4 &GOI Mijn geld ik Elke week bevragen we een streekgenoot over financiële kwesties. Vandaag altsaxofoniste \adine Strenk (18) uit Vlissingen. Ze slaagde voor het hoogst haalbare saxofoon examen, e? door hans puik Vlaanderen is goedkoper. Ik krijg een studio met badkamer en keuken voor 400 euro In cle koeling en vriezers van supermarkten zie je steeds vaker boxjes met kant en klare maki's en nigiri's. Is het wat? Sushispecialist Erik van den Broek gaat er eens goed voor zitten. door mark roos In Nederland is nauwelijks echte wasabi te verkrijgen. Wat je hier krijgt, is mierikswortel in plaats van wasabiwortel „Muziek wil ik als hobby houden. Af en toe verdien ik er wat mee, met solo-optredens en voorstellin gen van het saxofoonkwartet Tetta- res. Maar m'n beroep wil ik er niet van maken. Het behalen van het muziekdiploma D-niveau, het hoogst haalbare, geeft de mogelijk heid tot inschrijving aan het con servatorium, maar daar heb ik niet voor gekozen. Ik ga taal- en letter kunde studeren in Gent." „Nee, het lag meer aan de studie. In België mag je twee talen tegelijk studeren, terwijl je daar in Neder land twee aparte studies voor moet doen. Het is wel goedkoper in Vlaanderen. Ik ga op kamers in Gent, of zoals ze daar zeggen, op kot. Ik kom terecht in een studio met eigen badkamer en keuken. De maandprijs ligt rond de 400 euro. Voor datzelfde bedrag heb je in de Randstad maar een kleine kamer." „Aan muziek en alles wat daar mee te maken heeft. Instrumenten zijn duur en muziekboeken krijg je ook niet voor niets. Ik bespeel de klari net en saxofoon en dat zijn beide rietinstrumenten, dus je moet steeds nieuwe rietjes kopen. Die gaan maar een paar weken mee. Eén rietje kost drie euro en ik heb er zo'n tien per maand nodig, waar door ik er maandelijks rond de 30 euro aan kwijt ben." „Ik heb een eigen klarinet en saxo foon waarvoor ik jaren heb ge spaard." „Dat kun je wel zeggen. De goed koopste klarinetten kosten 300 euro, maar je als een professionele wilt, moet je al snel aan 4000 tot 5000 euro denken. Bij saxofoons gaat het om dezelfde bedragen. Dat is prijzig, maar ik begrijp het wel. Het instrument moet getest wor den en de meeste zijn met de hand gemaakt. Dat is enorm veel werk." „Om dit geld bijeen te krijgen heb ik bijbaantjes genomen. Ik bezorg al jaren folders en werk in een sou venirwinkel in Vlissingen. Het is fijn om een doel te hebben." „Een echt grote miskoop heb ik niet, maar wel een verkeerde uit gave. Op een dag wilde ik eens een ander soort rietje uitproberen voor mijn instrument. Je hebt bijvoor beeld jazzrietj es of klassieke rietjes. Daar kocht ik een doosje van voor 30 euro, maar het lukte me niet er een mooie klank uit te krijgen. Dat was dus weggegooid geld." „Ja, een tweedehands dwarsfluit. Dat bespeel ik niet op hoog niveau, maar ik vond het gewoon leuk om te hebben. Voor een saxofoon heb ik ook eerst gezocht op Marktplaats en het prikbord van Zeelandnet of er een goede tweedehandse was, maar die heb ik niet gevonden." „Dat sparen belangrijk is. Als je lang spaart, kun je iets 'groters' kopen dan als je volop geld uitgeeft aan kleine dingen. Ik zet een flink deel van wat ik verdien apart." „Gelukkig verdienen bij mijn werk zaamheden mannen en vrouwen hetzelfde. Ik vind dat er op alle werkgebieden geen verschil in sala ris zou mogen zijn." Hoe eerlijk is het om voorverpakte sushi uit de koeling van de super markt te vergelijken met verse sushi uit het restaurant of de eigen keuken? To taal niet, zegt Erik van den Broek. Toch is de Nieuwegeiner, die door tv-programma Man bijt hond na een serieuze wedstrijd afgelopen mei werd uitgeroepen tot beste amateur- sushikok van Nederland, wel be nieuwd naar wat de supermarkten verkopen. In zijn huiskamer, onder het toe ziend oog van vrouw Maijon en zijn twee likkebaardende Duitse staan ders Solon en Luigi, installeert Van den Broek zich achter een laag tafel tje met daarop in totaal acht sushi- pakketten: twee kleintjes van Albert Heijn, twee kleintjes van de Hema, twee kleintjes van de Lidl en twee grotere pakketten van respectieve lijk Jumbo en het merk Queens, een diepvriesverpakking die in meer dere supermarkten te koop is. Tussen het proeven, besnuffelen en betasten van de sushi door vertelt Van den Broek over het rollen en kneden van de verschillende vormen sushi, over het belang van goede rijst en over goede en minder geslaagde smaakcombinaties. Hij kan einde loos vertellen over de vulling van DE UITSLAG Het was een nek-aan- nekrace tussen de boxen van AH en Lidl, maar uitein delijk ging de laatste er met het 'goud' vandoor. woensdag 2 september 2015 WN GELD GAAT OPAANMUZBC Wil je met muziek je geld verdienen? Is het een financiële afweging geweest om in België te studeren? 44 Waaraan geef je het liefste geld uit? Leg je bewust geld apart voor de aan schaf van instrumenten? Zijn dat grote investeringen? Hoe kom je aan geld voor je hobby? Wat is je grootste miskoop? Koop je wel eens iets tweedehands? Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd als het om geldzaken gaat? Wat vind je ervan dat vrouwen struc tureel minder verdienen dan mannen? 'In Japan lusten ze deze sushi echt niet 44 Vooral bij het proeven van de rijst- bonken van de Jumbo, heeft Erik van den Broek het zwaar. FOTO'S SHODY CAREMAN Nadine met haar kostbaarste bezit. H FOTO LEX DE MEESTER >2. ALBERT HEIJN Sushi hosomaki set (225 g, €3,49) en sushi sakemaki set (230 g, €5,49). Per ons: €1,55/2,39 Plus: de mooiste pre sentatie, de verse in grediënten smaken ook echt vers, zalm oogt uitnodigend en smaakt goed. Min: droge tot gort droge rijst, vieze zalm uit blik, maki's met ei vallen tegen. Commentaar: „Leuk al die sesamzaadjes op die in side out-rolls, maar ze trekken vocht uit de rijst die toch al gortdroog is." met roomkaas en dille aan de buitenkant. Min: Te veel rijst, te weinig tonijn, zalm en komkommer in de maki's, flets ogende en smakende zalm. Commentaar: „Zalm? Tonijn? Schiet mij maar lek. Ik proef al leen maar rijst." I. LIDL Chef Select To go Mishu (190 g, €2,89) en Joto (200 g, €2,89). Prijs per ons: €1,52/1,45 Plus: Heel gevarieerd, het meest gedurfd qua smaak, redelijke rijst. Bonuspunten voorde inside-out

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 48