Toeristenbranche beleeft topzomer Geen bbq-kampioenschap Voedselbank Terneuzen barst uit voegen in oud schooltje ZEEUWS-VLAANDEREN 9 Het oude schippersschooltje wordt echt te krap voor de voedselbank. De coördinator wil graag een grote loods met koelruimte. Mensen lopen af en aan in het oude schippers schooltje aan de Van der Peijl- straat in Ter- neuzen. Het is donderdagochtend. Een stuk of acht vrijwilligers zijn druk bezig de voedselpakketten klaar te zetten. Zo'n 380 stuks, waarvan er vrijdags 180 in Terneu zen zelf worden verdeeld. De rest wordt afgeleverd bij verdeelpun ten in Hulst, Oostburg, Aarden burg, Axel en Breskens. Miriam Hemelsoet coördineert wat op het eerste gezicht een chaos lijkt. Mensen passeren el kaar met kratten en winkelwagen tjes vol courgettes. 'Sorry', 'par don', 'mag ik even?' Het is krap in het oude schooltje, heel krap. Bij de ingang staan kratten met voed sel op de grond. Een smal pad blijft over. Dat de voedselbank krap in zijn jasje zit, is na één blik duidelijk. In de grootste ruimte is geen vier kante centimeter tafelruimte over. Hemelsoet haalt samen met een andere vrijwilligster wasmid del weer uit de pakketten. „We hebben nu te weinig om iedereen wasmiddel te geven. Daarom ha len we het er nu maar weer uit", legt ze uit. „We willen niet dat de een wel en de ander geen wasmid del heeft. Ja, dingen als spaghetti, dat maakt niet zoveel uit maar wasmiddel, dat is toch een gewild product." Ze schuift wat spullen opzij om ruimte te maken voor een doos. Het past net. Aan de muur hangen cheques van basisscholen en serviceclubs. Ze zijn al een beetje verbleekt. De aandacht voor de voedselbanken is de laatste tijd een beetje ver slapt. Niet dat schenkingen min der hard nodig zijn. Miriam He melsoet erkent het. „Ja, we zijn af hankelijk van giften maar het neemt wat af de laatste tijd". He melsoet begon in 2005 in haar ei gen huiskamer met een voorloper van wat nu de voedselbank Zeeuws-Vlaanderen is.„Destijds nog voor zes mensen", lacht ze. „Ik zat zelf met een uitkering. Ik wist hoe moeilijk het kan zijn." Ze kijkt om zich heen. „Toen had ik ook niet kunnen bedenken dat het zo'n bedrijf zou worden." Er wordt intussen hard doorge werkt aan de pakketten voor de honderden klanten in de regio. Wat een chaos leek, blijkt een geo liede machine. Iedereen weet wie waar mee bezig is, lijkt het. Spa ghetti, paprika, aardappelen, toma ten, een blik sardientjes, een cour gette en zakjes met oplossoep is het aanbod deze week. Als de mensen er gehakt bij kopen heb ben ze toch een paar dagen pasta op tafel. Een aanvulling, dat is het. De voedselbank heeft niet alle spul len in huis die ze zou willen aan bieden. Er is weinig aanbod aan vlees, wasmiddel en kaas. Richie Goulooze is bezig met het klaarzetten van de pakketten die naar de andere locaties gaan. De voedselbank heeft niet alle spullen in huis die ze zou willen aanbieden. Er is weinig aanbod aan vlees. „Ik help ook met het uitladen van de wagen die vanuit de voedsel bank Middelburg komt. De zware dingen uitladen. Echt multitas king eigenlijk." Richie werkt op de vierkante centimeter. Hij staat bij de uitgang bij tientallen krat ten die op de grond staan. Steeds moet hij uitkijken wie er passeert. „Druk? Valt mee", meent hij. „Nu zijn er een paar mensen niet, maar anders loop je elkaar echt in de weg. Dan gaat het van 'toet toet!, mag ik er effe door?" Met wat geroep, soms gemop per en gevloek, valt er wel te wer ken in het oude schooltje maar ideaal is de situatie allerminst. Richie weet wel wat voor ruimte hij zou willen voor de voedsel bank. „Gewoon een grote loods waar we meer plek hebben voor de spullen." Hij grijnst, „Dan heb je ook minder boze gezichten, denk ik." miezerig herfstweer zijn, in het Zeeuwse toerisme, de horeca en detailhandel staan de gezichten op zonnig. „De vlag hangt in top. We hebben een hele goede zo mer gedraaid", zegt Arthur van Disseldorp, de Zeeuwse regioma nager van de Recron, de koepelor ganisatie van recreatieonderne mers. Vorig jaar steeg het aantal over nachtingen in toeristische accom modaties naar 9,8 miljoen. De groei is al drie jaar aan de gang. Van Disseldorp denkt dat in de zomer het aantal overnachtingen met zo'n 3 procent is gestegen ten opzichte van 2014. Directeur Patrick Polie van de VW Zee land bevestigt die indruk. „Ac commodaties waren in de zomer voor 85 procent bezet. Dat is heel goed, iets beter dan in 2014. Oor zaken: veel vroegboekingen dank zij eerdere mooie zomers en de groei van het aantal verblijfsmo gelijkheden." Het wisselende weer in de zo mer, van stranddagen tot een week regen, heeft volgens Van Disseldorp toeristen er niet van weerhouden naar Zeeland te ko men. „De meeste vakanties wa ren al geboekt." Juist het veranderlijke weer hebben volgens Polie en Van Dis seldorp ondernemers geen windeieren gelegd. Van Dissel dorp „Vakantiegangers zijn vaker het achterland ingetrokken en hebben meer attracties en musea bezocht." TERNEUZEN. Het eerste 'open Zeeuws barbecuekampioenschap' van de Stichting Koesterpas is af gelast. Het aantal aanmeldingen hield niet over en de weersom standigheden lijken vandaag ook niet ideaal te worden voor het gril len van vlees in de buitenlucht. Woordvoerder John Smael heeft geen verklaring voor het te genvallende aantal aanmeldingen. Maar een eerdere poging van een andere organisator werd ook al af gelast. Smael denkt achteraf dat kandidaat-deelnemers vreesden dat 'de lat heel hoog ligt'. De flyer met de uitnodiging tot deelname en de daarbij horende wedstrijd- voorwaarden zagen er uiterst pro fessioneel uit. De locatie bij de loungebar van het Hampshire Churchillhotel en het door een professionele slager aangeleverde vlees zouden mensen ook afge schrikt kunnen hebben. Smael: „Maar het moet gewoon een gezellig evenement worden. We gaan volgend jaar toch nog eens proberen het van de grond te krijgen." ZATERDAG 5 SEPTEMBER 2015 Miriam Hemelsoet begon in 2005 met voedselpakketten. Toen nog voor zes mensen. Nu groeit de Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen snel uit zijn jasje, foto Ronald den Dekker 'Toet toet! Mag ik er effe door?' door Cuido van der Heijden www.voedselbank-zeeuwsvlaande- ren.nl door Frank Balkenende MIDDELBURG. Het mag dan nu

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 104