I 7
m
I 1
DE RAW FOOD-BEWEGING
HETPALEO
SUIKERVRIJ LEVEN
DEVOEDSELZANDLOPER
Geen enkele voedsel-
goeroe of eetstroming
kan volgens Jaap Seidell
claimen dat zijn of haar
dieet het allergezondst is
11 j L11 111
m
l99t 1
f 11
IIMti rw»
M1 i'M
i M
M I
wimt »i» a*;»
SUIKER
Ik ben liet met
Kris Verburgh
eens dat we niet te
veel geraffineerde
graanproducten
moeten eten
dinsdag 6 oktober 2015
GO
i'W i - iJ Staal
Een beweging die voedsel enkel on
verhit eet - niet boven 42 graden
Celsius. De meeste 'raw foodies'
eten ongekookte, onbewerkte
groente, zaden, noten en ge
kiemde groente en peulvruchten.
Zij mijden vlees, vis, zuivel en ei
eren. Koken, bakken en braden zien
ze als ongezond: daardoor gaan vita
minen verloren en slinkt het volume
waardoor je snel te veel eet. Door deze
pure manier van eten krijg je volgens aan
hangers een mooiere huid, verlies je gewicht
en verbetert het geheugen.
„Die beweging is ontstaan door een misver
stand," aldus Jaap Seidell. „Rauw is niet
beter dan gekookt. Zij stellen dat de mens
niet is gemaakt voor gekookt voedsel. Terwijl
we pas mensen zijn geworden op het mo
ment dat we op vuur zijn gaan koken. Door
die uitvinding hebben we ons brein kunnen
ontwikkelen.
Tegelijk wil dat niet zeggen, dat alle 'raw
foodies' ongezond
bezig zijn. Wanneer je kiest voor de juiste
mix van voedingsmiddelen, kun je gezond
leven. Het is goed dat zij veel fruit en
groente eten, want dat is een groot pro
bleem voor het gros van de mensen in
Nederland. Slechts I procent van de kin
deren haalt de norm van twee stuks fruit
en twee ons groente per dag. Van de vol
wassenen is dat iets meer dan 5 procent.
Terwijl groente en fruit juist de basis van
je voeding zouden moeten zijn."
'J'llil 44 1 c *4i t* i
W t.«
Weg met alle gebakjes, snoep,
chocolade en andere produc
ten waarbij toegevoegde sui
ker een goedkope grondstof
en vulmiddel is. Wie toch
naar zoetigheid verlangt,
laaft zich aan baksels gezoet
met honing, ahornsiroop of
andere natuurlijke zoetmakers.
Mensen die overstappen op sui
kervrij leven zeggen zich vrolijker en
fitter te voelen.
Jaap Seidell: „Op zich is er niet zoveel
mis met suiker. Alleen door de grote hoe
veelheden toegevoegde suikers krijgen
we te veel binnen. Het is best verstandig
om te minderen, maar dat wil niet beteke
nen datje daardoor een gezond voe
dingspatroon krijgt. Dat bestaat uit meer
dan slechts één deel weglaten. Alles ver-
vangen
door natuur
lijke suikers
is ook niet per
se goed. Zo is
het goed om fruit te
eten, maar kun je zelfs
door verse fruitsappen te veel suiker bin
nen krijgen. Bedenk bijvoorbeeld dat in
een glas sap acht appels zitten. Als je die
fysiek zou eten, zit je propvol. Maar na
een glas sap - waar het gros van de ve
zels uit is verdwenen - helemaal niet.
Daarom moetje oppassen met grote
hoeveelheden vruchtendrankjes."
Hoogleraar
Jaap Seidell
heeft stapels
boeken over
voedingen ge
zondheid, maar
feitelijk weten
we weinig.
FOTO DINGENA MOL
Is gebaseerd op hoe onze voorvaderen
aten. Dat betekent zelf je voedsel bewer
ken, geen zuivel en geen sojaproducten.
Door deze levenswijze zou je afvallen,
helderder kunnen denken en meer ener
gie hebben. Hart- en vaatziekten, diabe
tes en obesitas, zouden met dit dieet aan
onze deur voorbijgaan.
„Het idee erachter is logisch," zegt Jaap
Seidell. „Er zijn immers nog steeds men
sen op afgelegen plaatsen die zo traditio
neel leven. En geen last hebben van
welvaartsziekten. Die mensen zijn nog
elke dag bezig met hun voedselvoorzie
ning, net als onze voorvaderen.
„Wij zijn landbouwers geworden en in de
afgelopen honderd jaar zijn er hele indu
strieën rondom eten gebouwd. We wer
ken veertig uur per week voor een
inkomen, terwijl we vroeger veertig uur
per week bezig waren met onze voedsel
voorziening veilig te stellen. We besteden
minder tijd aan koken en er is overal
goedkoop en smakelijk voedsel beschik
baar. Dat helaas vaak vol zit met te veel
zout, suiker en toevoegingen. Wat dus
niet gezond voor ons is. Dat maakt Paleo
een goede filosofie. Wat mij betreft hoef
je niet alles strikt te volgen, maar ik ben
het wel eens met het belangrijkst advies
van dit dieet: probeer zo veel mogelijk
puur en onbewerkt te eten. Dan is het
bijna altijd goed."
De Vlaamse arts en wetenschapsjourna
list Kris Verburgh bracht in 2012 het ge
lijknamige - en veel besproken - boek uit.
Een kookboek volgde.
Zijn theorie luidt, in een notendop: min
der frisdranken, zoetigheden, sauzen,
rood vlees, melk, brood, aardappelen,
pasta en rijst. En meer water, groene
thee, havermoutpap, vette vis, zwarte
chocolade, noten, soja-yoghurt.
Volgers van het dieet voelen zich fitter,
worden slanker en zien huidaandoenin
gen zoals eczeem verminderen.
„Er staan een heleboel verstandige din
gen in de Voedselzandloper. Maar er
staat ook een aan
tal beweringen in
die
je niet met zeker
heid kunt stellen.
Bijvoorbeeld dat
een handje walno
ten
de kans op alzhei-
mer met zoveel
procent verlaagt.
Dat is niet zo stel
lig te onderbou
wen. Over het
algemeen heeft
Kris Verburgh een punt. Hij raadt mensen
aan om zoveel mogelijk van voorbewerkte
voedingsmiddelen af te komen. En dat we
niet te veel geraffineerde graanproducten
moeten eten. Dat ben ik met hem eens.
Dat we zo ontzettend veel brood moeten
eten van voorlichtingsinstanties, is niet
verstandig. Er is een tijd geweest waarin
die voorlichters panisch waren over vet
ten. Eet maar veel koolhydraten, luidde
toen het advies. Dat betekent dat mensen
enorm veel brood, pasta en rijst zijn gaan
eten. En met vetten zijn gaan minderen.
Terwijl er ook allerlei goede vetten zitten
in bijvoorbeeld vlees en vis. Als weten
schappers zijn we teruggekomen van dat
advies. Wat minder brood en wat meer
gezonde vetten, is prima."