'PWer kan geen
rechter worden'
Doggybag: geen hond die
er straks nog van opkijkt
■L:'JÏ
(vfKEUR opd(& WIET TEVREDEN? GE10 TEBUGl) poB^,
NIEUWS 7
Moeder van
drie: Ik wacht
nog steeds
op mijn geld'
k
GRONINGEN. „Een drama,
een ander woord heb ik
niet voor die chaos met de
pgb's!" De Groningse Caro-
lien van Diesen heeft drie
autistische zoons van 8,11
en 13 die 24 uur per dag
zorg nodig hebben. Zij
doet dat grotendeels zelf
en krijgt daarvoor al jaren
een persoonsgebonden
budget. Totdat de uitbeta
ling dit jaar onder de ver
antwoordelijkheid kwam
van de Sociale Verzeke
ringsbank (SVB).
„Het is eind augustus en ik
wacht nog steeds op een
deel van mijn geld. Als
mijn ouders niet waren bij
gesprongen, had ik nog
geen ijsje voor mijn kinde
ren kunnen kopen."
Elke dag zit ze instanties
achter de broek. „Het be
gon met de gemeente. Die
moet aangeven dat je kin
deren recht hebben op
zorg. Hoewel de gemeente
die beschikking in novem
ber 2014 had moeten afge
ven, kreeg ik die pas in
juni. En toen betaalde de
SVB nog niet uit."
Nadat ze de publiciteit
zocht, keerde de SVB wel
een voorschot uit van
3.000 euro. Later ontving
ze nog een bedrag. „Maar
voor mijn derde kind
wacht ik nog steeds op
geld. Zo'n 7.000 euro. On
dertussen komen de reke
ningen binnen. Een van 517
euro per kind voor het ver
voer naar school. Dat ter
wijl ik ze zelf elke dag weg
breng met de auto! Ieder
een doet maar wat, lijkt
het wel. Mensen zeggen
vaak dat we profiteurs zijn.
Dat we van die pgb's lek
ker op vakantie gaan. Maar
ik kan geen gewone baan
vinden omdat mijn kinde
ren altijd zorg nodig heb
ben. Ik leef op bijstandsni
veau. En dat de afgelopen
maanden ook niet eens."
DEN HAAG. PW-stemmers kun
nen geen rechter worden, zei
strafrechter Sebastiaan Hermans
deze week op tv. Onzin, vindt
een meerderheid van de Tweede
Kamer. Maar Geert Wilders
vreest dat hij geen eerlijke rechts
zaak krijgt.
Een PW-stemmer die rechter
wil worden? Dat is met elkaar in
tegenspraak, zei de Brabantse
rechter Hermans maandag in in
terviewprogramma Kijken in de
Ziel. „Ik vind dat het respect voor
de rechtsstaat in het geding is bij
de PW."
Ook vraagt Hermans zich af
of een PW'er 'voldoende genu
anceerd, objectief en onafhanke
lijk naar zaken kan kijken'.
„Ik sluit niet uit dat deze uit
spraak van invloed is op het pro
ces tegen de heer Wilders", rea
geert advocaat Geert-Jan
Knoops, die de PW-leider bij
staat als hij zich volgend jaar
moet verantwoorden voor zijn
omstreden uitspraak 'minder Ma
rokkanen te gaan regelen'. „Maar
ik wil niet op de verdediging
vooruitlopen."
Het is voor Knoops duidelijk
dat rechters niet objectief zijn.
„Het minder-minderproces is nu
al een farce geworden."
Volgens de rechterlijke macht
gaat het om een 'persoonlijke
opinie' van Hermans.
Verleidelijk liggen ze uit
gestald in de vitrine van
Sugo in Rotterdam.
Pizzastukken met bre-
saola, rucola en parmezaanse kaas;
varianten met truffelroomsaus en
met garnalen. De verse cherryto
maatjes en olijven glimmen je te
gemoet.
Niet zelden blijken de ogen van
de klanten groter dan hun maag,
vertelt eigenaar Igor Prkic. „Dan
wijzen we gasten erop dat ze een
doosje kunnen krijgen om de over
gebleven pizzastukken mee naar
huis te nemen. Steeds meer men
sen vragen daar ook zelf om." Het
aantal restaurantbezoekers dat
eten mee naar huis neemt, neemt
toe.
Was dat een jaar geleden nog
één op de vijf, nu geeft 27 procent
aan wel eens kliekjes mee te heb
ben genomen. Dat blijkt uit onder
zoek in opdracht van Natuur Mi
lieu. 40-plussers geven aan dat zij
eten meenemen omdat ze tegen
voedselverspilling zijn, jongeren
vooral omdat ze ervoor betaald
hebben. Bijna de helft van de on
dervraagden vindt het gênant om
in een horecagelegenheid om een
doggybag te vragen. Maar ten op
zichte van een jaar geleden is ook
dat percentage licht gedaald.
Goed nieuws, vindt directeur
Olof van der Gaag van Natuur
Milieu. „Vooral mannen vinden
het nog armoedig staan om eten
mee te nemen, tegenover het per
soneel en het gezelschap met wie
ze uit eten zijn. Maar als de
huidige trend zich voortzet, is dat
taboe over vijf jaar verdwenen.
Niemand houdt van voedselver
spilling. Het voelt niet goed om
eten weg te gooien terwijl 1 mil
jard mensen op de wereld onder
voed zijn. Daarbij is het niet goed
voor het milieu." De voorlichtings
organisatie deelde een jaar gele
den 50.000 gratis doggybags (foo-
diebags genoemd) uit aan restau
rants om voedselverspilling in de
horeca tegen te gaan. Vandaag be
gint een nieuwe campagne waar
bij restaurants gratis doggybags
en stickers krijgen aangeboden.
Of die campagne effect heeft,
kan Koninklijke Horeca Neder
land niet zeggen. „Wij houden
niet bij hoeveel leden foodiebags
aanbieden", zegt woordvoerder Jo
ris Prinssen. De brancheorganisa-
ETEN MEENEMEN
BURGERT IN
tie vindt zulke doosjes een prima
initiatief als daardoor minder
voedsel wordt weggegooid. „Maar
de vraag is of de inhoud de volgen
de dag niet alsnog in de kliko be
landt. Met kleinere porties pak je
het probleem bij de bron aan. Bo
vendien snijdt het mes dan aan
twee kanten, omdat je ook op in
koop bespaart."
Kleinere porties - waar ook Na
tuur Milieu voor pleit - zijn ech
ter niet voor alle horecaonder-
Bijna de helft van de
ondervraagden vindt het
gênant om in een restaurant
om een doggybag te vragen
nemers een optie, zegt Dennis Si-
monis van het gelijknamige Sche-
veningse visrestaurant. Daar lo
pen zeker twee op de drie klanten
na het eten met en doos onder de
arm de deur uit. „Mensen zijn ge
wend aan onze riante porties. Ko
men ze nog wel als we die kleiner
maken? Daarom bieden we stan
daard een doosje aan. We hebben
ze in twee maten, in een tasje met
onze naam erop. Daarmee lopen
ze dan over de boulevard reclame
voor ons te maken."
In luxere eetgelegenheden lijkt
de uit Amerika overgewaaide dog
gybag zijn intrede nog niet te heb
ben gemaakt. In het restaurant
van vijfsterrenhotel Karei V in
Utrecht wordt er bijvoorbeeld
nooit om gevraagd, zegt Ellis
Schrijvers. „Mensen komen hier
voor een culinair avondje uit. Ze
willen genieten van het eten zoals
dat op het bord geserveerd wordt.
Hoe sneller de tent, hoe eerder
mensen om een doggybag zullen
vragen." Dan zijn er nog onderne
mers die restjes liever terug naar
de spoelkeuken sturen uit angst
voor reputatieschade. „De regel
dat je eten maximaal twee uur
mag uitstallen is er niet voor
niets", verklaart Bob Hutten van
Hutten Catering. „Als klanten
zo'n doggybag te lang in de auto
laten liggen en buikklachten of er
ger krijgen doordat ze de inhoud
de volgende dag slecht verhitten,
straalt dat vervolgens toch af op
jouw restaurant." Volgens de cate
raar is maatwerk de enige oplos
sing om voedselverspilling te ver
minderen.
Weg met de menukaart die keu
ze biedt uit vijftig hoofdgerechten
met alles erop en eraan. „Kies een
paar mooie gerechten met verse
ingrediënten die de chef speciaal
aanbeveelt. En geef de keuze tus
sen een middelmaatportie, groot
of klein."
^-IKOOPJEDEALdagaanbieding 26 augustus op op
Slechts 49,95
Stijlvolle Herenhorloges van Joshua
Sons; profiteer mee!
Adviesprijs 299,95
Korting 83%
U bespaart 250,-
WOENSDAG 26 AUGUSTUS 2015
Caroline van Diesen met
haar kinderen Chiem (links),
Yerle (rechts) en Rien (mid
den). De pgb voor haar autis-"
tische zonen is een 'drama',
foto Corné Sparidaens
door Hans van Soest
door Annemieke van Dongen
De doggybag is
groot geworden in
Amerika: Door grote
porties begonnen
mensen de kliekjes
'voor de hond' mee
naar huis te nemen.
Het groeide in de VS
uit tot een ingebur
gerd begrip.
In Europa is het nog
lang niet zover. De
schaamte is groot.
Ook in België wilt
men de verspilling
van voedsel tegen
gaan en het gebruik
van doggybags sti
muleren. Begin dit
jaar werd daar de Ne
derlandse naam 'Res-
torestje' gelanceerd.
De Rotterdamse Esma neemt een doggybag mee. foto Sanne Donders
BESTELLEN
DOE JE VEILIG SNEL VIA WWW.KOOPJEDEAL.NL
Met gemak veilig shoppen
JOSHUAKSONS
•s Voorzien van lederen band en lichtgevende
wijzers
Met Japans Quartz uurwerk en mineraal glas
v Waterbestendig tot 10 meter
v Staat mooi bij iedere man!