Lastminute rondreizen Uit de machine komt ook saus, een vorkje en een zakje zout NIEUWS 11 Frietbakmachine is volgens uitvinders een gat in de markt. Kras.nl/rondreizen of bel 0900-9697™., In de kantine, op het perron, in benzinestations en in de ver trekhal op Schiphol. Overal waar mensen wachten én bij nacht en ontij trek hebben, moet er volgend jaar één ko men. De volautomatische frietbakma chine van Caenator is bijna klaar voor serieproductie. Bastiaan Roest, een van de initia tiefnemers, gooit een muntje in de machine, een uit de kluiten gewas sen koelkast met een touchscreen. „Je ruikt niks, hè? Dat filtersysteem heb ben we gepatenteerd. De vijzel die de porties afmeet ook." 120 seconden la ter gaat er een luikje open en een rond bakje patat verschijnt. In een doosje ernaast zit de gewenste saus, een vorkje en een zakje zout. „Een paar decennia geleden is dit gepro beerd door de TU Delft. Dat werd een grote flop. De onze werkt." Het begon in 2013. Toen vroeg een Arabische zakenman aan uitvinder Henk Werner in China vroeg of hij een frietautomaat kon maken. Wer ner was handig met software en led-schermen, maar van patat bak ken, wist hij niet veel. Een ploeg Chi nezen was al bezig met het apparaat. Er kwam friet uit, maar het leek ner gens op. Niet alleen de friet was be labberd. „Het luikje waar friet uit kwam, zat zo hoog", Werner houdt zijn hand op kattenluikhoogte. „Je moest op je knieën om het eruit te halen. De machine was zo groot dat-ie nergens paste." Het project ging ter ziele, maar het idee niet. In Nederland kwam hij in contact met ondernemer Bastiaan Roest die er ook brood in zag. Samen met de Wageningen University is er een jaar gewerkt aan de machine. De knappe koppen van de universiteit zorgden voor de voedselveiligheid. Werner bedacht de techniek. In de witte kast zit een vriezer met 25 kilo voorgebakken friet met daaronder een bak zonnebloemolie. Dat klinkt eenvoudig, maar het is heel moeilijk iedere keer een ge slaagd patatje in 2 minuten te bak ken, verzekeren de mannen van Cae nator. Prototype 2 wordt vandaag in ge- bruik genomen door Louise Fresco, de voorzitter van de raad van bestuur van de universiteit. In Wageningen zijn ze niet vies van commercie. Over enkele maanden moet prototype 3 overal op de campus staan voor een praktijktest. In 2016 volgt Nederland en de wereld, hopen de makers. De frietjes uit het nog naamloze In de kast zit een vriezer met 25 kilo friet en een bak olie apparaat lijken als twee druppels wa ter op de Franse frietjes van McDo nald's. Henk Werner hoort het niet graag. „Ze zijn echt anders. Bij McDonald's zijn ze 7 millimeter dik. De onze zijn 8,5 millimeter. En onze frietjes zijn altijd vers gebakken." Een portie, die 2,50 euro moet kos ten, is te vergelijken met een forse medium van de hamburgerbakker. De smaak? Het wachten is op een friettest. Caenator denkt een gat in de snackautomatenmarkt te hebben gevonden. „Cola- of snoepautomaat eruit en onze frietautomaat erin", zegt directeur Mare Derksen. De ma chine heeft dezelfde afmetingen om de wissel zo simpel mogelijk te ma ken. Volgens Derksen is er volop be langstelling van cateraars. „Ze kun nen minimaal 12.000 euro per jaar verdienen met dit apparaat. Wij leve ren de friet en de olie. Zij de man kracht om de machine te vullen." De frietbakker maakt 130 porties patat voor er iemand aan te pas hoeft te komen. Bij prototype 3 zullen dat 200 porties zijn. Derksen zegt dat er nog veel meer mogelijk is. „We krij gen vragen of we ook bitterballen, ca- lamari en zelfs gefrituurde Snickers kunnen maken. Vinden ze in Canada en Amerika heerlijk." Koningssteden Marokko Venetië Florence Karakteristiek Andalusië Zuid-ltalië Sicilië Proef Beleef Catalonië Moskou St. Petersburg Idyllische Cycladen Voormalig Joegoslavië WOENSDAG 2 SEPTEMBER 2015 120 seconden wachten en daar is het bakje met friet al door Ton Voermans €1.00 Henk Werner eet wat friet uit zijn ei gen frietbakmachine. foto Koen Verheijden Laat u betoveren! Ontdek de leerlooierij van Fés, magisch Marrakech, het Midden- Atlasgebergte en méér. Inclusief excursies en vele maaltijden Korting tot 80 p.p. Klantbeoordeling 8,1 Zie: Kras.nl/74728 BiÜU Topsteden en pittoreske dorpen boordevol afwisseling. O.a. Pisa, Lucca, Cinque Terre en Verona, hbhhhh Het beste van Noord- Italië en Toscane Verlenging mogelijk Klantbeoordeling 8,2 Zie: Kras.nl/38306 HÏCCi Supervoordelig naar alle hoogtepunten! Met bezoek aan Sevilla, Córdoba, Ronda, Baeza, Granada en méér. Incl. entree Alhambra Korting tot €30 p.p. Strandverlenging mogelijk I Klantbeoordeling 8,5 Zie: Kras.nl/35682 Veelzijdige reis met o.a. de Etnavulkaan, historisch Pompeii, Sorrento, Taormina en Palermo. Laatste plaatsen 5 okt. Incl. overtocht ontbijt Verlenging mogelijk Klantbeoordeling 7,9 Zie: Kras.nl/38788 Ontdek de Costa Brava met het natuur park Montnegre, Calella, historisch Hostalric en Barcelona. Met excursies, wandel- tochten en proeverijen I Verblijf in Malgrat de Mar I Klantbeoordeling 9,1 Kfp Zie: Kras.nl/38794 Het beste van 2 steden met o.a. het Rode Plein, het Kremlin, de Hermitage en de Petrus- en Paulusvesting. Incl. entreegelden 4* hotels incl. ontbijt Zéér uitgebreide stadsbezoeken KZf>] Zie: Kras.nl/35795 Eilandhoppen per ferry. Ontdek het fotogenieke Santorini, Paros en het sfeervolle Mykonos. VEVK Deel zelf uw dagen in Extra korting sep. okt. j I Overtochten en ontbijt I Klantbeoordeling 7,8 Zie: Kras.nl/35658 Volop geschiedenis en cultuur! Met Dubrovnik, Belgrado, Sarajevo, Krka Nationial Park en méér. Laatste plaatsen 1 okt. Korting tot €80 p.p. Incl. ontbijt diner Klantbeoordeling 7,9 CT|T« Zie: Kras.nl/38895 Deze Kras-rondreizen zijn inclusief: Vlucht, hotels, ontbijt Nederlandssprekende reisleiding Fantastische excursies Al deze rondreizen worden aangeboden met gegarandeerde vertrekdata.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 11