brasserie Vluchthaven en Vis
restaurant BRU17 in Bruinisse. Veel vis die
je daar op je bord krijgt, is nog geen vijf
meter verderop gevangen, heel vers. Het
liefste bezoek ik een restaurant aan de wa
terkant, op Schouwen-Duiveland heb je
veel keuze op dat gebied. Zo kom ik graag
bij Brasserie Maritime, een visrestaurant
aan de Zierikzeese Nieuwe Haven. De Heer
enkeet aan de zeedijk ter hoogte van Kerk-
werve is ook een mooi voorbeeld."
Mooie wandeling
„Met groepen die het Watersnoodmuseum
bezoeken, wandel ik soms langs de
caissons bij Ouwerkerk, dat is zeker de
moeite waard. Het is een bijzonder gezicht,
ze herinneren aan de ramp. Vrije tijd heb
ik weinig, eigenlijk zou ik af en toe meer
uren vrij moeten maken voor een fijne
wandeling. De mooiste tochten van Zee
land maak je op de Kop van Schouwen.
Daar heb je prachtige bossen, de duinen en
het strand bij elkaar, dat is uniek. Maar, het
liefst loop ik door De Schelphoek, een na
tuurgebied vlakbij Serooskerke dat is ont
staan door de watersnoodramp. De natuur
gaat daar haar gang, is nog ongerept."
Leuke uitstapjes met kinderen
„Dat verschilt per seizoen. In de zomer
raad ik bijvoorbeeld de Museumhaven in
Zierikzee aan. Kinderen kunnen daar lek
ker klussen en timmeren. Nu het weer
herfst wordt, is het de moeite waard om
eens langs te gaan bij het NME Centrum.
Dit centrum organiseert in samenwerking
met natuurorganisaties zoals Staatsbosbe
heer leuke en leerzame activiteiten voor
kinderen met de Zeeuwse natuur als hoofd
thema. Zij combineren het nuttige met het
aangename. Wat veel mensen daarnaast
niet weten is dat fiZi het hele jaar door el
ke woensdagmiddag, een kinderfilm ver
toont."
Café
„Als oud-eigenaar zeg ik natuurlijk Café
De Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee, De
Biet in de volksmond. Van 1980 tot 2001
was het café van mij en nog steeds kom ik
er regelmatig om oude bekenden te ont
moeten. Het is een plek waar zowel jong
als oud naartoe gaat, dat gemengde publiek
maakt het een fijne, gezellige plek."
Wie is er niet opgegroeid met de
Wannée-kookboeken? 105 jaar
na de eerste editie van dit hand
boek van de voormalige huis
houdscholen neemt Puck
Kerkhoven een Wannée-klassie-
ker onderhanden.
Vandaag:
pittige
pompoensoep
Met de rijke oogst
van de herfst wil
ik graag een hart
verwarmend soep
je maken. Eens kijken wat de
Wannée zoal biedt op dit ter
rein. Dat begint met kastanje
soep, interessant! Er worden tij
dens de herfstvakantie heel
wat kastanjes geraapt, hopelijk
zitten daar ook van die puntige,
tamme tussen. Die zijn eetbaar.
Wat zegt het recept? Ingekruis-
te kastanjes opzetten met zo
veel water dat ze net onder
staan en 10 minuten koken; pel
len en in nieuw water met zout
nog eens een half uur koken.
Kastanjes door een 'paardenha
ren' zeef wrijven en puree met
kooknat vermengen. Tot zover
gaat het goed. Papje maken van
boter of margarine, bloem en
melk en door de soep roeren.
Breng op smaak met zout en,
Neem flespompoen, die hoefje
niet te schillen! Lekker met
geraspte oude kaas
goed geraden, nootmuskaat.
De smaak? Helaas, heel flauw
en melig. Dan maak ik toch lie
ver mijn favoriete herfstsoep,
krachtig en pittig van smaak.
Gemaakt met pompoen en an
dere groenten die ik van tevo
ren even rooster in de oven.
Neem flespompoen, die hoef
je niet te schillen! Lekker met
geraspte oude kaas en een ge
bakken salieblaadje erop.
Ik heb nog een paar kleine pat-
tissons (platte pompoenach
tige) liggen. Die hol ik uit en
gebruik ik als kom. Dan eten
we daar gepofte tamme kastan
jes bij, zo zijn ze een stuk lek
kerder.
GEROOSTERDE POMPOENSOEP
IK VERTEL GRAAG OVER DE
Ria Geluk bij mu
seum Goemanszorg in
Dreischor: „De geschie
denis van Schouwen-Dui
veland houdt me bezig.
Het valt me op dat veel
mensen er weinig vanaf
weten."
FOTO DIRK-JAN GJELTEMA
Voor ca.6 borden
1 flespompoen; 1 winterwor
tel, in stukken; 1 grote ui,
in flinke parten; 1 rode pa
prika, ontdaan van zaadlijst,
in stukken; 2 knoflookte
nen, gekneusd; 3 eetlepels
olijfolie; 1 theelepel ge
droogde tijm; versgemalen
peper en zout; 1 liter groen
ten- of kippenbouillon, zelf
gemaakt of van blokje; 1
theelepel sambal of gedroog
de chilipeper; V2 eetlepel
balsamicoazijn; V2 eetlepel
bruine suiker; 100 gram ge
raspte oude kaas; 10 verse
salieblaadjes.
Zet oven op grillstand en
warm voor op 200 graden.
Was flespompoen, je hoeft
hem niette schillen! Snij bo
venste gedeelte in stukken,
verwijder zaden en draden
met lepel uit onderste deel
en snij ook in stukken. Doe in
grote mengkom, voeg wortel,
ui, knoflook, stukken rode pa
prika en 2 flinke saliebladen.
Besprenkel met olijfolie en
tijm, peper en zout. Hussel al
les goed door elkaar, zodat
overal olie zit. Stort uit en ver
deel over bakplaat. Zet 20 mi
nuten onder grill, 5 minuten
voor eindtijd keren. Groenten
moeten mooi bruin korstje krij
gen. Breng ondertussen in
grote pan bouillon aan kook,
voeg chilipeper of sambal
toe. Voeg groenten uit oven
aan bouillon toe. Laat kwar
tier zachtjes koken. Pureer
met staafmixer of blender tot
gladde soep. Proef, breng op
smaak met suiker, balsami
coazijn, peperen zout. Bak in
koekenpan met laagje olie
mooie salieblaadjes een hal
ve minuut. Schep hete soep
in kommen. Voeg oude kaas
toe. Garneer met gebakken
salieblad. Serveer met versge
bakken ciabatta en drink er
een glas pompoenbier bij.
Tip: Kastanjes poffen. Van
boven inkruisen en ca. 15 mi
nuten op de bakplaat, onder
de gril (200 graden) zetten.
Als ze open zijn, zijn ze klaar.