Beoordeling
ZEELAND 13
UITETEN
Streekmarkt
Huysmanhoeve
Dineren met je
voeten bijkans in
de Grevelingen. In
Strandrestaurant
Meerzicht kijk je
meer naar buiten
dan op je bord.
„Wilt u het als salade of als voor
gerecht?", vraagt de weekend
kracht. Als voorgerecht zit er
geen sla bij, verklapt ze. „Krijgen
we dan ook minder garnalenkro
ketten? En is de prijs anders?" Ze
tuit haar lippen en denkt diep na.
„Uhmm, dat moet ik vragen..."
Voordat onze klomp breekt,
bestellen we de salade-versie. En
inderdaad, de vier garnalenkro
ketten liggen op een dekentje
van gemengde, met een beetje
dressing overgoten sla, uienrin
gen en zongedroogde tomaten,
die intens zijn en zo de redelijke,
iets flauwe kroketten wegboksen.
De truffelmayo is best lekker,
maar over de combinatie in dit
gerecht moet de keuken nog eens
nadenken. Dat geldt ook een beet
je voor het ei met zalm. Mijn ta
feldame looft het zachte roerei,
waarin de truffel keurig is gedo
seerd. De zalm is (veel) te zout.
Als we dat opmerken, neemt de
beduusde serveerster het voor
kennisgeving aan. We zwijgen
maar over de rucola die groenere
tijden heeft beleefd.
Na een sigaar aan de boorden
van de plas fileren we een gegril
de, met limoen en tijm gevulde
zeebaars (compleet met kop) a
19,95 euro. Dat doet Meerzicht he
lemaal goed. Mooie garing, frisje
door de limoen. Groentechips,
twee sausjes (whisky en tartaar)
en friet erbij. De mayonaise blijft
binnenboord in een als bootje ge
vouwen kartonnetje. Leuke knip
oog naar de Grevelingen.
Mijn entrecote (18,25 euro) -
vind ik vanwege het vetrandje
doorgaans lekkerder dan tourne-
dos - is mooi rosé gebakken.
Door de flinke homp loopt wel
een kloeke pees. Normaliter
wordt het dikke rugzeen verwij
derd bij dit stukje luxe vlees. De
rest is mals en sappig. De licht ge
smolten parmigiano on top hoeft
voor mij niet, maar is ook geen
spelbreker. De groentjes - brocco
li, boon, wortel, romanesco - heb
ben beet en smaken opperbest.
Met de buik vol, houd ik het
bij een fijne cappuccino. Mijn ta
feldame wil wat de buren snoe
pen, want het gras.De in Li
quor 43 gemarineerde aardbeien
met boerencake en vanilleyog-
hurt (7,95 euro) is nog een hele
hap. Lekker dessert met voldoen
de frisheid.
We storten 93,55 euro in de
kas van Meerzicht. Dat leidt niet
direct tot een financiële crisis,
maar voor die som is het ons aan
de rand van Zeeland net iets te
veel middle of the road.
Strandrestaurant Meerzicht
Strandweg 4, Bruinisse
0111-482 695
paviljoen-meerzicht.nl
Het Provinciaal Streekcen-
trum Huysmanhoeve in Eek-
lo sluit het toeristisch seizoen
zondag af met een hoeve- en
streekproductenmarkt. De
oogst en oogstverwerking
staan centraal.
Tijdens de traditionele markt
bieden twaalf producenten
hun waren aan. Bezoekers
kunnen bij hen terecht voor
uitleg over hun bedrijf en het
productieproces.
Daarnaast staat er een mobie
le fruitpers op de hoeve. Wie
thuis fruitbomen heeft en
een oplossing zoekt voor het
vele fruit, kan het er laten per
sen. Er moet vooraf wel een af
spraak worden gemaakt via
info@mobielefruitpers.com
De vrijwillige bakkers van het
Plattelandscentrum Meetjes
land stoken de authentieke ba
koven op. Na afloop kan ge
proefd worden.
De hoeve is geopend van 11
tot 18 uur. De markt duurt
van 13 tot 17 uur. De Huys
manhoeve is te vinden op Bus
1 (zijstraat Peperstraat) in Eek-
Workshop over
'Puur eten'
Natuurvoedingsadviseur Ju
dith Pilger geeft woensdag 14
oktober een interactieve work
shop over puur eten bij Resi
dence Bommenede. Aan de or
de komen vragen als: hoe stel
ik een lekkere en gezonde, ve
getarische maaltijd samen?
Wat is een gezond ontbijt?
Waar let ik op tijdens het
boodschappen doen en waar
haal ik mijn ingrediënten. Vol
gens Pilger bestaat 'pure voe
ding' voor een groot deel uit,
verse (biologische) produc
ten.
Als er minimaal zes deelne
mers zijn, volgt een tweede
workshop waarin cursisten
zelf gaan koken/bakken.
Denk aan: koken met biologi
sche, regionale groenten, vege
tarische burgertjes, soepen en
taarten. Aanmelden via
info@oudbommenede.nl
Wat is verstandig
om te eten?
Wat is verstandig om te eten
en wat juist niet? In het boek
'Weet wat je eet' laat journa
list Daan de Wit zien dat de
oudste kennis over voeding
wordt bevestigd door de
nieuwste wetenschappelijke
inzichten. Gezond eten is vol
gens hem eten zoals je
lichaam zou willen dat je eet.
De Wit laat zien dat de huidi
ge voedingsadviezen vaak zijn
ingehaald door nieuwe en
heel oude feiten. In het boek
staan tips om een gezond en
natuurlijk voedingspatroon te
ontwikkelen. Diëten volgen
en honger lijden is niet nodig:
wie gezond eet, kan zo veel
eten als hij maar wil.
Het is zo'n dag
waarop Jacob
van Ruysdael
zijn schilders
ezel had opgezet.
Dreigende luch
ten waar zo nu en dan de zon
doorheen prikt. Bij zo'n zinde
rend zwerk wijst het kompas van
iedere rechtgeaarde Zeeuw naar
de waterkant. Voor deze natuur
film zit je bij Meerzicht op de eer
ste rang. Het restaurant in het
noordoostelijkste puntje van Zee
land ligt in een aangelegd natuur
gebied langs de N59 tussen Brui
nisse en Oude Tonge, direct aan
het water.
Je moet de bordjes langs de
Strandweg volgen om bij het ver
scholen Meerzicht aan te belan
den. We kijken op een eenlaags
paviljoen met een fraai terras pal
aan het kalme water. Op een stei
ger schepnetten wat Aziaten
voorovergebogen in de Grevelin
gen. Het adembenemende pano
rama kan hen gestolen worden.
We stiefelen naar binnen. Het or
ganische interieur is mooier dan
de faqade doet vermoeden. Op
een robuuste houten vloer rus
ten al even onverzettelijke hou
ten tafels. Ook de centraal opge
stelde bar is van hout. Door de
chique crèmelederen barkrukken
en zwartlederen wandbanken
oogt Meerzicht meer restaurant
dan strandpaviljoen.
In het hart van de zaak staat
een verrijdbare barbecue, waarop
een gezelschap zijn vleeshonger
stilt. Hoewel de terrasdeuren ge
sloten zijn, ruik je toch geen aan
gebrande sateetjes. Da's knap!
Verjaardagsfeesten, clubontmoe
tingen, bruiloftdiners. Buiten het
seizoen moet het familiebedrijf
Meerzicht het daar van hebben.
„We liggen excentrisch. Dat is 's
zomers een voordeel, maar in de
winter moet ik wel extra mijn
best doen om de zaak vol te krij
gen. Tot nu toe lukt dat vrij aar
dig", zegt eigenaar Peter de Jon
ge. Hij draagt boots, een spijker
broek tot kniehoogte, openhan
gend shirt en een volle baard.
Een hipster als patron kom je
niet vaak tegen. Meerzicht mag
dan een familiebedrijf zijn dat
vooral op gezinnen mikt, hij is
De mayonaise blijft
binnenboord in een als
bootje gevouwen
kartonnetje
wel het juiste type om ook jonge
ren naar deze plek te loodsen. De
Jonge organiseert gps-tochten en
strandsporten zoals powerkiten
en boogschieten. Binnen houdt
hij bijvoorbeeld ook pokerclinics.
We nestelen ons op een lede
ren bank. Een jonge serveerster
laat ons in de kaart kijken. Met
negen voorgerechten valt er wat
te kiezen. Bij de hoofdgerechten
is de spoeling dunner: vijf maal
vlees, vier keer vis. Vegetariërs
zijn veroordeeld tot pasta of risot
to. Nippend van een verse jus kie
zen we truffelroerei met Noorse
zalm (10,95 euro) en garnalenkro
ketten met salade (appel, tomaat,
truffelmayonaise, 10,95 euro).
DONDERDAG 24 SEPTEMBER 2015
De hele, gevulde zeebaars is mooi gegaard.
Zalige
baars na zoute zalm
EEKLO
BOMMENEDE
VLISSINGEN
Prijs-kwaliteit:
De zeebaars is top, andere gerechten
kennen wat onvolmaaktheden. Half
zwarte rucola is een no-no.
Entourage:
Leuk restaurant op een fantastische
plek. De Grevelingen aan je voeten,
wat je wil nog meer?
Bediening:
De vriendelijke serveerster weet geen
raad met vragen en opmerkingen.
Conclusie:
De keukenbrigade kan in de uitvoe
ring en combinaties nog een paar
puntjes op de i zetten.
Centraal in restaurant Meerzicht kunnen gasten ook barbecuen, foto Huibert van den Bos
Strandrestaurant
Meerzicht
Strandweg 4
Frank Balkenende
In Eten doen de
PZC-redacteuren
Marloes Matthijssen
en Frank Balkenende
beurtelings verslag van
een bezoek aan
Zeeuwse
eetgelegenheden.