Onzeker? Dan kies ik voor rozemarijn O IK EET ALLEEN WILD DAT IKZELF 2 I HART& WILDE EEND UIT DE OVEN Lekker in balans Ommekeer Lang weigerde Debby Smit (31) vlees te eten, uit protest tegen cle bio industrie. Nu ze jaagt, eet ze wat ze schiet. Logisch. Want wild heeft een goed leven gehad. Zijn er geuren die je ondersteunen als je blij, boos, bang of verdrietig bent? Ja, die zijn er. Nu nog een handige methode om ze te verdampen. Op de trap staat een verzameling geurver spreiders. Een draak die wierookstokjes in de bek houdt, een aro mahouder om etheri sche olie te verdampen en een schelp om salie in te branden. Sinds de elektrische Dreams is gearriveerd, vangen ze stof. Vul de bol van melkglas met water en zo'n olie, druk op de knop en er verschijnt een sliert koude nevel die aangenaam ruikt. Ultrasone techniek, er komt geen vuurtje aan te pas. Even doorstu deren en het palet van de 'discobol' komt tot stilstand op de gewen ste kleur. Oranje. Vol gens de makers van de Dreams ondersteunen etherische oliën (ge wonnen uit genees krachtige planten) ons lichaam. Het is lastig te voelen of dat zo is. Vaak kies je voor een olie die wat met je doet en ja, placebo of niet, dan werkt het HELDEREN PRAKTISCH MOTIVEREND INSPIREREND H ONTSPANNEND TEKST INGRID BECKERS I FOTO'S SHODY CAREMAN Daar komt ze aansjezen. In een antieke Range Rover over haar jachtgebied bij het Zeeuwse 's Heeren- hoek. Stoere jagersoutfit in camouflageprint, blonde paarden staart, felrood gelakte nagels. Debby Smit is geen doorsnee werkende moe der van twee. Zie bijvoorbeeld de kiek jes op haar smartphone. Hangt daar serieus een gevild ree te drogen aan het klimrek in haar achtertuin? 'leks! Kak!' Vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen in Debby Smits huis in Sint Willibrord schrikken zich soms dood. „Ons mam schiet alleen waar te veel van is," halen Benthe (10) en Dani (8) dan de schouders op. Ze heeft ook zo'n leuk fotootje van Dany, met twee dooie kraaien in zijn hand. En dan te bedenken dat Debby, eige naar van een gastouderbureau, onge- dans te ontspringen. Totdat die ene fatale kogel ze op een onbewaakt ogenblik treft; meestal als ze ouder en zwakker zijn. Dat is de natuur; de sterken overleven de zwakken. Een wilde fazant kan wel vier, vijf jaar worden, dat kan geen kip of varken uit de bio-industrie zeggen." Schutkleur Door de liefde komt Debby zo'n drie jaar geleden opnieuw in aanra king met de jacht. Ze heeft een paard op een landgoed staan. De ruig bebaarde jachtopzichter Con nie (52) vraagt of ze zin heeft om met hem naar reeën te kijken. Haar lach zegt alles: „Zo midden in de natuur, bij hem op de veranda, kwam ik tot mezelf." Als koppel crossen Debby en Con nie met hun jachthondjes elk week end van Sint Willibrord naar 's Heerenhoek. Ze beheren er 1100 hectare jachtgebied in opdracht van plaatselijke boeren. In the middle of nowhere staat hun groene caravan met plek voor twee. Ze sla pen er zomer en winter, zonder elektriciteit of stromend water. „Basic maakt ons happy," zegt veer zestien jaar lang overtuigd ve getarisch at. Tot een jaar geleden, toen ze haar jachtakte haalde. Het wild waarop ze in het jachtseizoen mag schieten (vanaf donderdag is dat haas, fazant en houtduif), eet ze met liefde op. Valt dat te rijmen? „Ja, het is eigen lijk logisch als vegetariërs jagen," vindt ze zelf. „In Opheusden op de Betuwe speelde ik als kind tussen de kistkalveren en varkenshoude rijen. Te zielig voor woorden, wat ik zag! Op elkaar gepropte varkens vraten aan elkaar als kannibalen. De kistkalveren zwollen soms zo op dat ze werden lek geprikt, anders kwamen ze de stal niet meer uit. Een vakantiebaantje in een k uiken- boerderij was voor mij de druppel. Kip geeft het meest mishandelde stukje vlees; ik zag kuikens als afval worden vertrapt. Op mijn veer tiende werd ik vegetariër, als state ment tegen de bio-industrie." Tegen de jacht heeft ze in die tijd geen grote bezwaren, al eet ze in die jaren zeker geen wild. Als 10-jarig meisje gaat ze soms met jagers mee drijven. Ze helpt als een haas wordt gevild. „Zielig? Nee, vind ik niet. Die bees ten hebben namelijk wél een goed leven. De slimmeriken weten de dinsdag 13 oktober 2015 so OOk. (^CATHERINE VAN OER LINDEN Je krijgt drie keer op het hart gedrukt dat het melk glas los op het basisstation zit; niet laten vallen dus. Aangezet? Snel de bol erop want hij gaat al, en sproeit water in het rond. Veel te kleine letters in de handleiding, dat mag consumentvriendelijker. Je kunt uren met het reser voirtje met water en olie doen. Wat ruikt het hier lekker! Rozenhout, een favoriet. Gek word je van die kleuren waarmee de bol in sneltrein tempo oplicht. Binnen 30 seconden komen er minstens vijftien voorbij. Je kunt er één kiezen of voor kleurloos gaan. Ja. Onderzoek welke etherische olie wat met je doet. Dat is persoonlijk. Rozemarijn helpt mij in bange dagen. Als je een oliegeur hebt opstaan die bij je gevoel past, is het ontspannend. Anders geurt het als het ware tegen je stemming in. schiet INGREDIËNTEN I eend plaat lardeerspek l3 tenen knoflook I perssinaasappel I flinke el honing I glas port boter 2 kruidnagels peper en zout BEREIDING Dep de eend droog en snijd het vel aan de borstzijde licht in. Vul de buikholte met uitgeperste sinaas appelschijfjes, kruid nagels, gepelde knoflookteentjes en een flink stuk boter. Besprenkel de bui tenkant met een marinade van sinaasappelsap, port, honing, peper en zout. Leg de eend een uur in de mari nade in de koelkast. Laat de eend op kamertemperatuur komen. Leg voordat hij de oven in gaat een paar plakken spek op de borst, zodat deze niet ver brand.Je kunt ook halverwege het braadproces de bo venkant van de eend afdekken met alumi niumfolie. Bak de eend in de voorverwarmde oven op 180° C gedurende 80 tot 90 minuten. Haal de plakken spek weg en plaats de eend nog even terug voor een mooi korstjes. Serveer de eend met rode kool of doperwtjes, wortel tjes en gegaarde ap- pelringen met puree. Debby Smit gooit als jager nooit en te nimmer een door haar gedood dier weg, maar eet het uit respect altijd op.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 46