LEKKER UITGELICHT Het is afgelopen Slakken heten escargots op z'n Bourgondisch EEN WEEKEND LANG MOSSELFEESTEN JAARLIJKSE OOSTERSCHELDEWEEK FESTIVAL AAN ZEE 2015 lekker-zeeland.nl 8 ZEELAND Letuur Lt,Uur &6&K. UsUur ftlwzüdc. Schrijven voor Lekker Zee land. Mooie verhalen ach ter de producten en prachtige portretjes van de mensen die met deze produc ten dag in en dag uit bezig zijn. Weer of geen weer. Helemaal een onderwerp van nu, want streekproducten zijn in en eten uit de buurt is hot. Daarnaast gaan consumenten, u dus, steeds bewuster eten en kiest u steeds vaker voor biolo gisch of verantwoord. Helemaal de trend. En dan is Zeeland een prima vertrekpunt, want hier wordt nu eenmaal veel lekkers gekweekt, verbouwd, geprodu ceerd of gemaakt. Ik vond het dan ook heerlijk om er voor de krant op uit te gaan, op zoek naar weer een interessant ver haal of een bijzonder en lekker onderwerp. Daarom vind ik het dan ook zo jammer dat Lekker Zeeland stopt. En ik dus ook. Ik had nog zoveel verhalen aan u te vertel len. Over de grootste witlofkwe ker van Nederland die op Sint Philipsland zit. Of over de kok kels uit Zeeuwse wateren die geëxporteerd worden naar Span je, maar hier ook prima in een ge recht passen. Over mijn mannen en hun voorkeur voor pizza. Met natuurlijk een recept. Of over Biosfeer op Zeeuws-Vlaanderen met hun kruiden en de thee die je daarvan kunt trekken. Die ik pas geleden dronk bij Etablisse ment 1880 in Groede, waar ze ook weer een bijzonder verhaal over de Zeeuwse producten op hun kaart te vertellen hadden. Of over Annie M.G., die op groeide in Kapelle en die diëten maar niets vond. Over de vis mijn van Colijnsplaat. Of over Mike Boddé en wat hij met Zee land heeft. Over de Bevelandse appel- en perenoogst die er weer aankomt en dit jaar heel goed schijnt te zijn. Met natuurlijk een appel en perentaartrecept. Of over de bruine bonen die hier geteeld worden. Over de spelt, de oesters, Loverendale, Zeeuws- Vlaamse aubergines, een Boerologisch di ner op Schouwen, een vegetari sche camping in Domburg en over diverse andere bijzondere Zeeuwse initiatieven op eet- en drinkgebied. Ik had kortom nog van alles op de plank liggen en in mijn hoofd zitten. Maar het is op. Het was een pilot en de pilot is afge lopen. Nu ga ik gewoon verder met verhalen vertellen op mijn blog en hopelijk in een nieuw boek. Maar jammer vind ik het wel. Heel jammer. Margot 'Nu ga ik gewoon verder met verhalen vertellen op mijn blog en hopelijk in een nieuw boek' Al 36 jaar worden er slak ken in Aardenburg ge kweekt. Beter bekend als escargots. Dat ge beurt in een kas bij restaurant In den Wijngaard en ze kweken daar wel rond de 100.000 slakken per jaar. Slakken werden al in de oud heid genuttigd en zijn superge- zond. Het slakkenvlees is rijk aan proteïne en bevat maar weinig vet. Daarnaast hebben ze een re putatie dat ze potentie verho gend zouden zijn. En hoewel je op het eerst gezicht denkt dat een slak langzaam is, als het om zich vermenigvuldigen gaat is de slak in de kas juist snel. „Hier hoeven ze niet op zoek naar eten", geeft eigenaresse Monique Wijnmaalen aan. „Ze krijgen naast tarwemeel, soja en kalk ook regelmatig groentjes als sla en wat er verder zoal uit de keuken komt." In drie maanden zijn de slak ken geslachtsrijp, in de natuur duurt dat soms wel drie jaar. Ver volgens zijn ze na anderhalfjaar groot genoeg om op te eten. Bij In den Wijngaard groeien de ba byslakjes en de volgroeide twee- slachtigen door elkaar heen. Het slakkenseizoen loopt van maart tot en met november. Dan gaan de slakken in winterslaap. „We doen de beestjes dan in grote ju tezakken in de koeling op 4 gra den. Doordat ze zich dan in hun huisjes terugtrekken ontstaat er een mooie zuignap. Vanuit de koeling gaat een deel van de slak ken terug de kas in. Want dit deel moet zich weer voorplan ten", vertelt Wijnmaalen. „De an dere, volgroeide slakken, gaan richting de keuken. Deze worden gekookt zodat ze losraken uit hun huisjes en vervolgens wor den ze schoongeboend met azijn. Ze zijn namelijk groen door het slijm wat ze afscheiden. Als ze schoon zijn worden ze vier uur in de bouillon gekookt. Dan pas zijn ze geschikt om op te eten." Een bewerkelijk proces dus, slakken kweken. Met veel hand werk. Van het slijm, tijm en brui ne suiker maakt Wijnmaalen te vens slakkensiroop. „Al sinds mensenheugenis wordt dit goed je gebruikt. Het werkt goed tegen benauwdheid en bij verkoud heid. Slakkencrème, goed tegen huidirritaties, wordt hier ook ge maakt. Dat wordt enorm goed verkocht", aldus Wijnmaalen. „We hebben hier vaak grote groe pen. Die krijgen eerst bij een kop koffie een film over het kweken van slakken te zien. Daarna krij gen ze een rondleiding door de kassen. Deze mensen gaan een dagje uit en hebben centen op zak. Logisch dat deze producten Slakken worden al heel lang genuttigd en zijn zeer gezond. Het vlees is rijk aan eiwit en bevat weinig vet dan goed verkocht worden." Ze levert haar slakken aan de betere restaurants in de buurt. „Vaak worden ze op de 'bistrot-manier' met kruidenboter gegeten. Maar we hebben ook een recept met een saus van een donker slakken- bier van de Halve Maan uit Hulst. Met kweken van de slak ken kwam ik al op de tv in Bel gië. Daarom hebben we veel Bel gische gasten hier." Lekker is het platform voor liefhebbers van streekproducten, koken, eten en drinken. Op deze pagina en op onze website schrijven we over streekproducenten, koks en koken met streekproducten. Voor meer informatie ga je naar lekker-zeeland.nl 29 t/m 30 augustus Philippine Een heel weekend gezellig mosselfeesten in Philippine. Vanaf zaterdag 29 augustus t/m zondag 30 augustus staat Philippine geheel in het teken van de Mosselfeesten. De 39e Mosselfeesten in Philippine biedt weer vele activiteiten, zoals mosselen koken op de Markt, wedstrijd Mosselen opensteken, oude ambachten, demonstratie scheepsmodel len en de kunstmarkt. Ook is er een braderie, grote rommelmarkt en kermis. Fanfares en streetbands zorgen voor extra sfeer en ook zijn er vele live optredens bij de cafés. Natuurlijk wordt ook dit jaar weer de Gouden Mossel uitge reikt. Meer informatie: stichtingmosselstad.nl 5 t/m 12 september Nationaal Park Oosterschelde Van 5 t/m 12 september 2015 vindt de jaarlijkse Oosterscheldeweek plaats. Tijdens deze week wordt de Oosterschelde in het zonnetje gezet. Gastheren, terreinbeheerders en vele anderen ontvangen je graag voor een leuke activiteit zoals kajakken, een proeverij, op zeehondensafari of survivallen door het verdronken land. Ook zijn er workshops te volgen zoals koken met wieren en landschapsfotografie. Een greep uit de aangeboden activiteiten, er is voor jong en oud volop te zien en te doen tijdens de Oosterscheldeweek! Voor meer informatie over het Nationaal Park Oosterschelde en het volledige aanbod: np-oosterschelde.nl 4 september tot 6 september Renesse Tenminste 16 bands met in totaal ruim 400 muzikanten uit het hele land zetten dit weekend Renesse op zijn kop met spetterende optredens en veel gezelligheid. Festival aan Zee 2015 wordt gehouden van vrijdag 4 september tot zondag 6 september. Meer informatie: festivalaanzee.nl Monique Wijnmaalen in de kas. foto door Margot Verhaagen Camile Schelstraete Wil je meer informatie over lekkere activiteiten en producten, ga dan naar lekker-zeeland.nl. Word vriendje van ons op Facebook en blijf op de hoogte van alle activiteiten van Lekker Zeeland.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 36