Eerste vaatje brengt
meer op dan vorig jaar
Elk jaar weer zijn er minder cafés in Zeeland
bij opening seizoen Minder aanbod door oestersterfte
ZEELAND 3
der er niet bij.
In Zeeland worden oesters ge
kweekt op twee locaties: in het
Grevelingenmeer en in de Ooster-
schelde. In het Grevelingenmeer
worden vooral de platte Zeeuwse
oesters gekweekt. Daar zijn mo
menteel weinig problemen met
het herpesvirus en komt de Japan
se zeeslak niet voor. In de Ooster-
schelde worden vooral de creuzes
'We hopen snel een
vergunning te krijgen
om off-bottom te
kweken'
(de Japanse oester) gekweekt en
daar zijn de problemen groot.
Het herpesvirus is een belang
rijke oorzaak van sterfte onder oes
ters. Dit virus komt in de Ooster-
schelde sinds 2008 voor. Het
wordt actief als de watertempera
tuur boven de 17 graden komt. In
warme zomers is de sterfte dus
groter.
Daar is nu ook de oesterboor-
der bijgekomen. Deze zeeslak
spuugt een goedje uit op de
schelp, waardoor er een gaatje in
komt en de oester opgeslobberd
kan worden. De zeeslak heeft het
vooral voorzien op jonge oesters.
„Dat is een gemakkelijke prooi",
zegt Van Liere. En omdat een oes
ter er gemiddeld drie tot vier jaar
over doet om consumptierijp te
worden, betekent dit dat er niet al
leen dit jaar schade is, maar dat
ook de voorraad voor de toekom-
SINT-ANNALAND. De veiling van
het eerste vaatje oesters heeft gis
teren 7550 euro opgebracht.
De veiling kwam maar langzaam
op gang. Met telkens een bod van
50 euro ging het bedrag langzaam
omhoog.
„Waar is de Rabo, waar is de ING
waar is de ABN?", vroeg veiling
meester Dominique Degeulle
zich af. Antwoord bleef uit. „Ik
doe een klemmend beroep op u
zodat er meer geld binnenkomt
dan de 6300 euro die het vaatje vo
rig jaar opbracht." Uiteindelijk,
terwijl de bus al stond te wach
ten om de mensen terug te breng
en naar Yerseke, boden de bedrij
ven alsnog tegen elkaar op.
De opbrengst van het eerste vaat
je oesters gaat naar het Maxima
Centrum voor kinderoncologie.
stige jaren groot gevaar loopt.
Om op korte termijn de proble
men het hoofd te kunnen bieden,
wil de sector zo snel mogelijk star
ten met het 'off-bottom' kweken.
Een methode die bijvoorbeeld in
Frankrijk al jaren wordt toegepast.
Daar worden de oesters gekweekt
in metalen zakken die op stellin
gen liggen.
De Nederlandse Oestervereni-
Het herpesvirus is een
belangrijke oorzaak van
sterfte onder oesters.
Het komt sinds 2008 in
de Oosterschelde voor
ging werkt samen met Imares aan
de vergunningaanvraag. De ver
wachting is dat het wel een poosje
in beslag zal nemen voordat die er
is. De Oosterschelde is natuurge
bied en dat betekent dat de ver
gunning aan de natuurbescher
mingswet moet worden getoetst.
„En dat kost tijd", aldus gedepu
teerde Jo-Annes de Bat. Hij wijst
erop dat in dit geval hoge snelheid
ook vertragend kan werken, om
dat dan de kans op bezwaren gro
ter is. Hij riep de sector op vooral
ook samen op te trekken. „Laat de
kracht van de sector zien."
Maar, zo legt Van Liere uit, van
de bodem af kweken is niet dé op
lossing. Al was het alleen maar
omdat de ruimte in de Ooster
schelde gedeeld moet worden met
de mosselkwekers, beroepsvaart
en recreatievaart. „Hoewel wij
vooral actief zijn in een gebied
waar geen beroepsvaart is en nau
welijks recreatievaart." Daarom
wordt nu ook gewerkt aan een
plan van aanpak voor de langere
termijn. Hiervoor is onderzoek no
dig. Gekeken wordt of er bijvoor
beeld kansen zijn om de zeeslak
weg te vissen, vakken schoon te
maken of dat er andere manieren
zijn om de oester te beschermen
tegen de rover.
Ondanks de sombere berichten
was de opening van het seizoen
gisteren toch ook feestelijk. De ge
nodigden waren onder meer getui
ge van de intronisatie van drie
nieuwe leden van het gilde van de
Vergulde Oester. Chefkok Jannes
Brevet van Inter Scaldes, de
Vlaamse vertegenwoordiger in Ne
derland Axel Buijse en SBS-pro-
grammamaker en zanger Ernest
van Hartingsveldt traden toe tot
het gilde.
De forse daling van het aantal ca
fés doet zich in bijna heel Neder
land voor. Sinds 2008 is het cafébe
stand met 12 procent geslonken.
Alleen in Flevoland nam het aan
tal vestigingen toe.
Limburg telt in 2015 ruim 300
cafés minder dan in 2008, maar de
ze provincie spant nog altijd de
kroon qua cafédichtheid: er zijn
ruim 11 cafés per 10.000 inwoners
in Limburg. Zeeland is een goede
tweede met (iets meer dan) 10 ca
fés per 10.000 inwoners.
Cafés hebben bovengemiddeld
last gehad van de crisis. Ook het
rookverbod heeft geleid tot min
der bezoek. Tot 2009 steeg het aan
tal Zeeuwse cafés nog, daarna
ging het bergafwaarts.
Binnen de horeca zijn alleen ca
fés in aantal afgenomen, de overi-
Tot 2009 steeg het aantal
Zeeuwse cafés nog, daarna
ging het door de crisis en het
rookverbod bergafwaarts
ge branches laten een stijging van
het aantal vestigingen zien in de
periode 2008-2015. In Zeeland
steeg het aantal restaurants van
420 in 2008 naar 515 in 2015. De
provincie telt inmiddels 230 ho
tels. Zeven jaar geleden waren dat
er 180. Het aantal snackbars en ijs-
salons steeg van 295 naar 345. De
stijging dankt Zeeland voor een
groot deel aan het toerisme, dat
de laatste jaren toeneemt.
Binnen de horeca nemen cafés
met ruim 3 miljard euro per jaar
zo'n 20 procent van de omzet
voor hun rekening. Met bijna
86.000 werknemers zijn ze goed
voor ruim 20 procent van de werk
gelegenheid in de horeca.
DINSDAG 8 SEPTEMBER 2015
voor de Zeeuwse oester
f
Brevet en Axel Buijse (vlnr) laten zich de eerste oesters goed smaken.
Kees van Liere, Oestervereniging
De oesters zijn er weer. foto Dirk-Jan Gjeltema
door Frank Balkenende
De tap loopt nog, maar het aantal Zeeuwse cafés blijft dalen, foto Thinkstock
VLISSINGEN. Zeeland is in zeven
jaar tijd tachtig cafés kwijtgeraakt,
blijkt uit de kwartaalmonitor hore
ca van het Centraal Bureau voor de
Statistiek (CBS).