Lastminute
rondreizen
Uit de machine komt ook saus, een vorkje en een zakje zout
NIEUWS 11
Frietbakmachine is
volgens uitvinders
een gat in de markt.
Kras.nl/rondreizen
of bel 0900-9697™.,
In de kantine, op het perron, in
benzinestations en in de ver
trekhal op Schiphol. Overal
waar mensen wachten én bij
nacht en ontij trek hebben,
moet er volgend jaar één ko
men. De volautomatische frietbakma
chine van Caenator is bijna klaar
voor serieproductie.
Bastiaan Roest, een van de initia
tiefnemers, gooit een muntje in de
machine, een uit de kluiten gewas
sen koelkast met een touchscreen. „Je
ruikt niks, hè? Dat filtersysteem heb
ben we gepatenteerd. De vijzel die de
porties afmeet ook." 120 seconden la
ter gaat er een luikje open en een
rond bakje patat verschijnt. In een
doosje ernaast zit de gewenste saus,
een vorkje en een zakje zout. „Een
paar decennia geleden is dit gepro
beerd door de TU Delft. Dat werd
een grote flop. De onze werkt."
Het begon in 2013. Toen vroeg een
Arabische zakenman aan uitvinder
Henk Werner in China vroeg of hij
een frietautomaat kon maken. Wer
ner was handig met software en
led-schermen, maar van patat bak
ken, wist hij niet veel. Een ploeg Chi
nezen was al bezig met het apparaat.
Er kwam friet uit, maar het leek ner
gens op. Niet alleen de friet was be
labberd. „Het luikje waar friet uit
kwam, zat zo hoog", Werner houdt
zijn hand op kattenluikhoogte. „Je
moest op je knieën om het eruit te
halen. De machine was zo groot
dat-ie nergens paste."
Het project ging ter ziele, maar het
idee niet. In Nederland kwam hij in
contact met ondernemer Bastiaan
Roest die er ook brood in zag. Samen
met de Wageningen University is er
een jaar gewerkt aan de machine. De
knappe koppen van de universiteit
zorgden voor de voedselveiligheid.
Werner bedacht de techniek.
In de witte kast zit een vriezer
met 25 kilo voorgebakken friet met
daaronder een bak zonnebloemolie.
Dat klinkt eenvoudig, maar het is
heel moeilijk iedere keer een ge
slaagd patatje in 2 minuten te bak
ken, verzekeren de mannen van Cae
nator.
Prototype 2 wordt vandaag in ge-
bruik genomen door Louise Fresco,
de voorzitter van de raad van bestuur
van de universiteit. In Wageningen
zijn ze niet vies van commercie. Over
enkele maanden moet prototype 3
overal op de campus staan voor een
praktijktest. In 2016 volgt Nederland
en de wereld, hopen de makers.
De frietjes uit het nog naamloze
In de kast zit
een vriezer
met 25 kilo
friet en
een bak olie
apparaat lijken als twee druppels wa
ter op de Franse frietjes van McDo
nald's. Henk Werner hoort het niet
graag. „Ze zijn echt anders. Bij
McDonald's zijn ze 7 millimeter dik.
De onze zijn 8,5 millimeter. En onze
frietjes zijn altijd vers gebakken."
Een portie, die 2,50 euro moet kos
ten, is te vergelijken met een forse
medium van de hamburgerbakker.
De smaak? Het wachten is op een
friettest. Caenator denkt een gat in
de snackautomatenmarkt te hebben
gevonden. „Cola- of snoepautomaat
eruit en onze frietautomaat erin",
zegt directeur Mare Derksen. De ma
chine heeft dezelfde afmetingen om
de wissel zo simpel mogelijk te ma
ken. Volgens Derksen is er volop be
langstelling van cateraars. „Ze kun
nen minimaal 12.000 euro per jaar
verdienen met dit apparaat. Wij leve
ren de friet en de olie. Zij de man
kracht om de machine te vullen."
De frietbakker maakt 130 porties
patat voor er iemand aan te pas hoeft
te komen. Bij prototype 3 zullen dat
200 porties zijn. Derksen zegt dat er
nog veel meer mogelijk is. „We krij
gen vragen of we ook bitterballen, ca-
lamari en zelfs gefrituurde Snickers
kunnen maken. Vinden ze in Canada
en Amerika heerlijk."
Koningssteden Marokko
Venetië Florence
Karakteristiek Andalusië
Zuid-ltalië Sicilië
Proef Beleef Catalonië
Moskou St. Petersburg
Idyllische Cycladen
Voormalig Joegoslavië
WOENSDAG 2 SEPTEMBER 2015
120 seconden wachten en
daar is het bakje met friet al
door Ton Voermans
€1.00
Henk Werner eet wat friet uit zijn ei
gen frietbakmachine. foto Koen Verheijden
Laat u betoveren! Ontdek de leerlooierij
van Fés, magisch Marrakech, het Midden-
Atlasgebergte en méér.
Inclusief excursies en
vele maaltijden
Korting tot 80 p.p.
Klantbeoordeling 8,1
Zie: Kras.nl/74728 BiÜU
Topsteden en pittoreske dorpen
boordevol afwisseling. O.a. Pisa, Lucca,
Cinque Terre en Verona, hbhhhh
Het beste van Noord-
Italië en Toscane
Verlenging mogelijk
Klantbeoordeling 8,2
Zie: Kras.nl/38306 HÏCCi
Supervoordelig naar alle hoogtepunten!
Met bezoek aan Sevilla, Córdoba, Ronda,
Baeza, Granada en méér.
Incl. entree Alhambra
Korting tot €30 p.p.
Strandverlenging mogelijk I
Klantbeoordeling 8,5
Zie: Kras.nl/35682
Veelzijdige reis met o.a. de Etnavulkaan,
historisch Pompeii, Sorrento, Taormina
en Palermo.
Laatste plaatsen 5 okt.
Incl. overtocht ontbijt
Verlenging mogelijk
Klantbeoordeling 7,9
Zie: Kras.nl/38788
Ontdek de Costa Brava met het natuur
park Montnegre, Calella, historisch
Hostalric en Barcelona.
Met excursies, wandel-
tochten en proeverijen I
Verblijf in Malgrat de Mar I
Klantbeoordeling 9,1 Kfp
Zie: Kras.nl/38794
Het beste van 2 steden met o.a. het Rode
Plein, het Kremlin, de Hermitage en de
Petrus- en Paulusvesting.
Incl. entreegelden
4* hotels incl. ontbijt
Zéér uitgebreide
stadsbezoeken KZf>]
Zie: Kras.nl/35795
Eilandhoppen per ferry. Ontdek het
fotogenieke Santorini, Paros en het
sfeervolle Mykonos. VEVK
Deel zelf uw dagen in
Extra korting sep. okt. j I
Overtochten en ontbijt I
Klantbeoordeling 7,8
Zie: Kras.nl/35658
Volop geschiedenis en cultuur! Met
Dubrovnik, Belgrado, Sarajevo, Krka
Nationial Park en méér.
Laatste plaatsen 1 okt.
Korting tot €80 p.p.
Incl. ontbijt diner
Klantbeoordeling 7,9 CT|T«
Zie: Kras.nl/38895
Deze Kras-rondreizen zijn inclusief:
Vlucht, hotels, ontbijt
Nederlandssprekende reisleiding
Fantastische excursies
Al deze rondreizen worden aangeboden
met gegarandeerde vertrekdata.