I 7 m I 1 DE RAW FOOD-BEWEGING HETPALEO SUIKERVRIJ LEVEN DEVOEDSELZANDLOPER Geen enkele voedsel- goeroe of eetstroming kan volgens Jaap Seidell claimen dat zijn of haar dieet het allergezondst is 11 j L11 111 m l99t 1 f 11 IIMti rw» M1 i'M i M M I wimt »i» a*;» SUIKER Ik ben liet met Kris Verburgh eens dat we niet te veel geraffineerde graanproducten moeten eten dinsdag 6 oktober 2015 GO i'W i - iJ Staal Een beweging die voedsel enkel on verhit eet - niet boven 42 graden Celsius. De meeste 'raw foodies' eten ongekookte, onbewerkte groente, zaden, noten en ge kiemde groente en peulvruchten. Zij mijden vlees, vis, zuivel en ei eren. Koken, bakken en braden zien ze als ongezond: daardoor gaan vita minen verloren en slinkt het volume waardoor je snel te veel eet. Door deze pure manier van eten krijg je volgens aan hangers een mooiere huid, verlies je gewicht en verbetert het geheugen. „Die beweging is ontstaan door een misver stand," aldus Jaap Seidell. „Rauw is niet beter dan gekookt. Zij stellen dat de mens niet is gemaakt voor gekookt voedsel. Terwijl we pas mensen zijn geworden op het mo ment dat we op vuur zijn gaan koken. Door die uitvinding hebben we ons brein kunnen ontwikkelen. Tegelijk wil dat niet zeggen, dat alle 'raw foodies' ongezond bezig zijn. Wanneer je kiest voor de juiste mix van voedingsmiddelen, kun je gezond leven. Het is goed dat zij veel fruit en groente eten, want dat is een groot pro bleem voor het gros van de mensen in Nederland. Slechts I procent van de kin deren haalt de norm van twee stuks fruit en twee ons groente per dag. Van de vol wassenen is dat iets meer dan 5 procent. Terwijl groente en fruit juist de basis van je voeding zouden moeten zijn." 'J'llil 44 1 c *4i t* i W t.« Weg met alle gebakjes, snoep, chocolade en andere produc ten waarbij toegevoegde sui ker een goedkope grondstof en vulmiddel is. Wie toch naar zoetigheid verlangt, laaft zich aan baksels gezoet met honing, ahornsiroop of andere natuurlijke zoetmakers. Mensen die overstappen op sui kervrij leven zeggen zich vrolijker en fitter te voelen. Jaap Seidell: „Op zich is er niet zoveel mis met suiker. Alleen door de grote hoe veelheden toegevoegde suikers krijgen we te veel binnen. Het is best verstandig om te minderen, maar dat wil niet beteke nen datje daardoor een gezond voe dingspatroon krijgt. Dat bestaat uit meer dan slechts één deel weglaten. Alles ver- vangen door natuur lijke suikers is ook niet per se goed. Zo is het goed om fruit te eten, maar kun je zelfs door verse fruitsappen te veel suiker bin nen krijgen. Bedenk bijvoorbeeld dat in een glas sap acht appels zitten. Als je die fysiek zou eten, zit je propvol. Maar na een glas sap - waar het gros van de ve zels uit is verdwenen - helemaal niet. Daarom moetje oppassen met grote hoeveelheden vruchtendrankjes." Hoogleraar Jaap Seidell heeft stapels boeken over voedingen ge zondheid, maar feitelijk weten we weinig. FOTO DINGENA MOL Is gebaseerd op hoe onze voorvaderen aten. Dat betekent zelf je voedsel bewer ken, geen zuivel en geen sojaproducten. Door deze levenswijze zou je afvallen, helderder kunnen denken en meer ener gie hebben. Hart- en vaatziekten, diabe tes en obesitas, zouden met dit dieet aan onze deur voorbijgaan. „Het idee erachter is logisch," zegt Jaap Seidell. „Er zijn immers nog steeds men sen op afgelegen plaatsen die zo traditio neel leven. En geen last hebben van welvaartsziekten. Die mensen zijn nog elke dag bezig met hun voedselvoorzie ning, net als onze voorvaderen. „Wij zijn landbouwers geworden en in de afgelopen honderd jaar zijn er hele indu strieën rondom eten gebouwd. We wer ken veertig uur per week voor een inkomen, terwijl we vroeger veertig uur per week bezig waren met onze voedsel voorziening veilig te stellen. We besteden minder tijd aan koken en er is overal goedkoop en smakelijk voedsel beschik baar. Dat helaas vaak vol zit met te veel zout, suiker en toevoegingen. Wat dus niet gezond voor ons is. Dat maakt Paleo een goede filosofie. Wat mij betreft hoef je niet alles strikt te volgen, maar ik ben het wel eens met het belangrijkst advies van dit dieet: probeer zo veel mogelijk puur en onbewerkt te eten. Dan is het bijna altijd goed." De Vlaamse arts en wetenschapsjourna list Kris Verburgh bracht in 2012 het ge lijknamige - en veel besproken - boek uit. Een kookboek volgde. Zijn theorie luidt, in een notendop: min der frisdranken, zoetigheden, sauzen, rood vlees, melk, brood, aardappelen, pasta en rijst. En meer water, groene thee, havermoutpap, vette vis, zwarte chocolade, noten, soja-yoghurt. Volgers van het dieet voelen zich fitter, worden slanker en zien huidaandoenin gen zoals eczeem verminderen. „Er staan een heleboel verstandige din gen in de Voedselzandloper. Maar er staat ook een aan tal beweringen in die je niet met zeker heid kunt stellen. Bijvoorbeeld dat een handje walno ten de kans op alzhei- mer met zoveel procent verlaagt. Dat is niet zo stel lig te onderbou wen. Over het algemeen heeft Kris Verburgh een punt. Hij raadt mensen aan om zoveel mogelijk van voorbewerkte voedingsmiddelen af te komen. En dat we niet te veel geraffineerde graanproducten moeten eten. Dat ben ik met hem eens. Dat we zo ontzettend veel brood moeten eten van voorlichtingsinstanties, is niet verstandig. Er is een tijd geweest waarin die voorlichters panisch waren over vet ten. Eet maar veel koolhydraten, luidde toen het advies. Dat betekent dat mensen enorm veel brood, pasta en rijst zijn gaan eten. En met vetten zijn gaan minderen. Terwijl er ook allerlei goede vetten zitten in bijvoorbeeld vlees en vis. Als weten schappers zijn we teruggekomen van dat advies. Wat minder brood en wat meer gezonde vetten, is prima."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 51