Eerste vaatje brengt meer op dan vorig jaar Elk jaar weer zijn er minder cafés in Zeeland bij opening seizoen Minder aanbod door oestersterfte ZEELAND 3 der er niet bij. In Zeeland worden oesters ge kweekt op twee locaties: in het Grevelingenmeer en in de Ooster- schelde. In het Grevelingenmeer worden vooral de platte Zeeuwse oesters gekweekt. Daar zijn mo menteel weinig problemen met het herpesvirus en komt de Japan se zeeslak niet voor. In de Ooster- schelde worden vooral de creuzes 'We hopen snel een vergunning te krijgen om off-bottom te kweken' (de Japanse oester) gekweekt en daar zijn de problemen groot. Het herpesvirus is een belang rijke oorzaak van sterfte onder oes ters. Dit virus komt in de Ooster- schelde sinds 2008 voor. Het wordt actief als de watertempera tuur boven de 17 graden komt. In warme zomers is de sterfte dus groter. Daar is nu ook de oesterboor- der bijgekomen. Deze zeeslak spuugt een goedje uit op de schelp, waardoor er een gaatje in komt en de oester opgeslobberd kan worden. De zeeslak heeft het vooral voorzien op jonge oesters. „Dat is een gemakkelijke prooi", zegt Van Liere. En omdat een oes ter er gemiddeld drie tot vier jaar over doet om consumptierijp te worden, betekent dit dat er niet al leen dit jaar schade is, maar dat ook de voorraad voor de toekom- SINT-ANNALAND. De veiling van het eerste vaatje oesters heeft gis teren 7550 euro opgebracht. De veiling kwam maar langzaam op gang. Met telkens een bod van 50 euro ging het bedrag langzaam omhoog. „Waar is de Rabo, waar is de ING waar is de ABN?", vroeg veiling meester Dominique Degeulle zich af. Antwoord bleef uit. „Ik doe een klemmend beroep op u zodat er meer geld binnenkomt dan de 6300 euro die het vaatje vo rig jaar opbracht." Uiteindelijk, terwijl de bus al stond te wach ten om de mensen terug te breng en naar Yerseke, boden de bedrij ven alsnog tegen elkaar op. De opbrengst van het eerste vaat je oesters gaat naar het Maxima Centrum voor kinderoncologie. stige jaren groot gevaar loopt. Om op korte termijn de proble men het hoofd te kunnen bieden, wil de sector zo snel mogelijk star ten met het 'off-bottom' kweken. Een methode die bijvoorbeeld in Frankrijk al jaren wordt toegepast. Daar worden de oesters gekweekt in metalen zakken die op stellin gen liggen. De Nederlandse Oestervereni- Het herpesvirus is een belangrijke oorzaak van sterfte onder oesters. Het komt sinds 2008 in de Oosterschelde voor ging werkt samen met Imares aan de vergunningaanvraag. De ver wachting is dat het wel een poosje in beslag zal nemen voordat die er is. De Oosterschelde is natuurge bied en dat betekent dat de ver gunning aan de natuurbescher mingswet moet worden getoetst. „En dat kost tijd", aldus gedepu teerde Jo-Annes de Bat. Hij wijst erop dat in dit geval hoge snelheid ook vertragend kan werken, om dat dan de kans op bezwaren gro ter is. Hij riep de sector op vooral ook samen op te trekken. „Laat de kracht van de sector zien." Maar, zo legt Van Liere uit, van de bodem af kweken is niet dé op lossing. Al was het alleen maar omdat de ruimte in de Ooster schelde gedeeld moet worden met de mosselkwekers, beroepsvaart en recreatievaart. „Hoewel wij vooral actief zijn in een gebied waar geen beroepsvaart is en nau welijks recreatievaart." Daarom wordt nu ook gewerkt aan een plan van aanpak voor de langere termijn. Hiervoor is onderzoek no dig. Gekeken wordt of er bijvoor beeld kansen zijn om de zeeslak weg te vissen, vakken schoon te maken of dat er andere manieren zijn om de oester te beschermen tegen de rover. Ondanks de sombere berichten was de opening van het seizoen gisteren toch ook feestelijk. De ge nodigden waren onder meer getui ge van de intronisatie van drie nieuwe leden van het gilde van de Vergulde Oester. Chefkok Jannes Brevet van Inter Scaldes, de Vlaamse vertegenwoordiger in Ne derland Axel Buijse en SBS-pro- grammamaker en zanger Ernest van Hartingsveldt traden toe tot het gilde. De forse daling van het aantal ca fés doet zich in bijna heel Neder land voor. Sinds 2008 is het cafébe stand met 12 procent geslonken. Alleen in Flevoland nam het aan tal vestigingen toe. Limburg telt in 2015 ruim 300 cafés minder dan in 2008, maar de ze provincie spant nog altijd de kroon qua cafédichtheid: er zijn ruim 11 cafés per 10.000 inwoners in Limburg. Zeeland is een goede tweede met (iets meer dan) 10 ca fés per 10.000 inwoners. Cafés hebben bovengemiddeld last gehad van de crisis. Ook het rookverbod heeft geleid tot min der bezoek. Tot 2009 steeg het aan tal Zeeuwse cafés nog, daarna ging het bergafwaarts. Binnen de horeca zijn alleen ca fés in aantal afgenomen, de overi- Tot 2009 steeg het aantal Zeeuwse cafés nog, daarna ging het door de crisis en het rookverbod bergafwaarts ge branches laten een stijging van het aantal vestigingen zien in de periode 2008-2015. In Zeeland steeg het aantal restaurants van 420 in 2008 naar 515 in 2015. De provincie telt inmiddels 230 ho tels. Zeven jaar geleden waren dat er 180. Het aantal snackbars en ijs- salons steeg van 295 naar 345. De stijging dankt Zeeland voor een groot deel aan het toerisme, dat de laatste jaren toeneemt. Binnen de horeca nemen cafés met ruim 3 miljard euro per jaar zo'n 20 procent van de omzet voor hun rekening. Met bijna 86.000 werknemers zijn ze goed voor ruim 20 procent van de werk gelegenheid in de horeca. DINSDAG 8 SEPTEMBER 2015 voor de Zeeuwse oester f Brevet en Axel Buijse (vlnr) laten zich de eerste oesters goed smaken. Kees van Liere, Oestervereniging De oesters zijn er weer. foto Dirk-Jan Gjeltema door Frank Balkenende De tap loopt nog, maar het aantal Zeeuwse cafés blijft dalen, foto Thinkstock VLISSINGEN. Zeeland is in zeven jaar tijd tachtig cafés kwijtgeraakt, blijkt uit de kwartaalmonitor hore ca van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 31