ZEELAND
44
8 8?
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
Kees Verburg (49) uit Hans weert is officier bij de Koninklijke
Luchtmacht en raadslid voor de PvdA in de gemeente Reimerswaal.
Verburg is als voorzitter van Muziekvereniging Scheldegalm betrokken
bij de organisatie van het dweilbandfestival, zondag in Hansweert.
Het tonen van
geschiedenis mag
best geld kosten
Restaurant
„Club Casco in Wemeldinge verraste mij on
langs positief, maar op loopafstand van Hans-
weert ligt één van de beste restaurants van Ne
derland, Inter Scaldes in Kruiningen. Laatst
ben ik daar met een groep uit eten geweest en
ik heb bijzonder genoten van de gerechten en
bijhorende wijnen die Jannis en Claudia Bre
vet serveren. Ieder gerecht is een kunstwerk
op zich, qua opmaak en smaak. Tel daarbij op
de meer dan uitstekende service en de avond
kan niet meer stuk. Iedereen wil af en toe ver
wend worden. Inter Scaldes doet dat."
Café
„Hansweert had in de vorig eeuw op het calvi
nistische Zuid-Beveland een niet al te beste
naam en (toen al) een 24-uurs economie. Ook
op zondag. De bijnaam van het nog geen 2000
inwoners tellende dorp was dan ook 'Klein
Antwerpen', met name als gevolg van de ruim
30 cafés. Op z'n Zeeuws: 'om de twee cafés un
uus'. Tegenwoordig is het wat rustiger in het
dorp. Door de huidige techniek varen de sche
pen 's nachts door en het nieuwe sluizencom-
plex ligt wat verder van het dorp dan de oude
sluizen. Er zijn dan ook nog maar drie horeca
bedrijven overgebleven: twee gezellige cafés
en een dorpshuis met een fraai en zonnig ter
ras. Zelfben ik geen frequente cafébezoeker,
maar met activiteiten als de jaarlijkse kermis
of het dweilbandfestival is het een traditie
toch ook even die kroegen te bezoeken."
Ergste horecaervaring
„Mijn ergste horecaervaring is niet zozeer van
mij, maar meer van het reisgezelschap waar ik
mee was. In een buffetrestaurant in New York
hadden we net voor een snelle lunch de bor
den opgeschept en afgerekend en liepen naar
boven op zoek naar een vrije tafel. Op de trap
lag echter een dode kakkerlak. De eetlust was
toen snel verdwenen, al voor de eerste hap.
Voedselveiligheid is in New York best wel een
dingetje (bij melding kan het restaurant wor
den gesloten), dus over teruggeven van geld
deden ze (na dreigen met het plegen van een
telefoontje, de dode kakkerlak was namelijk
ineens foetsie) niet moeilijk. Het flesje cola
heb ik uiteraard gehouden."
Museum
„Ik ben van mening dat het tonen van geschie
denis best geld mag kosten en snap de discus
sies rondom het mogelijk sluiten van het Mu-
zeeum in Vlissingen niet. Het Muzeeum is
een must voor een stad als Vlissingen met al
zijn verhalen en geschiedenis. Het is cultureel
erfgoed, het laat zien waar we vandaan komen
en zoiets moet gekoesterd en onderhouden
worden. Het pand op de Nieuwendijk is niet
alleen qua uiterlijk schitterend, het laat bin
nen die geschiedenis op een aansprekende en
soms speelse wijze zien. Iedere Zeeuw moet
dit museum gezien hebben, zeker in combina
tie met een bezoek aan de kazematten. Koeste
ren dus."
Theater
„Theater is niet iets alleen van de 'grote stad'.
Ook in een landelijke gemeente als Reimers
waal kan hier op professionele wijze invulling
aan worden gegeven. Jacques Boonman be
wijst dat en zet ieder jaar met weinig finan
ciële middelen een programma met grote na
men neer waar men elders jaloers op is."
Favoriete muziek
„Ik heb een vrij brede smaak wat muziek be
treft. Mijn favorietenlijstje op Spotify laat dan
ook meerdere stijlen zien, al naar gelang mijn
stemming op dat moment. Ik ben meerdere
malen naar Sensation White geweest maar
ook naar Night of the Proms. Soms kan ik ech
ter nog gewoon genieten van artiesten uit
mijn jeugd in de jaren '80. Zo heb ik een aan
tal jaren geleden in New York een (overigens
uitstekend) concert van Pat Benatar bezocht
en vind ik het laatste album van de Simple
Minds ('Big Music' uit 2014) eigenlijk best
goed. Jeugdsentiment..."
Een avond stappen met...
„Af en toe een avond stappen met de directe
collega's levert niet alleen een gezellige avond
op, het bevordert ook de onderlinge sfeer en
saamhorigheid op het werk. Vroeger deden
we dat regelmatig, tegenwoordig eigenlijk te
weinig. Agendastress heet dat. Binnenkort
toch weer eens iets plannen."
Wat het is met zo'n
mosselpan; voor
dat je eraan be
gint, vraag je je
af'is dit wel genoeg voor twee
personen?' Maar zodra de bo
dem in zicht komt, heb je het
gevoel bomvol te zitten. Vooral
als je je te buiten bent gegaan
aan de sausjes en frietjes er
naast, of in mijn geval aan het
lekkere boerenbrood waarmee
je dat goddelijke kookvocht op-
dept.
Mosselbouillon noemen chefs
dat, en terecht. De mossel heeft
zijn zilte smaken erin afgege
ven en vers(!) gesneden groen
ten en kruiden als prei of ui,
wortel, selderij, en peterselie
hebben het heerlijk fris op
smaak gebracht. Samen met
een gulle scheut witte wijn of
witbier, zout is overbodig.
Zo'n mossel is een eiwitbom-
Mosselen in de herkansing, je huis
gaat er zo lekker van ruiken
metje, dat vult als een malle.
Vandaar dat je snel vol zit.
Maar geen nood, ga vooral
door met mosselen uit hun
schelp bevrijden. Bewaar ze
koel en afgesloten voor mor
gen en bak ze op als heerlijk
lunchgerecht of borrelhapje.
Wannée geeft een recept voor
gebakken mosselen. Beetje ka
rig met alleen zout en peper,
maar dat kan je altijd naar ei
gen smaak uitbreiden. Mijn
toevoegingen: een sjalotje en
een theelepel goede kerrie ma-
sala. Mosselen in de herkan
sing, je huis gaat er zo lekker
van ruiken. Prikkertje erdoor
en klaar!
GEBAKKEN MOSSELEN MET KERRIE
Wie is er niet opgegroeid met de
Wannée-kookboeken? 105 jaar
na de eerste editie van dit hand
boek van de voormalige huis
houdscholen neemt Puck
Kerkhoven een Wannée-
klassieker onder
handen.
Vandaag:
mosselen
Donderdag 24 september 2015
AF EN TOE STAPPEN MET
BEVORDERT OOK DE ONDERLINGE SFEER
Kees Verburg:
„Theater is niet iets
alleen van de 'grote
stad'. Ook in een lan
delijke gemeente als
Reimerswaal kan hier
op professionele wij
ze invulling aan wor
den gegeven."
FOTO MARCELLE DAVIDSE
Voor 2 personen:
250 gram gekookte mosse
len, afgekoeld, zonder
schelp; 1 eetlepel bloem; 1
theelepel kerrie masala; pe
per en zout; 1 sjalotje, fijn
gesnipperd; 2 eetlepels bo
ter
Vermeng bloem met kerrie,
peper en zout. Wentel koude
gekookte mosselen erdoor.
Smelt boter in een koeken
pan, bak sjalotsnippers 2 mi
nuten, voeg dan mosselen
toe. Bak onder voortdurend
bewegen van pan, tot ze
goudbruin zijn. Laat op keu
kenpapier (Wannée zegt
grauw papier) uitlekken. Ser
veer warm in kleine schaal
tjes. Geef er koud pils of dro
ge sherry bij.
Tip: liever de pittige Aziatsche
kant op?
Kruid bloem dan met cayen
nepeper en/of ragfijn gesne
den rode peper. Knoflook in
plaats van sjalotje.
Bestrooien met blaadjes ko
riander