Belgische televisie belicht foodsector Zeeland
200
Nieuw culinair evenement van Zeeuws-Vlaamse topchefs
ZEELAND 9
Chefs Syrco Bakker en Sergio Herman
houden 7 september eetevenement in de
duinen rond restaurant Pure C in Cadzand.
Na het geslaagde mi-
nifood truckfesti
val bij Zomerfïlm
Hulst is Zeeuws-
Vlaanderen een
eetevenement rij
ker. Chefs Syrco Bakker en Sergio
Herman houden volgende week
het Foodfest.
Met eerlijke en makkelijke pro
ducten je laten inspireren op het
gebied van eten en drinken, dat is
volgens chef Syrco Bakker van Pu
re C in Cadzand de insteek van
het Foodfest, het eetevenement
dat maandag 7 september plaats
vindt in de duinen rond het Cad-
zandse restaurant. Bakker organi
seert het evenement vanuit Inspi
red Events samen met Sergio Her
man (Pure C/The Jane) en onder
nemers Mark Labruyere (Delica Li-
cious) en Petra Gorthmanns
(Strandhotel).
„Ik struinde tijdens mijn vakan
tie in Londen allerhande marktjes
af en dacht: Dit is zo leuk, gezellig
en leerzaam. Hier moet ik iets
mee doen als ik terug in Neder
land ben." Bij thuiskomst groef
Bakker in zijn netwerk om te pol
sen of een foodmarkt in de regio
een haalbare kaart was. Overwel
digd door de positieve reacties ont
stond het idee om naast het Food
fest meer evenementen te organi
seren en richtte Bakker met Her
man, Labruyere en Gorthmanns
Inspired Events op met het doel
om Zeeuws-Vlaanderen als culi
naire regio op de kaart te zetten.
„De doelstelling is mensen inspire
ren, te laten zien wat de regio te
bieden heeft en ze kennis te laten
maken met eerlijke producten."
Denk bij het Foodfest niet aan
een feestje voor sterrenchefs, bena
drukt de jonge chef (29). „Er zal
een varken aan het spit draaien en
men kan genieten van Zeeuwse
gebakken paling. We richten ons
op eten met een gemakkelijke be
reiding, maar met dat beetje extra.
Zonder dat de sfeer van een markt
verloren gaat."
Leveranciers van Pure C en an
dere lokale handelaren zijn uitge
nodigd om hun lekkernijen te ver
handelen. Zo staat de Belgische
kaasmeester Van Tricht er met
zijn bekende kazen. „Je hebt nog
steeds marktkraampjes, maar je
kunt direct consumeren", verdui
delijkt Bakker. Zo kun je een lek
ker stukje kaas proeven en diezelf
de kaas mee naar huis nemen.
Naast alle lekkernijen is er tij
dens het Foodfest meer te beleven
op de duinovergang bij Pure C.
Onder anderen tatoeëerder Henk
Schiffmacher, schrijfster Ellemie-
ke Vermolen en de Vlaamse
tv-chef Sophie Dumont delen
hun ervaringen en relatie met
eten. Zo onderscheidt het Food
fest zich volgens Bakker van de
succesvolle Culikaravaan in Mid
delburg. „We richten ons op le
vensgenieters."
Voor de uitzendingen zijn twee
honderd Zeeuwse ondernemers
geïnterviewd. Naar het televisie
programma NV Nederland kijken
gemiddeld een half miljoen Bel
gen. Het is vooral bedoeld om Bel
gische ondernemers kennis te la
ten maken met bedrijven aan de
andere kant van de grens. En ze
op de hoogte te brengen van de
kansen die er liggen in de groeien
de Zeeuwse foodsector. Voor Zee
land is België de belangrijkste han
delspartner.
De Zeeuwse foodsector is van
groot belang voor de BV Zeeland.
Met een productiewaarde van 1,7
miljard euro en een toegevoegde
waarde van 800 miljoen euro be
slaat de foodsector eenzesde van
de regionale economie. Ook zijn
de voedselproducerende en ver
werkende bedrijven goed voor
een kwart van de Zeeuwse werk
gelegenheid.
De zakenzender Kanaal Z
zoomt in op het succes van de
foodsector, die relatief weinig
heeft gevoeld van de internationa
le economische crisis. Er is van-
zelfsprekend aandacht voor de pro
ducten die Zeeland exporteert. Zo
komt onder meer de schaal- en
schelpdierindustrie aan bod. Zo'n
zeventig procent van de mosselen
en oesters gaan naar de gastrono
misch ingestelde zuiderburen.
Zeeland produceert en verhan
delt ook veel aardappelen en uien,
voor een belangrijk deel via de ha
ven van Vlissingen. De uiensector
bijvoorbeeld heeft een exportwaar
de van 200 miljoen euro en is
goed voor twaalfhonderd directe
en afgeleide banen in de regio.
Kanaal Z zet verder de schijn
werpers op producent van diepge
vroren aardappelproducten Lamb
Weston/Meijer in Kruiningen en
producent van bakkerijgrondstof
fen Zeelandia in Zierikzee. Beide
bedrijven hebben een flink aan
deel in de export van agrofood.
De uitzendingen zijn vanaf za
terdagochtend 12.00 uur tot maan
dagavond 19.50 uur minimaal veer
tig keer te zien op Kanaal Z.
In andere afleveringen komen
het vestigingsklimaat, toerisme en
transport en logistiek aan bod.
Ook wordt binnenkort het relatief
onbekende cluster metaal en ma
chinebouw belicht.
Alle programma's kunnen inte
graal en per onderwerp worden te
ruggekeken op de website nvnl.tv.
DONDERDAG 3 SEPTEMBER 2015
'Foodfest is voor levensgenieters'
door Jessy de Cooker
Met eerlijke en makkelijke producten je laten inspireren op het gebied van eten en drinken, dat is volgens chef Syrco Bakker van Pure C de insteek van het Foodfest. foto Ronald den Dekker
door Frank Balkenende
KRUININGEN. De Belgische zaken-
zender Kanaal Z brengt 5 en 12
september de Zeeuwse foodsector
in beeld. Daarin komen onder ande
re minister Henk Kamp van Econo
mische Zaken en gedeputeerde
Ben de Reu aan het woord.
Zeeuwse ondernemers zijn voor
het Belgische televisieprogramma
NV Nederland geïnterviewd. Naar
het programma kijken gemiddeld
een half miljoen mensen.