8 8?
ZEELAND
44
KOKEN MET PUCK
Puck kookt
Wannée
Toneelspeler Bram Kwekkeboom (69) woont in Middelburg.
Zaterdag speelt hij in zijn stad de voorstelling De Rietdekker.
Een leven zonder
muziek kan ik me
Muziek gaat recht
naar mijn hart.
Restaurant
„Toen ik voor mijn werk nog veel onder
weg was, at ik vaak in restaurants. Bij
thuiskomst had ik dan zin in 'gewone'
kost, zoals aardappeltjes met salade en een
ei. Nu we naar Zeeland zijn teruggekeerd,
gaan we hier graag en regelmatig uit eten.
Er zijn veel erg goede eetgelegenheden,
maar uiteindelijk komen we altijd terug bij
de Vriendschap in Middelburg. Als ik bij
het Zeeland Nazomerfestival werk, is daar
de vaste plek waar de artiesten kunnen
eten en ik ben daar altijd zo verwend door
Conny en Cees en alle medewerkers. Ik
voel me daar echt thuis. Vorige week nog
heerlijk mosselen bij ze gegeten!"
Café
„Zoals vroeger uren in een café hangen,
doe ik niet meer en zeker alleen voel ik me
daar gauw ongemakkelijk. Ik kom er nog
wel, maar dan met vrienden, bijvoorbeeld
na een voorstelling om nog even na te pra
ten. De muziek moet dus niet zo hard zijn
dat je geen woord meer kan wisselen."
Museum en galerie
„Wat musea- en galeriebezoek betreft, laat
ik me graag leiden door m'n vrouw. Toen
we vertrokken uit de Randstad waren we
toch een beetje bang dat Zeeland ons (te)
weinig zou bieden, maar het tegendeel is
waar. Waar we bijvoorbeeld graag komen:
het Zeeuws Museum, de Vleeshal, diverse
goede galeries, in De Drukkery hangt vaak
verrassend werk, de Grote Kerk in Veere
niet vergeten en het CBK. In de laatstge
noemde is tot 18 september een prachtige
kleine tentoonstelling van vijf kunstenaars
die daar allemaal een week hebben ge
werkt: gaan! Binnenkort naar de Dikke To
ren in Zierikzee waar een tentoonstelling
is. En er is nog veel meer moois in Zeeland,
waar je rustig kan genieten en niet over de
hoofden een glimp moet zien op te vangen
zoals laatst bij de grote Rembrandt-ten-
toonstelling in het Rijksmuseum."
Theater
„Omdat ik toneelspeler ben, kom ik natuur
lijk graag en vaak in het theater, liefst de
kleinere omdat je dicht op de huid van de
spelers zit en dus alle emoties kan zien en
meebeleven en daar ook vaak de meest inte
ressante producties te zien zijn. In het
Zeeuwse is echt veel aanbod. Ik noem bij
voorbeeld de producties van Jacques Boon
man met podium Reimerswaal, De Weg
wijzer in Nieuw-en Sint Joosland en De
Spot in Middelburg. Verder ben ik erg
nieuwsgierig naar het nieuwe theatertje in
Ritthem dat Peter de Neef en Esther Rook-
er met Theater aan Zee gaan beginnen. In
ieder geval wens ik ze veel succes en mis
schien krijg ik de kans daar ook eens op te
treden. Verder zijn er diverse festivals zoals
natuurlijk het Zeeland Nazomerfestival. En
er is een goed aanbod in de bios en natuur
lijk de Concertzaal in Middelburg."
Favoriete muziek
„Een leven zonder muziek kan ik me niet
voorstellen. Muziek gaat recht naar mijn
hart, het maakt me vrolijk en als het nodig
is geeft het me troost. In mijn jeugd ben ik
na de Middelburgse muziekschool naar het
Brabants Conservatorium gegaan om daar
zanglessen te volgen en zanger te worden,
maar uiteindelijk heeft mijn grote liefde, to
neel, het gewonnen. Maar in mijn voorstel
lingen wordt gelukkig vaak gezongen. Ik
heb, en misschien wel daardoor, een brede
belangstelling voor muziek, mijn aller
eerste grammofoonplaat was het vioolcon
cert van Bach. Maar ik houd ook van har
monische hedendaagse muziek en prachtig
vind ik veel (Nederlandstalige) luisterlied
jes van bijvoorbeeld Frederieke Spigt, Wen
de Snijders, Adele Bloemendaal, Jules de
korte. Een favoriet programma is 'De Sand
wich' op Radio 5 elke zondagmorgen van
10 tot 12 uur."
Mooie wandeling
„Wandelen is in alle jaargetijden een favo
riete bezigheid, langs het strand en door
het waterwingebied bij Vrouwenpolder bij
voorbeeld. Heerlijk! En zeker in dit mooie
jaargetijde: de herfst. Maar de bolwerken
van Middelburg zijn ook een favoriet, loop
ik bijna dagelijks. Eigenlijk was wel de
grootste drijfveer terug te komen naar Zee
land, het Zeeuwse landschap omdat we
daar echt van houden."
Avond op stap met...
„Bart Moeyaert. Ik heb het genoegen ge
had hem twee keer te spreken. Na afloop
van een voorstelling waar ik aan mee werk
te en na een presentatie van zijn boeken. Ik
vind zijn boeken en gedichten echt fantas
tisch. Vol met prachtige zinnen en origine
le bedenksels. Daarnaast is hij ook een be
genadigd verteller en performer. Dus we
komen de avond zeker door."
Wie is er niet opgegroeid met de
Wannée-kookboeken? 105 jaar
na de eerste editie van dit hand
boek van de voormalige huis
houdscholen neemt Puck
Kerkhoven een Wannée-
klassieker onder
handen.
Vandaag:
Kip met
mosterd
Wij hebben het
maar makkelijk,
al het 'vuile'
werk wordt voor
ons gedaan. Neem nou kip. Je
koopt poten, dijen, kipfilets des
noods, en kan gelijk aan de
slag. Dat was in de tijd van
Wannée wel anders. Over de
techniek van het plukken, uit
halen, opzetten (=opbinden)
en trancheren schrijft ze pagi
na's vol, terwijl de bereiding er
bekaaid vanaf komt. Zout en bo
ter, braden in de oven, that's it.
Jus maak je af met water. Wit
papieren manchetjes om de po
ten, dat was belangrijk!
Ik leerde deze smakelijke ma
nier van kip bereiden van een
Ierse boerin. Werkt ook voor
het hele beest. Reken dan circa
vijf kwartier oventijd. De alou
de truc van Wannée om een
stukje roomboter in de buikhol-
Mijn advies: neem
biologische scharrelkip!
te te verstoppen, is een goede.
Af en toe besprenkelen met
vrijgekomen braadvocht. Kip
is gaar als de vloeistof die er
uit komt, doorzichtig en hel
der is. Bescherm te bruin kleu
rende borsten tegen uitdrogen
met vochtig bakpapier. Mijn
advies: neem biologische schar
relkip! Die heeft niet alleen
een beter, maar ook een langer
leven achter de rug. Dat resul
teert in vlees met een stevig
ere bite en een véél intensere
kipsmaak. Dat hoefde Wannée
niet te schrijven, er was des
tijds niets anders. Plofkip (in
zes weken van 50 naar 2.200
gram), nooit van gehoord!
KIP MET MOSTERD UIT DE OVEN
Donderdag 17 september 2015
ZEELAND KUN JE
GENIETEN VAN AL HET MOOIS
Bram Kwekkeboom:
„Toen we vertrokken uit
de Randstad waren we
toch een beetje bang
dat Zeeland ons (te) wei
nig zou bieden, maar
het tegendeel is waar."
FOTO RUBEN OREEL
Voor 2 personen:
2 flinke poten van (biologi
sche) scharrelkip, met vel;
sap van halve citroen; zwar
te peper en zout; 1 volle eet
lepel grove mosterd; halve
eetlepel grof gehakte verse
dragon, plus 2 toefjes voor
garnering; 6 vastkokende
aardappels in schil; 200
gram doperwten of peultjes;
klontje roomboter
Verwarm oven voor op 180
graden. Dep kippenpoten
droog, snij overtollig, loshan
gend vel weg. Prik met scherp
mesje in dikke gedeelten in
vlees. Leg poten in een ondie
pe ovenschaal, besprenkel
met citroensap en kruid dan
met versgemalen peperen
ruim zout. Bestrijk gul met gro-
ve mosterd en bestrooi met
gehakte dragon. Zet schaal in
midden van voorverwarmde
oven en bak in 20 tot 30 mi
nuten (afhankelijk van dikte)
gaar. Niet keren. Kook onder
tussen schoongeboende, ge
halveerde aardappels in wa
ter met zout in ca. 20 minu
ten gaar. Giet af, laat uitwase
men. Verwarm doperwten in
klein laagje water met zout en
klontje boter. Serveer heet op
borden, garneer met toefjes
dragon. Denk aan bottenbord-
je.
Tip: gebruik ierse whiskey
mosterd, of meng theelepel
tje whiskey door grove mos
terd