ZEELAND 44 8 8? KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée Kees Verburg (49) uit Hans weert is officier bij de Koninklijke Luchtmacht en raadslid voor de PvdA in de gemeente Reimerswaal. Verburg is als voorzitter van Muziekvereniging Scheldegalm betrokken bij de organisatie van het dweilbandfestival, zondag in Hansweert. Het tonen van geschiedenis mag best geld kosten Restaurant „Club Casco in Wemeldinge verraste mij on langs positief, maar op loopafstand van Hans- weert ligt één van de beste restaurants van Ne derland, Inter Scaldes in Kruiningen. Laatst ben ik daar met een groep uit eten geweest en ik heb bijzonder genoten van de gerechten en bijhorende wijnen die Jannis en Claudia Bre vet serveren. Ieder gerecht is een kunstwerk op zich, qua opmaak en smaak. Tel daarbij op de meer dan uitstekende service en de avond kan niet meer stuk. Iedereen wil af en toe ver wend worden. Inter Scaldes doet dat." Café „Hansweert had in de vorig eeuw op het calvi nistische Zuid-Beveland een niet al te beste naam en (toen al) een 24-uurs economie. Ook op zondag. De bijnaam van het nog geen 2000 inwoners tellende dorp was dan ook 'Klein Antwerpen', met name als gevolg van de ruim 30 cafés. Op z'n Zeeuws: 'om de twee cafés un uus'. Tegenwoordig is het wat rustiger in het dorp. Door de huidige techniek varen de sche pen 's nachts door en het nieuwe sluizencom- plex ligt wat verder van het dorp dan de oude sluizen. Er zijn dan ook nog maar drie horeca bedrijven overgebleven: twee gezellige cafés en een dorpshuis met een fraai en zonnig ter ras. Zelfben ik geen frequente cafébezoeker, maar met activiteiten als de jaarlijkse kermis of het dweilbandfestival is het een traditie toch ook even die kroegen te bezoeken." Ergste horecaervaring „Mijn ergste horecaervaring is niet zozeer van mij, maar meer van het reisgezelschap waar ik mee was. In een buffetrestaurant in New York hadden we net voor een snelle lunch de bor den opgeschept en afgerekend en liepen naar boven op zoek naar een vrije tafel. Op de trap lag echter een dode kakkerlak. De eetlust was toen snel verdwenen, al voor de eerste hap. Voedselveiligheid is in New York best wel een dingetje (bij melding kan het restaurant wor den gesloten), dus over teruggeven van geld deden ze (na dreigen met het plegen van een telefoontje, de dode kakkerlak was namelijk ineens foetsie) niet moeilijk. Het flesje cola heb ik uiteraard gehouden." Museum „Ik ben van mening dat het tonen van geschie denis best geld mag kosten en snap de discus sies rondom het mogelijk sluiten van het Mu- zeeum in Vlissingen niet. Het Muzeeum is een must voor een stad als Vlissingen met al zijn verhalen en geschiedenis. Het is cultureel erfgoed, het laat zien waar we vandaan komen en zoiets moet gekoesterd en onderhouden worden. Het pand op de Nieuwendijk is niet alleen qua uiterlijk schitterend, het laat bin nen die geschiedenis op een aansprekende en soms speelse wijze zien. Iedere Zeeuw moet dit museum gezien hebben, zeker in combina tie met een bezoek aan de kazematten. Koeste ren dus." Theater „Theater is niet iets alleen van de 'grote stad'. Ook in een landelijke gemeente als Reimers waal kan hier op professionele wijze invulling aan worden gegeven. Jacques Boonman be wijst dat en zet ieder jaar met weinig finan ciële middelen een programma met grote na men neer waar men elders jaloers op is." Favoriete muziek „Ik heb een vrij brede smaak wat muziek be treft. Mijn favorietenlijstje op Spotify laat dan ook meerdere stijlen zien, al naar gelang mijn stemming op dat moment. Ik ben meerdere malen naar Sensation White geweest maar ook naar Night of the Proms. Soms kan ik ech ter nog gewoon genieten van artiesten uit mijn jeugd in de jaren '80. Zo heb ik een aan tal jaren geleden in New York een (overigens uitstekend) concert van Pat Benatar bezocht en vind ik het laatste album van de Simple Minds ('Big Music' uit 2014) eigenlijk best goed. Jeugdsentiment..." Een avond stappen met... „Af en toe een avond stappen met de directe collega's levert niet alleen een gezellige avond op, het bevordert ook de onderlinge sfeer en saamhorigheid op het werk. Vroeger deden we dat regelmatig, tegenwoordig eigenlijk te weinig. Agendastress heet dat. Binnenkort toch weer eens iets plannen." Wat het is met zo'n mosselpan; voor dat je eraan be gint, vraag je je af'is dit wel genoeg voor twee personen?' Maar zodra de bo dem in zicht komt, heb je het gevoel bomvol te zitten. Vooral als je je te buiten bent gegaan aan de sausjes en frietjes er naast, of in mijn geval aan het lekkere boerenbrood waarmee je dat goddelijke kookvocht op- dept. Mosselbouillon noemen chefs dat, en terecht. De mossel heeft zijn zilte smaken erin afgege ven en vers(!) gesneden groen ten en kruiden als prei of ui, wortel, selderij, en peterselie hebben het heerlijk fris op smaak gebracht. Samen met een gulle scheut witte wijn of witbier, zout is overbodig. Zo'n mossel is een eiwitbom- Mosselen in de herkansing, je huis gaat er zo lekker van ruiken metje, dat vult als een malle. Vandaar dat je snel vol zit. Maar geen nood, ga vooral door met mosselen uit hun schelp bevrijden. Bewaar ze koel en afgesloten voor mor gen en bak ze op als heerlijk lunchgerecht of borrelhapje. Wannée geeft een recept voor gebakken mosselen. Beetje ka rig met alleen zout en peper, maar dat kan je altijd naar ei gen smaak uitbreiden. Mijn toevoegingen: een sjalotje en een theelepel goede kerrie ma- sala. Mosselen in de herkan sing, je huis gaat er zo lekker van ruiken. Prikkertje erdoor en klaar! GEBAKKEN MOSSELEN MET KERRIE Wie is er niet opgegroeid met de Wannée-kookboeken? 105 jaar na de eerste editie van dit hand boek van de voormalige huis houdscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannée- klassieker onder handen. Vandaag: mosselen Donderdag 24 september 2015 AF EN TOE STAPPEN MET BEVORDERT OOK DE ONDERLINGE SFEER Kees Verburg: „Theater is niet iets alleen van de 'grote stad'. Ook in een lan delijke gemeente als Reimerswaal kan hier op professionele wij ze invulling aan wor den gegeven." FOTO MARCELLE DAVIDSE Voor 2 personen: 250 gram gekookte mosse len, afgekoeld, zonder schelp; 1 eetlepel bloem; 1 theelepel kerrie masala; pe per en zout; 1 sjalotje, fijn gesnipperd; 2 eetlepels bo ter Vermeng bloem met kerrie, peper en zout. Wentel koude gekookte mosselen erdoor. Smelt boter in een koeken pan, bak sjalotsnippers 2 mi nuten, voeg dan mosselen toe. Bak onder voortdurend bewegen van pan, tot ze goudbruin zijn. Laat op keu kenpapier (Wannée zegt grauw papier) uitlekken. Ser veer warm in kleine schaal tjes. Geef er koud pils of dro ge sherry bij. Tip: liever de pittige Aziatsche kant op? Kruid bloem dan met cayen nepeper en/of ragfijn gesne den rode peper. Knoflook in plaats van sjalotje. Bestrooien met blaadjes ko riander

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 60