Hoe staan onze botten ervoor? 8 HARTOfZII Warmte komt van binnen Herfst Na een lange reis in een te krappe vliegtuigstoel wilde Jacqueline van den Berg Bolijn (31) uit Burgh Haamstede af van haar overgewicht. Ze kreeg een maag omleiding en viel 50 kilo af. Ik zat meer dan tien uur lang vast in een krappe vliegtuigstoel, verschrikkelijk &D00R SHARON VAN OOST n mijn puberteit kreeg ik last van mijn gewrichten, ik kon bijna niet meer lopen. Hoewel ik daardoor veel minder be- _H_ woog, bleef ik dezelfde hoe veelheid eten als daarvoor. Ik werd dikker en dikker en kwam in die bekende negatieve spiraal terecht. Als ik me rot voelde, at ik om dat vervelende gevoel te sussen. Dat hielp, heel even. Blij was ik niet met mijn gewicht. Ik probeerde verschillende diëten en bezocht fanatiek de sportschool, maar dat haalde niet veel uit. Vorig jaar besloot ik dat het voor eens en altijd genoeg was. In juni 2014, toen ik terugkwam van een rondreis door Amerika, maakte ik een afspraak met de huisarts. Ik had meer dan tien uur lang vastge zeten in een te krappe vliegtuig- stoel. Dat was verschrikkelijk. Ik wilde dit echt niet meer. Zakje De huisarts verwees mij door naar een behandelcentrum voor obesitas in Bergen op Zoom waar ik in au gustus te horen kreeg dat ik in aan merking kwam voor een maagomleiding. Een maagomlei ding zorgt ervoor dat je voeding in een klein zakje in het hoogste deel van je maag terechtkomt en via een omleiding direct naar je dunne darm gaat. Er is dus minder ruimte in de maag, waardoor je niet veel tegelijk kunt eten. Er zitten risico's aan zo'n operatie. Toch wist ik 100 procent zeker dat ik dit wilde doen. Ik koos voor mij zelf, voor een gezond, nieuw leven. Hoewel mijn man en familie mij steunden was het mijn eigen beslis sing dit te doen. Dat voelde goed. De rest van mijn leven moet ik op letten. Ik mag geen koolzuur en te snel achter elkaar eten en drinken is uit den boze. Daar moet min stens een half uur tussen zitten. Ook de porties die ik eet zijn klei ner dan vroeger. Ik ga nog steeds weieens naar de frietboer, maar ik eet nu een klein patatje in plaats van een bord vol. Helaas is het hongergevoel nog niet veel minder. Dat zit tussen je oren. Vooral tijdens lastige situaties steekt het de kop op. Toen de opa van mijn man overleed, had ik het moeilijk. Toen had ik wel de nei ging aan een eetbui toe te geven, maar ik deed het niet. Het kan ook niet, dan gaat het mis. Ik moet nog erg wennen aan mijn nieuwe spiegelbeeld. Ik zie nog steeds dat dikke meisje. Vorig jaar was ik rond deze tijd 141 kilo. Ik kijk dan ook raar op, als iemand me een complimentje geeft. Dat ben ik helemaal niet gewend. Maar langzamerhand wen ik aan de nieuwe Jacqueline. En ze bevalt me wel." handelen krijgt, heeft volgens Van den Bergh te maken met het oplo pende aantal - langer levende - ou deren in ons land. „Na het 65ste levensjaar neemt vooral het aantal heupfracturen toe, bij mannen stijgt dit met bijna 80 procent. Voor een deel hebben de botbreuken te maken met minder mobiliteit: een vijftigplusser loopt na een botbreuk 20 procent kans om binnen vijf jaar weer een bot te breken, meestal als gevolg van een val." Maar ook ziek ten zoals een long- of nieraandoe ning, een hormoonstoornis zoals een schildklierafwijking ondermij nen de botsterkte. s-arnoud kluiters Tot 2030 stijgt het aantal botbreuken gerelateerd aan botontkalking met 40 procent. Mensen krijgen vaak onge merkt een brozer skelet. Soms door een ziekte, zoals een long- of nieraandoening. Die toename verwacht Joop van den Bergh die afgelopen vrijdag tot bijzonder hoogleraar Botkwaliteit en metabole botaandoeningen is benoemd aan de Universiteit Maas tricht. Hij onderzoekt al jaren bot ontkalking, het risico op breuken en botaandoeningen als gevolg van bijvoorbeeld reuma en diabetes. Bij botontkalking of osteoporose verliezen de botten kalk (calcium), andere mineralen en structuur. Bij een val of een stoot breken ze en komt dit gebrek aan het licht. Zuurstofopname Aan de universiteit van Maastricht is ook een - onverwachte - relatie gevonden tussen de opnamecapaci teit van zuurstof en botsterkte. Samen met het Catharina Zieken huis en de TU in Eindhoven wordt daar onderzoek naar gedaan. Dat de zorg meer botbreuken te be- dinsdag 6 oktober 2015 -4 Op naar de stamppotjes met mosterd erbij. Wat doet de herfst, als seizoen, met je? Katrien Cocquyt, diëtist, kok, na- tuurgids en kruidenken ner, benoemt het. 1 Oktober is de maand bij uitstek voor boswande lingen. Rijk geschakeerde kleuren in de natuur gaan voor de najaarsstormen uit. De boost die de zomer gaf, verdwijnt. Je moet de energie en opgewektheid nu uit jezelf halen. 2 De natuur trekt zich in plantenwortels terug. De aarde koelt af en slaat door regenbuien dicht. In antwoord op de koude brengen we licht en warmte naar binnen: in ons huis, in onze maaltijd en zo in onszelf. We eten eiwitrijker en wat minder tropisch fruit. We kiezen voor ver warmend voedsel met lan gere kook- en baktijden. Scherpe smaken houden zwaar eten licht, zoals mosterd of gember. De longen vragen extra aandacht. Wan delen, zwemmen en stret chen helpen. Gevoelens van af scheid nemen, melan cholie en verdriet kunnen de kop opsteken. Als je voldoende voorraden hebt aangelegd en stevig in de schoenen staat, kun je de winter met vertrouwen te- gemoetzien. BRON: VIJF SEIZOENEN OP JE BORD Vit spiegelbeeld beualt me wel' 44 -4 Broos bot gebroken? Vaak volgt een tweede breuk binnen vijfjaar. FOTO DREAMSTIME Jacqueline viel 50 kilo af. FOTO MARIEKE MANDEMAKER JACQUELINE VAN DEN BERG-BOLIJN Woog 141 kilo Is nu 50 kilo lichter

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 52