Sr GO! 5
Z
KLEINGELD
w
Kirsch mag, maar hoeft niet.
Het geeft een zoetje, maakt
het frisser en minder zwaar
Plan voor
betere
geldkeuzes
Jan Hein en Mirale vinden dat geen
van de vier kant-en-klare kaasfon
dues ook maar in de schaduw mag
staan van een echte, verse. Toch
valt de kwaliteit van de pakjes over
de gehele linie enigszins mee. Jan
Hein: „Qua structuur en binding
lijkt dit echt op fondue. Qua smaak
is er van alles op aan te merken,
maar het is nou ook weer niet
zwaar onvoldoende."
Jan Hein begrijpt wel dat de ge
maksmens dit soort kant-en-klaar
voedsel koopt. Het is snel klaar en
er kan weinig misgaan. „Maar we
moeten toch ook eens ophouden
met klagen over hoe moeilijk het
maken van traditionele kaasfon
due is," zegt hij. „Flauwekul. Je
moet gewoon een beetje met be
leid, geduld en beheersing te werk
gaan. Dus het gas niet te hoog,
niet te snel kaas toevoegen en niet
te gehaast te werk gaan."
Jan Hein zegt liefhebher te zijn
van de klassieke Zwitserse kaas
fondue. „Die bestaat uit witte
wijn, het liefst een Sauvignon of
iets anders neutraals, gruyère, em-
mentaler, alpenzeller, nootmus
kaat, knoflook en peper. Als
bindmiddel gebruik je aardappel
zetmeel, geen bloem. Kirsch mag,
maar hoeft niet. Het geeft een
zoetje, maakt het wat frisser en
minder zwaar."
Heel soms heeft Jan Hein wel zin
om te experimenteren. Met een
mooie geaderde kaas en trappis
ten- of abdijbier bijvoorbeeld.
„Maar om eerlijk te zijn kom ik
toch altijd weer terug bij die klas
sieke Zwitserse."
Asterix
In Asterix en de Helvetiërs kregen
disgenoten die hun brood verloren
in de pan met kaasfondue stoksla
gen. Anno nu is het een goede
Zwitserse gewoonte dat je een
liedje zingt, een dansje doet of
een rondje geeft als je je brood
verliest tijdens het fonduen. Jan
Hein: „Nederland kent die tradi
tie niet. Ook de Zwitserse ge
woonte om er thee bij te drinken
zie je hier nauwelijks. Wij drin
ken er liever een goede witte wijn
bij. Ook de porties hier zijn een
stuk beschaafder dan in Zwitser
land. Daar krijg je soms echt een
trog voor je neus."
CC BOEK
Gratis boeken
opje e reader
BESPAARTIP
l.an
van
er eten
ananen
Spiegel voor
een prikkie
kaas
DE UITSLAG
woensdag 16 september 2015
Wat is slim als je een
extraatje krijgt: spa
ren, beleggen of af
lossen? Speciaal
voor consumenten
die willen weten wat
zij het best kunnen
doen, is er nu een
rekentool. Die
geeft - met een vei
lige buffer - advies
op maat. Te vinden
bij Nibud.nl.
Voor veel lezers is de site
gratis.nl handig. Onder het
onderdeel e-books zijn
links te vinden naar boe
ken die je gratis kunt
laden op je e-reader. Bij
een andere site,
ebook.gratis-downloa-
den.nu, vind je boeken in
alle genres. Soms zijn de
boeken slechts tijdelijk
beschikbaar.
Bananen die in een tros op
de fruitschaal liggen, krij
gen eerder bruine plekken
dan losse bananen. Be
waar bananen daarom los
in de fruitschaal. Dan
gaan ze veel langer mee.
Een barst in de achteruit
kijkspiegel of een deuk in
de motorkap? Naast sites
als onderdelenzoeker.nl
en onderdelenlijn.nl kun je
ook slagen door de Markt-
plaats-app te downloaden.
Consumenten kopen
steeds vaker online onder
delen en nemen die mee
naar de garage.
69,5
centimeter meet de been
ruimte die passagiers krijgen
in economy comfort bij TUI.
Daarmee zitten zij krapper dan
bij welke airline ook (bron
Consumentenbond).
rONDue
CHALET
>3. Classic Fondue
Te koop bij verschillende su
permarkten, waaronder Vomar
en Dirk van den Broek, 400
gram, €3,29
Romig, zacht, smaak van em-
mentaler overheerst. Mag wat
ruiger. Schreeuwt om wat extra
knoflook en peper.
I. Chalet Fondue Classic
Te koop bij verschillende
kaasboeren, 400 gram,
gekocht voor €6,25
Komt dicht bij de smaak van
klassieke Zwitserse fondue.
Beetje vlak van smaak,
beetje veel wijnsmaak ook,
maar verder voldoende.
2. Uniekaas Alpenhorn
Te koop bij verschillende
supermarkten, waaronder
Dirk van den Broek,
400 gram, €3,99
Wijn overheerst de
kaas. Heeft meer pit
dan de rest.
>4. Emmi Fondü Original
Te koop bij verschillende
supermarkten, waaronder AH,
Jumbo en Plus, 400 gram, €3,99
Beetje klef en plakkerig. Veel
bindmiddel, weinig kaassmaak.
Mist dat aangenaam kriebelige
gevoel in je keel van de
gruyère.