ZEELAND 8 8? KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée Het allerleukste vind ik om op de bonnefooi binnen te wandelen in gekke kroegjes in kleine dorpjes Lineke Broos (38) woont in Middelburg en is communicatiemedewerker bij poppodium De Spot. Sinds kort is ze ook eigenaar van King Kaart, een dinerbon waarmee je liet goedkoopste hoofdgerecht cadeau krijgt. Restaurant „Tja, dat is in mijn geval een lastige. Als ei genaar van King Kaart dinerbon wil en kan ik niet kiezen. Er staan heel mooie, to taal verschillende restaurants op de kaart van Middelburg en hopelijk volgen er nog velen. Binnenkort is Oost-Zeeuws-Vlaande- ren aan de beurt en hierna volgt de rest van Zeeland. Zeeland heeft op culinair gebied zo veel te bieden, dit wordt met de King Kaart alleen nog maar duidelijker." Café „Heb ik zin in een avondje muziek dan ga ik naar Kaffee 't Hof of De Spot in Middel burg. De laatste is geen café, maar ik kan er in ieder geval ook goed op stap. Een aperi tief drink ik graag in de Herberg en heb ik zin om rustig bij te kletsen, dan ben ik in de Vriendschap te vinden. Maar het aller leukste vind ik nog om op de bonnefooi binnen te wandelen in gekke kroegjes in kleine dorpjes. Mijn partner en ik hebben er al wat gehad. Hier krijg je het echte dorp se leven mee en is de sfeer totaal anders dan in de stad." Museum „Zeeuws Museum natuurlijk, ook al komt het er de laatste tijd weinig van om een be zoekje te brengen. De hedendaagse collec ties zijn sprankelend, de exposities prachtig ingericht. Maar misschien nog wel belang rijker: het museum herbergt bijzondere gro te en minder grote Zeeuwse erfgoedstuk ken. De ligging in het mooie oude Abdij- complex maakt het extra bijzonder." Leuk uitstapje met kinderen „Strand. Moet ik meer zeggen? We hebben al veel geprobeerd met z'n allen. Mijn gezin is een heel leuk gemêleerd gezelschap met kinderen in de leeftijd van o tot 17 jaar. Om precies datgene uit te zoeken wat voor ie dereen leuk is, is haast onmogelijk. Maar het strand is altijd goed. Met mooi, maar ook met ruig weer. Het liefst ga ik naar Westhove." Poppodium „Die is makkelijk. De Spot. Niet alleen om dat ik er werk. Natuurlijk ben ik bevooroor deeld, maar ik vind het serieus een heel mooi podium. De ligging is perfect, mid den in de binnenstad en de programme ring is divers en uitdagend. We werken met een toffe club vrijwilligers die allemaal knetterhard hun best doen om er wat moois van te maken. Ik heb al heel veel mooie avonden gehad en verwacht dat er nog velen zullen volgen. Of het nou om een lekkere dansavond, een rockconcert of een intiem concert gaat." Favoriete muziek „Kan ik weer niet kiezen. Ik luister ontzet tend veel muziek. Hoewel ik erg houd van mooie luisterliedjes kan ik ook genieten van harde intense muziek, dance en zelfs klassieke muziek. Vaak wordt mijn smaak erg beïnvloed door het moment of door sfeer. Na het concert van Typhoon bijvoor beeld in De Spot werd ik zo enthousiast van deze charismatische band dat ik hun laatste plaat maar bleef draaien. Zo vaak dat mijn dochter van 10 uiteindelijk alle tek sten mee zong en ook fan werd. Maar ook Wovenhand blijft indruk maken, zowel live als op vinyl. Rue Royal en Awkward I zijn nog steeds favoriet en Madonna en Beyon- cé zijn nog altijd mijn heldinnen. Lekker meebrullen met Hazes is mij ook niet vreemd. Niet te doen dus, kiezen." Een avond stappen met... „Ik heb twee heel leuke vriendinnen, Fem ke en Jessica. Als we met z'n drieën op stap gaan is het altijd leuk en maken we vaak gekke dingen mee. Maar mijn beste stap- maat is mijn partner Jack. Hij neemt me zo als gezegd regelmatig mee naar kroegen bui ten de stad of naar cafés waar ik zelf niet zo snel zou binnen stappen. Juist dit zijn vaak de leukste avonden." De klassieke Wal- dorfsalade had in de eerste uitgave (1910) van de Wannée kun nen staan. Hij is bedacht ergens tussen 1893 en 1896. Door Os car Tschirky, in die tijd maïtre hoofd huishouding) bij het Waldorf Astoria Hotel in New York, Manhattan. Hij schreef later kookboeken on der de naam 'Oscar of the Wal dorf. Vandaar dat dit recept aan hem wordt toegedicht. Of hij ook echt de bedenker is van deze nog steeds populaire, ge zonde salade met selderij, ap pel, rozijnen, noten en lichte mayonaisedressing is helemaal de vraag. Oscar is zelf nooit chef geweest. We kunnen het helaas niet meer navragen. Hoe ik erop kom? De walnoten- boom van de buren laat de helft van zijn vracht in mijn De walnotenboom van de buren laat de helft van zijn vracht in mijn tuin vallen tuin vallen, dus ik wil er iets mee. Dan zoek je gerechten met walnoten en kom je van zelfbij Waldorfsalade. Het is echter de vraag of in de oor spronkelijke versie walnoten zaten. In de eerste geschreven recepten staan ze als 'optio neel'. Wannée biedt geen uitkomst, die heeft hem niet opgeno men. Escoffier wel, al in 1902. Ikzelf vind licht bittere aman delen beter passen in deze sala de, en ik neem liever bleeksel derij dan knolselderij. Leve de culinaire vrijheid. Die walnoten moeten toch nog drogen. WALDORFSALADE Wie is er niet opgegroeid met de Wannée-kookboeken? 105 jaar na de eerste editie van dit hand boek van de voormalige huis houdscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannée-klassie- ker onder handen. Vandaag: waldorfsalade Donderdag 15 oktober 2015 ZEELAND HEEFT OP GEBIED ZO VEEL TE BIEDEN Lineke Broos voor De Spot in Middelburg: „Na tuurlijk ben ik bevooroor deeld, maar ik vind het serieus een heel mooi podium." FOTO LEX DE MEESTER Voorgerecht voor 4 perso nen 2 frisse appels, bijvoorbeeld Granny Smith; 2 jonge knap perige stengels bleekselde rij, in kleine stukjes; 30 gram gewelde rozijnen, don ker en licht gemengd; 1 handje amandelen met vlies; 2 eetlepels dunne mayonaise, uit potje of zelf gemaakt; 1 handje gemeng de sla Schil appels en snij in kleine stukjes. Vermeng in schaal met bleekselderij, gewelde ro zijnen en amandelen. Klop een dunne mayonaise met ei dooiers, mosterd, olie en 1 eetlepel appelazijn. Of verdun mayonaise uit een pot met wat appelsap. Meng door de salade. Leg mooie slablaad jes in een glazen coupe. Schep de salade erop en gar neer met een amandel. Lek ker met een fris glas witte wijn, Sauvignon blanc bijvoor beeld. Of een droge Prosec- co. Tip: Uit te breiden tot maaltijd salade door er stukjes gerook te kipfilet aan toe te voegen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 61