8 8? ZEELAND 44 KOKEN MET PUCK Puck kookt Wannée Toneelspeler Bram Kwekkeboom (69) woont in Middelburg. Zaterdag speelt hij in zijn stad de voorstelling De Rietdekker. Een leven zonder muziek kan ik me Muziek gaat recht naar mijn hart. Restaurant „Toen ik voor mijn werk nog veel onder weg was, at ik vaak in restaurants. Bij thuiskomst had ik dan zin in 'gewone' kost, zoals aardappeltjes met salade en een ei. Nu we naar Zeeland zijn teruggekeerd, gaan we hier graag en regelmatig uit eten. Er zijn veel erg goede eetgelegenheden, maar uiteindelijk komen we altijd terug bij de Vriendschap in Middelburg. Als ik bij het Zeeland Nazomerfestival werk, is daar de vaste plek waar de artiesten kunnen eten en ik ben daar altijd zo verwend door Conny en Cees en alle medewerkers. Ik voel me daar echt thuis. Vorige week nog heerlijk mosselen bij ze gegeten!" Café „Zoals vroeger uren in een café hangen, doe ik niet meer en zeker alleen voel ik me daar gauw ongemakkelijk. Ik kom er nog wel, maar dan met vrienden, bijvoorbeeld na een voorstelling om nog even na te pra ten. De muziek moet dus niet zo hard zijn dat je geen woord meer kan wisselen." Museum en galerie „Wat musea- en galeriebezoek betreft, laat ik me graag leiden door m'n vrouw. Toen we vertrokken uit de Randstad waren we toch een beetje bang dat Zeeland ons (te) weinig zou bieden, maar het tegendeel is waar. Waar we bijvoorbeeld graag komen: het Zeeuws Museum, de Vleeshal, diverse goede galeries, in De Drukkery hangt vaak verrassend werk, de Grote Kerk in Veere niet vergeten en het CBK. In de laatstge noemde is tot 18 september een prachtige kleine tentoonstelling van vijf kunstenaars die daar allemaal een week hebben ge werkt: gaan! Binnenkort naar de Dikke To ren in Zierikzee waar een tentoonstelling is. En er is nog veel meer moois in Zeeland, waar je rustig kan genieten en niet over de hoofden een glimp moet zien op te vangen zoals laatst bij de grote Rembrandt-ten- toonstelling in het Rijksmuseum." Theater „Omdat ik toneelspeler ben, kom ik natuur lijk graag en vaak in het theater, liefst de kleinere omdat je dicht op de huid van de spelers zit en dus alle emoties kan zien en meebeleven en daar ook vaak de meest inte ressante producties te zien zijn. In het Zeeuwse is echt veel aanbod. Ik noem bij voorbeeld de producties van Jacques Boon man met podium Reimerswaal, De Weg wijzer in Nieuw-en Sint Joosland en De Spot in Middelburg. Verder ben ik erg nieuwsgierig naar het nieuwe theatertje in Ritthem dat Peter de Neef en Esther Rook- er met Theater aan Zee gaan beginnen. In ieder geval wens ik ze veel succes en mis schien krijg ik de kans daar ook eens op te treden. Verder zijn er diverse festivals zoals natuurlijk het Zeeland Nazomerfestival. En er is een goed aanbod in de bios en natuur lijk de Concertzaal in Middelburg." Favoriete muziek „Een leven zonder muziek kan ik me niet voorstellen. Muziek gaat recht naar mijn hart, het maakt me vrolijk en als het nodig is geeft het me troost. In mijn jeugd ben ik na de Middelburgse muziekschool naar het Brabants Conservatorium gegaan om daar zanglessen te volgen en zanger te worden, maar uiteindelijk heeft mijn grote liefde, to neel, het gewonnen. Maar in mijn voorstel lingen wordt gelukkig vaak gezongen. Ik heb, en misschien wel daardoor, een brede belangstelling voor muziek, mijn aller eerste grammofoonplaat was het vioolcon cert van Bach. Maar ik houd ook van har monische hedendaagse muziek en prachtig vind ik veel (Nederlandstalige) luisterlied jes van bijvoorbeeld Frederieke Spigt, Wen de Snijders, Adele Bloemendaal, Jules de korte. Een favoriet programma is 'De Sand wich' op Radio 5 elke zondagmorgen van 10 tot 12 uur." Mooie wandeling „Wandelen is in alle jaargetijden een favo riete bezigheid, langs het strand en door het waterwingebied bij Vrouwenpolder bij voorbeeld. Heerlijk! En zeker in dit mooie jaargetijde: de herfst. Maar de bolwerken van Middelburg zijn ook een favoriet, loop ik bijna dagelijks. Eigenlijk was wel de grootste drijfveer terug te komen naar Zee land, het Zeeuwse landschap omdat we daar echt van houden." Avond op stap met... „Bart Moeyaert. Ik heb het genoegen ge had hem twee keer te spreken. Na afloop van een voorstelling waar ik aan mee werk te en na een presentatie van zijn boeken. Ik vind zijn boeken en gedichten echt fantas tisch. Vol met prachtige zinnen en origine le bedenksels. Daarnaast is hij ook een be genadigd verteller en performer. Dus we komen de avond zeker door." Wie is er niet opgegroeid met de Wannée-kookboeken? 105 jaar na de eerste editie van dit hand boek van de voormalige huis houdscholen neemt Puck Kerkhoven een Wannée- klassieker onder handen. Vandaag: Kip met mosterd Wij hebben het maar makkelijk, al het 'vuile' werk wordt voor ons gedaan. Neem nou kip. Je koopt poten, dijen, kipfilets des noods, en kan gelijk aan de slag. Dat was in de tijd van Wannée wel anders. Over de techniek van het plukken, uit halen, opzetten (=opbinden) en trancheren schrijft ze pagi na's vol, terwijl de bereiding er bekaaid vanaf komt. Zout en bo ter, braden in de oven, that's it. Jus maak je af met water. Wit papieren manchetjes om de po ten, dat was belangrijk! Ik leerde deze smakelijke ma nier van kip bereiden van een Ierse boerin. Werkt ook voor het hele beest. Reken dan circa vijf kwartier oventijd. De alou de truc van Wannée om een stukje roomboter in de buikhol- Mijn advies: neem biologische scharrelkip! te te verstoppen, is een goede. Af en toe besprenkelen met vrijgekomen braadvocht. Kip is gaar als de vloeistof die er uit komt, doorzichtig en hel der is. Bescherm te bruin kleu rende borsten tegen uitdrogen met vochtig bakpapier. Mijn advies: neem biologische schar relkip! Die heeft niet alleen een beter, maar ook een langer leven achter de rug. Dat resul teert in vlees met een stevig ere bite en een véél intensere kipsmaak. Dat hoefde Wannée niet te schrijven, er was des tijds niets anders. Plofkip (in zes weken van 50 naar 2.200 gram), nooit van gehoord! KIP MET MOSTERD UIT DE OVEN Donderdag 17 september 2015 ZEELAND KUN JE GENIETEN VAN AL HET MOOIS Bram Kwekkeboom: „Toen we vertrokken uit de Randstad waren we toch een beetje bang dat Zeeland ons (te) wei nig zou bieden, maar het tegendeel is waar." FOTO RUBEN OREEL Voor 2 personen: 2 flinke poten van (biologi sche) scharrelkip, met vel; sap van halve citroen; zwar te peper en zout; 1 volle eet lepel grove mosterd; halve eetlepel grof gehakte verse dragon, plus 2 toefjes voor garnering; 6 vastkokende aardappels in schil; 200 gram doperwten of peultjes; klontje roomboter Verwarm oven voor op 180 graden. Dep kippenpoten droog, snij overtollig, loshan gend vel weg. Prik met scherp mesje in dikke gedeelten in vlees. Leg poten in een ondie pe ovenschaal, besprenkel met citroensap en kruid dan met versgemalen peperen ruim zout. Bestrijk gul met gro- ve mosterd en bestrooi met gehakte dragon. Zet schaal in midden van voorverwarmde oven en bak in 20 tot 30 mi nuten (afhankelijk van dikte) gaar. Niet keren. Kook onder tussen schoongeboende, ge halveerde aardappels in wa ter met zout in ca. 20 minu ten gaar. Giet af, laat uitwase men. Verwarm doperwten in klein laagje water met zout en klontje boter. Serveer heet op borden, garneer met toefjes dragon. Denk aan bottenbord- je. Tip: gebruik ierse whiskey mosterd, of meng theelepel tje whiskey door grove mos terd

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 60