UNNEN&BUI1 3 LEESTIPS VOOR DE VLAAI WEEZOET Kwetsen De lekkerste recepten Kornoelje VRUCHT Supermarktappels mogen niet melig worden als ze een jaar in het koelhuis worden bewaard. Smaak doet er minder toe MIRABELLEN €30) €30) Kunstwerk op je kopje koffie Met kweepeer Met kwetsen Met kornoeljes vrijdag II september 2015 HELD IN DE MOESTUIN In 'De Hofhelden in de moestuin' staan 90 eet bare gewassen be schreven. Leer de beste zaai- en plantwijze voor elk gewas. Ook vind je een handjevol recepten waarmee je je oogst omtovert tot ge recht. (Schuyt, LEVE DE HERFST! We kun nen wel doen of het nog zomer is, maar de meteorologische herfst is al begonnen. En dat betekent niet dat je tuin een somber rommeltje hoeft te worden. Leve de herfsttuin! (Forte Groen, €20) DE GROTE MEESTER Frank Lloyd Wright ont wierp in zijn 70 jaar durende carrière heel wat bekende ge bouwen. In dit boek staan 500 huizen en openbare gebouwen, maar ook schetsen en aquarellen. (Taschen, €50) NEDERLAND DESIGNLAND Een selectie van het beste designhotels, -winkels en -restau rants in Nederland. Wie zin heeft om de mooiste panden zelf te bekijken: in het boek staan ook wandelin gen beschre ven. (Terra, Steam Waverz maken van een gewone koffiepauze een kunstzinnige beleve nis. De papieren kunstwerkjes komen dankzij de stoom tot leven zodra je ze plaatst op een kopje kof fie of thee. Er zijn twee varian ten: de Love Birds en het Dutch Kissing Couple. Na gebruik maak je de Steam Waverz weer plat en zijn ze klaar voor de volgende voorstelling. Leuk om cadeau te geven. 9,95 euro voor 10 stuks. -» WAAR KOOP IK ZO'N BOOM? Noord-Nederland: Auke Kleefstra Vruchtboomkwekerij, Sumar/Suameer, www.vruchtboom.nl Midden: Ten Hoven Boomkwekers, Apeldoorn, info@tenhovenbomen.nl Zuid: Boomkwekerij Jos Frijns Zonen, Margraten, www.boomkwekerij-frijns.nl Wat: lakrode, langwerpige vrucht met een grote pit, net als een olijf. De culinaire kornoelje is de gele kornoelje, Cornus mas. Waar: staat graag op humusrijke, goed doorlatende en kalkrijke grond, op een standplaats in de (half)schaduw. Maar op goede grond is zon geen bezwaar. De kleine boom -of grote struik -is vroeg in het voorjaar overdekt met kleine, mos- terdgele bloemen. Wat kun je ermee: vroeger werden in Lim burg vlaaien gemaakt met een vulling van koernoelje. Je kunt ook een lekkere jam van kornoeljevruchten maken. Wat: kleine ronde pruimpjes met een weezoete smaak. Waar: deze vruchtboom groeit ook goed op slechtere gronden, mits ze niet te nat zijn. 'Mirabelle de Nancy' is een betrouw baar en overvloedig dragend ras. De vruchten geuren, en trekken - als ze op de grond vallen - een staalkaart aan vlin ders, wespen, hoornaars en andere in secten aan. En dat de vruchten vallen is niet te voorkomen, want een mirabellen- boom wordt hoog en plukken is onprak tisch. Je slaat de vruchten met een stok uit de boom. Wat kun je ermee: uit de hand eten, er jam of com pote van maken, ver werken in taart. Wat: een langwerpig pruimpje dat minder sappig is dan een gewone pruim. Waar: de Italiaanse kwets, een aanrader omdat de bloemen tegen nachtvorst kunnen, groeit op alle voedingrijke grond. Zorg wel voor een goede afwatering en een zonnige plek. Kwetsen hebben geen kruisbestuiving nodig: aan één boom heb je genoeg. Wat kun je ermee: omdat de kwets minder sappig is, kun je er een taart mee maken zonder dat het deeg kleddernat wordt. De oude naam is niet voor niets 'bakpruim'. Ook kwetsenijs is een delicatesse. Een machtig, maar o zo lekker kwee- perentoetje komt uit Frankrijk: Coings au four. Neem één kweepeer per persoon. Schil deze en hol hem uit met een ap pelboor, maar laat de bodem van de vrucht intact. Besprenkel de kwee peer met citroensap. Meng 150 gram basterdsuiker, 100 gram gezouten boter en 3 eetlepels slagroom. Vul de kweeperen met dit mengsel en zet ze in een beboterde ovenschaal. Laat de kweeperen gaar worden op 190 gra den. Serveer met ongezoete slag room. Volgens de overlevering was dit het favoriete dessert van Sir Isaac Newton. Het zou goed kunnen dat Romke van de Kaa met mispels en een kweepeer. 'Het kan goed zijn dat een kweepeer Isaac Newton tot zijn theorie bracht', foto koen verheijden geen vallende appel, maar een kwee peer hem tot zijn theorie over de zwaartekracht bracht. Damson cheese zou je kunnen verta len met kwetsenpasta. In Engeland wordt die gegeten met lamsbout. Was, droog en ontsteel een kilo kwet sen en doe ze in een pan met 150 mil liliter water. Kook ze tot puree en wrijf ze door een zeef zodat de pitten achterblijven. Weeg de puree en doe deze in een koekenpan of in een jampan. Voeg per kilo puree 750 gram halfzoete geleisuiker toe. Breng alles zachtjes aan de kook en begin te roeren met een houten lepel. Blijf roeren tot het roeren zwaar gaat én totdat een met de lepel getrokken streep op de bodem van de pan niet meer dicht- vloeit. Reken op een uur of langer roeren en op een lamme arm. Stort de massa uit op een met een stuk vetvrij papier bedekte bakplaat. Laat een nacht afkoelen en snijd de stevig geworden pasta de volgende dag in blokjes. Die kunnen ook buiten de koelkast jarenlang worden be waard. Niet alleen lekker met lams bout, maar ook als voorafje met blokjes schapenkaas. Kornoeljegelei wordt veel in Rusland gegeten, vooral bij wild, zoals wij cranberries gebruiken. De kornoeljevruchten bevatten heel veel vitamine C en zouden zo maar het volgende superfood kunnen wor den. Neem een hoeveelheid kornoel jevruchten en neem eenzelfde ge wicht in moesappels. Snijd de appels in stukken, compleet met schil en klokhuis en doe ze met de kornoelje vruchten in een pan. Doe zoveel water in de pan dat alles net onder staat. Breng alles aan de kook en leg dan het deksel op de pan. Laat de vruchten tamelijk lang koken, totdat ze zacht zijn, en giet de moes door een zeef met daarin een schone zakdoek (echte koks bezitten waar schijnlijk een sappan of een jelly bag). Voeg per liter vloeistof 400 gram halfzoete geleisuiker toe en kook tot dat de gelei 'zet'. Bewaar de kornoel jegelei in schone jampotjes.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 55