Sr GO! 5 Z KLEINGELD w Kirsch mag, maar hoeft niet. Het geeft een zoetje, maakt het frisser en minder zwaar Plan voor betere geldkeuzes Jan Hein en Mirale vinden dat geen van de vier kant-en-klare kaasfon dues ook maar in de schaduw mag staan van een echte, verse. Toch valt de kwaliteit van de pakjes over de gehele linie enigszins mee. Jan Hein: „Qua structuur en binding lijkt dit echt op fondue. Qua smaak is er van alles op aan te merken, maar het is nou ook weer niet zwaar onvoldoende." Jan Hein begrijpt wel dat de ge maksmens dit soort kant-en-klaar voedsel koopt. Het is snel klaar en er kan weinig misgaan. „Maar we moeten toch ook eens ophouden met klagen over hoe moeilijk het maken van traditionele kaasfon due is," zegt hij. „Flauwekul. Je moet gewoon een beetje met be leid, geduld en beheersing te werk gaan. Dus het gas niet te hoog, niet te snel kaas toevoegen en niet te gehaast te werk gaan." Jan Hein zegt liefhebher te zijn van de klassieke Zwitserse kaas fondue. „Die bestaat uit witte wijn, het liefst een Sauvignon of iets anders neutraals, gruyère, em- mentaler, alpenzeller, nootmus kaat, knoflook en peper. Als bindmiddel gebruik je aardappel zetmeel, geen bloem. Kirsch mag, maar hoeft niet. Het geeft een zoetje, maakt het wat frisser en minder zwaar." Heel soms heeft Jan Hein wel zin om te experimenteren. Met een mooie geaderde kaas en trappis ten- of abdijbier bijvoorbeeld. „Maar om eerlijk te zijn kom ik toch altijd weer terug bij die klas sieke Zwitserse." Asterix In Asterix en de Helvetiërs kregen disgenoten die hun brood verloren in de pan met kaasfondue stoksla gen. Anno nu is het een goede Zwitserse gewoonte dat je een liedje zingt, een dansje doet of een rondje geeft als je je brood verliest tijdens het fonduen. Jan Hein: „Nederland kent die tradi tie niet. Ook de Zwitserse ge woonte om er thee bij te drinken zie je hier nauwelijks. Wij drin ken er liever een goede witte wijn bij. Ook de porties hier zijn een stuk beschaafder dan in Zwitser land. Daar krijg je soms echt een trog voor je neus." CC BOEK Gratis boeken opje e reader BESPAARTIP l.an van er eten ananen Spiegel voor een prikkie kaas DE UITSLAG woensdag 16 september 2015 Wat is slim als je een extraatje krijgt: spa ren, beleggen of af lossen? Speciaal voor consumenten die willen weten wat zij het best kunnen doen, is er nu een rekentool. Die geeft - met een vei lige buffer - advies op maat. Te vinden bij Nibud.nl. Voor veel lezers is de site gratis.nl handig. Onder het onderdeel e-books zijn links te vinden naar boe ken die je gratis kunt laden op je e-reader. Bij een andere site, ebook.gratis-downloa- den.nu, vind je boeken in alle genres. Soms zijn de boeken slechts tijdelijk beschikbaar. Bananen die in een tros op de fruitschaal liggen, krij gen eerder bruine plekken dan losse bananen. Be waar bananen daarom los in de fruitschaal. Dan gaan ze veel langer mee. Een barst in de achteruit kijkspiegel of een deuk in de motorkap? Naast sites als onderdelenzoeker.nl en onderdelenlijn.nl kun je ook slagen door de Markt- plaats-app te downloaden. Consumenten kopen steeds vaker online onder delen en nemen die mee naar de garage. 69,5 centimeter meet de been ruimte die passagiers krijgen in economy comfort bij TUI. Daarmee zitten zij krapper dan bij welke airline ook (bron Consumentenbond). rONDue CHALET >3. Classic Fondue Te koop bij verschillende su permarkten, waaronder Vomar en Dirk van den Broek, 400 gram, €3,29 Romig, zacht, smaak van em- mentaler overheerst. Mag wat ruiger. Schreeuwt om wat extra knoflook en peper. I. Chalet Fondue Classic Te koop bij verschillende kaasboeren, 400 gram, gekocht voor €6,25 Komt dicht bij de smaak van klassieke Zwitserse fondue. Beetje vlak van smaak, beetje veel wijnsmaak ook, maar verder voldoende. 2. Uniekaas Alpenhorn Te koop bij verschillende supermarkten, waaronder Dirk van den Broek, 400 gram, €3,99 Wijn overheerst de kaas. Heeft meer pit dan de rest. >4. Emmi Fondü Original Te koop bij verschillende supermarkten, waaronder AH, Jumbo en Plus, 400 gram, €3,99 Beetje klef en plakkerig. Veel bindmiddel, weinig kaassmaak. Mist dat aangenaam kriebelige gevoel in je keel van de gruyère.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 57