LEKKER UITGELICHT
Het is afgelopen
Slakken heten escargots
op z'n Bourgondisch
EEN WEEKEND LANG MOSSELFEESTEN
JAARLIJKSE OOSTERSCHELDEWEEK
FESTIVAL AAN ZEE 2015
lekker-zeeland.nl
8 ZEELAND
Letuur
Lt,Uur &6&K.
UsUur ftlwzüdc.
Schrijven voor Lekker Zee
land. Mooie verhalen ach
ter de producten en
prachtige portretjes van
de mensen die met deze produc
ten dag in en dag uit bezig zijn.
Weer of geen weer. Helemaal
een onderwerp van nu, want
streekproducten zijn in en eten
uit de buurt is hot.
Daarnaast gaan consumenten,
u dus, steeds bewuster eten en
kiest u steeds vaker voor biolo
gisch of verantwoord. Helemaal
de trend. En dan is Zeeland een
prima vertrekpunt, want hier
wordt nu eenmaal veel lekkers
gekweekt, verbouwd, geprodu
ceerd of gemaakt. Ik vond het
dan ook heerlijk om er voor de
krant op uit te gaan, op zoek
naar weer een interessant ver
haal of een bijzonder en lekker
onderwerp.
Daarom vind ik het dan ook
zo jammer dat Lekker Zeeland
stopt. En ik dus ook. Ik had nog
zoveel verhalen aan u te vertel
len. Over de grootste witlofkwe
ker van Nederland die op Sint
Philipsland zit. Of over de kok
kels uit Zeeuwse wateren die
geëxporteerd worden naar Span
je, maar hier ook prima in een ge
recht passen. Over mijn mannen
en hun voorkeur voor pizza. Met
natuurlijk een recept. Of over
Biosfeer op Zeeuws-Vlaanderen
met hun kruiden en de thee die
je daarvan kunt trekken. Die ik
pas geleden dronk bij Etablisse
ment 1880 in Groede, waar ze
ook weer een bijzonder verhaal
over de Zeeuwse producten op
hun kaart te vertellen hadden.
Of over Annie M.G., die op
groeide in Kapelle en die diëten
maar niets vond. Over de vis
mijn van Colijnsplaat. Of over
Mike Boddé en wat hij met Zee
land heeft.
Over de Bevelandse appel- en
perenoogst die er weer aankomt
en dit jaar heel goed schijnt te
zijn. Met natuurlijk een appel
en perentaartrecept. Of over de
bruine bonen die hier geteeld
worden.
Over de spelt, de oesters,
Loverendale, Zeeuws- Vlaamse
aubergines, een Boerologisch di
ner op Schouwen, een vegetari
sche camping in Domburg en
over diverse andere bijzondere
Zeeuwse initiatieven op eet- en
drinkgebied.
Ik had kortom nog van alles
op de plank liggen en in mijn
hoofd zitten. Maar het is op. Het
was een pilot en de pilot is afge
lopen.
Nu ga ik gewoon verder met
verhalen vertellen op mijn blog
en hopelijk in een nieuw boek.
Maar jammer vind ik het wel.
Heel jammer.
Margot
'Nu ga ik gewoon
verder met verhalen
vertellen op mijn blog
en hopelijk in
een nieuw boek'
Al 36 jaar worden er slak
ken in Aardenburg ge
kweekt. Beter bekend
als escargots. Dat ge
beurt in een kas bij restaurant In
den Wijngaard en ze kweken
daar wel rond de 100.000 slakken
per jaar.
Slakken werden al in de oud
heid genuttigd en zijn superge-
zond. Het slakkenvlees is rijk aan
proteïne en bevat maar weinig
vet. Daarnaast hebben ze een re
putatie dat ze potentie verho
gend zouden zijn. En hoewel je
op het eerst gezicht denkt dat
een slak langzaam is, als het om
zich vermenigvuldigen gaat is de
slak in de kas juist snel. „Hier
hoeven ze niet op zoek naar
eten", geeft eigenaresse Monique
Wijnmaalen aan. „Ze krijgen
naast tarwemeel, soja en kalk ook
regelmatig groentjes als sla en
wat er verder zoal uit de keuken
komt."
In drie maanden zijn de slak
ken geslachtsrijp, in de natuur
duurt dat soms wel drie jaar. Ver
volgens zijn ze na anderhalfjaar
groot genoeg om op te eten. Bij
In den Wijngaard groeien de ba
byslakjes en de volgroeide twee-
slachtigen door elkaar heen. Het
slakkenseizoen loopt van maart
tot en met november. Dan gaan
de slakken in winterslaap. „We
doen de beestjes dan in grote ju
tezakken in de koeling op 4 gra
den. Doordat ze zich dan in hun
huisjes terugtrekken ontstaat er
een mooie zuignap. Vanuit de
koeling gaat een deel van de slak
ken terug de kas in. Want dit
deel moet zich weer voorplan
ten", vertelt Wijnmaalen. „De an
dere, volgroeide slakken, gaan
richting de keuken. Deze worden
gekookt zodat ze losraken uit
hun huisjes en vervolgens wor
den ze schoongeboend met azijn.
Ze zijn namelijk groen door het
slijm wat ze afscheiden. Als ze
schoon zijn worden ze vier uur
in de bouillon gekookt. Dan pas
zijn ze geschikt om op te eten."
Een bewerkelijk proces dus,
slakken kweken. Met veel hand
werk. Van het slijm, tijm en brui
ne suiker maakt Wijnmaalen te
vens slakkensiroop. „Al sinds
mensenheugenis wordt dit goed
je gebruikt. Het werkt goed tegen
benauwdheid en bij verkoud
heid. Slakkencrème, goed tegen
huidirritaties, wordt hier ook ge
maakt. Dat wordt enorm goed
verkocht", aldus Wijnmaalen.
„We hebben hier vaak grote groe
pen. Die krijgen eerst bij een kop
koffie een film over het kweken
van slakken te zien. Daarna krij
gen ze een rondleiding door de
kassen. Deze mensen gaan een
dagje uit en hebben centen op
zak. Logisch dat deze producten
Slakken worden al heel
lang genuttigd en zijn
zeer gezond. Het vlees
is rijk aan eiwit en
bevat weinig vet
dan goed verkocht worden." Ze
levert haar slakken aan de betere
restaurants in de buurt. „Vaak
worden ze op de 'bistrot-manier'
met kruidenboter gegeten. Maar
we hebben ook een recept met
een saus van een donker slakken-
bier van de Halve Maan uit
Hulst. Met kweken van de slak
ken kwam ik al op de tv in Bel
gië. Daarom hebben we veel Bel
gische gasten hier."
Lekker is het platform voor liefhebbers van streekproducten, koken,
eten en drinken. Op deze pagina en op onze website schrijven we over
streekproducenten, koks en koken met streekproducten. Voor meer
informatie ga je naar lekker-zeeland.nl
29 t/m 30 augustus Philippine
Een heel weekend gezellig mosselfeesten in Philippine. Vanaf zaterdag
29 augustus t/m zondag 30 augustus staat Philippine geheel in het
teken van de Mosselfeesten. De 39e Mosselfeesten in Philippine biedt
weer vele activiteiten, zoals mosselen koken op de Markt, wedstrijd
Mosselen opensteken, oude ambachten, demonstratie scheepsmodel
len en de kunstmarkt.
Ook is er een braderie, grote rommelmarkt en kermis. Fanfares en
streetbands zorgen voor extra sfeer en ook zijn er vele live optredens bij
de cafés. Natuurlijk wordt ook dit jaar weer de Gouden Mossel uitge
reikt. Meer informatie: stichtingmosselstad.nl
5 t/m 12 september Nationaal Park Oosterschelde
Van 5 t/m 12 september 2015 vindt de jaarlijkse Oosterscheldeweek
plaats. Tijdens deze week wordt de Oosterschelde in het zonnetje gezet.
Gastheren, terreinbeheerders en vele anderen ontvangen je graag voor
een leuke activiteit zoals kajakken, een proeverij, op zeehondensafari of
survivallen door het verdronken land. Ook zijn er workshops te volgen
zoals koken met wieren en landschapsfotografie. Een greep uit de
aangeboden activiteiten, er is voor jong en oud volop te zien en te doen
tijdens de Oosterscheldeweek! Voor meer informatie over het Nationaal
Park Oosterschelde en het volledige aanbod: np-oosterschelde.nl
4 september tot 6 september Renesse
Tenminste 16 bands met in totaal ruim 400 muzikanten uit het hele
land zetten dit weekend Renesse op zijn kop met spetterende optredens
en veel gezelligheid. Festival aan Zee 2015 wordt gehouden van vrijdag 4
september tot zondag 6 september. Meer informatie: festivalaanzee.nl
Monique Wijnmaalen in de kas. foto
door Margot Verhaagen
Camile Schelstraete
Wil je meer informatie over lekkere activiteiten en producten, ga dan
naar lekker-zeeland.nl. Word vriendje van ons op Facebook en blijf op
de hoogte van alle activiteiten van Lekker Zeeland.