Voor Zeeland is de vrijetijdseconomie een topsector. Zon, zee en strand trekken toeristen
die veelal een leuk budget voor hun vakantie hebben gereserveerd naar de provincie. Na
tuur, cultuur en evenementen versterken de branche, maar het is de horeca waarin wij ons
als provincie duidelijk op de toeristische kaart onderscheiden.
de Ondernemer
Voor ondernemend werkend Zeeland
Tekst John de Kok Foto Arie Kievit
Zeeuwse gastronomie centraal
in nieuwe opleiding
daarom moet de kwaliteit
van het horeca-onderwijs in
Zeeland behouden en verder
verbeterd worden, vinden ze
bij Food Lab Zeeland. "We
willen de culinaire kwaliteit
in Zeeland voor het voetlicht
brengen. Na zon, zee, strand,
recreatie en rust willen we ook
de culinaire liefhebber naar Zee
land krijgen. Daar is een spe
cialistische kennis voor
de bereiding van
het Zeeuwse
streek
product
voor
nodig",
v e r -
telt de
pro
ject-
lei-
d e r
van
Food
Lab
Zeeland, Gre Krijn. Dit schooljaar
start er daarom een bijzondere
opleiding bij het Scalda College
in Middelburg. Gespecialiseerd
kok in de Zeeuwse keuken. Het is
een BBL-opleiding op mbo4 ni
veau waarbij de lessen op maan
dag gegeven worden, meestal in
modules op locatie bij Food Lab
Zeeland partners, dus bij leveran
ciers, producenten, of in de keu
ken bij gerenommeerde koks. "De
leerlingen zijn vanaf de start be
zig met het eindresultaat en moe
ten vooral uit de praktijk leren. Bij
lessen in de bereiding van oesters
moeten ze alles over oesters en
de bereiding weten, maar ze zul
len ook de oesterputten zien. Een
gastheer of gastvrouw moet de
beleving van het Zeeuwse streek
product op de gasten kunnen
overbrengen. Het is wel een op
leiding voor mensen die het echt
willen, voor wie koken een pas
sie is. Je zult er hard voor moeten
werken."
Binnen de opleiding moeten leer
lingen zelf met creatieve oplossin
gen komen, out of
the box leren den
ken, legt Krijn uit.
Ook duurzaam
heid en commercieel
denken is een belang
rijk deel van de oplei
ding. De opleiding
vormt het slot op een
doorlopende leerlijn
vanaf vmbo3. Krijn:
"Deze opleiding kan
jongeren in Zeeland
houden en zelfs naar
Zeeland halen. Als deze
koks op de markt komen heb
ben ze een meerwaarde voor de
profilering van het bedrijf en uit
eindelijk Zeeland."
Met 650 kilometer
aan kustlijn van
diverse soorten
wateren heeft
Zeeland op re
creatief gebied ongekende moge
lijkheden voor jong en oud, van
avontuurlijk kitesurfen tot relaxt
fietsen. Al dat water geeft ook een
natuurlijke voorsprong op andere
provincies op culinair en gastro
nomisch gebied. Onze wateren
zitten vol met heerlijke Zeeuwse
Zilte Zaligheden, landgroenten
hebben vaak een specifieke zilte
smaak.
We zijn al sterk in het ontginnen
van de mogelijkheden die daaruit
voortkomen, het aandeel hore
cabedrijven ten opzichte van het
totaal aantal bedrijven bedroeg
volgens een onderzoek in 2011 in
Zeeland 5,3 procent, ten opzichte
van 3,5 procent landelijk gezien.
Tussen 2011 en 2014 was de hore
ca ook de enige sector in Zeeland
waar de werkgelegenheid toenam.
Om de branche te behouden en te
versterken hebben Zeeuwse on
dernemers van horeca tot voed
selproducent zich samen met
onderwijs, overheid en koepelor
ganisaties in maart dit
jaar verenigd in het sa
menwerkingsverband
Food Lab Zeeland. In
totaal zijn er zo'n vijf
tig partners die zich
voor vier jaar hebben
vastgelegd, met als
doel de horeca te sti
muleren en te innove
ren waarbij het Zeeuwse
streekproduct het speer
punt is.
Door het imago van de horeca
als netwerk te promoten kan Zee
land als culinaire bestemming
hoog op de internationale kaart
komen. Onze streekproducten
mogen gezien worden. Een foto in
een reisbrochure van een heerlijk
en typisch Zeeuws zeegerecht in
een aantrekkelijk establishment
kan niet alleen de doorslag zijn
om voor Zeeland als toeristische
bestemming te kiezen, voor de
Bourgondiër kan het een reden
zijn om speciaal naar Zeeland
af te reizen. Om die
economische
mogelijk-
heid zoveel
mogelijk te
benutten
heb je
profes
sionals
in de
keu
ken
en de
bedie-
ning
nodig,