Bevrijd de
knakworst
2 I &GOI
Raakt u ook wel eens verstrikt in al die plastic
zakjes en cellofaantjes? Ga dan eens shoppen in de
verpakkingsvrije supermarkt, die na België ook in
Nederland bezig is aan een opmars, ar door pam van der veen
Test 1, 2, 3
Plastic
dilemma
Doordat je erzclf je noten,
zaden, olijfolie, meel, suiker,
kruiden en pasta afweegt,
kun je beter portioneren
7
Ook last van keuzestress tijdens je
zoektocht langs internetwarenhuizen
en prijsstunters? Geld&Goed helpt
een handje, met deze week een
vergelijkend warenonderzoek
met blikopeners.
Natuurlijk eten we allemaal
louter verse groentes, fruit, vis
en vlees en laten we de conser-
venafdeling van de super
markt, met al zijn ingeblikt
gemaksvoedsel, liever links lig
gen. Maar toch heb je gewoon
wel eens zin in chili con carne
met bruine bonen uit blik. Of
in doperwtjes die je met een
rietje naar binnen kunt zuigen.
Of knakworst.
Veel blikjes hebben tegenwoor
dig een handige lipsluiting, af
gekeken van het aloude
bierblikje. Maar voor sommige
blikjes heb je toch echt een
blikopener nodig. Wat moet je
aanschaffen? Het is geen ge
heim dat er veel troep te koop
is. Van die goedkope dingetjes
van de Hema en Ikea waarvan
de tandwieltjes harnekkig wei
geren grip te krijgen op de
blikrand, waarna ze bij hard
knijpen in verschillende delen
uiteenvallen. Wij gingen op
zoek naar de wat duurdere,
luxe uitziende apparaten. Bij
het testen kregen we professio
nele hulp van een vijftal
blikopenmaakmevrouwen van
cateringbedrijf Albron, waar
voor hulde. fSMARKROos
BRABANTIA
PROFILE
f-v ven dreigde er ruzie te
ontstaan over het con
cept. Want hoewel het
Utrechtse Bag&Buy
A claimde dat het 4 septem
ber de allereerste verpakkingsvrije
winkel van Nederland zou openen,
had het Groningse Opgeweckt
Noord datzelfde in mei al gedaan.
Er volgden wat wederzijdse steke
ligheden op social media en in de
pers, in de trant van 'In het westen
praten ze, in het noorden doen we'
versus 'Nou en, lekker belangrijk'. Al
met al een weinig verheffende pole
miek, maar gelukkig ook van korte
duur, want inmiddels richten beide
winkels weer hun volle aandacht op
de eigen business. En trouwens,
onze zuider- en oosterburen waren
nóg eerder met het concept. Ro
buust, 'the zero waste shop', opende
haar deuren vorig jaar augustus in
Antwerpen, een maand later volgde
Berlijn met Original Unverpackt.
Het moge duidelijk zijn: de verpak
kingsvrije winkel rukt op.
Verspilling
En dat is goed nieuws, want het
concept draagt bij aan een beter mi
lieu. Zo gooien wij Nederlanders elk
jaar zo'n 47 kilo voedsel per persoon
per jaar weg. Producten als zuivel,
brood, pasta, groente en fruit belan
den in grote hoeveelheden in de af-
valbak omdat we er standaard te
veel van inslaan. Wereldwijd wordt
1,3 miljard ton per jaar verspild, een
derde van al het voedsel dat wordt
geproduceerd, en dat heeft grote ge
volgen voor het milieu (zie kader).
Het is niet moeilijk te bedenken hoe
de verpakkingsvrije winkel daar het
begin van een oplossing voor biedt.
Doordat je er zelf je noten, zaden,
olijfolie, meel, granen, suiker, krui
den en pasta afweegt, kun je beter
portioneren. En hoefje over een
jaar niet die kilozak gedroogde abri
kozen weg te gooien waarvan je er
maar drie had gebruikt. Of die baal
parelgort, die zo leuk ambachtelijk
leek, maar die je er niet in kreeg bij
de rest van het gezin.
In de verpakkingsvrije winkel koop
je precies wat je nodig hebt, en dat
is niet alleen prettiger voor het mi
lieu, maar ook voor je portemon
nee.
Behalve voedselverspilling gaat het
concept ook het overschot aan ver
pakkingsafval tegen. Elke dag gooit
de gemiddelde Nederlander 1,5 kilo
huishoudelijk afval weg. Jaarlijks
zorgen we dus voor bijna 550 kilo
afval per persoon per jaar, en onge
veer een kwart daarvan bestaat uit
lege verpakkingen. Om die verpak
kingen te maken, worden boven
dien natuurlijke grondstoffen
aangesproken, wordt energie ver
bruikt en C02 uitgestoten. In meer
dere opzichten een forse
milieubelasting dus, al die kilo's
plastic en papier. Door je bood
schappen bij een Bag&Buy of Opge
weckt Noord te doen, kun je een
positieve bijdrage leveren. Je neemt
immers zelf je weckpot, papieren
zak of linnen tasje mee om je ge
kochte waar in te vervoeren. Een
Tupperwaredoos mag natuurlijk
ook - dat is weliswaar plastic, maar
voor duurzaam gebruik. En in de
winkel zelf kun je bovendien een
malig een glazen pot voor herge
bruik kopen.
Achteloos
Zowel de Groningse als de
Utrechtse winkel kwamen tot stand
via crowdfunding. Beide initiatie
ven haalden een heel aardig start
kapitaal op - respectievelijk 50.000
en 92.000 euro - waarmee ze hun
project konden verwezenlijken. „De
tijd is rijp voor dit concept," zegt
Wim van Dijk van Bag&Buy.
„Steeds meer consumenten realise
ren zich dat het anders moet. Ze
staan minder achteloos in het leven,
de aandacht voor duurzaamheid
groeit. Deze winkel gaat heus de
wereldproblematiek niet oplossen,
maar draagt wel bij aan een groter
bewustzijn." Zijn eigen drive is een
combinatie van idealisme en onder
nemingslust. Hij wil zichzelf niet
woensdag 2 september 2015
GO
Gekocht voor: €14,49
Plus: Degelijk apparaat,
ligt goed in de hand,
doet zijn werk prima.
Min: Geen minpunten
WINKELEN MET JE
eigen
potjes
Hoewel ze een zeer slecht
imago hebben, kunnen
plastic verpakkingen ook
goed zijn voor het milieu.
Zo verbeteren ze de
houdbaarheid van voe
dingsmiddelen, bieden ze
bescherming tegen be
schadiging tijdens het
transport en de opslag en
helpen ze zo tegen voed-
selverspilling. Het is dus
niet zo dat verpakte pro
ducten per definitie mi
lieuonvriendelijker zijn
dan onverpakte. Als een
komkommer geen lange
reis hoeft te maken en
snel verkocht en opgege
ten wordt, is krimpfolie
niet nodig. Maar ligt ie
drie dagen, dan is de
komkommer al zacht en
gooit de supermarkt hem
weg. Terwijl een verpakt
exemplaar ook na twee
weken nog prima ver
koopbaar is.
Bron: Milieucentraal