Beoordeling ZEELAND 13 UITETEN Streekmarkt Huysmanhoeve Dineren met je voeten bijkans in de Grevelingen. In Strandrestaurant Meerzicht kijk je meer naar buiten dan op je bord. „Wilt u het als salade of als voor gerecht?", vraagt de weekend kracht. Als voorgerecht zit er geen sla bij, verklapt ze. „Krijgen we dan ook minder garnalenkro ketten? En is de prijs anders?" Ze tuit haar lippen en denkt diep na. „Uhmm, dat moet ik vragen..." Voordat onze klomp breekt, bestellen we de salade-versie. En inderdaad, de vier garnalenkro ketten liggen op een dekentje van gemengde, met een beetje dressing overgoten sla, uienrin gen en zongedroogde tomaten, die intens zijn en zo de redelijke, iets flauwe kroketten wegboksen. De truffelmayo is best lekker, maar over de combinatie in dit gerecht moet de keuken nog eens nadenken. Dat geldt ook een beet je voor het ei met zalm. Mijn ta feldame looft het zachte roerei, waarin de truffel keurig is gedo seerd. De zalm is (veel) te zout. Als we dat opmerken, neemt de beduusde serveerster het voor kennisgeving aan. We zwijgen maar over de rucola die groenere tijden heeft beleefd. Na een sigaar aan de boorden van de plas fileren we een gegril de, met limoen en tijm gevulde zeebaars (compleet met kop) a 19,95 euro. Dat doet Meerzicht he lemaal goed. Mooie garing, frisje door de limoen. Groentechips, twee sausjes (whisky en tartaar) en friet erbij. De mayonaise blijft binnenboord in een als bootje ge vouwen kartonnetje. Leuke knip oog naar de Grevelingen. Mijn entrecote (18,25 euro) - vind ik vanwege het vetrandje doorgaans lekkerder dan tourne- dos - is mooi rosé gebakken. Door de flinke homp loopt wel een kloeke pees. Normaliter wordt het dikke rugzeen verwij derd bij dit stukje luxe vlees. De rest is mals en sappig. De licht ge smolten parmigiano on top hoeft voor mij niet, maar is ook geen spelbreker. De groentjes - brocco li, boon, wortel, romanesco - heb ben beet en smaken opperbest. Met de buik vol, houd ik het bij een fijne cappuccino. Mijn ta feldame wil wat de buren snoe pen, want het gras.De in Li quor 43 gemarineerde aardbeien met boerencake en vanilleyog- hurt (7,95 euro) is nog een hele hap. Lekker dessert met voldoen de frisheid. We storten 93,55 euro in de kas van Meerzicht. Dat leidt niet direct tot een financiële crisis, maar voor die som is het ons aan de rand van Zeeland net iets te veel middle of the road. Strandrestaurant Meerzicht Strandweg 4, Bruinisse 0111-482 695 paviljoen-meerzicht.nl Het Provinciaal Streekcen- trum Huysmanhoeve in Eek- lo sluit het toeristisch seizoen zondag af met een hoeve- en streekproductenmarkt. De oogst en oogstverwerking staan centraal. Tijdens de traditionele markt bieden twaalf producenten hun waren aan. Bezoekers kunnen bij hen terecht voor uitleg over hun bedrijf en het productieproces. Daarnaast staat er een mobie le fruitpers op de hoeve. Wie thuis fruitbomen heeft en een oplossing zoekt voor het vele fruit, kan het er laten per sen. Er moet vooraf wel een af spraak worden gemaakt via info@mobielefruitpers.com De vrijwillige bakkers van het Plattelandscentrum Meetjes land stoken de authentieke ba koven op. Na afloop kan ge proefd worden. De hoeve is geopend van 11 tot 18 uur. De markt duurt van 13 tot 17 uur. De Huys manhoeve is te vinden op Bus 1 (zijstraat Peperstraat) in Eek- Workshop over 'Puur eten' Natuurvoedingsadviseur Ju dith Pilger geeft woensdag 14 oktober een interactieve work shop over puur eten bij Resi dence Bommenede. Aan de or de komen vragen als: hoe stel ik een lekkere en gezonde, ve getarische maaltijd samen? Wat is een gezond ontbijt? Waar let ik op tijdens het boodschappen doen en waar haal ik mijn ingrediënten. Vol gens Pilger bestaat 'pure voe ding' voor een groot deel uit, verse (biologische) produc ten. Als er minimaal zes deelne mers zijn, volgt een tweede workshop waarin cursisten zelf gaan koken/bakken. Denk aan: koken met biologi sche, regionale groenten, vege tarische burgertjes, soepen en taarten. Aanmelden via info@oudbommenede.nl Wat is verstandig om te eten? Wat is verstandig om te eten en wat juist niet? In het boek 'Weet wat je eet' laat journa list Daan de Wit zien dat de oudste kennis over voeding wordt bevestigd door de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Gezond eten is vol gens hem eten zoals je lichaam zou willen dat je eet. De Wit laat zien dat de huidi ge voedingsadviezen vaak zijn ingehaald door nieuwe en heel oude feiten. In het boek staan tips om een gezond en natuurlijk voedingspatroon te ontwikkelen. Diëten volgen en honger lijden is niet nodig: wie gezond eet, kan zo veel eten als hij maar wil. Het is zo'n dag waarop Jacob van Ruysdael zijn schilders ezel had opgezet. Dreigende luch ten waar zo nu en dan de zon doorheen prikt. Bij zo'n zinde rend zwerk wijst het kompas van iedere rechtgeaarde Zeeuw naar de waterkant. Voor deze natuur film zit je bij Meerzicht op de eer ste rang. Het restaurant in het noordoostelijkste puntje van Zee land ligt in een aangelegd natuur gebied langs de N59 tussen Brui nisse en Oude Tonge, direct aan het water. Je moet de bordjes langs de Strandweg volgen om bij het ver scholen Meerzicht aan te belan den. We kijken op een eenlaags paviljoen met een fraai terras pal aan het kalme water. Op een stei ger schepnetten wat Aziaten voorovergebogen in de Grevelin gen. Het adembenemende pano rama kan hen gestolen worden. We stiefelen naar binnen. Het or ganische interieur is mooier dan de faqade doet vermoeden. Op een robuuste houten vloer rus ten al even onverzettelijke hou ten tafels. Ook de centraal opge stelde bar is van hout. Door de chique crèmelederen barkrukken en zwartlederen wandbanken oogt Meerzicht meer restaurant dan strandpaviljoen. In het hart van de zaak staat een verrijdbare barbecue, waarop een gezelschap zijn vleeshonger stilt. Hoewel de terrasdeuren ge sloten zijn, ruik je toch geen aan gebrande sateetjes. Da's knap! Verjaardagsfeesten, clubontmoe tingen, bruiloftdiners. Buiten het seizoen moet het familiebedrijf Meerzicht het daar van hebben. „We liggen excentrisch. Dat is 's zomers een voordeel, maar in de winter moet ik wel extra mijn best doen om de zaak vol te krij gen. Tot nu toe lukt dat vrij aar dig", zegt eigenaar Peter de Jon ge. Hij draagt boots, een spijker broek tot kniehoogte, openhan gend shirt en een volle baard. Een hipster als patron kom je niet vaak tegen. Meerzicht mag dan een familiebedrijf zijn dat vooral op gezinnen mikt, hij is De mayonaise blijft binnenboord in een als bootje gevouwen kartonnetje wel het juiste type om ook jonge ren naar deze plek te loodsen. De Jonge organiseert gps-tochten en strandsporten zoals powerkiten en boogschieten. Binnen houdt hij bijvoorbeeld ook pokerclinics. We nestelen ons op een lede ren bank. Een jonge serveerster laat ons in de kaart kijken. Met negen voorgerechten valt er wat te kiezen. Bij de hoofdgerechten is de spoeling dunner: vijf maal vlees, vier keer vis. Vegetariërs zijn veroordeeld tot pasta of risot to. Nippend van een verse jus kie zen we truffelroerei met Noorse zalm (10,95 euro) en garnalenkro ketten met salade (appel, tomaat, truffelmayonaise, 10,95 euro). DONDERDAG 24 SEPTEMBER 2015 De hele, gevulde zeebaars is mooi gegaard. Zalige baars na zoute zalm EEKLO BOMMENEDE VLISSINGEN Prijs-kwaliteit: De zeebaars is top, andere gerechten kennen wat onvolmaaktheden. Half zwarte rucola is een no-no. Entourage: Leuk restaurant op een fantastische plek. De Grevelingen aan je voeten, wat je wil nog meer? Bediening: De vriendelijke serveerster weet geen raad met vragen en opmerkingen. Conclusie: De keukenbrigade kan in de uitvoe ring en combinaties nog een paar puntjes op de i zetten. Centraal in restaurant Meerzicht kunnen gasten ook barbecuen, foto Huibert van den Bos Strandrestaurant Meerzicht Strandweg 4 Frank Balkenende In Eten doen de PZC-redacteuren Marloes Matthijssen en Frank Balkenende beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 45