'PWer kan geen rechter worden' Doggybag: geen hond die er straks nog van opkijkt ■L:'JÏ (vfKEUR opd(& WIET TEVREDEN? GE10 TEBUGl) poB^, NIEUWS 7 Moeder van drie: Ik wacht nog steeds op mijn geld' k GRONINGEN. „Een drama, een ander woord heb ik niet voor die chaos met de pgb's!" De Groningse Caro- lien van Diesen heeft drie autistische zoons van 8,11 en 13 die 24 uur per dag zorg nodig hebben. Zij doet dat grotendeels zelf en krijgt daarvoor al jaren een persoonsgebonden budget. Totdat de uitbeta ling dit jaar onder de ver antwoordelijkheid kwam van de Sociale Verzeke ringsbank (SVB). „Het is eind augustus en ik wacht nog steeds op een deel van mijn geld. Als mijn ouders niet waren bij gesprongen, had ik nog geen ijsje voor mijn kinde ren kunnen kopen." Elke dag zit ze instanties achter de broek. „Het be gon met de gemeente. Die moet aangeven dat je kin deren recht hebben op zorg. Hoewel de gemeente die beschikking in novem ber 2014 had moeten afge ven, kreeg ik die pas in juni. En toen betaalde de SVB nog niet uit." Nadat ze de publiciteit zocht, keerde de SVB wel een voorschot uit van 3.000 euro. Later ontving ze nog een bedrag. „Maar voor mijn derde kind wacht ik nog steeds op geld. Zo'n 7.000 euro. On dertussen komen de reke ningen binnen. Een van 517 euro per kind voor het ver voer naar school. Dat ter wijl ik ze zelf elke dag weg breng met de auto! Ieder een doet maar wat, lijkt het wel. Mensen zeggen vaak dat we profiteurs zijn. Dat we van die pgb's lek ker op vakantie gaan. Maar ik kan geen gewone baan vinden omdat mijn kinde ren altijd zorg nodig heb ben. Ik leef op bijstandsni veau. En dat de afgelopen maanden ook niet eens." DEN HAAG. PW-stemmers kun nen geen rechter worden, zei strafrechter Sebastiaan Hermans deze week op tv. Onzin, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Maar Geert Wilders vreest dat hij geen eerlijke rechts zaak krijgt. Een PW-stemmer die rechter wil worden? Dat is met elkaar in tegenspraak, zei de Brabantse rechter Hermans maandag in in terviewprogramma Kijken in de Ziel. „Ik vind dat het respect voor de rechtsstaat in het geding is bij de PW." Ook vraagt Hermans zich af of een PW'er 'voldoende genu anceerd, objectief en onafhanke lijk naar zaken kan kijken'. „Ik sluit niet uit dat deze uit spraak van invloed is op het pro ces tegen de heer Wilders", rea geert advocaat Geert-Jan Knoops, die de PW-leider bij staat als hij zich volgend jaar moet verantwoorden voor zijn omstreden uitspraak 'minder Ma rokkanen te gaan regelen'. „Maar ik wil niet op de verdediging vooruitlopen." Het is voor Knoops duidelijk dat rechters niet objectief zijn. „Het minder-minderproces is nu al een farce geworden." Volgens de rechterlijke macht gaat het om een 'persoonlijke opinie' van Hermans. Verleidelijk liggen ze uit gestald in de vitrine van Sugo in Rotterdam. Pizzastukken met bre- saola, rucola en parmezaanse kaas; varianten met truffelroomsaus en met garnalen. De verse cherryto maatjes en olijven glimmen je te gemoet. Niet zelden blijken de ogen van de klanten groter dan hun maag, vertelt eigenaar Igor Prkic. „Dan wijzen we gasten erop dat ze een doosje kunnen krijgen om de over gebleven pizzastukken mee naar huis te nemen. Steeds meer men sen vragen daar ook zelf om." Het aantal restaurantbezoekers dat eten mee naar huis neemt, neemt toe. Was dat een jaar geleden nog één op de vijf, nu geeft 27 procent aan wel eens kliekjes mee te heb ben genomen. Dat blijkt uit onder zoek in opdracht van Natuur Mi lieu. 40-plussers geven aan dat zij eten meenemen omdat ze tegen voedselverspilling zijn, jongeren vooral omdat ze ervoor betaald hebben. Bijna de helft van de on dervraagden vindt het gênant om in een horecagelegenheid om een doggybag te vragen. Maar ten op zichte van een jaar geleden is ook dat percentage licht gedaald. Goed nieuws, vindt directeur Olof van der Gaag van Natuur Milieu. „Vooral mannen vinden het nog armoedig staan om eten mee te nemen, tegenover het per soneel en het gezelschap met wie ze uit eten zijn. Maar als de huidige trend zich voortzet, is dat taboe over vijf jaar verdwenen. Niemand houdt van voedselver spilling. Het voelt niet goed om eten weg te gooien terwijl 1 mil jard mensen op de wereld onder voed zijn. Daarbij is het niet goed voor het milieu." De voorlichtings organisatie deelde een jaar gele den 50.000 gratis doggybags (foo- diebags genoemd) uit aan restau rants om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan. Vandaag be gint een nieuwe campagne waar bij restaurants gratis doggybags en stickers krijgen aangeboden. Of die campagne effect heeft, kan Koninklijke Horeca Neder land niet zeggen. „Wij houden niet bij hoeveel leden foodiebags aanbieden", zegt woordvoerder Jo ris Prinssen. De brancheorganisa- ETEN MEENEMEN BURGERT IN tie vindt zulke doosjes een prima initiatief als daardoor minder voedsel wordt weggegooid. „Maar de vraag is of de inhoud de volgen de dag niet alsnog in de kliko be landt. Met kleinere porties pak je het probleem bij de bron aan. Bo vendien snijdt het mes dan aan twee kanten, omdat je ook op in koop bespaart." Kleinere porties - waar ook Na tuur Milieu voor pleit - zijn ech ter niet voor alle horecaonder- Bijna de helft van de ondervraagden vindt het gênant om in een restaurant om een doggybag te vragen nemers een optie, zegt Dennis Si- monis van het gelijknamige Sche- veningse visrestaurant. Daar lo pen zeker twee op de drie klanten na het eten met en doos onder de arm de deur uit. „Mensen zijn ge wend aan onze riante porties. Ko men ze nog wel als we die kleiner maken? Daarom bieden we stan daard een doosje aan. We hebben ze in twee maten, in een tasje met onze naam erop. Daarmee lopen ze dan over de boulevard reclame voor ons te maken." In luxere eetgelegenheden lijkt de uit Amerika overgewaaide dog gybag zijn intrede nog niet te heb ben gemaakt. In het restaurant van vijfsterrenhotel Karei V in Utrecht wordt er bijvoorbeeld nooit om gevraagd, zegt Ellis Schrijvers. „Mensen komen hier voor een culinair avondje uit. Ze willen genieten van het eten zoals dat op het bord geserveerd wordt. Hoe sneller de tent, hoe eerder mensen om een doggybag zullen vragen." Dan zijn er nog onderne mers die restjes liever terug naar de spoelkeuken sturen uit angst voor reputatieschade. „De regel dat je eten maximaal twee uur mag uitstallen is er niet voor niets", verklaart Bob Hutten van Hutten Catering. „Als klanten zo'n doggybag te lang in de auto laten liggen en buikklachten of er ger krijgen doordat ze de inhoud de volgende dag slecht verhitten, straalt dat vervolgens toch af op jouw restaurant." Volgens de cate raar is maatwerk de enige oplos sing om voedselverspilling te ver minderen. Weg met de menukaart die keu ze biedt uit vijftig hoofdgerechten met alles erop en eraan. „Kies een paar mooie gerechten met verse ingrediënten die de chef speciaal aanbeveelt. En geef de keuze tus sen een middelmaatportie, groot of klein." ^-IKOOPJEDEALdagaanbieding 26 augustus op op Slechts 49,95 Stijlvolle Herenhorloges van Joshua Sons; profiteer mee! Adviesprijs 299,95 Korting 83% U bespaart 250,- WOENSDAG 26 AUGUSTUS 2015 Caroline van Diesen met haar kinderen Chiem (links), Yerle (rechts) en Rien (mid den). De pgb voor haar autis-" tische zonen is een 'drama', foto Corné Sparidaens door Hans van Soest door Annemieke van Dongen De doggybag is groot geworden in Amerika: Door grote porties begonnen mensen de kliekjes 'voor de hond' mee naar huis te nemen. Het groeide in de VS uit tot een ingebur gerd begrip. In Europa is het nog lang niet zover. De schaamte is groot. Ook in België wilt men de verspilling van voedsel tegen gaan en het gebruik van doggybags sti muleren. Begin dit jaar werd daar de Ne derlandse naam 'Res- torestje' gelanceerd. De Rotterdamse Esma neemt een doggybag mee. foto Sanne Donders BESTELLEN DOE JE VEILIG SNEL VIA WWW.KOOPJEDEAL.NL Met gemak veilig shoppen JOSHUAKSONS •s Voorzien van lederen band en lichtgevende wijzers Met Japans Quartz uurwerk en mineraal glas v Waterbestendig tot 10 meter v Staat mooi bij iedere man!

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2015 | | pagina 7