ZEELAND
8 8?
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
Het allerleukste
vind ik om op de
bonnefooi binnen
te wandelen in
gekke kroegjes in
kleine dorpjes
Lineke Broos (38) woont in Middelburg en is
communicatiemedewerker bij poppodium De Spot. Sinds kort is ze
ook eigenaar van King Kaart, een dinerbon waarmee je liet
goedkoopste hoofdgerecht cadeau krijgt.
Restaurant
„Tja, dat is in mijn geval een lastige. Als ei
genaar van King Kaart dinerbon wil en
kan ik niet kiezen. Er staan heel mooie, to
taal verschillende restaurants op de kaart
van Middelburg en hopelijk volgen er nog
velen. Binnenkort is Oost-Zeeuws-Vlaande-
ren aan de beurt en hierna volgt de rest van
Zeeland. Zeeland heeft op culinair gebied
zo veel te bieden, dit wordt met de King
Kaart alleen nog maar duidelijker."
Café
„Heb ik zin in een avondje muziek dan ga
ik naar Kaffee 't Hof of De Spot in Middel
burg. De laatste is geen café, maar ik kan er
in ieder geval ook goed op stap. Een aperi
tief drink ik graag in de Herberg en heb ik
zin om rustig bij te kletsen, dan ben ik in
de Vriendschap te vinden. Maar het aller
leukste vind ik nog om op de bonnefooi
binnen te wandelen in gekke kroegjes in
kleine dorpjes. Mijn partner en ik hebben
er al wat gehad. Hier krijg je het echte dorp
se leven mee en is de sfeer totaal anders
dan in de stad."
Museum
„Zeeuws Museum natuurlijk, ook al komt
het er de laatste tijd weinig van om een be
zoekje te brengen. De hedendaagse collec
ties zijn sprankelend, de exposities prachtig
ingericht. Maar misschien nog wel belang
rijker: het museum herbergt bijzondere gro
te en minder grote Zeeuwse erfgoedstuk
ken. De ligging in het mooie oude Abdij-
complex maakt het extra bijzonder."
Leuk uitstapje met kinderen
„Strand. Moet ik meer zeggen? We hebben
al veel geprobeerd met z'n allen. Mijn gezin
is een heel leuk gemêleerd gezelschap met
kinderen in de leeftijd van o tot 17 jaar. Om
precies datgene uit te zoeken wat voor ie
dereen leuk is, is haast onmogelijk. Maar
het strand is altijd goed. Met mooi, maar
ook met ruig weer. Het liefst ga ik naar
Westhove."
Poppodium
„Die is makkelijk. De Spot. Niet alleen om
dat ik er werk. Natuurlijk ben ik bevooroor
deeld, maar ik vind het serieus een heel
mooi podium. De ligging is perfect, mid
den in de binnenstad en de programme
ring is divers en uitdagend. We werken met
een toffe club vrijwilligers die allemaal
knetterhard hun best doen om er wat
moois van te maken. Ik heb al heel veel
mooie avonden gehad en verwacht dat er
nog velen zullen volgen. Of het nou om
een lekkere dansavond, een rockconcert of
een intiem concert gaat."
Favoriete muziek
„Kan ik weer niet kiezen. Ik luister ontzet
tend veel muziek. Hoewel ik erg houd van
mooie luisterliedjes kan ik ook genieten
van harde intense muziek, dance en zelfs
klassieke muziek. Vaak wordt mijn smaak
erg beïnvloed door het moment of door
sfeer. Na het concert van Typhoon bijvoor
beeld in De Spot werd ik zo enthousiast
van deze charismatische band dat ik hun
laatste plaat maar bleef draaien. Zo vaak dat
mijn dochter van 10 uiteindelijk alle tek
sten mee zong en ook fan werd. Maar ook
Wovenhand blijft indruk maken, zowel live
als op vinyl. Rue Royal en Awkward I zijn
nog steeds favoriet en Madonna en Beyon-
cé zijn nog altijd mijn heldinnen. Lekker
meebrullen met Hazes is mij ook niet
vreemd. Niet te doen dus, kiezen."
Een avond stappen met...
„Ik heb twee heel leuke vriendinnen, Fem
ke en Jessica. Als we met z'n drieën op stap
gaan is het altijd leuk en maken we vaak
gekke dingen mee. Maar mijn beste stap-
maat is mijn partner Jack. Hij neemt me zo
als gezegd regelmatig mee naar kroegen bui
ten de stad of naar cafés waar ik zelf niet zo
snel zou binnen stappen. Juist dit zijn vaak
de leukste avonden."
De klassieke Wal-
dorfsalade had in de
eerste uitgave (1910)
van de Wannée kun
nen staan. Hij is bedacht ergens
tussen 1893 en 1896. Door Os
car Tschirky, in die tijd maïtre
hoofd huishouding) bij het
Waldorf Astoria Hotel in New
York, Manhattan.
Hij schreef later kookboeken on
der de naam 'Oscar of the Wal
dorf. Vandaar dat dit recept
aan hem wordt toegedicht. Of
hij ook echt de bedenker is van
deze nog steeds populaire, ge
zonde salade met selderij, ap
pel, rozijnen, noten en lichte
mayonaisedressing is helemaal
de vraag. Oscar is zelf nooit
chef geweest. We kunnen het
helaas niet meer navragen.
Hoe ik erop kom? De walnoten-
boom van de buren laat de
helft van zijn vracht in mijn
De walnotenboom van de
buren laat de helft van
zijn vracht in mijn tuin vallen
tuin vallen, dus ik wil er iets
mee. Dan zoek je gerechten
met walnoten en kom je van
zelfbij Waldorfsalade. Het is
echter de vraag of in de oor
spronkelijke versie walnoten
zaten. In de eerste geschreven
recepten staan ze als 'optio
neel'.
Wannée biedt geen uitkomst,
die heeft hem niet opgeno
men. Escoffier wel, al in 1902.
Ikzelf vind licht bittere aman
delen beter passen in deze sala
de, en ik neem liever bleeksel
derij dan knolselderij.
Leve de culinaire vrijheid. Die
walnoten moeten toch nog
drogen.
WALDORFSALADE
Wie is er niet opgegroeid met de
Wannée-kookboeken? 105 jaar
na de eerste editie van dit hand
boek van de voormalige huis
houdscholen neemt Puck
Kerkhoven een Wannée-klassie-
ker onder handen.
Vandaag:
waldorfsalade
Donderdag 15 oktober 2015
ZEELAND HEEFT OP
GEBIED ZO VEEL TE BIEDEN
Lineke Broos voor De
Spot in Middelburg: „Na
tuurlijk ben ik bevooroor
deeld, maar ik vind het
serieus een heel mooi
podium."
FOTO LEX DE MEESTER
Voorgerecht voor 4 perso
nen
2 frisse appels, bijvoorbeeld
Granny Smith; 2 jonge knap
perige stengels bleekselde
rij, in kleine stukjes; 30
gram gewelde rozijnen, don
ker en licht gemengd; 1
handje amandelen met
vlies; 2 eetlepels dunne
mayonaise, uit potje of zelf
gemaakt; 1 handje gemeng
de sla
Schil appels en snij in kleine
stukjes. Vermeng in schaal
met bleekselderij, gewelde ro
zijnen en amandelen. Klop
een dunne mayonaise met ei
dooiers, mosterd, olie en 1
eetlepel appelazijn. Of verdun
mayonaise uit een pot met
wat appelsap. Meng door de
salade. Leg mooie slablaad
jes in een glazen coupe.
Schep de salade erop en gar
neer met een amandel. Lek
ker met een fris glas witte
wijn, Sauvignon blanc bijvoor
beeld. Of een droge Prosec-
co.
Tip: Uit te breiden tot maaltijd
salade door er stukjes gerook
te kipfilet aan toe te voegen.