Hoe staan onze botten ervoor?
8 HARTOfZII
Warmte
komt van
binnen
Herfst
Na een lange reis in
een te krappe
vliegtuigstoel
wilde Jacqueline
van den Berg Bolijn
(31) uit Burgh
Haamstede af van
haar overgewicht.
Ze kreeg een maag
omleiding en viel 50
kilo af.
Ik zat meer dan
tien uur lang vast
in een krappe
vliegtuigstoel,
verschrikkelijk
&D00R SHARON VAN OOST
n mijn puberteit kreeg ik last
van mijn gewrichten, ik kon
bijna niet meer lopen. Hoewel
ik daardoor veel minder be-
_H_ woog, bleef ik dezelfde hoe
veelheid eten als daarvoor. Ik werd
dikker en dikker en kwam in die
bekende negatieve spiraal terecht.
Als ik me rot voelde, at ik om dat
vervelende gevoel te sussen. Dat
hielp, heel even.
Blij was ik niet met mijn gewicht.
Ik probeerde verschillende diëten
en bezocht fanatiek de sportschool,
maar dat haalde niet veel uit.
Vorig jaar besloot ik dat het voor
eens en altijd genoeg was. In juni
2014, toen ik terugkwam van een
rondreis door Amerika, maakte ik
een afspraak met de huisarts. Ik
had meer dan tien uur lang vastge
zeten in een te krappe vliegtuig-
stoel. Dat was verschrikkelijk. Ik
wilde dit echt niet meer.
Zakje
De huisarts verwees mij door naar
een behandelcentrum voor obesitas
in Bergen op Zoom waar ik in au
gustus te horen kreeg dat ik in aan
merking kwam voor een
maagomleiding. Een maagomlei
ding zorgt ervoor dat je voeding in
een klein zakje in het hoogste deel
van je maag terechtkomt en via een
omleiding direct naar je dunne
darm gaat. Er is dus minder ruimte
in de maag, waardoor je niet veel
tegelijk kunt eten.
Er zitten risico's aan zo'n operatie.
Toch wist ik 100 procent zeker dat
ik dit wilde doen. Ik koos voor mij
zelf, voor een gezond, nieuw leven.
Hoewel mijn man en familie mij
steunden was het mijn eigen beslis
sing dit te doen. Dat voelde goed.
De rest van mijn leven moet ik op
letten. Ik mag geen koolzuur en te
snel achter elkaar eten en drinken
is uit den boze. Daar moet min
stens een half uur tussen zitten.
Ook de porties die ik eet zijn klei
ner dan vroeger. Ik ga nog steeds
weieens naar de frietboer, maar ik
eet nu een klein patatje in plaats
van een bord vol.
Helaas is het hongergevoel nog niet
veel minder. Dat zit tussen je oren.
Vooral tijdens lastige situaties
steekt het de kop op. Toen de opa
van mijn man overleed, had ik het
moeilijk. Toen had ik wel de nei
ging aan een eetbui toe te geven,
maar ik deed het niet. Het kan ook
niet, dan gaat het mis.
Ik moet nog erg wennen aan mijn
nieuwe spiegelbeeld. Ik zie nog
steeds dat dikke meisje. Vorig jaar
was ik rond deze tijd 141 kilo. Ik
kijk dan ook raar op, als iemand
me een complimentje geeft. Dat
ben ik helemaal niet gewend. Maar
langzamerhand wen ik aan de
nieuwe Jacqueline. En ze bevalt me
wel."
handelen krijgt, heeft volgens Van
den Bergh te maken met het oplo
pende aantal - langer levende - ou
deren in ons land. „Na het 65ste
levensjaar neemt vooral het aantal
heupfracturen toe, bij mannen
stijgt dit met bijna 80 procent. Voor
een deel hebben de botbreuken te
maken met minder mobiliteit: een
vijftigplusser loopt na een botbreuk
20 procent kans om binnen vijf jaar
weer een bot te breken, meestal als
gevolg van een val." Maar ook ziek
ten zoals een long- of nieraandoe
ning, een hormoonstoornis zoals
een schildklierafwijking ondermij
nen de botsterkte. s-arnoud kluiters
Tot 2030 stijgt het aantal
botbreuken gerelateerd aan
botontkalking met 40 procent.
Mensen krijgen vaak onge
merkt een brozer skelet. Soms
door een ziekte, zoals een
long- of nieraandoening.
Die toename verwacht Joop van
den Bergh die afgelopen vrijdag tot
bijzonder hoogleraar Botkwaliteit
en metabole botaandoeningen is
benoemd aan de Universiteit Maas
tricht. Hij onderzoekt al jaren bot
ontkalking, het risico op breuken
en botaandoeningen als gevolg van
bijvoorbeeld reuma en diabetes.
Bij botontkalking of osteoporose
verliezen de botten kalk (calcium),
andere mineralen en structuur. Bij
een val of een stoot breken ze en
komt dit gebrek aan het licht.
Zuurstofopname
Aan de universiteit van Maastricht
is ook een - onverwachte - relatie
gevonden tussen de opnamecapaci
teit van zuurstof en botsterkte.
Samen met het Catharina Zieken
huis en de TU in Eindhoven wordt
daar onderzoek naar gedaan.
Dat de zorg meer botbreuken te be-
dinsdag 6 oktober 2015
-4 Op naar de stamppotjes
met mosterd erbij.
Wat doet de herfst, als
seizoen, met je? Katrien
Cocquyt, diëtist, kok, na-
tuurgids en kruidenken
ner, benoemt het.
1 Oktober is de maand bij
uitstek voor boswande
lingen. Rijk geschakeerde
kleuren in de natuur gaan
voor de najaarsstormen
uit. De boost die de zomer
gaf, verdwijnt. Je moet de
energie en opgewektheid
nu uit jezelf halen.
2 De natuur trekt zich
in plantenwortels
terug. De aarde koelt af en
slaat door regenbuien
dicht. In antwoord op de
koude brengen we licht en
warmte naar binnen: in
ons huis, in onze maaltijd
en zo in onszelf.
We eten eiwitrijker en
wat minder tropisch
fruit. We kiezen voor ver
warmend voedsel met lan
gere kook- en baktijden.
Scherpe smaken houden
zwaar eten licht, zoals
mosterd of gember.
De longen vragen
extra aandacht. Wan
delen, zwemmen en stret
chen helpen.
Gevoelens van af
scheid nemen, melan
cholie en verdriet kunnen
de kop opsteken. Als je
voldoende voorraden hebt
aangelegd en stevig in de
schoenen staat, kun je de
winter met vertrouwen te-
gemoetzien.
BRON: VIJF SEIZOENEN OP JE BORD
Vit spiegelbeeld
beualt me wel'
44
-4 Broos bot gebroken? Vaak volgt een tweede breuk binnen vijfjaar.
FOTO DREAMSTIME
Jacqueline
viel 50 kilo af.
FOTO MARIEKE MANDEMAKER
JACQUELINE VAN DEN
BERG-BOLIJN
Woog 141 kilo
Is nu 50 kilo lichter