Toeristenbranche beleeft topzomer
Geen bbq-kampioenschap
Voedselbank Terneuzen barst uit voegen in oud schooltje
ZEEUWS-VLAANDEREN 9
Het oude schippersschooltje wordt echt te
krap voor de voedselbank. De coördinator
wil graag een grote loods met koelruimte.
Mensen lopen af
en aan in het
oude schippers
schooltje aan
de Van der Peijl-
straat in Ter-
neuzen. Het is donderdagochtend.
Een stuk of acht vrijwilligers zijn
druk bezig de voedselpakketten
klaar te zetten. Zo'n 380 stuks,
waarvan er vrijdags 180 in Terneu
zen zelf worden verdeeld. De rest
wordt afgeleverd bij verdeelpun
ten in Hulst, Oostburg, Aarden
burg, Axel en Breskens.
Miriam Hemelsoet coördineert
wat op het eerste gezicht een
chaos lijkt. Mensen passeren el
kaar met kratten en winkelwagen
tjes vol courgettes. 'Sorry', 'par
don', 'mag ik even?' Het is krap in
het oude schooltje, heel krap. Bij
de ingang staan kratten met voed
sel op de grond. Een smal pad
blijft over.
Dat de voedselbank krap in zijn
jasje zit, is na één blik duidelijk.
In de grootste ruimte is geen vier
kante centimeter tafelruimte over.
Hemelsoet haalt samen met
een andere vrijwilligster wasmid
del weer uit de pakketten. „We
hebben nu te weinig om iedereen
wasmiddel te geven. Daarom ha
len we het er nu maar weer uit",
legt ze uit. „We willen niet dat de
een wel en de ander geen wasmid
del heeft. Ja, dingen als spaghetti,
dat maakt niet zoveel uit maar
wasmiddel, dat is toch een gewild
product." Ze schuift wat spullen
opzij om ruimte te maken voor
een doos. Het past net.
Aan de muur hangen cheques
van basisscholen en serviceclubs.
Ze zijn al een beetje verbleekt. De
aandacht voor de voedselbanken
is de laatste tijd een beetje ver
slapt. Niet dat schenkingen min
der hard nodig zijn. Miriam He
melsoet erkent het. „Ja, we zijn af
hankelijk van giften maar het
neemt wat af de laatste tijd". He
melsoet begon in 2005 in haar ei
gen huiskamer met een voorloper
van wat nu de voedselbank
Zeeuws-Vlaanderen is.„Destijds
nog voor zes mensen", lacht ze.
„Ik zat zelf met een uitkering. Ik
wist hoe moeilijk het kan zijn."
Ze kijkt om zich heen. „Toen had
ik ook niet kunnen bedenken dat
het zo'n bedrijf zou worden."
Er wordt intussen hard doorge
werkt aan de pakketten voor de
honderden klanten in de regio.
Wat een chaos leek, blijkt een geo
liede machine. Iedereen weet wie
waar mee bezig is, lijkt het. Spa
ghetti, paprika, aardappelen, toma
ten, een blik sardientjes, een cour
gette en zakjes met oplossoep is
het aanbod deze week. Als de
mensen er gehakt bij kopen heb
ben ze toch een paar dagen pasta
op tafel.
Een aanvulling, dat is het. De
voedselbank heeft niet alle spul
len in huis die ze zou willen aan
bieden. Er is weinig aanbod aan
vlees, wasmiddel en kaas.
Richie Goulooze is bezig met
het klaarzetten van de pakketten
die naar de andere locaties gaan.
De voedselbank heeft
niet alle spullen in huis
die ze zou willen
aanbieden. Er is weinig
aanbod aan vlees.
„Ik help ook met het uitladen van
de wagen die vanuit de voedsel
bank Middelburg komt. De zware
dingen uitladen. Echt multitas
king eigenlijk." Richie werkt op
de vierkante centimeter. Hij staat
bij de uitgang bij tientallen krat
ten die op de grond staan. Steeds
moet hij uitkijken wie er passeert.
„Druk? Valt mee", meent hij. „Nu
zijn er een paar mensen niet,
maar anders loop je elkaar echt in
de weg. Dan gaat het van 'toet
toet!, mag ik er effe door?"
Met wat geroep, soms gemop
per en gevloek, valt er wel te wer
ken in het oude schooltje maar
ideaal is de situatie allerminst.
Richie weet wel wat voor ruimte
hij zou willen voor de voedsel
bank. „Gewoon een grote loods
waar we meer plek hebben voor
de spullen." Hij grijnst, „Dan heb
je ook minder boze gezichten,
denk ik."
miezerig herfstweer zijn, in het
Zeeuwse toerisme, de horeca en
detailhandel staan de gezichten
op zonnig. „De vlag hangt in top.
We hebben een hele goede zo
mer gedraaid", zegt Arthur van
Disseldorp, de Zeeuwse regioma
nager van de Recron, de koepelor
ganisatie van recreatieonderne
mers.
Vorig jaar steeg het aantal over
nachtingen in toeristische accom
modaties naar 9,8 miljoen. De
groei is al drie jaar aan de gang.
Van Disseldorp denkt dat in de
zomer het aantal overnachtingen
met zo'n 3 procent is gestegen
ten opzichte van 2014. Directeur
Patrick Polie van de VW Zee
land bevestigt die indruk. „Ac
commodaties waren in de zomer
voor 85 procent bezet. Dat is heel
goed, iets beter dan in 2014. Oor
zaken: veel vroegboekingen dank
zij eerdere mooie zomers en de
groei van het aantal verblijfsmo
gelijkheden."
Het wisselende weer in de zo
mer, van stranddagen tot een
week regen, heeft volgens Van
Disseldorp toeristen er niet van
weerhouden naar Zeeland te ko
men. „De meeste vakanties wa
ren al geboekt."
Juist het veranderlijke weer
hebben volgens Polie en Van Dis
seldorp ondernemers geen
windeieren gelegd. Van Dissel
dorp „Vakantiegangers zijn vaker
het achterland ingetrokken en
hebben meer attracties en musea
bezocht."
TERNEUZEN. Het eerste 'open
Zeeuws barbecuekampioenschap'
van de Stichting Koesterpas is af
gelast. Het aantal aanmeldingen
hield niet over en de weersom
standigheden lijken vandaag ook
niet ideaal te worden voor het gril
len van vlees in de buitenlucht.
Woordvoerder John Smael
heeft geen verklaring voor het te
genvallende aantal aanmeldingen.
Maar een eerdere poging van een
andere organisator werd ook al af
gelast. Smael denkt achteraf dat
kandidaat-deelnemers vreesden
dat 'de lat heel hoog ligt'. De flyer
met de uitnodiging tot deelname
en de daarbij horende wedstrijd-
voorwaarden zagen er uiterst pro
fessioneel uit. De locatie bij de
loungebar van het Hampshire
Churchillhotel en het door een
professionele slager aangeleverde
vlees zouden mensen ook afge
schrikt kunnen hebben.
Smael: „Maar het moet gewoon
een gezellig evenement worden.
We gaan volgend jaar toch nog
eens proberen het van de grond te
krijgen."
ZATERDAG 5 SEPTEMBER 2015
Miriam Hemelsoet begon in 2005 met voedselpakketten. Toen nog voor zes mensen. Nu groeit de Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen snel uit zijn jasje, foto Ronald den Dekker
'Toet toet! Mag ik er effe door?'
door Cuido van der Heijden
www.voedselbank-zeeuwsvlaande-
ren.nl
door Frank Balkenende
MIDDELBURG. Het mag dan nu