UNNEN&BUI1 3
LEESTIPS
VOOR DE VLAAI
WEEZOET
Kwetsen
De lekkerste recepten
Kornoelje VRUCHT
Supermarktappels mogen niet
melig worden als ze een jaar
in het koelhuis worden bewaard.
Smaak doet er minder toe
MIRABELLEN
€30)
€30)
Kunstwerk op je kopje koffie
Met kweepeer
Met kwetsen
Met kornoeljes
vrijdag II september 2015
HELD IN DE MOESTUIN
In 'De Hofhelden in de
moestuin' staan 90 eet
bare gewassen be
schreven. Leer de beste
zaai- en plantwijze voor
elk gewas. Ook vind je
een handjevol recepten
waarmee
je je oogst
omtovert
tot ge
recht.
(Schuyt,
LEVE DE
HERFST!
We kun
nen wel
doen of
het nog
zomer is, maar de
meteorologische herfst
is al begonnen. En
dat betekent niet dat
je tuin een somber
rommeltje hoeft te
worden. Leve de
herfsttuin!
(Forte Groen, €20)
DE GROTE MEESTER
Frank
Lloyd
Wright
ont
wierp
in zijn
70 jaar durende carrière
heel wat bekende ge
bouwen. In dit boek
staan 500 huizen en
openbare gebouwen,
maar ook schetsen en
aquarellen.
(Taschen, €50)
NEDERLAND DESIGNLAND
Een selectie van het
beste designhotels,
-winkels en -restau
rants in Nederland.
Wie zin heeft om de
mooiste panden zelf te
bekijken: in het boek
staan ook
wandelin
gen
beschre
ven.
(Terra,
Steam Waverz maken van een gewone
koffiepauze een kunstzinnige beleve
nis. De papieren kunstwerkjes
komen dankzij de stoom
tot leven zodra je ze
plaatst op een kopje kof
fie of thee. Er zijn twee varian
ten: de Love Birds en het Dutch
Kissing Couple. Na gebruik maak
je de Steam Waverz weer plat en
zijn ze klaar voor de volgende
voorstelling. Leuk om cadeau te
geven. 9,95 euro voor 10 stuks.
-» WAAR KOOP IK ZO'N BOOM?
Noord-Nederland: Auke Kleefstra Vruchtboomkwekerij,
Sumar/Suameer, www.vruchtboom.nl
Midden: Ten Hoven Boomkwekers, Apeldoorn,
info@tenhovenbomen.nl
Zuid: Boomkwekerij Jos Frijns Zonen,
Margraten, www.boomkwekerij-frijns.nl
Wat: lakrode, langwerpige vrucht met een
grote pit, net als een olijf. De culinaire
kornoelje is de gele kornoelje, Cornus
mas.
Waar: staat graag op humusrijke, goed
doorlatende en kalkrijke grond, op een
standplaats in de (half)schaduw. Maar
op goede grond is zon geen bezwaar. De
kleine boom -of grote struik -is vroeg in
het voorjaar overdekt met kleine, mos-
terdgele bloemen.
Wat kun je ermee: vroeger werden in Lim
burg vlaaien gemaakt met een vulling van
koernoelje. Je kunt ook een lekkere jam
van kornoeljevruchten maken.
Wat: kleine ronde pruimpjes met een
weezoete smaak.
Waar: deze vruchtboom groeit ook goed
op slechtere gronden, mits ze niet te nat
zijn. 'Mirabelle de Nancy' is een betrouw
baar en overvloedig dragend ras. De
vruchten geuren, en trekken - als ze op
de grond vallen - een staalkaart aan vlin
ders, wespen, hoornaars en andere in
secten aan. En dat de vruchten vallen is
niet te voorkomen, want een mirabellen-
boom wordt hoog en plukken is onprak
tisch. Je slaat de vruchten
met een stok uit de boom.
Wat kun je ermee: uit de
hand eten, er jam of com
pote van maken, ver
werken in taart.
Wat: een langwerpig pruimpje
dat minder sappig is dan een
gewone pruim.
Waar: de Italiaanse kwets, een
aanrader omdat de bloemen
tegen nachtvorst kunnen, groeit
op alle voedingrijke grond. Zorg
wel voor een goede afwatering en
een zonnige plek. Kwetsen hebben
geen kruisbestuiving nodig: aan
één boom heb je genoeg.
Wat kun je ermee: omdat de
kwets minder sappig is, kun je er
een taart mee maken zonder dat het
deeg kleddernat
wordt. De oude naam
is niet voor niets
'bakpruim'. Ook
kwetsenijs is een
delicatesse.
Een machtig, maar o zo lekker kwee-
perentoetje komt uit Frankrijk:
Coings au four.
Neem één kweepeer per persoon.
Schil deze en hol hem uit met een ap
pelboor, maar laat de bodem van de
vrucht intact. Besprenkel de kwee
peer met citroensap. Meng 150 gram
basterdsuiker, 100 gram gezouten
boter en 3 eetlepels slagroom. Vul de
kweeperen met dit mengsel en zet ze
in een beboterde ovenschaal. Laat de
kweeperen gaar worden op 190 gra
den. Serveer met ongezoete slag
room.
Volgens de overlevering was dit het
favoriete dessert van Sir Isaac
Newton. Het zou goed kunnen dat
Romke van de Kaa met mispels en
een kweepeer. 'Het kan goed zijn dat
een kweepeer Isaac Newton tot zijn
theorie bracht', foto koen verheijden
geen vallende appel, maar een kwee
peer hem tot zijn theorie over de
zwaartekracht bracht.
Damson cheese zou je kunnen verta
len met kwetsenpasta. In Engeland
wordt die gegeten met lamsbout.
Was, droog en ontsteel een kilo kwet
sen en doe ze in een pan met 150 mil
liliter water. Kook ze tot puree en
wrijf ze door een zeef zodat de pitten
achterblijven.
Weeg de puree en doe deze in een
koekenpan of in een jampan. Voeg
per kilo puree 750 gram halfzoete
geleisuiker toe. Breng alles zachtjes
aan de kook en begin te roeren met
een houten lepel. Blijf roeren tot het
roeren zwaar gaat én totdat een met
de lepel getrokken streep op de
bodem van de pan niet meer dicht-
vloeit.
Reken op een uur of langer roeren en
op een lamme arm.
Stort de massa uit op een met een
stuk vetvrij papier bedekte bakplaat.
Laat een nacht afkoelen en snijd de
stevig geworden pasta de volgende
dag in blokjes. Die kunnen ook buiten
de koelkast jarenlang worden be
waard. Niet alleen lekker met lams
bout, maar ook als voorafje met
blokjes schapenkaas.
Kornoeljegelei wordt veel in Rusland
gegeten, vooral bij wild, zoals wij
cranberries gebruiken.
De kornoeljevruchten bevatten heel
veel vitamine C en zouden zo maar
het volgende superfood kunnen wor
den. Neem een hoeveelheid kornoel
jevruchten en neem eenzelfde ge
wicht in moesappels. Snijd de appels
in stukken, compleet met schil en
klokhuis en doe ze met de kornoelje
vruchten in een pan.
Doe zoveel water in de pan dat alles
net onder staat. Breng alles aan de
kook en leg dan het deksel op de pan.
Laat de vruchten tamelijk lang koken,
totdat ze zacht zijn, en giet de moes
door een zeef met daarin een schone
zakdoek (echte koks bezitten waar
schijnlijk een sappan of een jelly
bag).
Voeg per liter vloeistof 400 gram
halfzoete geleisuiker toe en kook tot
dat de gelei 'zet'. Bewaar de kornoel
jegelei in schone jampotjes.