Uit Eten Beoordeling fl 10 ZEELAND Reizen voor een pan mossels? We volgen het spoor van veel Belgen en dineren In Den Vlaemschen Pot. Leukste restaurant In Philippine kan het knok kel) zijn om een panne tje van het Zeeuwse zwar te goud. Maar als wij par keren bij het Philipsplein is het doodstil. Buiten ver telt een oud ANWB-bord dat het nog maar 1,1 kilometer tot Vlaan deren is. We ontwaren enkele dikke auto's met Belgische num merplaten maar geen van de ne gen restaurants lijkt het druk te hebben. Slechts één ander stelle tje struint langs de menuborden. In Den Vlaemschen Pot zit in een witgepleisterd hoekpand met zeer Hollandse luiken. Ze zijn hier overduidelijk niet van het design en tafellinnen: huiselij ker dan dit restaurant krijg je niet. Porseleinen honden, medail les, een vitrinekast vol schelpen. Vazen met anjers en gipskruid op de vensterbank, alles stralend proper hier. De tafelkleedjes zijn goed beschermd door een gespon sorde placemat en een glasplaat. Middenin de zaak wachten oes ters in het homarium hun nood lot af. De maanvissen in het aqua rium staren onbevreesd de lege zaak in. Op de menukaart heten ze garnalenkroketjes, maar het verkleinwoord is overbodig Gastvrouw Milagro brengt ons verse jus en een amuse: boerenpa- té, driehoekjes toast, een plukje salade met knalrode frambozen- dressing. De menukaart is zo'n dikke leren map met insteekmap- jes. Vijf bereidingen van kreeft, zes van mossels. We kiezen van het oktobermenu 29,75, drie gangen) en het suggestiemenu 39,50, vier gangen). Op de menu kaart heten ze garnalenkroketjes, maar het verkleinwoord is onno dig: flinke jongens met een mooi korstje. Goed gevuld, zacht van smaak. Plus een loeiheet bord ge gratineerde mossels, eigenlijk veel logischer dan diezelfde berei ding met delicate oesters. In een cirkeltje tien mosselschelpen, vol pittige gesmolten kaas en knof lookboter. En het mosselvlees proefje ook nog terug. Mijn tafel dame heeft vier gangen en dus ook soep: roomsoep met rivier- kreeftenstaartjes in een witte ter rine met leeuwenkopjes. Een lek ker kreeftig soepje in roestbruine herfsttint. De mosselwijn is dit jaar Spaans en dat is een hele toe stand in Philippine, waar de mos selwijn 33 jaar lang uit de Elzas kwam. De multiculti-vernieu- wing waarderen wij wel: de albarino pionero maccerato dar telt met tropisch fruit en bloem- pjesgeur dwars door alle tradities heen. Op tafel verschijnen onder tussen metalen schalen, een pol lepel, diepvriesfriet en twee saus jes. Mossels op z'n Philippiens (toeslag van 3,-), met peterselie en een enorme lading fijn gesnip perde ui. Geen zwarte mossel- pan, geen wortels of selderie, geen wijn. Wel een naturelle, zil te smaak. De mossels zijn geen knoeperds maar prima bereid. Van al die zachte uitjes moet je wel houden. Aan mijn kant van de tafel komt getrancheerde eend met sinaasappelsaus, omdat het zo'n maffe keuze is in een mossel restaurant. Een malse en sappige filet, met een niet te zoete saus. Erbij herfstige extraatjes: een pit tig rolletje spek met zuurkool, ge bakken appel met een lepeltje jam. Ook een mini-aardappelgra- tin die smaakt alsof hij recht streeks van de Eismann komt. Chef Ferry verzekert dat ie huis- gemaakt is. Het 'brülée' is letterlijk genomen, te lang branden maakt bitter en oneetbaar Helaas is het ambras bij het toetje. Ik bestel crème brülée en die verschijnt al binnen een paar minuten, klotsend, met een drij vend cirkeltje donkere suikergla- zuur. Het 'brülée' is letterlijk ge nomen, te lang branden maakt bitter en oneetbaar. Het duurt even voor de bediening dit op merkt: omdat er geen gasten meer komen zijn de lampen ach terin de zaak alvast uitgedaan. Het aquarium is donker en stil, bij de bar is de TV met darten aangezet. Ik ken het als muzikant: spe len voor een lege zaal is even een deuk in je ego. Dan kun je gaan morren en het opgeven of er toch helemaal voor gaan. Die drie man en een paardenkop hele maal gelukkig maken, zodat ze misschien wel uitgroeien tot jouw ultieme ambassadeurs. De crème wordt uiteindelijk meege nomen, zonder uitleg of excuses. Milagro vraagt of ik iets anders wil maar ja, de lampen zijn uit, de sfeer is weg. De rekening dan maar. Die is 88,25, koffie en thee zijn niet gerekend. Buiten rijdt een knalgele vrachtwagen van Prins Dinge- manse door de schemering: be voorrading voor een weekend dat vast weer druk zal zijn. In een kroegje schettert happy hardcore over lege barkrukken: 'I wanna see a rainbow high in the sky'. Chef Ferry mailt me later dat er iemand anders in de keuken stond. In Den Vlaemschen Pot is vast zo'n geheim adresje voor mensen die niet hoeven te pron ken met hun Porsche, die ge woon een goeie pan mossels wil len en blij zijn met een schone gastvrije zaak. Maar op onze eet- avond was het even heel herfstig in Philippine. In den Vlaemschen Pot Philipsplein 16 Tel: 0115-491511 www.indenvlaemschenpot.nl Via de website www.restau- rantverkiezing.nl kan tot en met maandag 9 november ge stemd worden op het leukste restaurant per gemeente. Na sluiting van de verkiezing zijn er twee winnaars: het res taurant met het hoogste ge middelde cijfer en het restau rant met het meeste aantal stemmen. De winnaars ont vangen een certificaat. Daar naast wordt ook een top drie van winnaars per gemeente samengesteld. Die worden ge huldigd tijdens de Award Uit reiking. Tijdens die bijeen komst wordt ook één restau rant uitgeroepen tot landelij ke winnaar. Die krijgt de titel Leukste Restaurant van Ne derland. Op de website is te zien wel ke restaurants genomineerd zijn. Degenen die er niet tus sen staan, kunnen zich nog aanmelden. Stemmen kan via de website en via SMS. De op brengsten hiervan komen ten goede aan Pink Ribbon. Veelzijdig gebruik van de appel De 70 recepten in Een appel per dag van Keda Black laten zien hoe fantastisch en veelzij dig het gebruik van de appel in de keuken kan zijn. Naast het bakken van appeltaarten is er nog zo veel meer te ma ken met een van onze popu lairste fruitsoorten, de appel. Naast tal van zoete gerechten als appel-cranberrymuffins, geflambeerde appelcrèpes met calvados en sorbetijs van Granny Smith, geeft Een ap pel per dag goede, hartige re cepturen met appel. Ciderkip met appel, kotelet met appels en rozemarijn uit de oven of bloedworst met appel. Bovendien geeft Een appel per dag historische achter grondinformatie, conserve- ringsrecepten en is het prak tisch ingedeeld op diverse ap pelrassen. Tentoonstelling Hungry Planet Het Voedingscentrum opent zaterdag de fototentoonstel ling Nederland aan tafel in het Fotomuseum in Den Haag. Fotograaf Peter Menzel (bekroond met twee World Press Photo Awards) en jour nalist Faith D'Aluisio hebben drie gezinnen uit Nederland geportretteerd met hun ge middelde voedselconsumptie voor één week. Voor dit pro ject reisden zij de hele wereld over om vast te leggen wat mensen uit verschillende lan den en culturen in een week eten en hoeveel ze hieraan uit geven. Nederland ontbrak in dit rijtje. Zilte smaak, zachte uien Prijs-kwaliteit: Goedkoper dan de grote jongens aan de hoofdstraat, gulle porties. Entourage: De een zegt sfeermakers, de ander prullaria. Veel ditjes en datjes, wel pro per met goede stoelen. Bediening: Met slechts twee mensen in je zaak kun je ook iets leuks vertellen over je producten of je dorp. Conclusie: Traditioneel en huiselijk mosselrestau rant, aardige maaltijd tot het toetje. Jammer van de mistroostige sfeer. Kasteelstraat n den V aemschen Pot rsat Philipsplein 16 PHILIPPINE VLISSINGEN www.restaurantverkiezing.nl VLISSINGEN DEN HAAG Chefkok Ferry in de keuken bij In Den Vlaemschen Pot. Marloes Matthijssen In Eten doen de PZC-redacteuren Marloes Matthijssen en Frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. De gegratineerde mosselen vinden gretig aftrek in het restaurant, foto's Peter Nicolai

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 42