Belgische televisie belicht foodsector Zeeland 200 Nieuw culinair evenement van Zeeuws-Vlaamse topchefs ZEELAND 9 Chefs Syrco Bakker en Sergio Herman houden 7 september eetevenement in de duinen rond restaurant Pure C in Cadzand. Na het geslaagde mi- nifood truckfesti val bij Zomerfïlm Hulst is Zeeuws- Vlaanderen een eetevenement rij ker. Chefs Syrco Bakker en Sergio Herman houden volgende week het Foodfest. Met eerlijke en makkelijke pro ducten je laten inspireren op het gebied van eten en drinken, dat is volgens chef Syrco Bakker van Pu re C in Cadzand de insteek van het Foodfest, het eetevenement dat maandag 7 september plaats vindt in de duinen rond het Cad- zandse restaurant. Bakker organi seert het evenement vanuit Inspi red Events samen met Sergio Her man (Pure C/The Jane) en onder nemers Mark Labruyere (Delica Li- cious) en Petra Gorthmanns (Strandhotel). „Ik struinde tijdens mijn vakan tie in Londen allerhande marktjes af en dacht: Dit is zo leuk, gezellig en leerzaam. Hier moet ik iets mee doen als ik terug in Neder land ben." Bij thuiskomst groef Bakker in zijn netwerk om te pol sen of een foodmarkt in de regio een haalbare kaart was. Overwel digd door de positieve reacties ont stond het idee om naast het Food fest meer evenementen te organi seren en richtte Bakker met Her man, Labruyere en Gorthmanns Inspired Events op met het doel om Zeeuws-Vlaanderen als culi naire regio op de kaart te zetten. „De doelstelling is mensen inspire ren, te laten zien wat de regio te bieden heeft en ze kennis te laten maken met eerlijke producten." Denk bij het Foodfest niet aan een feestje voor sterrenchefs, bena drukt de jonge chef (29). „Er zal een varken aan het spit draaien en men kan genieten van Zeeuwse gebakken paling. We richten ons op eten met een gemakkelijke be reiding, maar met dat beetje extra. Zonder dat de sfeer van een markt verloren gaat." Leveranciers van Pure C en an dere lokale handelaren zijn uitge nodigd om hun lekkernijen te ver handelen. Zo staat de Belgische kaasmeester Van Tricht er met zijn bekende kazen. „Je hebt nog steeds marktkraampjes, maar je kunt direct consumeren", verdui delijkt Bakker. Zo kun je een lek ker stukje kaas proeven en diezelf de kaas mee naar huis nemen. Naast alle lekkernijen is er tij dens het Foodfest meer te beleven op de duinovergang bij Pure C. Onder anderen tatoeëerder Henk Schiffmacher, schrijfster Ellemie- ke Vermolen en de Vlaamse tv-chef Sophie Dumont delen hun ervaringen en relatie met eten. Zo onderscheidt het Food fest zich volgens Bakker van de succesvolle Culikaravaan in Mid delburg. „We richten ons op le vensgenieters." Voor de uitzendingen zijn twee honderd Zeeuwse ondernemers geïnterviewd. Naar het televisie programma NV Nederland kijken gemiddeld een half miljoen Bel gen. Het is vooral bedoeld om Bel gische ondernemers kennis te la ten maken met bedrijven aan de andere kant van de grens. En ze op de hoogte te brengen van de kansen die er liggen in de groeien de Zeeuwse foodsector. Voor Zee land is België de belangrijkste han delspartner. De Zeeuwse foodsector is van groot belang voor de BV Zeeland. Met een productiewaarde van 1,7 miljard euro en een toegevoegde waarde van 800 miljoen euro be slaat de foodsector eenzesde van de regionale economie. Ook zijn de voedselproducerende en ver werkende bedrijven goed voor een kwart van de Zeeuwse werk gelegenheid. De zakenzender Kanaal Z zoomt in op het succes van de foodsector, die relatief weinig heeft gevoeld van de internationa le economische crisis. Er is van- zelfsprekend aandacht voor de pro ducten die Zeeland exporteert. Zo komt onder meer de schaal- en schelpdierindustrie aan bod. Zo'n zeventig procent van de mosselen en oesters gaan naar de gastrono misch ingestelde zuiderburen. Zeeland produceert en verhan delt ook veel aardappelen en uien, voor een belangrijk deel via de ha ven van Vlissingen. De uiensector bijvoorbeeld heeft een exportwaar de van 200 miljoen euro en is goed voor twaalfhonderd directe en afgeleide banen in de regio. Kanaal Z zet verder de schijn werpers op producent van diepge vroren aardappelproducten Lamb Weston/Meijer in Kruiningen en producent van bakkerijgrondstof fen Zeelandia in Zierikzee. Beide bedrijven hebben een flink aan deel in de export van agrofood. De uitzendingen zijn vanaf za terdagochtend 12.00 uur tot maan dagavond 19.50 uur minimaal veer tig keer te zien op Kanaal Z. In andere afleveringen komen het vestigingsklimaat, toerisme en transport en logistiek aan bod. Ook wordt binnenkort het relatief onbekende cluster metaal en ma chinebouw belicht. Alle programma's kunnen inte graal en per onderwerp worden te ruggekeken op de website nvnl.tv. DONDERDAG 3 SEPTEMBER 2015 'Foodfest is voor levensgenieters' door Jessy de Cooker Met eerlijke en makkelijke producten je laten inspireren op het gebied van eten en drinken, dat is volgens chef Syrco Bakker van Pure C de insteek van het Foodfest. foto Ronald den Dekker door Frank Balkenende KRUININGEN. De Belgische zaken- zender Kanaal Z brengt 5 en 12 september de Zeeuwse foodsector in beeld. Daarin komen onder ande re minister Henk Kamp van Econo mische Zaken en gedeputeerde Ben de Reu aan het woord. Zeeuwse ondernemers zijn voor het Belgische televisieprogramma NV Nederland geïnterviewd. Naar het programma kijken gemiddeld een half miljoen mensen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 41