Uit Eten
Beoordeling
fl
10 ZEELAND
Reizen voor een pan mossels? We
volgen het spoor van veel Belgen en
dineren In Den Vlaemschen Pot.
Leukste
restaurant
In Philippine kan het knok
kel) zijn om een panne
tje van het Zeeuwse zwar
te goud. Maar als wij par
keren bij het Philipsplein
is het doodstil. Buiten ver
telt een oud ANWB-bord dat het
nog maar 1,1 kilometer tot Vlaan
deren is. We ontwaren enkele
dikke auto's met Belgische num
merplaten maar geen van de ne
gen restaurants lijkt het druk te
hebben. Slechts één ander stelle
tje struint langs de menuborden.
In Den Vlaemschen Pot zit in
een witgepleisterd hoekpand
met zeer Hollandse luiken. Ze
zijn hier overduidelijk niet van
het design en tafellinnen: huiselij
ker dan dit restaurant krijg je
niet. Porseleinen honden, medail
les, een vitrinekast vol schelpen.
Vazen met anjers en gipskruid
op de vensterbank, alles stralend
proper hier. De tafelkleedjes zijn
goed beschermd door een gespon
sorde placemat en een glasplaat.
Middenin de zaak wachten oes
ters in het homarium hun nood
lot af. De maanvissen in het aqua
rium staren onbevreesd de lege
zaak in.
Op de menukaart heten ze
garnalenkroketjes, maar het
verkleinwoord is overbodig
Gastvrouw Milagro brengt ons
verse jus en een amuse: boerenpa-
té, driehoekjes toast, een plukje
salade met knalrode frambozen-
dressing. De menukaart is zo'n
dikke leren map met insteekmap-
jes. Vijf bereidingen van kreeft,
zes van mossels. We kiezen van
het oktobermenu 29,75, drie
gangen) en het suggestiemenu
39,50, vier gangen). Op de menu
kaart heten ze garnalenkroketjes,
maar het verkleinwoord is onno
dig: flinke jongens met een mooi
korstje. Goed gevuld, zacht van
smaak. Plus een loeiheet bord ge
gratineerde mossels, eigenlijk
veel logischer dan diezelfde berei
ding met delicate oesters. In een
cirkeltje tien mosselschelpen, vol
pittige gesmolten kaas en knof
lookboter. En het mosselvlees
proefje ook nog terug. Mijn tafel
dame heeft vier gangen en dus
ook soep: roomsoep met rivier-
kreeftenstaartjes in een witte ter
rine met leeuwenkopjes. Een lek
ker kreeftig soepje in roestbruine
herfsttint.
De mosselwijn is dit jaar
Spaans en dat is een hele toe
stand in Philippine, waar de mos
selwijn 33 jaar lang uit de Elzas
kwam. De multiculti-vernieu-
wing waarderen wij wel: de
albarino pionero maccerato dar
telt met tropisch fruit en bloem-
pjesgeur dwars door alle tradities
heen. Op tafel verschijnen onder
tussen metalen schalen, een pol
lepel, diepvriesfriet en twee saus
jes. Mossels op z'n Philippiens
(toeslag van 3,-), met peterselie
en een enorme lading fijn gesnip
perde ui. Geen zwarte mossel-
pan, geen wortels of selderie,
geen wijn. Wel een naturelle, zil
te smaak. De mossels zijn geen
knoeperds maar prima bereid.
Van al die zachte uitjes moet je
wel houden. Aan mijn kant van
de tafel komt getrancheerde eend
met sinaasappelsaus, omdat het
zo'n maffe keuze is in een mossel
restaurant. Een malse en sappige
filet, met een niet te zoete saus.
Erbij herfstige extraatjes: een pit
tig rolletje spek met zuurkool, ge
bakken appel met een lepeltje
jam. Ook een mini-aardappelgra-
tin die smaakt alsof hij recht
streeks van de Eismann komt.
Chef Ferry verzekert dat ie huis-
gemaakt is.
Het 'brülée' is letterlijk
genomen, te lang branden
maakt bitter en oneetbaar
Helaas is het ambras bij het
toetje. Ik bestel crème brülée en
die verschijnt al binnen een paar
minuten, klotsend, met een drij
vend cirkeltje donkere suikergla-
zuur. Het 'brülée' is letterlijk ge
nomen, te lang branden maakt
bitter en oneetbaar. Het duurt
even voor de bediening dit op
merkt: omdat er geen gasten
meer komen zijn de lampen ach
terin de zaak alvast uitgedaan.
Het aquarium is donker en stil,
bij de bar is de TV met darten
aangezet.
Ik ken het als muzikant: spe
len voor een lege zaal is even een
deuk in je ego. Dan kun je gaan
morren en het opgeven of er toch
helemaal voor gaan. Die drie
man en een paardenkop hele
maal gelukkig maken, zodat ze
misschien wel uitgroeien tot
jouw ultieme ambassadeurs. De
crème wordt uiteindelijk meege
nomen, zonder uitleg of excuses.
Milagro vraagt of ik iets anders
wil maar ja, de lampen zijn uit,
de sfeer is weg. De rekening dan
maar. Die is 88,25, koffie en
thee zijn niet gerekend.
Buiten rijdt een knalgele
vrachtwagen van Prins Dinge-
manse door de schemering: be
voorrading voor een weekend dat
vast weer druk zal zijn. In een
kroegje schettert happy hardcore
over lege barkrukken: 'I wanna
see a rainbow high in the sky'.
Chef Ferry mailt me later dat er
iemand anders in de keuken
stond. In Den Vlaemschen Pot is
vast zo'n geheim adresje voor
mensen die niet hoeven te pron
ken met hun Porsche, die ge
woon een goeie pan mossels wil
len en blij zijn met een schone
gastvrije zaak. Maar op onze eet-
avond was het even heel herfstig
in Philippine.
In den Vlaemschen Pot
Philipsplein 16
Tel: 0115-491511
www.indenvlaemschenpot.nl
Via de website www.restau-
rantverkiezing.nl kan tot en
met maandag 9 november ge
stemd worden op het leukste
restaurant per gemeente. Na
sluiting van de verkiezing
zijn er twee winnaars: het res
taurant met het hoogste ge
middelde cijfer en het restau
rant met het meeste aantal
stemmen. De winnaars ont
vangen een certificaat. Daar
naast wordt ook een top drie
van winnaars per gemeente
samengesteld. Die worden ge
huldigd tijdens de Award Uit
reiking. Tijdens die bijeen
komst wordt ook één restau
rant uitgeroepen tot landelij
ke winnaar. Die krijgt de titel
Leukste Restaurant van Ne
derland.
Op de website is te zien wel
ke restaurants genomineerd
zijn. Degenen die er niet tus
sen staan, kunnen zich nog
aanmelden. Stemmen kan via
de website en via SMS. De op
brengsten hiervan komen ten
goede aan Pink Ribbon.
Veelzijdig gebruik
van de appel
De 70 recepten in Een appel
per dag van Keda Black laten
zien hoe fantastisch en veelzij
dig het gebruik van de appel
in de keuken kan zijn. Naast
het bakken van appeltaarten
is er nog zo veel meer te ma
ken met een van onze popu
lairste fruitsoorten, de appel.
Naast tal van zoete gerechten
als appel-cranberrymuffins,
geflambeerde appelcrèpes
met calvados en sorbetijs van
Granny Smith, geeft Een ap
pel per dag goede, hartige re
cepturen met appel. Ciderkip
met appel, kotelet met appels
en rozemarijn uit de oven of
bloedworst met appel.
Bovendien geeft Een appel
per dag historische achter
grondinformatie, conserve-
ringsrecepten en is het prak
tisch ingedeeld op diverse ap
pelrassen.
Tentoonstelling
Hungry Planet
Het Voedingscentrum opent
zaterdag de fototentoonstel
ling Nederland aan tafel in
het Fotomuseum in Den
Haag. Fotograaf Peter Menzel
(bekroond met twee World
Press Photo Awards) en jour
nalist Faith D'Aluisio hebben
drie gezinnen uit Nederland
geportretteerd met hun ge
middelde voedselconsumptie
voor één week. Voor dit pro
ject reisden zij de hele wereld
over om vast te leggen wat
mensen uit verschillende lan
den en culturen in een week
eten en hoeveel ze hieraan uit
geven. Nederland ontbrak in
dit rijtje.
Zilte smaak,
zachte uien
Prijs-kwaliteit:
Goedkoper dan de grote jongens aan
de hoofdstraat, gulle porties.
Entourage:
De een zegt sfeermakers, de ander
prullaria. Veel ditjes en datjes, wel pro
per met goede stoelen.
Bediening:
Met slechts twee mensen in je zaak
kun je ook iets leuks vertellen over je
producten of je dorp.
Conclusie:
Traditioneel en huiselijk mosselrestau
rant, aardige maaltijd tot het toetje.
Jammer van de mistroostige sfeer.
Kasteelstraat
n den V aemschen Pot
rsat Philipsplein 16
PHILIPPINE
VLISSINGEN
www.restaurantverkiezing.nl
VLISSINGEN
DEN HAAG
Chefkok Ferry in de keuken bij In Den Vlaemschen Pot.
Marloes Matthijssen
In Eten doen de
PZC-redacteuren Marloes
Matthijssen en Frank
Balkenende beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
De gegratineerde mosselen vinden gretig aftrek in het restaurant, foto's Peter Nicolai