Onzeker? Dan
kies ik voor
rozemarijn
O
IK EET ALLEEN WILD
DAT IKZELF
2 I HART&
WILDE EEND UIT DE OVEN
Lekker in balans
Ommekeer
Lang weigerde Debby Smit (31) vlees te
eten, uit protest tegen cle bio industrie.
Nu ze jaagt, eet ze wat ze schiet. Logisch.
Want wild heeft een goed leven gehad.
Zijn er geuren die je ondersteunen als
je blij, boos, bang of verdrietig bent?
Ja, die zijn er. Nu nog een handige
methode om ze te verdampen.
Op de trap staat een
verzameling geurver
spreiders. Een draak
die wierookstokjes in
de bek houdt, een aro
mahouder om etheri
sche olie te verdampen
en een schelp om salie
in te branden. Sinds
de elektrische Dreams
is gearriveerd, vangen
ze stof. Vul de bol van
melkglas met water en
zo'n olie, druk op de
knop en er verschijnt
een sliert koude nevel
die aangenaam ruikt.
Ultrasone techniek, er
komt geen vuurtje aan
te pas. Even doorstu
deren en het palet van
de 'discobol' komt tot
stilstand op de gewen
ste kleur. Oranje. Vol
gens de makers van de
Dreams ondersteunen
etherische oliën (ge
wonnen uit genees
krachtige planten) ons
lichaam. Het is lastig
te voelen of dat zo is.
Vaak kies je voor een
olie die wat met je
doet en ja, placebo of
niet, dan werkt het
HELDEREN
PRAKTISCH
MOTIVEREND
INSPIREREND
H ONTSPANNEND
TEKST INGRID BECKERS I FOTO'S SHODY CAREMAN
Daar komt ze aansjezen. In
een antieke Range Rover
over haar jachtgebied bij
het Zeeuwse 's Heeren-
hoek. Stoere jagersoutfit
in camouflageprint, blonde paarden
staart, felrood gelakte nagels. Debby
Smit is geen doorsnee werkende moe
der van twee. Zie bijvoorbeeld de kiek
jes op haar smartphone. Hangt daar
serieus een gevild ree te drogen aan
het klimrek in haar achtertuin?
'leks! Kak!' Vriendjes en vriendinnetjes
die komen spelen in Debby Smits huis
in Sint Willibrord schrikken zich soms
dood. „Ons mam schiet alleen waar te
veel van is," halen Benthe (10) en Dani
(8) dan de schouders op. Ze heeft ook
zo'n leuk fotootje van Dany, met twee
dooie kraaien in zijn hand.
En dan te bedenken dat Debby, eige
naar van een gastouderbureau, onge-
dans te ontspringen. Totdat die ene
fatale kogel ze op een onbewaakt
ogenblik treft; meestal als ze ouder
en zwakker zijn. Dat is de natuur;
de sterken overleven de zwakken.
Een wilde fazant kan wel vier, vijf
jaar worden, dat kan geen kip of
varken uit de bio-industrie zeggen."
Schutkleur
Door de liefde komt Debby zo'n
drie jaar geleden opnieuw in aanra
king met de jacht. Ze heeft een
paard op een landgoed staan. De
ruig bebaarde jachtopzichter Con
nie (52) vraagt of ze zin heeft om
met hem naar reeën te kijken. Haar
lach zegt alles: „Zo midden in de
natuur, bij hem op de veranda,
kwam ik tot mezelf."
Als koppel crossen Debby en Con
nie met hun jachthondjes elk week
end van Sint Willibrord naar
's Heerenhoek. Ze beheren er 1100
hectare jachtgebied in opdracht
van plaatselijke boeren. In the
middle of nowhere staat hun groene
caravan met plek voor twee. Ze sla
pen er zomer en winter, zonder
elektriciteit of stromend water.
„Basic maakt ons happy," zegt
veer zestien jaar lang overtuigd ve
getarisch at. Tot een jaar geleden,
toen ze haar jachtakte haalde. Het
wild waarop ze in het jachtseizoen
mag schieten (vanaf donderdag is
dat haas, fazant en houtduif), eet ze
met liefde op.
Valt dat te rijmen? „Ja, het is eigen
lijk logisch als vegetariërs jagen,"
vindt ze zelf. „In Opheusden op de
Betuwe speelde ik als kind tussen
de kistkalveren en varkenshoude
rijen. Te zielig voor woorden, wat ik
zag! Op elkaar gepropte varkens
vraten aan elkaar als kannibalen.
De kistkalveren zwollen soms zo op
dat ze werden lek geprikt, anders
kwamen ze de stal niet meer uit.
Een vakantiebaantje in een k uiken-
boerderij was voor mij de druppel.
Kip geeft het meest mishandelde
stukje vlees; ik zag kuikens als afval
worden vertrapt. Op mijn veer
tiende werd ik vegetariër, als state
ment tegen de bio-industrie."
Tegen de jacht heeft ze in die tijd
geen grote bezwaren, al eet ze in die
jaren zeker geen wild. Als 10-jarig
meisje gaat ze soms met jagers mee
drijven. Ze helpt als een haas wordt
gevild.
„Zielig? Nee, vind ik niet. Die bees
ten hebben namelijk wél een goed
leven. De slimmeriken weten de
dinsdag 13 oktober 2015
so
OOk. (^CATHERINE VAN OER LINDEN
Je krijgt drie keer op
het hart gedrukt dat het melk
glas los op het basisstation
zit; niet laten vallen dus.
Aangezet? Snel de bol erop
want hij gaat al, en sproeit
water in het rond. Veel
te kleine letters in de
handleiding, dat mag
consumentvriendelijker.
Je kunt uren met het reser
voirtje met water en olie doen.
Wat ruikt het hier lekker!
Rozenhout, een favoriet.
Gek word je van die kleuren
waarmee de bol in sneltrein
tempo oplicht. Binnen 30
seconden komen er minstens
vijftien voorbij. Je kunt er één
kiezen of voor kleurloos gaan.
Ja. Onderzoek welke
etherische olie wat met
je doet. Dat is persoonlijk.
Rozemarijn helpt mij in
bange dagen.
Als je een oliegeur hebt
opstaan die bij je gevoel past,
is het ontspannend. Anders
geurt het als het ware tegen
je stemming in.
schiet
INGREDIËNTEN
I eend
plaat lardeerspek
l3 tenen knoflook
I perssinaasappel
I flinke el honing
I glas port
boter
2 kruidnagels
peper en zout
BEREIDING
Dep de eend droog
en snijd het vel aan
de borstzijde licht in.
Vul de buikholte met
uitgeperste sinaas
appelschijfjes, kruid
nagels, gepelde
knoflookteentjes en
een flink stuk boter.
Besprenkel de bui
tenkant met een
marinade van
sinaasappelsap,
port, honing, peper
en zout. Leg de eend
een uur in de mari
nade in de koelkast.
Laat de eend op
kamertemperatuur
komen. Leg voordat
hij de oven in gaat
een paar plakken
spek op de borst,
zodat deze niet ver
brand.Je kunt ook
halverwege het
braadproces de bo
venkant van de eend
afdekken met alumi
niumfolie.
Bak de eend in de
voorverwarmde oven
op 180° C gedurende
80 tot 90 minuten.
Haal de plakken
spek weg en plaats
de eend nog even
terug voor een mooi
korstjes.
Serveer de eend met
rode kool of
doperwtjes, wortel
tjes en gegaarde ap-
pelringen met puree.
Debby
Smit gooit
als jager
nooit en te
nimmer een
door haar
gedood dier
weg, maar
eet het uit
respect
altijd op.